Nokia Lumia 1020 - fényképesztő

Fotók

Először természetesen a Pro Cam alkalmazással álltunk neki képeket készíteni, a 4:3-as képarányt választottuk és mivel a szoftver úgyis mentett 5 megapixeles verziókat is a fotókból, ezért azokat is megmutatjuk (magukra a képekre kattintva). A zoomot nem használtuk a lenti fotóknál, viszont sötétben is készültek képek, illetve van pár alkotás, ahol kézzel állítgattuk a fókusz, a záridőt és az ISO-t. Ilyen például az utolsó fotó, ahol 1/16000-re állítottuk a záridőt, a végeredmény elég látványosra sikeredett.

Ha a 38 megapixeles fotókat 100%-os méretre nagyítjuk, akkor azért látszik, hogy nem hibátlan az történet, de még így nézegetve is minden mást maga mögé utasít, amit eddig okostelefonban láttunk, nyilván a 808 PureView-t nem számítva, mert az igen hasonló produkciót nyújtott. A vonalélesség szuper, a dinamikatartomány a mobilos mezőnyben kiemelkedően jónak számít, zaj ugyan elő-előfordul a sötétebb részeken, de szerencsére egyáltalán nem próbálja meg ezeket elmosni az algoritmus. Egy ekkora felbontású képpel még a számítógépek is elvacakolnak egy darabig, az öt megapixeles, oversampling fotók pont ezért készülnek. Az is biztos, hogy egy családi nyaralás 34-38 megapixeles fotói gyakorlatilag bármilyen eszközön visszanézve hibátlan élményt nyújtanak, és bátran nekiállhatunk ezeket akár A2-es méretben is kinyomtatni.

Nokia Lumia 1020 Nokia Lumia 1020

Nokia Lumia 1020 Nokia Lumia 1020

Nokia Lumia 1020 Nokia Lumia 1020

Nokia Lumia 1020 Nokia Lumia 1020

A fenti fotóknál a zoomot próbálgattuk, az eredeti kép 38, a nagyított verzió azonban 5 megapixeles, minőségben nemigen van eltérés, egy ekkora szenzor gond nélkül megoldja ezt a feladatot is. Gyakorlatilag a zoom kvázi egy képkivágás, éppen ezért akár utólag is módosítható, hogy az eredeti fotó mely része kerüljön kinagyításra.

Nokia Lumia 1020
[+]

A nyers képek módosításához is kapunk rengeteg segítséget, egyrészt a Pro Cam alkalmazás tartalmaz egy alapszintű vágási és forgatási eszköztárat, másrészt pedig a Nokia a Kreatív Stúdió nevű szoftverrel ad a kezünkbe egy olyan, könnyen kezelhető és jópofa lehetőséget, amivel tovább lehet trükközni a képekkel. A program indítását követőn a képgalériából válogathatjuk ki a módosítani kívánt felvételt. Rögtön kapunk különböző színvariációkat, megtarthatjuk az eredetit, de választhatunk valami módosítottat is, ilyenkor ugrunk tovább az extra opciókra.

Nokia Lumia 1020
[+]

Ezek között vízszintesen haladhatunk. Kiválaszthatunk egy fókusztárgyat, megjelölve a fotón, hogy mi legyen éles. A többit pedig elmossa a szoftver. Kérhetünk tilt shift módot, ami a kép közepét hagyja élesen, a maradékot fokozatosan mossa el, ettől makró hatásúak lesznek a felvételek. A színcsere funkcióval a képet fekete-fehérré alakítja az alkalmazás, majd bizonyos színeket visszarakhatunk rá, ez is látványos. A kollázs több képből állít össze egy montázst, ezeken kívül pedig utólag is babrálható a színegyensúly, a fényerő, a világosság és a kontraszt, valamint kivehetjük a vörös szemeket egy portéról.

A fenti képeknél az első a fókusztárgy effekttel készült, a következő háromnál a tilt shiftet használtuk, az utolsó kettő pedig a színcserét hivatott bemutatni. Természetesen tudjuk, hogy vannak nálunk sokkal ügyesebb kezű fotósok is, ezért álljon itt egy hivatkozás egyik olvasónk galériájához, aki tehetsége és lelkesedése miatt ma már hivatalosan is a Nokia fotós nagykövete, ezért bőven volt ideje és lehetősége játszani a géppel, hogy olyan képeket csináljon, amelyek kétségtelenül igen meggyőzőek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

  • Élőben a Nokia Lumia 1020 bemutató

    New Yorkban, magyar idő szerint 17:00-kor mutatta be a Nokia új, fotózásra kihegyezett telefonját, ami technológiájában a PureView-t követi.

Hirdetés