Hirdetés

Mini Cooper SE menetpróba

Villanygokart, amiben úgy is vigyorogsz, hogy nincs hangja. A Mini elektromos kiadása is egy élmény, még ha a praktikumát és az árát nehéz is a Dacia-Suzuki tengely mentén értelmezni.

Hirdetés

Bevezető

Ez igazából adta magát. Kicsi is, amúgy sem olcsó, városban van elemében, teljesen evidens, hogy villanyhajtással is érdemes piacra dobni. A Miniről mindenki tudja, hogy egy kicsit kultkocsi, azt is ezerszer megénekelték minden tesztben, hogy milyen jól fordul, milyen robbanékony, fürge és közvetlen, ha pedig ehhez alacsony súlypontot (az akkuk miatt) és azonnal rendelkezésre álló nyomatékot társít egy villanyos verzió, akkor olyan nagyon el sem lehet rontani. Sőt.


[+]

Vegyünk egy hagyományos Minit, teljesítményben a Cooper S áll a legközelebb az elektromos kivitelhez, 7,3 millióról indul, de ha automata váltót is akarunk (mert kézi váltót egyetlen villanyautó sem kínál), akkor már karcolgatjuk a 8 gurigát, amivel kábé ott vagyunk, ahol állami támogatással már az elektromos Mini is elhozható. Lenne, ha bő egy nap alatt nem merült volna ki a keret épp a napokban, azért anélkül még van köztük 2-2,5 millió forintnyi eltérés, ezt pont elég soká termeli ki a villanyos kivitel gazdaságosabb üzemeltetése.


[+]

De mégiscsak ott vagyunk, hogy a Mini azon ritka modellek közé tartozik, ahol az árammal működő változat felára nem olyan mellbevágó, mint mondjuk egy Golfnál, egy Ionicnél, vagy egy Smartnál. Perszehogy. Ha egy termék egyébként is kvázi a prémium szegmensben szerepel, akkor ott több a mozgástér, ugyanezen ok miatt a Jaguar i-Pace és az Audi e-tron sem lényegesen magasabb árfekvésű, mint a benzines és dízeles márkatársak hasonló méretben, teljesítménnyel és felszereltséggel. Ettől még 8 millió (esetleges támogatással) egy városi gokartért sokak számára egy teljesen irreális kiadás, amikor feleennyiből is minimum ilyen használati értékű bármit lehet venni, de a Mini sosem a praktikumról és az ár-érték arányáról szólt, mégis irtó népszerű. És ez a vásárlóközönség az elektromos változatra is rá fog indulni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • BMW

Azóta történt

 • Opel Corsa-e menetpróba

  A puszta tények emellett a modell mellett szólnak: kimondottan kellemes hatótáv, villámgyors töltési lehetőség, elektromos autóhoz képest igen kedvező ár. De milyen a valóságban?

 • Beültünk az új, elektromos Opel Mokkába

  Nagyon megváltozott a Mokka: a cég megcsinálta az utóbbi évek egyik legdögösebb formatervét, ami kijelöli a márka design-jövőjét, a technika jelentős részét pedig ismerjük egy jelenleg is kapható PSA-társból.

Előzmények

 • BMW i3 menetpróba

  Annak idején egy különc autó volt, drágán. Mostanra viszont beérett, átesett egy frissítésen és a többiekhez képest még csak nem is drága.

Hirdetés