Nokia Lumia 1020 - fényképesztő

Bevezető

Amikor kijött a Nokia 808 PureView a barcelonai MWC-n még 2012-ben, akkor is sokan keresték az állukat a padlón, mi is így voltunk ezzel. A finn cég utolsó, Symbian alapokra épített készüléke méltó módon zárta le egy ma már halott operációs rendszer korszakát, egy olyan korszakot, ami alapvetően hozzájárult ahhoz, hogy a Nokia olyan sikeres legyen, mint amilyen volt.

Nokia Lumia 1020
[+]

Már akkor azt rebesgették, hogy előbb-utóbb ezt a technológiát Windows alapú masinákban is viszontláthatjuk, de csak telt-múlt az idő, s bár a Lumia 920-ra már rábiggyesztették a PureView nevet, azért az messze elmaradt attól a szinttől, amit a 808-as tudott hozni. És közben ébredeztek az androidos gyártók is, de minden erőfeszítésük ellenére meg sem tudták közelíteni a kissé bumfordi, architekturálisan idejétmúlt, ám kamerában továbbra is verhetetlen bajnokot. Amikor pedig a Lumia 1020 bejelentése megtörtént már tudtuk, hogy ha képalkotásban nem is avatunk új királyt (de királynőt biztosan), a Windows Phone platformnak hála ez a kamerás nagyágyú már okostelefonként is versenyképes tud lenni.

Nokia Lumia 1020
[+]

Kár, hogy ennyire elhúzódott a fejlesztés. Ennek a készüléknek már egy éve piacra kellett volna kerülnie, talán akkor máshogy alakul a finn cég sorsa is, de ezek most már maximum összeesküvés-elméletek táptalajai lehetnek, a tény az, hogy közben a Microsoft jól felvásárolta a Nokia telefonos részlegét és lehet, hogy fél év múlva ugyanezeken a telefonokon már nem lesz ott a jól ismert tipográfia és a világ minden pontján ismert név. A Lumia 1020 viszont ettől függetlenül is egy elképesztően durva gép, amelynél végre nem kell kompormisszumokat kötni sem méretben, sem kialakításban, sem pedig általános használhatóságban azért, hogy a kezünkben legyen egy olyan telefon, ami a világon a legjobb fotókat készíti. Mert ehhez nem férhet kétség.

Doboz, külső

Aki látott már újkori nokiás dobozt, mint mondjuk H. Miklós, azt nem fogja meglepetés érni. Miklóst is csak azért, mert zsíros húszezresek helyett ebben a csomagban tényleg egy Nokia telefon lakik. Függően attól, hogy milyen színben kaptuk meg a készüléket a benne rejlő headset is ebben az árnyalatban pompázik, hallójáratos kialakítású és három pár gumiharang jár hozzá. Ezen felül fekete töltőfej és fekete microUSB kábel kunkorodik még a csomag alján.

Nokia Lumia 1020
[+]

A mi készülékünk sárga. Már csak azért is sárga, mert a Nokia ezt az árnyalatot választotta ahhoz, hogy különböző plakátokon, reklámokban népszerűsítse a terméket, ez elég egyedi, felhívja magára a figyelmet és egyébként nem is néz ki rosszul, arról nem is beszélve, hogy a hátlapon levő kamera fekete kialakítása igen jól elüt a készülék alapszínétől. Ugyanígy feketék az oldalsó gombok is, ezeket kizárólag a telefon jobb felén találjuk meg.

Nokia Lumia 1020
[+]

Felül van a 3,5 mm-es jack dugasz, mellette egy tűvel nyitható fiók, itt kerül bele a telefonba a microSIM. Nincs viszont microSD bővítési lehetőség, a belső tárhely 32 gigabájtos, amire minden bizonnyal szükség is lesz, mivel a telefonnal készült képek és videók elég sok helyet foglalnak. A készülék alján helyezkedik el a microUSB bemenet, mellette a hangszórónak vágtak rácsot a polikarbonátból készült, nem megbontható burkolaton a Nokia mérnökei. Ez a borítás anyagában színezett, tehát kopni nem fog, sima, de nem csúszós.

