Hirdetés

Nokia 3.1 Plus - csak a szavak szintjén plusz

A Nokia 3.1 Plusz (papíron) sokat fejlődött a 3.1-hez képest, ezzel együtt nagyobb is lett. Viszont az optimalizálást és az árat még mindig nem sikerült eltalálni.

Hirdetés

Adatkapcsolat, üzemidő, összegzés

Az adatkapcsolati képességek egészen széleskörűek, van NFC és a két nanoSIM mellé valóban befér egy microSD kártya is, ami a nettó 7 GB belső tárhely fényében minimum elvárható. Az LTE kapcsolat maximális sebessége viszont csak 150 Mbps, a WiFi 802.11b/g/n szabványon kapcsolódik Direct és HotSpot funkciók mellett, a Bluetooth pedig csak 4.1-es verziószámú A2DP és energiahatékony protokollal. A sima 3.1-es Nokia 4.2-es volt. Mármint a Bluetooth. A hívás hangminőségével nem volt gond, ez a szegmense a készüléknek teljesen funkcionális, noha itt is minden kicsit lassú.


[+]

A navigációt a legtöbb rendszer adatai segítik, elérhető a BeiDou, a GALILEO, a GLONASS és nyilván a GPS a földi hálózatok és routerek helyinformációival kiegészítve. Szintén kicsit lassú reagálású egységek. Szenzorokból sincs hiány, kizárólag a nyomás- és a hőmérsékletérzékelő hiányzik. A gyorsulásmérő, a fény- és közelségérzékelő, a tájoló, a giroszkóp, illetve a hang- és mágneses szenzor is rendelkezésre áll. Az 2.0-s USB sajnos csak micro, de OTG és MTP képes. Infra nincs.


[+]

Az akkumulátor jelentősen megnőtt, a 3500 mAh-s teleppel elég sokáig ki lehet húzni az ésszel gazdálkodó 12 nanométeres lapkakészletnek és a szerény felbontású kijelzőnek köszönhetően. Böngészés közben például 150 nites fényerő mellett mindössze 5%-ot merült egy óra alatt stabil WiFi kapcsolattal, ami akár 20 óra olvasgatást is jelenthet, videózni pedig olyan 25 órát tudtunk. Gyorstöltés nincs, a 5V/2A hálózati adapter normál tempóban dolgozik, végszükség esetére pedig ott a szimpla energiatakérokosság.

Értékelés: Nokia 3.1 Plus
Külső
Ergonómia 7 pont
Anyaghasználat 8 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 6 pont
Belső
Kezelhetőség 8 pont
Sebesség 5 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 6 pont
Felhasználói felület élménye 7 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 7 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 7 pont
Multimédia
Vizuális 6 pont
Audio 6 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 5 pont
Hogyan értékelünk?

A Nokia 3.1 Plus ismét nem egy lehengerlő konstrukció, ami az akadozó rendszer miatt jóval kedvezőbb árfekvésben is megfontolandó lenne, de 2/16 GB-os memóriacsomaggal 60 ezer forintért sajnos a teljesen kizárt kategóriába esik. Ezzel együtt vannak nagyon kedvező és kellemes tulajdonságai. Az egyik nyilvánvalóan az üzemidő, a másik a prémium megmunkálású és tökéletes érzetű fém hátlap, de a jól működő ujjlenyomat-olvasó, az NFC és a valódi kétkártyás megoldás is egyértelmű pozitívum. Plusz szenzorosan rendesen fel van szerelve és garantáltan frissül Android 9-re. Ehhez viszont sajnos szerény multimédiás képességek, hiányzó értesítési LED, vérszegény kijelző és akadozó, optimalizálatlan, eleve erőforráshiányos rendszer társul. A belső kapacitás ugyan bővíthető, de alkalmazásokat nem telepíthetünk a kiegészítő tárhelyre, a 2 GB operatív memória pedig rendkívül kényelmetlen. Ennyi pénzért vehetünk egy Xiaomi Mi A2 Lite-ot, kevesebbért egy Redmi 6-ot, Meizu M6 Note-ot vagy Meizu Pro 7-et, de egy Xiaomi Mi A2 vagy Redmi Note 6 Pro sincs messze. Akár egy Meizu 15 Lite vagy Honor 7X is megfontolandó.

AliceWake

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • Szenzorsziget nélkül futott be a Nokia 3.1 Plus

    Alumíniumváz, méretes HD+ kijelző, dupla hátlapi kamera és nyolcmagos SoC – új versenyzőt küld a HMD Global a középkategóriába.

  • Nokia 3.1 - ennyiért pont egyes

    Hiába a jól összerakott ház és a korrekt kijelző, ha öreg a forma és a hardver, a belépőszintű produktumra pedig középkategóriás árazást sütöttek. A Lumia 630 méltó utódja? Bocs, majd legközelebb.

Hirdetés