Nokia Lumia 1020 - fényképesztő

Doboz, külső

Aki látott már újkori nokiás dobozt, mint mondjuk H. Miklós, azt nem fogja meglepetés érni. Miklóst is csak azért, mert zsíros húszezresek helyett ebben a csomagban tényleg egy Nokia telefon lakik. Függően attól, hogy milyen színben kaptuk meg a készüléket a benne rejlő headset is ebben az árnyalatban pompázik, hallójáratos kialakítású és három pár gumiharang jár hozzá. Ezen felül fekete töltőfej és fekete microUSB kábel kunkorodik még a csomag alján.

Nokia Lumia 1020
[+]

A mi készülékünk sárga. Már csak azért is sárga, mert a Nokia ezt az árnyalatot választotta ahhoz, hogy különböző plakátokon, reklámokban népszerűsítse a terméket, ez elég egyedi, felhívja magára a figyelmet és egyébként nem is néz ki rosszul, arról nem is beszélve, hogy a hátlapon levő kamera fekete kialakítása igen jól elüt a készülék alapszínétől. Ugyanígy feketék az oldalsó gombok is, ezeket kizárólag a telefon jobb felén találjuk meg.

Nokia Lumia 1020
[+]

Felül van a 3,5 mm-es jack dugasz, mellette egy tűvel nyitható fiók, itt kerül bele a telefonba a microSIM. Nincs viszont microSD bővítési lehetőség, a belső tárhely 32 gigabájtos, amire minden bizonnyal szükség is lesz, mivel a telefonnal készült képek és videók elég sok helyet foglalnak. A készülék alján helyezkedik el a microUSB bemenet, mellette a hangszórónak vágtak rácsot a polikarbonátból készült, nem megbontható burkolaton a Nokia mérnökei. Ez a borítás anyagában színezett, tehát kopni nem fog, sima, de nem csúszós.

Nokia Lumia 1020
[+]

A kijelző AMOLED technológiát használ, felbontása 1280 x 768 pixel, ami korrekt érték egy 4,5 inches megjelenítőn. A Nokia bevetette a ClearBlack megoldást is, ami mélyebb feketéket óhajt eredményezni, de az AMOLED egyébként is jó partner ebben. A PureMotion HD+ technológia is belekerült a gépbe, ez gyorsabb képfrissítést jelent, valamint lehetőségünk van arra is, hogy állítsunk a telítettségen és a színhőmérsékleten. Az egész előlapot Gorilla Glass 3 védi, ami remélhetőleg azt jelenti, hogy nem fogunk egyhamar karcokat látni a felületen.

Fénysűrűség, színhőmérséklet
Mérés Nokia Lumia 1020 Samsung Galaxy S4 mini LG G2 Nokia Lumia 625
Fehér fényerő 263 nit 168 nit 399 nit 305 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0,29 nit 0,26 nit
Kontrasztarány - - 1:831 1:1173
Színhőmérséklet 6945K 8030K 8261K 6923K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Nokia Lumia 1020
[+]

A hátlapon van a nagy attrakció, a 41 megapixeles szenzor és az optika. Ez igencsak hangsúlyos, ami persze érthető, az egész cucc kissé kidudorodik a telefon hátlapjából, erre fekszik fel a készülék, ha az asztalra tesszük. Megijedni nem kell, a lencsét védő üveg szintén karcálló, másrészt kicsit süllyesztett is, így nemigen eshet baja. Két fényforrás is van az optika szomszédságában, a kisebbik egy fókuszálási segédfény, a szélesebb pedig egy xenon vaku, ami igen jó hatásfokkal teríti be a témát fénnyel, simán hozza egy kompakt gép szintjét. Az összeszerelésre nem lehet panasz, a unibody kialakítású készülékek általában sokkal masszívabbnak érződnek, mint társaik, a 158 grammos Lumia 1020 is férfias darab, de szerencsére sokkal kecsesebb, mint a drabális Lumia 920.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

  • Élőben a Nokia Lumia 1020 bemutató

    New Yorkban, magyar idő szerint 17:00-kor mutatta be a Nokia új, fotózásra kihegyezett telefonját, ami technológiájában a PureView-t követi.

Hirdetés