Nokia Lumia 1020
[+]

A kijelző AMOLED technológiát használ, felbontása 1280 x 768 pixel, ami korrekt érték egy 4,5 inches megjelenítőn. A Nokia bevetette a ClearBlack megoldást is, ami mélyebb feketéket óhajt eredményezni, de az AMOLED egyébként is jó partner ebben. A PureMotion HD+ technológia is belekerült a gépbe, ez gyorsabb képfrissítést jelent, valamint lehetőségünk van arra is, hogy állítsunk a telítettségen és a színhőmérsékleten. Az egész előlapot Gorilla Glass 3 védi, ami remélhetőleg azt jelenti, hogy nem fogunk egyhamar karcokat látni a felületen.

Fénysűrűség, színhőmérséklet
Mérés Nokia Lumia 1020 Samsung Galaxy S4 mini LG G2 Nokia Lumia 625
Fehér fényerő 263 nit 168 nit 399 nit 305 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0,29 nit 0,26 nit
Kontrasztarány - - 1:831 1:1173
Színhőmérséklet 6945K 8030K 8261K 6923K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Nokia Lumia 1020
[+]

A hátlapon van a nagy attrakció, a 41 megapixeles szenzor és az optika. Ez igencsak hangsúlyos, ami persze érthető, az egész cucc kissé kidudorodik a telefon hátlapjából, erre fekszik fel a készülék, ha az asztalra tesszük. Megijedni nem kell, a lencsét védő üveg szintén karcálló, másrészt kicsit süllyesztett is, így nemigen eshet baja. Két fényforrás is van az optika szomszédságában, a kisebbik egy fókuszálási segédfény, a szélesebb pedig egy xenon vaku, ami igen jó hatásfokkal teríti be a témát fénnyel, simán hozza egy kompakt gép szintjét. Az összeszerelésre nem lehet panasz, a unibody kialakítású készülékek általában sokkal masszívabbnak érződnek, mint társaik, a 158 grammos Lumia 1020 is férfias darab, de szerencsére sokkal kecsesebb, mint a drabális Lumia 920.

Hardver, szoftverek

Csúcsmodell, de mégsem olyan combos benne a hardver, mint az Android platform köré építkező vetélytársaké. Ennek prózai oka van: a Windows Phone-nak egyszerűen nincs szüksége többre, ez a kétmagos, magonként 1,5 GHz-en ketyegő Qualcomm Snapdragon MSM8960-as SoC a hozzá tartozó Andreno 225-ös GPU-val és a 2 GB RAM-mal is vidáman elviszi a hátán a kezelőfelületet, minden animáció folyamatos, a kijelző azonnal reagál az érintésekre, és persze tudjuk azt is, hogy erre még gyengébb hardverrel is képes lenne.

Hogy nem valami négymagos szörnyeteg dorombol a polikarbonát ház alatt, azt igazából a felhasználónak nem is kéne tudnia, neki csak az a fontos, hogy a telefonja képes legyen mindazon funkciókra, amit manapság egy ilyen eszköztől elvárhat, a Lumia 1020 pedig ezeknek az igényeknek maradéktalanul meg tud felelni. Más kérdés persze, hogy a Microsoft által babusgatott csempés felületen nincsenek 3D effektusok, nem pörögnek össze-vissza widgetek és meglehetősen korlátozott módon tudjuk csak testreszabni a megjelenítést, a színekkel lehet kicsit játszani, a hátteret áttehetjük fehérre és a csempék sorrendjével szórakozhatunk egy sort.

