Google Nexus 5X - szép kort megélhet

Hirdetés

Kamera, multimédia

Ahogy azt már Bone123 is írta a Nexus 6P cikkben, a kamera mindig a Nexusok problémás pontja volt. Szerencsére az idei modelleknél már sokkal jobban figyeltek a fényképezők teljesítményére, ami már rögtön megmutatkozik abban, hogy a 12,3 megapixeles és 1/2,3 hüvelykes szenzor mellett egy igencsak erős dupla ledes villanó, valamint egy fókuszálást pontosító és egyben gyorsító lézer is megtalálható. Az f/2.0 rekesztértéknek hála a Google szerint éjjel sokkal jobb felvételekre kell számítani, a több fény beeresztése pedig az 1,55 mikronos pixeleknek is köszönhető. Az optikai képstabilizátor kimaradt, na de majd hátha jövőre visszatér (a Nexus 6-ban volt). Képek készítésére a Google Kamera alkalmazást lehet elég könnyedén használni, bár azért a tudása még mindig elmarad például az LG saját szoftverétől a G4-en. Az üzemmódok között kör- és sima panoráma, valamint életlenítés található, az időzítőt (3, 10 másodperc) és a HDR+ funkciót egy ikonérintéssel bekapcsolhatjuk. A beállításokban a felbontást és a helycímkével ellátást variálhatjuk, záridő, fehéregyensúly vagy hasonlók nincsenek, bár aki professzionális fotózásra vágyik, az találni fog megfelelő appot erre a célra. Videókat maximum 4K-ban lehet rögzíteni, méghozzá 30 képkocka/másodperc sebességgel, az előlapi kamera 5 megapixeles.


[+]

Az elkészült fotókban hátradőlve lehet gyönyörködni, mert végre a Nexus vonalnak, legalábbis új tagjainak már nem gyenge pontja a kamera. A fényképek élesek, egy kis zaj felfedezhető a sötétebb részeken, ám ennyi kell, illetve ezáltal nem mossa el az algoritmus a részleteket, még a távolabbi tárgyak, szövegek is tisztán láthatók. A dinamikatartomány abszolút rendben van, a HDR+ pedig rendkívül hasznos társ, főleg éjszaka: komoly a különbség, ha bekapcsoljuk, szebbek (sőt, igazából így lesznek) színek és apróbb részletek. A dupla ledes villanó a várakozásoknak megfelelően teljesít, legalább két, két és fél méterre képes elvilágítani. A közeli képeknél sem hagy cserben a készülék, bár makrónak nem lehet nevezni, hiszen legalább tíz centiméterre kell tartanunk a mobilt a tárgytól ahhoz, hogy fókuszálni tudjon a fényképező. Videokészítéssel sem áll hadilábon az új Nexus, nagyon jó minőségűek a mozgóképek, nagy a differencia az UHD és a Full HD között, és az is látszik, hogy igencsak elkélt volna egy optikai képstabilizátor. Itt egy 4K-s éjjeli és egy 4K-s nappali felvétel, nem maradhatott el az 1080p-s tesztvideó sem.

Erős a dupla ledes villanó
Erős a dupla ledes villanó [+]

A gyári videolejátszó nagyon fapados, az MP4 és a H.264 kódolású fájlokkal birkózik meg. Az alkalmazás a világon semmi extrát nem tartalmaz, nem lehet kis ablakba a háttérbe helyezni, nem tudjuk bekapcsolni a kijelző érintésvédettségét. Ahhoz tehát, hogy az 5,2 hüvelykes kijelzőn mozizzunk, semmiképpen sem árt egy alternatív megoldás után nézni, annál is inkább, mert felbontás tekintetében mind a 720p-t, mind az 1080p-t és a 4K-t lazán elviszi a grafikus gyorsító.


[+]

Zenélésre a Google Music alkalmazás használható, ami nem csupán a telefonon, hanem az Áruházban megvásárolt és egyben a felhőben tárolt számokat listázza, méghozzá műfajok, előadók, albumok és dalok alapján. Kezeli az MP3, a WAV, az eAAC+ és a Flac formátumokat, a hangszínszabályzóban stílusokat tudunk beállítani, van mélyhangkiemelő és térhatású hangzás. FM-rádió viszont sajnos nincs. Talán még ennél is nagyobb baki, hogy az előlapon csak az alsóból jön ki multimédiás hang, vagyis nincs sztereó hangzás, amit például a Nexus 6P biztosítani tud. A minőség ennek megfelelően alakul, nem szól rosszul a telefon, de a kiemelkedőtől is messze áll, a mélyek és a magasok is közepesen jónak mondhatók.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • LG

Azóta történt

Előzmények

 • Google Nexus 6P - referencia fémcsomagolásban

  Az Android 6.0-t teljes csatafelszerelésben demonstráló Nexus phabletet ezúttal a Huawei szállította, és most tényleg ráfeküdtek a kamerákra.

 • Marshmallow rendszerbemutató

  Elérhető a legújabb zöld robotos főverzió, az Android 6.0 Marshmallow végleges kiadása, mely elsősorban motorháztető alatti újdonságokat és finomhangolást kínál a Lollipopban bennmaradt bakik után.

 • LG G4 - nehéz rajta fogást találni

  A dél-koreaiak csúcsmodellje nagyon jól teljesít, kiváló képeket készít a 16 megapixeles kamera, szép a Quantum IPS kijelző, és a rendszersebesség is szinte hibátlan.

 • Google Nexus 5 - Android csokoládéba mártva

  A legújabb Android referenciamodellt idén is az LG gyártja, a specifikáció alapján egy igazi csúcsgépről van szó: Full HD kijelző, LTE és Snapdragon 800 került bele.

Hirdetés