100x zoomot is tud a legkomolyabb Galaxy S20

Bemutatkozott a Samsung zászlóshajójának új generációja. Az S20 és az S20+ mellett S20 Ultra néven jön az abszolút csúcsmodell, amelybe mindent belerakott a koreai cég, amire kamerafronton jelenleg képes.

Hirdetés

S10-ről S20-ra ugrott a modellszámozás, a Samsung szerint azért, mert tavalyi modellel gyakorlatilag lezártak egy évtizedet, az újdonság pedig egy új éra kezdete szeretne lenni. Az is változott, hogy most nem készül kis méretű csúcsgép, a legapróbb a sima S20, de ennek is 6,2 hüvelykes kijelzője van, az S20+ már 6,7 inches, a legnagyobbnak számító S20 Ultra pedig 6,9 hüvelykes megjelenítőt kapott. Ehhez sorrendben 151,7 x 69,1 x 7,9 milliméteres, 161,9 x 73,7 x 7,8 milliméteres és 166,9 x 76 x 8,8 milliméteres méretek tartoznak 163, 186 és 220 grammos tömeggel. Az 5G verziók további 2 grammal nehezebbek, ha valakinek ez fontos lenne.


[+]

Az S20 és az S20+ sok szempontból nagyon hasonló, de nem csak a méretük tér el. A különbségeket két ponton érdemes keresni, egyrészt az S20+ kapott egy ToF kamerát hátra, másrészt pedig nem 4000, hanem 4500 mAh-s akkumulátort rejt a készülékház. A többi paraméter azonban azonos, 120 Hz-es, HDR10+-os, QHD+ felbontású Super AMOLED panel van a frontoldalon, a kijelző felső részének közepén néz ki a 10 megapixeles előlapi kamera, az ujjlenyomat-olvasó pedig ezúttal is a megjelenítő mögé került.

Háttal az S20 Ultra
Háttal az S20 Ultra [+]

Hardveresen megújultak a termékek, egyrészt a korábbinál is vékonyabbak a kávák, ez pedig azt is jelenti, hogy a sima S20 ahhoz képest egész kompakt, hogy amúgy mekkora kijelzőt kínál. A chipsetet a friss Exynos 990-re cserélték (az amerikai piacon pedig a Snapdragon 865 hajtja majd meg ezeket a modelleket), ez pedig egyrészt lehetővé teszi 5G-s variánsok piacra dobását, másrészt pedig sokat fejlődött a GPU, azaz a grafikus rész, amely a multimédiás képességeket is meghatározza. Az S20-ból Magyarországon csak 4G-s változat lesz hivatalosan piacon, az S20+ esetében azonban 4G-s és 5G-s verzió is elérhető lesz. Az S20 Ultra azonban kizárólag 5G-s modemmel kerül gyártásba.

S20 csajos kivitelben
S20 csajos kivitelben [+]

A belső tárhely minimum 128 GB méretű, a RAM mérete legalább 8 GB, de lesz 12 GB-os variáns is, az S20 Ultra legjobban felszerelt kiadása pedig 512 GB-os háttértárat és 16 GB RAM-ot fog kapni. A 3,5 mm-es jack csatlakozó már minden esetben a múlté, az IP68-as védelem azonban velünk marad. A vezeték nélküli töltés sem tűnik el, de érdemben nem változik, továbbra is 15 W-os, viszont az új generációs modellek is alkalmasak arra, hogy visszafelé töltsenek másik telefont, illetve egyéb kütyüket a hátlapjukon keresztül.


[+]

A legnagyobb változás a kamerát érintette, a Samsung kutatása azt az eredményt hozta, hogy a legtöbben azért vesznek új telefont, mert jobb kamerát szeretnének használni. Az S20 és az S20+ ilyen szempontból megegyezik, alapvetően három különböző látószögű lencsét fogunk hátul találni, plusz a nagyobb modellen egy ToF kamerát, amely főleg a portrék készítésénél jöhet jól. A fő kameránk 12 megapixelen dolgozik, 1,4 mikrométeres a pixelméret, az aperúra F/1,8-as. Az ultra nagylátószögű egység is 12 megapixelen dolgozik, itt F/2,2-es apertúrát kapunk, a zoom kamera pedig 64 megapixeles, de ez egy quad-Bayer szenzor, amely végeredményben ugyanúgy 12 megapixeles fotókat szállít majd, ám mindenféle szoftveres trükközéssel 30x zoomot kínál. Ez ugyan csak ideális fényviszonyok esetén hozza az elvárt eredményt, de a 10x nagyítás beltéren is egészen korrekt produkcióval kecsegtet a gyors próba alapján. OIS emögött és a normál lencse mögött is van.


[+]

A történetben van még egy csavar, ugyanis az összes S20 tud 8K-ban videót felvenni, ami viszont abból a szempontból érdekes, hogy a sima S20 és az S20+ főkamerája önmagában erre nem lenne alkalmas a 12 megapixeles felbontás mellett, ugyanakkor a telés lencse mögött ücsörgő 64 megapixeles szenzor viszont igen. 8K felbontásnál történő videózásnál ezt használja a két telefon, de a látószöget a normálhoz igazítják, viszont ez azt is jelentheti, hogy nem lesz ugyanolyan minőségű a két kisebb S20 8K felvétele, mint amit az S20 Ultra tud szállítani, hiszen más apertúrával dolgoznak a készülékék. Az viszont közös funkció, hogy a 8K-s videók bármely pillanatáról tud 33 megapixeles állóképet exportálni utólag is a szoftver. Az is érdekesség, hogy a 8K-s felvételeket mindenképpen 4 GB-os fájlokra tagolja majd a telefon, egyrészt ez egyfajta limit a FAT32 fájlstruktúrában, másrészt így könnyebb majd az utómunkát is megoldani, már amennyiben ehhez egyébként van megfelelő hardveres környezetünk. Újdonság, de régi igény volt már, hogy a videózásnál is van manuális mód, ami sokaknak hiányzott.