Nokia Lumia 1020 Nokia Lumia 1020

Sokaknak pont ezzel van bajuk: az Android adta szabadságot nem mindenki cserélné el egy kötöttebb rendszerre, ha viszont onnan közelítjük meg, hogy ennek a viszonylagos rugalmatlanságnak az a hozadéka, hogy a szoftver nagyon megbízhatóan fut és a frissítésekre sem kell várni, akkor bőven van mit a mérleg másik serpenyőjébe tennünk. A Windows Phone 8 kezelhetősége és logikája bárki számára könnyen megtanulható, végül is tekinthetjük akár úgy a dolgot, hogy a Nokia által fémjelzett, 10-12 éves kezelhetőség nem csorbul a Lumia 1020 esetén sem, hiába írunk már 2013-at és hiába van ez az okostelefon is teletömködve funkciókkal.

Nokia Lumia 1020 Nokia Lumia 1020

A Nokia lassan egyedüliként gyárt nagy mennyiségben WP8-as készülékeket, mindenki arra számít, hogy a Microsoft bevásárlása miatt a többi cég az eddiginél is kevesebb energiát fog fektetni erre a rendszerre. Ennek ellenére (vagy talán éppen ezért), a finnekre jellemző extrák továbbra is megvannak, a világ szinte minden pontján működő offline navigáció, a Here Drive+ ebben a gépben is megtalálható, akárcsak a tömegközlekedési tervező, vagy éppen a térkép. Van egy-két apró extra még, a klasszikus módon rövidített Top Alk. nokiás programok letöltését javasolja (City Lens, Ringtone Maker, Nokia Pulse, stb.), az Adatátvitel pedig más telefonról segít átköltözni.

Nokia Lumia 1020 Nokia Lumia 1020

Persze a platform által nyújtott szolgáltatások is mind megvannak, nem hiányzik az Office mobilos verziója, itt van az adatforgalmat mérő Data Sense, a Photo Beamer, vagy éppen az Internet Explorer is. Játékfronton előre telepítve van egy demo Angry Birds, minden másra pedig ott van a Microsoft által dédelgetett Áruház, bár tény, hogy a legnépszerűbb szoftverek először pont nem WP8-ra készülnek el, de idővel majdnem minden átszivárog erre a platformra is.

Kamera technológia

A Lumia 1020 igazán nagy durranása a kamera. A 41 megapixeles szenzor és a hozzá kapcsolódó technológia megér egy misét. Maga a szenzor 1/1,5 hüvelykes, ami kimondottan nagynak számít még a kompakt fényképezőgépek mezőnyében is. Ez már önmagában is azt jelenti, hogy lényegesen több információ kerül a szenzorra, amiből valóban egy zajmentes, részletgazdag kép készülhet, de a szenzor önmagában még nem váltja meg a világot. A 41 megapixeles felbontást egyébként nem fogjuk elérni, a képaránytól függően 38 vagy 34 megapixeles (4:3 és 16:9) felvételeket fogunk tudni készíteni.

Nokia Lumia 1020

A történet másik része a szenzor előtt levő lencserendszer, amely hat tagból áll. Ebből az első üvegből készült, a maradék öt pedig precíziós módszerekkel megformált plasztik. Az optikai képstabilizációt teljesen új módszerrel oldották meg, a Lumia 920-ban használt, helyigényes, rugókkal csillapított rezgés helyett most apró motorok mozgatják a lencséket, miközben számos szenzor figyeli, hogy milyen intenzitású és irányú a kezünk remegése.

Nokia Lumia 1020

Hardveresen tehát adottak a lehetőségek, de ez még kevés lenne önmagában az üdvösséghez, ezért a Nokia beveti az oversampling technológiát. Ez az 5 megapixeles képeknél működik, nagyon egyszerűen arról van szó, hogy míg egy hagyományos szenzornál pont annyi pixelt rögzít a gép, mint amekkora a kép lesz, addig itt sokszor annyi információból tud dolgozni a képfeldolgozó algoritmus. Mivel egy általános szenzornál a Bayer színszűrős elven helyezkednek el a kék, a piros és a zöld szubpixelek, ezért az egyes képpontok hatással vannak egymásra, így keletkezhet a zaj és más képhibák is. A Nokia megoldásánál az ebből fakadó hibákat az algoritmus valamelyest tudja javítani, hiszen egy pixel meghatározásához nem egyetlen információból kell dolgoznia. Ebből következik, hogy a hatalmas szenzor és a precíziós lencserendszer 38 és 34 megapixeles felbontás mellett is érezteti jótékony hatását, de az ezekből kreált 5 megapixeles képek tényleg lenyűgözően jók tudnak lenni. A Lumia 1020-nál a fotózás során rögtön két eredmény készül, egy teljes felbontású és egy 5 megapixelesre redukált verzió. Persze ez állítható, de ez az alapértelmezett opció pont azért, hogy a kisebb méretű fotót utána könnyen megoszthassuk másokkal akár közösségi oldalakon, akár levélben továbbküldve.

