Hirdetés

Nokia 3.1 Plus - csak a szavak szintjén plusz

A Nokia 3.1 Plusz (papíron) sokat fejlődött a 3.1-hez képest, ezzel együtt nagyobb is lett. Viszont az optimalizálást és az árat még mindig nem sikerült eltalálni.

Hirdetés

Multimédia

A 3.1 Plus már két kamerával dolgozik a hátlapon, a 13 megapixeles, f/2 rekesszel dolgozó, autofókuszos szenzor mellé egy 5 megapixeles, mélységélességet kezelő egység is besegít, tehát van portré mód, ami mindenféle kérés nélkül is erősen kozmetikáz, cserébe zajos és pontatlan a témakiemelés. Az irreálisan kisimult szentkuti11 itt éppen kellemes ünnepeket kívánt mindenkinek az arénás karácsonyon, ez pedig egy, a háttértől elég egyértelműen elkülönülő téma; a rendszer ezt tudja. A LED villanó cserébe egészen természetes fényű és viszonylag erélyes.


[+]

Az felület egyszerű és átlátható, az élőképen lapozgatva találunk 1:1-es képarányt, panoráma módot, élő bokeh portré módot, videót, illetve lassított és gyorsított felvételt. A manuális mód inkább csak jelzésértékű, mindössze a fókuszmódot variálhatjuk, az expozíciókorrekciót +/- 2 tartományban, a fehéregyensúly pedig sematikus. A beállításokban sincs sokkal több opció, lehet kérni helycímkét, vízjelet és segédvonalakat, ide dugták a HDR-t, ami automatikusan dolgozik, illetve a felbontás és képarány is itt módosítható. A 8 megapixeles, fix fókuszos, szoftveres segédfénnyel dolgozó előlapi egységre az exponáló mellett válthatunk, ezt tudja.

A képminőség ideális fényviszonyok között nem annyira rossz, kromatikus aberráció és lencsetorzítás például egyáltalán nem jellemző, a részletek viszont gyakran odavesznek árnyékos vagy hasonló textúrájú részeken. A HDR alapvetően tisztességesen teszi a dolgát, de így is hajlamosak kiégni a részletek, kapcsolgatni meg kissé kényelmetlen, lévén besuvasztották a beállítások közé. Így inkább bevállaljuk az esetleges részletveszteséget. A legfeltűnőbb az erős zajmentesítés, ami inkább a vonalélességnek árt, mintsem a zajt tünteti el, amiből így is bőven marad. Elégtelenül megvilágított környezetben vagy este teljesen összemosódnak a részletek, a dinamika gyenge, a zaj pedig továbbra is erős. A fókusz általában stabil, viszont az élőképen nehéz eldönteni, hogy valóban így van-e. A képek viszont csak ritkán életlenek, úgyhogy igen.

Mozgóképet rögzíteni maximum 1080p 30 fps sebességgel tudunk, a fentebb látható eredménnyel. A fókusz teljesen szét van esve, a részletek elmosottak, a dinamika nagyon gyenge, pedig összességében erősen alulexponált, stabilizálás pedig szemmel láthatóan egyáltalán nincs. A gyári lejátszó nem valami komplex, konkrétan megjeleníti a tartalmat, amennyiben az nem DivX vagy Xvid formátumú, nem mennek továbbá a hangsávok és a feliratok, az AC3 hang, a 4K pedig erősen akadozik. Elindul, de élvezhetetlen, úgyhogy 2K fölött nem érdemes próbálkozni. Kisablakos megjelenítés sincs, mindenképpen érdemes egy épkézláb lejátszó letöltésével kezdeni a mozizást.


[+]

A zenelejátszót természetesen a Google biztosítja a megszokott formában, hangszínszabályzóval és rendezett felülettel. A multimédiás hangszóró nem kifejezetten rossz, egészen hangos és tiszta, de a dinamika és a részletesség szokás szerint nem éri el a minőségi zenehallgatáshoz szükséges szintet. De legalább nem kellemetlen. A hangchip valószínűleg jobb, mint a mellékelt, hagyományos kialakítású sztereó füles, ez teljesen alkalmatlan zenehallgatásra, az FM-rádiót viszont előszedhetjük vele, amit kihangosítva is hallgathatunk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • Szenzorsziget nélkül futott be a Nokia 3.1 Plus

    Alumíniumváz, méretes HD+ kijelző, dupla hátlapi kamera és nyolcmagos SoC – új versenyzőt küld a HMD Global a középkategóriába.

  • Nokia 3.1 - ennyiért pont egyes

    Hiába a jól összerakott ház és a korrekt kijelző, ha öreg a forma és a hardver, a belépőszintű produktumra pedig középkategóriás árazást sütöttek. A Lumia 630 méltó utódja? Bocs, majd legközelebb.

Hirdetés