Élőben a Nokia Lumia 1020 bemutató

Előzmények

Nem is volt olyan régen, hogy Londonban a Nokia bemutatta azt a Lumia 925-öt, amit már sikerült is tesztelnünk. Akkor egy picit azért reménykedett minden mobilos fotózást kedvelő, hogy a PureView 808-nak állítanak majd technológia és képminőség szempontjából utódot, de inkább a 920-as ráncfelvarrásának tekinthető az eszköz. Viszont már a brit fővárosban azzal búcsúzott a Nokia, hogy még a nyáron lesz meglepetés, így amikor először hallani lehetett, hogy július 11-én 41 millió oka lesz arra az érdeklődőknek, hogy kövessék az eseményt, akkor már biztosa lehetett venni, hogy újabb fotós mobil bemutatása várható.

Még a hivatalos premier előtt kiszivárogtak a képek, és a specifikáció egy része is napvilágra került a The Verge jóvoltából, így aztán túlzottan nagy meglepetésre nem számítunk. Az egyelőre Lumia 1020 néven ismert jövevény tényleg megkapja a 41 megapixeles optikát, készül hozzá a képességeket kiaknázni képes szoftver, lesz xenon villanó, mindezt pedig egy 4,5 hüvelykes, AMOLED kijelzővel együtt csomagolja a Nokia egy olyan WP8-as készülékbe, amely viszonylag kompakt tud maradni. A bemutatót élőben ezen a linken lehet követni, mi pedig igyekszünk frissíteni ezt a hírt a történéseknek megfelelően.

Nokia 808 Pureview
[+]

Mint azt talán olvasóink is tudják, a Nokia a 2012-es barcelonai MWC kiállításon jelentette be a 41 megapixeles érzékelővel ellátott Nokia 808 PureView-t, amelyet egyébként a rendezvény legjobb telefonjának választottak. Némi reszelgetést, csiszolgatást követően piacra is került a készülék, és hamar kiderült, hogy bármit megaláz, amit eddig mobilos fotózás témájában láttunk, mi is összehasonlítottuk néhány konkurens modellel. Ugyanakkor viszont ez volt a Nokia utolsó, Symbian alapokra építkező készüléke, a finnek által dédelgetett platform hattyúdala tehát emlékezetesre sikerült, viszont okostelefonként nem volt képes felvenni a versenyt teljesítményben, gördülékenységben, alkalmazáskínálatban és eye-candy faktorban a mai csúcsgépekkel.

Akkoriban az a hír járta, hogy a Nokia még régen azelőtt nekiült a fejlesztésnek, mielőtt a Microsofttal való vadházasság megköttetett volna, és pont azért nem álltak le ennek ellenére sem a munkával, mert meg akarták mutatni a világnak, a piacnak, no meg a részvényeseknek, hogy képesek ilyen dolgokra is, azt pedig bárki el tudta képzelni, hogy ez mekkorát ütött volna WP7-es (azóta 8-as) alapokra építve. Mindig, minden Nokia esemény előtt azóta is az volt a pletyka, hogy talán majd most jön a windowsos PureView, de ezidáig ez nem történt meg, az 1020-as lehet az áttörés. Aki látott olyan fotókat, amelyek a 808-cal készültek, azok tudják, hogy tényleg korszakalkotó dologról van szó, így aztán nem csoda, hogy a mai bejelentés rendkívül fontos a Nokiának.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • Nokia

Azóta történt

Előzmények

 • Nokia Lumia 925 - fogyókúra

  A Lumia 920 drabális megjelenését ért kritikák miatt itt van szinte ugyanez, csak sokkal kecsesebb verzióban, némi kamerát érintő változásokkal.

 • Mobilos kamerák egymás ellen

  Összeszedtük a jelenlegi mezőny legismertebb és legjobb kamerás okostelefonjait, hogy összemérjük produkcióikat. Óriásteszt következik.

 • Nokia 808 PureView - kamerás béta

  A legkomolyabb kamerás telefon, ami csak létezik, ám egyelőre egy tetszhalott platformon él csupán. A PureView technológia előtt viszont le a kalappal.

Hirdetés