Nokia Lumia 1020

Fentiekből következik, hogy mivel ennyi extra információt és pixelt rögzít a szenzor, ezért az 5 megapixeles képeknél háromszoros, veszteségmentes zoom is elérhető, ha pedig mondjuk 720p-ben videózunk, akkor ez hatszorosra duzzad. Ennek nem csak azért van értelme, mert sokat lehet spórolni a hellyel, ami egy okostelefonnál kardinális szempont, hanem azért is, mert a fókusztávolság állandó marad. Makrónál ez nagyjából 15 centimétert jelent, de a veszteségmentes zoom segítségével sokkal közelebb tudjuk hozni a témát, mint amennyire a valóságban van.

Fotózás

A fotózáshoz a Nokia Pro Cam alkalmazását kapjuk gyárilag, ez az alapértelmezett képkészítő szoftver és ebben érhető el minden olyan beállítás és extra, amivel ki is tudja aknázni a szenzor és a lencse képességeit. Annak ellenére, hogy rengeteg beállítási lehetőségünk van, mégsem fogunk elveszni a kezelőfelületen, mert az olyan dolgokat, mint a szépségfotózás, vagy mondjuk a pislogásérzékelő szívbaj nélkül kihagyta a Nokia (előbbire egyébként van külön app), komoly emberek nem játszanak ilyen idétlenségeket, ha fotózásról van szó, vagy mi.

Nokia Lumia 1020
[+]

A Pro Cam kezelőfelületének tetején hat pici piktogram ücsörög, balról az első a vaku. Ezt ki lehet teljesen kapcsolni, automatikusra tenni, vagy éppen fixen bekapcsolni, de kérhetjük, hogy csak fókuszfény legyen. Innentől jobbra a többi beállítás értékeit egy körív mentén tudjuk megadni. A fehéregyensúlynál az ismert sémák bukkannak fel (napos, felhős, neonfényes, lámpás), ezt követi a fókusz, ami lehet automatikus és manuális, utóbbi esetben az élességet a kis ujjunk mozgásával tudjuk állítani. Az ISO értéket 100 és 4000 között babrálhatjuk, a záridő 4 másodperctől 1/16000 másodpercig terjedő skálán állítható, az expozíció-korrekció pedig -3 és +3 fényérték között kalibrálható. Ha egy értéket fixen megadunk, de a többi automatikus, akkor nyilván megpróbál ehhez igazodni a fényviszonyok ismeretében, de a rutinos fotósok nekiállhatnak mindent maguk babrálni. Az egész körkörös menürendszert a kamera virtuális gombjának balra húzásával lehet megjeleníteni, ilyenkor a teljes kijelzőt elfoglalják a beállítási lehetőségek.

Nokia Lumia 1020
[+]

Ha a jobb felső sarokban levő pöttyökre koppintunk, akkor további opciók bukkannak fel. Itt állítható a képarány (16:9 és 4:3), ezzel párhuzamosan a felbontás is 34, illetve 38 megapixelre változik. Itt lehet kérni, hogy a telefon minden fotót 5 megapixelben is lementsen, van 3 másodperces időzítő, illetve három, vagy öt darabból álló expozíció-sorozatot is készíthetünk, más-más fényértéket használva. Kicsit még bentebb mászva meg fogjuk találni a geotagging kapcsolóját és az is beállítható, hogy lezárt képernyő esetén az oldalsó exponáló gomb megnyomásának hatására elinduljon-e a kamera.

Térjünk vissza a keresőre, tegyük fel, hogy beállítottuk, amit be szerettünk volna állítani. Exponálás előtt azonban még két dolgot csinálhatunk. Egyrészt ha ujjunkat balra húzzuk, akkor bele tudunk nagyítani a képbe, érdemes azonban tudni, hogy ebben az esetben nem készül nagyfelbontású felvétel, automatikusan 5 megapixeles lesz az eredmény. Nem mintha az olyan nagyon kicsi lenne – ezt csak a margóra jegyzem meg. Ha jobbra húzzuk az ujjunkat, akkor értelemszerűen visszavesszük a nagyítást, ha valaki jobban szereti mindezt a két ujjával multitouch módon csinálni, akkor persze megteheti. A zoom mellett a másik dolog, hogy ahová exponálás előtt bökünk a keresőn, annak megfelelően állítja be az automatika a fényerősséget és a többi paramétert. Egy naplementénél lehet a lemenő nap a lényeg, ilyenkor a többi tárgy, hegyek, víz, akármi, ami a környéken van nyilván sötétebb lesz. Ha viszont ezekre tapintunk, akkor ezek fognak jól látszódni, de sanszos, hogy cserébe a lemenő nap inkább egy kísérleti atomrobbanásra fog hasonlítani. Mindenképpen jó tudni, hogy a nagyobb felbontású képek mentése akár másodpercekig is eltarthat, nem ritka, hogy 10 megabájtosnál nagyobb JPG állományok keletkeznek. Alant két kép példa gyanánt, az elsőnél az égre kattintottam, a másodiknál a növényzetre, a fénymérés pedig ennek megfelelően történt.

Nokia Lumia 1020 Nokia Lumia 1020

A másik alkalmazás a Nokia Smart Camera, ezt ismerjük a Lumia 925-ből is. A telefon ezt a szoftvert használva 10 képet készít, ezek 5 megapixelesek, ezért gyors egymásutánban elkészülnek. Az exponálást követően választhatunk, hogy mit kezdünk ezzel a sok képpel. Kiválaszthatjuk a legjobbat, csinálhatunk "akciófelvételt", ahol a mozgó dolgok különböző fázisait egyszerre láthatjuk. Lehet kérni olyat, hogy pont a mozgó dolog legyen éles és a háttér elmosott, vagy éppen minden mozgó dolgot eltakaríthatunk a háttérből. Van arra is lehetőség, hogy egy csoportkép esetén addig variáljunk a 10 képen levő fejek között, míg mindenkiről sikerül elviselhető verziót összelegózni. Van még egy panoráma képeket készítő szoftverünk, illetve a Cinemagraph, amivel animgifeket csinálhatunk egy sorozatfelvételből.

Fotók

Először természetesen a Pro Cam alkalmazással álltunk neki képeket készíteni, a 4:3-as képarányt választottuk és mivel a szoftver úgyis mentett 5 megapixeles verziókat is a fotókból, ezért azokat is megmutatjuk (magukra a képekre kattintva). A zoomot nem használtuk a lenti fotóknál, viszont sötétben is készültek képek, illetve van pár alkotás, ahol kézzel állítgattuk a fókusz, a záridőt és az ISO-t. Ilyen például az utolsó fotó, ahol 1/16000-re állítottuk a záridőt, a végeredmény elég látványosra sikeredett.

Ha a 38 megapixeles fotókat 100%-os méretre nagyítjuk, akkor azért látszik, hogy nem hibátlan az történet, de még így nézegetve is minden mást maga mögé utasít, amit eddig okostelefonban láttunk, nyilván a 808 PureView-t nem számítva, mert az igen hasonló produkciót nyújtott. A vonalélesség szuper, a dinamikatartomány a mobilos mezőnyben kiemelkedően jónak számít, zaj ugyan elő-előfordul a sötétebb részeken, de szerencsére egyáltalán nem próbálja meg ezeket elmosni az algoritmus. Egy ekkora felbontású képpel még a számítógépek is elvacakolnak egy darabig, az öt megapixeles, oversampling fotók pont ezért készülnek. Az is biztos, hogy egy családi nyaralás 34-38 megapixeles fotói gyakorlatilag bármilyen eszközön visszanézve hibátlan élményt nyújtanak, és bátran nekiállhatunk ezeket akár A2-es méretben is kinyomtatni.

Nokia Lumia 1020 Nokia Lumia 1020

Nokia Lumia 1020 Nokia Lumia 1020

Nokia Lumia 1020 Nokia Lumia 1020

Nokia Lumia 1020 Nokia Lumia 1020

A fenti fotóknál a zoomot próbálgattuk, az eredeti kép 38, a nagyított verzió azonban 5 megapixeles, minőségben nemigen van eltérés, egy ekkora szenzor gond nélkül megoldja ezt a feladatot is. Gyakorlatilag a zoom kvázi egy képkivágás, éppen ezért akár utólag is módosítható, hogy az eredeti fotó mely része kerüljön kinagyításra.

Nokia Lumia 1020
[+]

A nyers képek módosításához is kapunk rengeteg segítséget, egyrészt a Pro Cam alkalmazás tartalmaz egy alapszintű vágási és forgatási eszköztárat, másrészt pedig a Nokia a Kreatív Stúdió nevű szoftverrel ad a kezünkbe egy olyan, könnyen kezelhető és jópofa lehetőséget, amivel tovább lehet trükközni a képekkel. A program indítását követőn a képgalériából válogathatjuk ki a módosítani kívánt felvételt. Rögtön kapunk különböző színvariációkat, megtarthatjuk az eredetit, de választhatunk valami módosítottat is, ilyenkor ugrunk tovább az extra opciókra.

Nokia Lumia 1020
[+]

Ezek között vízszintesen haladhatunk. Kiválaszthatunk egy fókusztárgyat, megjelölve a fotón, hogy mi legyen éles. A többit pedig elmossa a szoftver. Kérhetünk tilt shift módot, ami a kép közepét hagyja élesen, a maradékot fokozatosan mossa el, ettől makró hatásúak lesznek a felvételek. A színcsere funkcióval a képet fekete-fehérré alakítja az alkalmazás, majd bizonyos színeket visszarakhatunk rá, ez is látványos. A kollázs több képből állít össze egy montázst, ezeken kívül pedig utólag is babrálható a színegyensúly, a fényerő, a világosság és a kontraszt, valamint kivehetjük a vörös szemeket egy portéról.

A fenti képeknél az első a fókusztárgy effekttel készült, a következő háromnál a tilt shiftet használtuk, az utolsó kettő pedig a színcserét hivatott bemutatni. Természetesen tudjuk, hogy vannak nálunk sokkal ügyesebb kezű fotósok is, ezért álljon itt egy hivatkozás egyik olvasónk galériájához, aki tehetsége és lelkesedése miatt ma már hivatalosan is a Nokia fotós nagykövete, ezért bőven volt ideje és lehetősége játszani a géppel, hogy olyan képeket csináljon, amelyek kétségtelenül igen meggyőzőek.

Videó, zene

A Lumia 1020-szal természetesen videót is lehet rögzíteni és itt jön nagyon jól, hogy van optikai képstabilizáció (OIS) is az eszközben, ami normális határokon belül kiszűri a kézremegést. Nyilván egy vadul integető ember nem fog tudni ezzel a kütyüvel sem értékelhető mozit készíteni, de átlagos remegési együtthatókkal rendelkező felhasználók annyit fognak tapasztalni, hogy a telefon által felvett mozgóképek meglepően rázkódásmentesek.

Nokia Lumia 1020
[+]

A videóknál maximum 1080p felbontású filmek rögzíthetők, s bár a beállítások között van manuális fókusz, ezt csak a felvétel megkezdése előtt lehet állítani. A folyamatos autofókusz viszont megvan, ez az esetek 95%-ban szuperül működött, de bizony előfordult, hogy néhány másodpercig nem bírt élesíteni. Ami viszont állati jó, hogy a hatalmas felbontású szenzornak hála a mozgóképeknél is van lehetőség a zoomra, ha 720p-s felbontást választunk, akkor hatszoros, veszteségmentes közelítés alkalmazható, ami bizony egyáltalán nem haszontalan.

Mutatnánk pár filmecskét. Az első egy sima, nappali, kültéri utcakép, jól látszik, hogy a mások által átlagos rezonanciájúnak mondott kézremegésemet hogyan szedi ki az OIS, ide tessenek kattintani. A második egy beltéri, villanyfényes sporteseményen készült alkotás, ez itt érhető el, míg a harmadik egy mozgó autóból felvett videó, ahol azért látszik, hogy a budapesti utakkal még az optikai képstabilizáció sem képes megbirkózni.

Nokia Lumia 1020 Nokia Lumia 1020

Zenében nincs meglepetés, a Windows Phone 8-as platform beépített lejátszója hozza a kötelezőt: vannak albumborítók, lehet listázni a számokat mindenféle paraméterek alapján, fut a háttérben és szól. Kihangosítva igen hangos, de maximumra csavarva már sajnos kicsit torz, fülessel viszont nagyon kiegyenlített a hangzáskép. A gyári tartozék is kimondottan kellemes, ha pedig rádiózni akarunk, akkor szükségünk is lesz egy headsetre, ez szolgál ugyanis antenna gyanánt.

Adatátvitel, akkumulátor

Természetesen 2013 derekán már nem maradhat ki egy csúcsmodellből az LTE támogatás, a Lumia 920-ban is megtaláljuk a negyedik generációs hálózatokkal való kommunikáció technológiai hátterét. A WiFi szintén alapkövetelmény, az átlagnál egy picit érzékenyebb a vevő. Van GPS, ami szinte azonnal talál pozíciót, akad természetesen Bluetooth, abból is a 3.0-s verziószámú. Géphez kötve Windows esetén külső meghajtóként is viselkedhet az eszköz, s természetesen töltést is vesz fel, nem hiányzik a DLNA támogatás sem.

Nokia Lumia 1020 Nokia Lumia 1020

A hátlap alatt NFC modul is lakik, ez a készülék felső részén van valahol. A böngsző most is az Internet Explorer, flash támogatás nincs, de másba nemigen lehet belekötni, gyors, kényelmesen használható, intelligensen tördeli az oldalakat. A beszélgetési hangminőségről is csak jókat lehet mondani, a zajszűrős mikrofonnak köszönhetően senki sem panaszkodott a tesztidőszak alatt, hogy rosszul hallana.

Nokia Lumia 1020
[+]

A hátlap alá 2000 mAh teljesítményű akkumulátor került. Bár ekkora méretű telefonoknál láttunk már sokszor combosabb telepet, gyaníthatóan a kamera elég sok helyet elrabolt, így ezzel kell megbékéljünk. Az egy napos üzemidő különösebb hiszti nélkül megvan, a második napon viszont már ne induljunk el töltő nélkül, mert nem fogja végig bírni a 1020.

Nokia Lumia 1020
[+]

Értékelés: Nokia Lumia 1020
Külső
Ergonómia 9 pont
Anyaghasználat 8 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 9 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 7 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 10 pont
PIM funkciók 9 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 10 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

Összegzés. A jelenleg kapható legjobb kamerás okostelefont rakta le az asztalra a Nokia. A 808 PureView óta mobilos mércével mérve sok idő eltelt, az az operációs rendszer már nem is létezik, ez a mostani pedig annyira összeforrt a Nokiával, hogy a Microsoft meg is vette a finn gyártót. És két év sem telt el, irgalmatlan gyorsan változnak ezen a piacon az erőviszonyok. Kicsit talán sajnáljuk, hogy nem lettek ezzel készen előbb, a kamerán kívül eső hardver már tavaly is adott volt, egyszerűen a jelek szerint ennyi idő kellett hozzá, hogy összecsiszolják ezt a megoldást a Windows Phone platformmal. Akárhogyan is: sikerült és nem csalódtunk, ráadásul annyiban mindenképpen előnye van a 808-cal szemben a 1020-nak, hogy a nagyobb kijelző és az architekturális változások miatt sokkal több lehetőséget biztosít az újdonság a képek utólagos manipulálására, az optikia képstabilizáció pedig egyértelműen egy olyan előny, ami látható eredményt hoz. A kamerás telefonok új királyát persze nem adják olcsón, karcolgatja a 200 ezer forintot az ár, ami mindaddig túlzó, amíg az ember nem foglalkozik a kamerával. Maga a telefon csak simán hozza egy felsőbb kategóriás Lumia tudását, de amit a hátlapra szereltek, az igencsak kiemeli nem csak a windowsos mezőnyből a telefont, hanem az összes készülék között egyedülállónak számít, így aztán olyan árat írhatnak rá, amit nem szégyellnek. A magam részéről egy egészen picit ezt soknak is érzem, ezért tőlem a készülék - az összes paramétert figyelembe véve - egy Tetszett plecsnit kap, aki viszont a legütősebb kamerát okostelefont keresi, annak erősen ajánlott.

Nokia Lumia 1020

Bog

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

Nokia Lumia 1020
Nokia Lumia 1020 Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 130,4 x 71,4 x 10,4 milliméter
Tömeg 158 gramm
Színvariációk fekete, sárga, fehér
SIM-foglalat microSIM
Kijelző
Kijelző átlója 4,5 hüvelyk
Kijelző felbontása 768 x 1280 pixel (332 ppi)
Kijelző típusa kapacitív AMOLED érintőkijelző - ClearBlack
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Qualcomm MSM8960
Processzor típusa Dual-core 1,5 GHz Krait
Processzor csíkszélessége 28 nm
Processzor utasításkészlete ARMv7
Grafikus chip Adreno 225
RAM mérete 2 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása korlátlan
SMS memória korlátlan
Szabadon felhasználható belső tárhely 32 GB
Memória bővíthetősége -
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 850/900/1900/2100 MHz
LTE 800 / 900 / 1800 / 2100 / 2600 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA / LTE van / 42 Mbps / 5,76 Mbps / van
IrDA / Bluetooth nincs / 3.0 (A2DP)
WiFi 802.11a/b/g/n, 2,4 és 5 GHz, DLNA, hotspot funkció
USB microUSB 2.0
Push-to-talk / RSS nincs / nincs
GPS vevő van
NFC van
Alapfunkciók
Profilok csak néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés nincs
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van (magyar nyelven is)
Szoftverek
Platform Windows Phone 8
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Java ?
Játékok telepíthetők
Valutakonverter van
Extra szoftverek Nokia Care, Nokia Drive+, Nokia Térképek, Office, OneNote, Pénztárca, Top alkalmazások, Glam Me, Cinemagraph, Pro Cam, Smart Cam, Kreatív Stúdió
Multimédia
Fő kamera 41 megapixeles, autofókuszos, ledes + xenon villanófény
Másodlagos kamera 720p
Videófelvétel van - 1080p / 30fps
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó nincs
FM-rádió van - RDS
Üzemidő
Alap akkumulátor 2000 mAh-s lítium-ion (BV-5XW)
Készenléti idő 384 óra
Beszélgetési idő 29 óra (2G) / 13 óra (3G)
Zenelejátszási idő 63 óra
Egyebek
3,5 milliméteres fülhallgató kimenet, giroszenzor
  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

  • Élőben a Nokia Lumia 1020 bemutató

    New Yorkban, magyar idő szerint 17:00-kor mutatta be a Nokia új, fotózásra kihegyezett telefonját, ami technológiájában a PureView-t követi.

Hirdetés