Nem mennek az 5G készülékek Amerikában

A piacelemzők szerint a szolgáltatás elégtelensége és a készülékek ára eredményezi az alacsony elterjedtséget.

Míg Kínában 2019 végéig összesen 13 millió 5G képes készüléket értékesítettek, addig az Egyesült Államokban mindössze 2 millió darabot, ami az összes tavalyi készülékeladás 1%-a. A legtöbb eladott 5G képes modellen Samsung logó van, a legnépszerűbb készülék a Galaxy Note10 Plus 5G volt (mivel a szolgáltatók eltérő modemmel - X50 és X55 - szerelt verziókat kaptak és minden hálózaton működött), az S10 5G és az S20 Ultra 5G viszont láthatóan túl drágának bizonyult a felhasználók nagy részének. Ezzel szemben az LG V50 és a OnePlus 7 Pro 5G jól fogyott.

A másik probléma Jeff Fieldhack, kutatási igazgató szerint a hálózati lefedettség. A Verizon viszonylag hamar elérhetővé tette 31 városban az mmWave (24 GHz - 100 GHz) hálózatot, de korlátozott számban kínált hozzá kompatibilis eszközöket, azok sem voltak olcsók. Az AT&T és a T-Mobile inkább a sub-6 GHz spektrumot preferálta, viszont csak hat városban állt fel a hálózat.

A 2020-as előrejelzések viszont biztatóak. Az elemzők szerint az AT&T és a T-Mobile az év közepére közel teljes lefedettséget kínál majd a 6 GHz-nél alacsonyabb frekvencián, az AT&T pedig növeli a kínálatban a mindkét frekvenciasávval kompatibilis modellek számát, a Sprint rámegy a 600 MHz-es és a 2,5 GHz-es sávra, a Verizon pedig dinamikus spektrummegosztással (DSS) a 800 MHz-es frekvenciára telepíthet 5G szolgáltatásokat. A hálózati lefedettség növelése, a teljes kompatibilitással rendelkező modemek (például Qualcomm X60 RF) és az 500 dollár alatt árazott 5G képes készülékek erősíteni fogják a technológia penetrációját, arról nem is beszélve, ha az Apple letenne egy 5G képes iPhone-t.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés