Nokia Lumia 1020 - fényképesztő

Hardver, szoftverek

Csúcsmodell, de mégsem olyan combos benne a hardver, mint az Android platform köré építkező vetélytársaké. Ennek prózai oka van: a Windows Phone-nak egyszerűen nincs szüksége többre, ez a kétmagos, magonként 1,5 GHz-en ketyegő Qualcomm Snapdragon MSM8960-as SoC a hozzá tartozó Andreno 225-ös GPU-val és a 2 GB RAM-mal is vidáman elviszi a hátán a kezelőfelületet, minden animáció folyamatos, a kijelző azonnal reagál az érintésekre, és persze tudjuk azt is, hogy erre még gyengébb hardverrel is képes lenne.

Hogy nem valami négymagos szörnyeteg dorombol a polikarbonát ház alatt, azt igazából a felhasználónak nem is kéne tudnia, neki csak az a fontos, hogy a telefonja képes legyen mindazon funkciókra, amit manapság egy ilyen eszköztől elvárhat, a Lumia 1020 pedig ezeknek az igényeknek maradéktalanul meg tud felelni. Más kérdés persze, hogy a Microsoft által babusgatott csempés felületen nincsenek 3D effektusok, nem pörögnek össze-vissza widgetek és meglehetősen korlátozott módon tudjuk csak testreszabni a megjelenítést, a színekkel lehet kicsit játszani, a hátteret áttehetjük fehérre és a csempék sorrendjével szórakozhatunk egy sort.

Nokia Lumia 1020 Nokia Lumia 1020

Sokaknak pont ezzel van bajuk: az Android adta szabadságot nem mindenki cserélné el egy kötöttebb rendszerre, ha viszont onnan közelítjük meg, hogy ennek a viszonylagos rugalmatlanságnak az a hozadéka, hogy a szoftver nagyon megbízhatóan fut és a frissítésekre sem kell várni, akkor bőven van mit a mérleg másik serpenyőjébe tennünk. A Windows Phone 8 kezelhetősége és logikája bárki számára könnyen megtanulható, végül is tekinthetjük akár úgy a dolgot, hogy a Nokia által fémjelzett, 10-12 éves kezelhetőség nem csorbul a Lumia 1020 esetén sem, hiába írunk már 2013-at és hiába van ez az okostelefon is teletömködve funkciókkal.

Nokia Lumia 1020 Nokia Lumia 1020

A Nokia lassan egyedüliként gyárt nagy mennyiségben WP8-as készülékeket, mindenki arra számít, hogy a Microsoft bevásárlása miatt a többi cég az eddiginél is kevesebb energiát fog fektetni erre a rendszerre. Ennek ellenére (vagy talán éppen ezért), a finnekre jellemző extrák továbbra is megvannak, a világ szinte minden pontján működő offline navigáció, a Here Drive+ ebben a gépben is megtalálható, akárcsak a tömegközlekedési tervező, vagy éppen a térkép. Van egy-két apró extra még, a klasszikus módon rövidített Top Alk. nokiás programok letöltését javasolja (City Lens, Ringtone Maker, Nokia Pulse, stb.), az Adatátvitel pedig más telefonról segít átköltözni.

Nokia Lumia 1020 Nokia Lumia 1020

Persze a platform által nyújtott szolgáltatások is mind megvannak, nem hiányzik az Office mobilos verziója, itt van az adatforgalmat mérő Data Sense, a Photo Beamer, vagy éppen az Internet Explorer is. Játékfronton előre telepítve van egy demo Angry Birds, minden másra pedig ott van a Microsoft által dédelgetett Áruház, bár tény, hogy a legnépszerűbb szoftverek először pont nem WP8-ra készülnek el, de idővel majdnem minden átszivárog erre a platformra is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

  • Élőben a Nokia Lumia 1020 bemutató

    New Yorkban, magyar idő szerint 17:00-kor mutatta be a Nokia új, fotózásra kihegyezett telefonját, ami technológiájában a PureView-t követi.

Hirdetés