Elstartolt a könnyűsúlyú mobilokba szánt Android Go

Az Android Oreo (Go edition) kifejezetten a belépőhardverű okostelefonokra lett kifejlesztve, így kevesebb tárhelyet és erőforrást igényel.

Hirdetés

A májusi Google I/O fejlesztőkonferencián jelentette be a keresőóriás a zöld robotos rendszer egyszerűsített, Android Go nevű változatát, hogy a feltörekvő országok filléres mobiljaiba kompaktabb, kevesebb erőforrást igénylő operációs rendszer kerüljön. A Google azt ígérte: az Android Go felülete 512 MB RAM mellett is gördülékeny lesz, és a takarékosabb helyigény mellett egyszerűbb küllemű Play Áruház és egyéb rendszerelemek is kiveszik majd a részüket az aszketizmusból.


[+]

A mai napon elérhetővé is vált az Android Oreo (Go edition) fantázianevet kapott változat, amely természetesen a 8-as főverzión alapszik. A Google szerint egy 8 GB-os tárolón az alacsonyabb számú és kisebb terjedelmű alkalmazások miatt kétszer annyi szabad tárterület marad. Számos alapvető szoftver kap Go változatot, ám ezek szerencsére nem kizárólag a belépőszintű okostelefonok privilégiumai. A Files Go például máris telepíthető bármely 5.0-s, vagy újabb Androidot futtató ketyerére.


[+]

Mivel a szabad tárhely a szerény képességű eszközökön kritikus pont, a Files Go főoldala értesítési kártyákat és tippeket ad, hogyan lehetne a feleslegtől megszabadulni, így a multimédiás fájloktól, a letöltött állományoktól, a gyorsítótártól vagy a nem használt alkalmazásoktól. A nagy fájlok és a telepített appok listázásra kerülnek, fájltípus szerinti csoportosítás is akad, illetve gyors, vezetékmentes megosztás. Bár akkor már a tárterület szabad tallózása is opció lehetne, igazán hatékony fájlkezelője enélkül továbbra sincs a gyári Androidnak.


[+]

Hasznos értesítésekre viszont lehet számítani, ha fogytán a szabad hely, vagy ha egy appot több mind 30 napja nem használt a telefon tulajdonosa. A Go verzióra optimalizált alkalmazások egyébként kifejezetten egyszerű köntöst kaptak, hogy kisméretű és -felbontású képernyőkön is átláthatók legyenek, illetve az okostelefon témakörrel ismerkedők is hamar felvegyék a fonalat. A Gmailnek, a Keresőnek, a Terképnek, a Segédnek és a Gboard billentyűzetnek is elérhető (lesz) Go változata, míg rendszerszintén és a Chrome böngésző oldaláról az adattakarékossági opciók tesznek hozzá az élményhez.


[+]

Amellett, hogy az Android Go immáron elérhető a gyártók számára, a Google a fejlesztőkkel is felvette a kapcsolatokat, hogy alkalmazásaiknak is legyen könnyűsúlyú változata. Nyilván el kell telnie valamennyi időnek, hogy az első Android Oreo (Go edition) rendszerrel érkező okostelefonok felbukkanjanak, mindenesetre fontos lépés lehet az egyszerűsített változat a zöld robotos rendszer eljuttatásában a legszegényebb régiókba. Még két kapcsolódó hír: elérhető a decemberi androidos biztonsági csomag, és ha minden igaz, holnap indul az Android 8.1-es frissítés hivatalos útjára, két tesztforduló után.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés