Nokia Lumia 1020 - fényképesztő

Adatátvitel, akkumulátor

Természetesen 2013 derekán már nem maradhat ki egy csúcsmodellből az LTE támogatás, a Lumia 920-ban is megtaláljuk a negyedik generációs hálózatokkal való kommunikáció technológiai hátterét. A WiFi szintén alapkövetelmény, az átlagnál egy picit érzékenyebb a vevő. Van GPS, ami szinte azonnal talál pozíciót, akad természetesen Bluetooth, abból is a 3.0-s verziószámú. Géphez kötve Windows esetén külső meghajtóként is viselkedhet az eszköz, s természetesen töltést is vesz fel, nem hiányzik a DLNA támogatás sem.

Nokia Lumia 1020 Nokia Lumia 1020

A hátlap alatt NFC modul is lakik, ez a készülék felső részén van valahol. A böngsző most is az Internet Explorer, flash támogatás nincs, de másba nemigen lehet belekötni, gyors, kényelmesen használható, intelligensen tördeli az oldalakat. A beszélgetési hangminőségről is csak jókat lehet mondani, a zajszűrős mikrofonnak köszönhetően senki sem panaszkodott a tesztidőszak alatt, hogy rosszul hallana.

Nokia Lumia 1020
[+]

A hátlap alá 2000 mAh teljesítményű akkumulátor került. Bár ekkora méretű telefonoknál láttunk már sokszor combosabb telepet, gyaníthatóan a kamera elég sok helyet elrabolt, így ezzel kell megbékéljünk. Az egy napos üzemidő különösebb hiszti nélkül megvan, a második napon viszont már ne induljunk el töltő nélkül, mert nem fogja végig bírni a 1020.

Nokia Lumia 1020
[+]

Értékelés: Nokia Lumia 1020
Külső
Ergonómia 9 pont
Anyaghasználat 8 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 9 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 7 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 10 pont
PIM funkciók 9 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 10 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

Összegzés. A jelenleg kapható legjobb kamerás okostelefont rakta le az asztalra a Nokia. A 808 PureView óta mobilos mércével mérve sok idő eltelt, az az operációs rendszer már nem is létezik, ez a mostani pedig annyira összeforrt a Nokiával, hogy a Microsoft meg is vette a finn gyártót. És két év sem telt el, irgalmatlan gyorsan változnak ezen a piacon az erőviszonyok. Kicsit talán sajnáljuk, hogy nem lettek ezzel készen előbb, a kamerán kívül eső hardver már tavaly is adott volt, egyszerűen a jelek szerint ennyi idő kellett hozzá, hogy összecsiszolják ezt a megoldást a Windows Phone platformmal. Akárhogyan is: sikerült és nem csalódtunk, ráadásul annyiban mindenképpen előnye van a 808-cal szemben a 1020-nak, hogy a nagyobb kijelző és az architekturális változások miatt sokkal több lehetőséget biztosít az újdonság a képek utólagos manipulálására, az optikia képstabilizáció pedig egyértelműen egy olyan előny, ami látható eredményt hoz. A kamerás telefonok új királyát persze nem adják olcsón, karcolgatja a 200 ezer forintot az ár, ami mindaddig túlzó, amíg az ember nem foglalkozik a kamerával. Maga a telefon csak simán hozza egy felsőbb kategóriás Lumia tudását, de amit a hátlapra szereltek, az igencsak kiemeli nem csak a windowsos mezőnyből a telefont, hanem az összes készülék között egyedülállónak számít, így aztán olyan árat írhatnak rá, amit nem szégyellnek. A magam részéről egy egészen picit ezt soknak is érzem, ezért tőlem a készülék - az összes paramétert figyelembe véve - egy Tetszett plecsnit kap, aki viszont a legütősebb kamerát okostelefont keresi, annak erősen ajánlott.

Nokia Lumia 1020

Bog

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

  • Élőben a Nokia Lumia 1020 bemutató

    New Yorkban, magyar idő szerint 17:00-kor mutatta be a Nokia új, fotózásra kihegyezett telefonját, ami technológiájában a PureView-t követi.

Hirdetés