[+]

Szintén a fotózáshoz kapcsolódik, hogy mindhárom modellben van egy extra funkció, aminek Single Take Mode a neve, ez gyakorlatilag azt csinálja, hogy az összes kamerával egyszerre készül egy fotó (illetve egy pár másodperces videó is) a témáról, aztán ráengedik az AI-t, hogy hozza ki belőle a legjobb opciókat, majd pedig a felhasználó kiválaszthatja, hogy neki melyik kompozíció tetszik leginkább. Adott esetben használja az élőfókusz funkciót is ehhez, szóval lehet, hogy ez egy szerethető okosítás lesz a mindennapokban, de majd elválik, hogy mennyire fogják a vásárlók használni.


[+]

Szoftveres oldalon óriási meglepetések nincsenek, a One UI 2.1 kerül majd rá a 10-es Androidra. A szokásos felhozatallal és opciókkal fogunk találkozni, egy extra azért lesz, a music share nevű megoldás, amely gyakorlatilag WiFi kapcsolaton keresztül streameli a zenét a környezetünkben levő eszközökre, hogy mindenki ugyanazt tudja hallgatni egyszerre. Ez amúgy nem újdonság, egyes Honor telefonokban már évekkel ezelőtt felbukkant valami nagyon hasonló. A Bixby segítségével összerakott Spotify lejátszási lista viszont az, bár enélkül valószínűleg lehet élni.


[+]

No, viszont itt van a tényleges csúcsmodell, az S20 Ultra. Ez ugye egyrészt nagyobb (amiből a kijelző profitál 0,2 inchet, valamint az akkumulátor további 500 mAh-t), másrészt kamerában ez a legtöbb, amit a Samsung képes nyújtani. Négy kameránk van, a ToF modul nem meglepetés, az ultraszéles látószögű egység is megegyezik azzal, amit a kisebb modellek kínálnak, ám a telés szenzor “csak” 48 megapixeles, quad-Bayer szűrős (tehát 12 megapixelen produkálja a legjobb képet). Itt egy fektetett lencserendszer segítségével 10x hybrid zoomot tudnak a telefonok különösebb minőségvesztés nélkül, ha pedig ráküldik a főkamera mögötti szenzor adatait is, akkor papíron 100x zoom jöhet össze. Na, ez az, amit érdemes fenntartásokkal kezelni, a müncheni előbemutatón épp a létező legpocsékabb időjárást sikerült kifogni, a fixen a nagyon messzi templomtoronyra állított S20 Ultra ebben az állásban igen szemcsés eredményt hozott, ráadásul csak állványról és önkioldóval lehet bármi értékelhetőt alkotni.

Az előbemutató helyszíne egy rendezvényközpont tizedik emelete volt, a kép pedig gyakorlatilag folyamatosan remegett csak attól, hogy a födémen mászkált úgy 40 ember, ilyen távolságú zoomnál a legkisebb bemozdulás is jókora kilengést eredményez a témánál, hiába van benne OIS. Szóval mondjuk azt, hogy a prospektusban majd jól néz ki, de igazából 10x nagyításnál többet nem kell erőltetni, az viszont kifejezetten jó minőségűnek tűnt.


[+]

A főkamera viszont az új, 108 megapixeles egység. Ez már kilenc képpontból rak össze egyet (nona-binning), F/1,8-as az apertúra és a Samsung nagyon büszke rá. A képminőségre mi is roppant kíváncsiak vagyunk, emögött is van OIS, illetve itt érezhetően jobb lesz a Samsung szerint a szuperstabi mód videózásnál, mert óriási információból gazdálkodhat az EIS algoritmus. És a gyors próbák alapján a 8K videózás is egész korrekt, noha a felvétel közben úgy tűnt, hogy van némi framedrop, de az eredményt visszanézve ez már eltűnt.


[+]

Az összes S20 modell február 11-től előrendelhető, ahogyan az új Buds+ nevű headset is, amely megszólásig (szó szerint) ugyanaz, mint a korábbi Buds, de már 11 órás lejátszási időre képes, három mikrofont tartalmaz, hogy jobb legyen a beszélgetések minősége, illetve kapott egy Spotify gyorsfunkciót, amivel egyetlen érintéssel indíthatjuk a streaming zenét. Az előrendelési akcióban pont ezt adják ajándékba, március 8-ig lehet élni a lehetőséggel, a termékek pedig március 13-től lesznek a boltokban. A hazai árazás is ismert már, ezek szerint a legolcsóbb S20 (8/128, 4G) 325 ezer forintba kerül, az S20+ (8/128, 4G) 360 ezer forintról indul, az 5G-vel megspékelt változat már 395 ezer forintot kóstál. Az S20 Ultra pedig itthon 485 ezer forintba fog kerülni, amivel a Fold után a második legdrágább Samsung telefonná válik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés