Nokia Lumia 1020 - fényképesztő

Fotózás

A fotózáshoz a Nokia Pro Cam alkalmazását kapjuk gyárilag, ez az alapértelmezett képkészítő szoftver és ebben érhető el minden olyan beállítás és extra, amivel ki is tudja aknázni a szenzor és a lencse képességeit. Annak ellenére, hogy rengeteg beállítási lehetőségünk van, mégsem fogunk elveszni a kezelőfelületen, mert az olyan dolgokat, mint a szépségfotózás, vagy mondjuk a pislogásérzékelő szívbaj nélkül kihagyta a Nokia (előbbire egyébként van külön app), komoly emberek nem játszanak ilyen idétlenségeket, ha fotózásról van szó, vagy mi.

Nokia Lumia 1020
[+]

A Pro Cam kezelőfelületének tetején hat pici piktogram ücsörög, balról az első a vaku. Ezt ki lehet teljesen kapcsolni, automatikusra tenni, vagy éppen fixen bekapcsolni, de kérhetjük, hogy csak fókuszfény legyen. Innentől jobbra a többi beállítás értékeit egy körív mentén tudjuk megadni. A fehéregyensúlynál az ismert sémák bukkannak fel (napos, felhős, neonfényes, lámpás), ezt követi a fókusz, ami lehet automatikus és manuális, utóbbi esetben az élességet a kis ujjunk mozgásával tudjuk állítani. Az ISO értéket 100 és 4000 között babrálhatjuk, a záridő 4 másodperctől 1/16000 másodpercig terjedő skálán állítható, az expozíció-korrekció pedig -3 és +3 fényérték között kalibrálható. Ha egy értéket fixen megadunk, de a többi automatikus, akkor nyilván megpróbál ehhez igazodni a fényviszonyok ismeretében, de a rutinos fotósok nekiállhatnak mindent maguk babrálni. Az egész körkörös menürendszert a kamera virtuális gombjának balra húzásával lehet megjeleníteni, ilyenkor a teljes kijelzőt elfoglalják a beállítási lehetőségek.

Nokia Lumia 1020
[+]

Ha a jobb felső sarokban levő pöttyökre koppintunk, akkor további opciók bukkannak fel. Itt állítható a képarány (16:9 és 4:3), ezzel párhuzamosan a felbontás is 34, illetve 38 megapixelre változik. Itt lehet kérni, hogy a telefon minden fotót 5 megapixelben is lementsen, van 3 másodperces időzítő, illetve három, vagy öt darabból álló expozíció-sorozatot is készíthetünk, más-más fényértéket használva. Kicsit még bentebb mászva meg fogjuk találni a geotagging kapcsolóját és az is beállítható, hogy lezárt képernyő esetén az oldalsó exponáló gomb megnyomásának hatására elinduljon-e a kamera.

Térjünk vissza a keresőre, tegyük fel, hogy beállítottuk, amit be szerettünk volna állítani. Exponálás előtt azonban még két dolgot csinálhatunk. Egyrészt ha ujjunkat balra húzzuk, akkor bele tudunk nagyítani a képbe, érdemes azonban tudni, hogy ebben az esetben nem készül nagyfelbontású felvétel, automatikusan 5 megapixeles lesz az eredmény. Nem mintha az olyan nagyon kicsi lenne – ezt csak a margóra jegyzem meg. Ha jobbra húzzuk az ujjunkat, akkor értelemszerűen visszavesszük a nagyítást, ha valaki jobban szereti mindezt a két ujjával multitouch módon csinálni, akkor persze megteheti. A zoom mellett a másik dolog, hogy ahová exponálás előtt bökünk a keresőn, annak megfelelően állítja be az automatika a fényerősséget és a többi paramétert. Egy naplementénél lehet a lemenő nap a lényeg, ilyenkor a többi tárgy, hegyek, víz, akármi, ami a környéken van nyilván sötétebb lesz. Ha viszont ezekre tapintunk, akkor ezek fognak jól látszódni, de sanszos, hogy cserébe a lemenő nap inkább egy kísérleti atomrobbanásra fog hasonlítani. Mindenképpen jó tudni, hogy a nagyobb felbontású képek mentése akár másodpercekig is eltarthat, nem ritka, hogy 10 megabájtosnál nagyobb JPG állományok keletkeznek. Alant két kép példa gyanánt, az elsőnél az égre kattintottam, a másodiknál a növényzetre, a fénymérés pedig ennek megfelelően történt.

Nokia Lumia 1020 Nokia Lumia 1020

A másik alkalmazás a Nokia Smart Camera, ezt ismerjük a Lumia 925-ből is. A telefon ezt a szoftvert használva 10 képet készít, ezek 5 megapixelesek, ezért gyors egymásutánban elkészülnek. Az exponálást követően választhatunk, hogy mit kezdünk ezzel a sok képpel. Kiválaszthatjuk a legjobbat, csinálhatunk "akciófelvételt", ahol a mozgó dolgok különböző fázisait egyszerre láthatjuk. Lehet kérni olyat, hogy pont a mozgó dolog legyen éles és a háttér elmosott, vagy éppen minden mozgó dolgot eltakaríthatunk a háttérből. Van arra is lehetőség, hogy egy csoportkép esetén addig variáljunk a 10 képen levő fejek között, míg mindenkiről sikerül elviselhető verziót összelegózni. Van még egy panoráma képeket készítő szoftverünk, illetve a Cinemagraph, amivel animgifeket csinálhatunk egy sorozatfelvételből.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

  • Élőben a Nokia Lumia 1020 bemutató

    New Yorkban, magyar idő szerint 17:00-kor mutatta be a Nokia új, fotózásra kihegyezett telefonját, ami technológiájában a PureView-t követi.

Hirdetés