Meizu M6 - az etalon

A Meizu konkrétan sarokba szorítja a konkurenciát a legújabb M6-tal, ami kifogástalanul működik, van rajta ujjlenyomat-olvasó, atomstabil - és itthon, hivatalosan is annyiba kerül, mint egy Nokia 1.

Külső, kialakítás

A Meizu m6-os szériája a szokásos modellekből épül fel, M6, M6 Note és egy modernizált variáns, az M6s, amely a Samsung friss középkategóriás szettjével (Exynos 7872) és 18:9-es képaránnyal emelkedik ki a mezőnyből. A két, hagyományos kialakítású alapmodell nem mellesleg hivatalosan is elérhető Magyarországon, így már a B20-as hálózati támogatás és a stabil szervizháttér is adott, ami elég nagy probléma lehet a konkurenciának. Noha a Nokia 1 azért egészen életképesnek bizonyult az Android Go-val, a Meizu M6 teljesen más dimenzió.


[+]

30 ezer forintos árszinten kifogásolhatatlan a készülék, nagyjából még az MT6755-tel, vagyis Helio P10-zel is az lett volna, mert a diagnosztikai programokban és teljesítményteszetek szerint ez a szett került a mellesleg kiváló minőségű plasztik házba. Pedig valójában a hivatalos specifikációban szereplő MediaTek MT6750, ami ugyan frissebb konstrukció, a gyártástechnológia és az architektúra megegyezik, csak szerényebb órajelen dolgozik. Az itthon várható variáns mindehhez ráadásul 3 GB rendszermemóriát és 32 GB bővíthető belső tárhelyet tud felmutatni. Harmincezerér’.


[+]

A kialakítás és az anyagminőség szintén nem hagy kívánnivalót maga után, noha műanyag az egész, megtévesztésig integráns és ránézésre fémes jellegű. A 148,2 x 72,8 x 8,3 milliméteres szerkezet összeszerelésének minősége és az ergonómia nagyon rendben van, a valahogy nem feltűnő vastagság ellenére egészen kompakt és könnyen kezelhető. A matt műanyag felület tapintása kellemes, nem maszatosodik, korrekt a tapadás, a legömbölyített élek pedig kiváló fogást biztosítanak.

Kijelző-teszt
Mérés Meizu M6 Nokia 1 Xiaomi Redmi 5A HomTom HT17 Pro
Képátló 5,2 hüvelyk 4,5 hüvelyk 5 hüvelyk 5,5 hüvelyk
Felbontás 720 x 1280 480 x 854 720 x 1280 720 x 1280
Technológia IPS LCD IPS LCD IPS LCD IPS LCD
Fehér fényerő (max.) 432 nit 270 nit 474 nit 360 nit
Fehér fényerő (min.) 1,8 nit 13,35 nit 3,5 nit 12,3 nit
Fekete fényerő 0,36 nit 0,14 nit 0,41 nit 0,20 nit
Kontrasztarány 1202:1 1933:1 1158:1 1094:1
Színhőmérséklet 7470 K 7487 K 7606 K + kézi K 14657 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A kijelző minősége abszolút kiemelkedő a kategóriában, a 720 x 1280 pixeles felbontás ugyan papíron nem lenyűgöző, de 5,2 hüvelyken több, mint kielégítő, számszerűleg 282 pixelsűrűséget jelent. A kontraszt erős, a minimum fehér fénysűrűség határozottan kíméletes, van kékfény-szűrő, de a kalibráció amúgy sem annyira elhibázott, hogy zavaró legyen, mellesleg manuálisan módosítható is. A betekintési szögek messze jobbak, mint a sokéves átlag, fényszivárgás az IPS technológia ellenére sincs, színtorzulás nem jellemző, mindössze a fényerő hajlamos csökkenni, ha éles szögben pillogunk a panelre.


[+]

A kialakítás hagyományos, alul és felül is van holttér a 16:9-es kijelző körül, noha nem teljesen feleslegesen. A fizikai, lenyomható Home gomb a biometrikus azonosító funkcióját is betölti, maradéktalan hatásfokkal, a vissza navigációs gomb viszont a Home és az alkalmazásváltó társaságában a kijelző alján terpeszkedik megmásíthatatlan sorrendben. Oldalt igen szerények a kávák, felül pedig a fény- és közelségérzékelő, a beszédhangszóró és a 8 megapixeles szelfikamera foglal helyet.


[+]

A gömbölyded, következésképpen kellemes fogású éleken jobbra tökéletes magasságban érhető el a bekapcsológomb, fölötte pedig a hangerőszabályzók. A felső élen balra egy 3,5 milliméteres jack port, bal oldalról egy hibrid SIM-tálca, piszkálható elő, amiben két nanoSIM-nek, vagy egy nanoSIM-nek és egy microSD kártyának alakítottak ki helyet. Az alsó élre még 2.0-s szabványú microUSB csatlakozó került a kétszer három hangszórófurat közé, ezek közül viszont csak a jobb oldali bocsájt ki hangot.


[+]

A hátlap kifejezetten klasszul néz ki, a matt, szaténfényű műanyagot egyébként nyilván esztétikai célú, vékony, de fényes csíkok díszítik alul és felül, amelyek kifutnak az élekre. A gravírozott Meizu márkamegjelölés szintén ezzel az obszidián érzetű, fényes felülettel lett kitöltve, amely fölött a kéttónusú, de szimpla LED segédfény és a 13 megapixeles főkamera található; mindkettő a hátlap síkjában, így a készülék például nem billeg.


[+]

A dobozzal nem vacakoltak sokat, olyan, mint mindig, esztétikus, egyszerű, minőségi. A fehér alaptémát csak az M6 típusmegjelölés töri meg a tetőn, oldalt pedig a gyártó olvasható le. A készüléket kiemelve egy pakk papír képezi a készüléktálcát, alatta pedig kulturáltan rendezve a másfél amperes normál töltőfej és microUSB kábel leledzik. A SIM-tű a dokumentáció bujtatóján belülre került; füles nincs.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Meizu

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés