Google Nexus 5X - szép kort megélhet

Bevezető, tartozékok

A Nexus szó a mobilvilágban a Google referenciakészülékeit jelöli. Ezeknek az eszközöknek a formatervével, fejlesztésével, támogatásával és értékesítésével kapcsolatos folyamatokat a keresőóriás felügyeli, ám a gyártást, vagy éppen néhány részlet kidolgozását már a partnercég végzi. Az első ilyen mobil, (Nexus One) a HTC boszorkánykonyhájából került ki, gyári, módosítatlan zöld robotos szoftverrel. A legelső verziók még az Android 2.1 Éclairt futtatták, nosztalgiázás visszatekinteni erre a termékre, ami még 2010-ben jelent meg. Az érintetlenül hagyott rendszert nem csupán a fejlesztők, hanem az átlag felhasználók is nagy örömmel fogadták, hiszen sokaknak nem volt és manapság sincs szüksége különféle extra programokra és ikonkészletre. Nem véletlen, hogy a gyártók is felismerték az ebben rejlő lehetőségeket, így a tajvaniak után a későbbiekben a Samsung is beszállt a buliba.

Az LG referenciakészüléke is megkapta az ujjlenyomat-olvasót
Az LG referenciakészüléke is megkapta az ujjlenyomat-olvasót [+]

Nem hagyhatta viszont szó nélkül a Nexus vonatot az LG sem, mely a Nexus 4-gyel próbálta meg felhívni magára a figyelmet, méghozzá egész nagy sikerrel. Jött is az utód, ami a Nexus 5 nevet kapta, ezt követően pedig a Motorola is csatlakozott, és egy phabletet mutatott be (Nexus 6). A sormintát idén két újabb modell folytatta, és sokak számára meglepő módon immár a Huawei fabrikálta a méretesebb változatot (Nexus 6P), az LG pedig továbbra is a barokkos túlzással kompakt méretűnek mondható mobillal foglalkozott. Mai tesztalanyunk az utóbbi, Nexus 5X névre hallgató készülék, mely társához hasonlóan megkapta az ujjlenyomat-olvasót, a legújabb Android Marshmallow operációs rendszer fut rajta és kamera tekintetében is remek teljesítményt nyújt, csak az ára már egyáltalán nem olyan kedvező, mint amilyen a két évvel ezelőtti elődjének volt.

A doboz egyszerű, tartalma pedig nem túl bőséges
A doboz egyszerű, tartalma pedig nem túl bőséges [+]

A Nexus 6P-hez hasonló csomagolásban érkezik az 5X, a fehér dobozt egy papírkarton öleli körbe, amin a termékről készült fotó és a kütyü neve látható. A fedelet felemelve azonnal az LG mobilját csodálhatjuk meg, a szelence alján pedig a használati útmutatót, a 3 amperes gyorstöltőt, valamint az USB-C kábelt pillanthatjuk meg. Utóbbinál viszont érdemes megállni egy kicsit, hiszen mindkét vége USB-C-s, átalakítót pedig nem mellékel a gyártó, ami azért is nagy hiba, mert még nem annyira elterjedt ez a szabvány, hogy minden boltban elérhető legyen, így ha elfejeltjük magunkkal vinni a zsinórt, könnyen hoppon maradhatunk. A headset sem tartozéka a doboznak, pedig a csúcskategóriának megfelelő árazásba igazán beleférhetett volna valamilyen füles.

Külső

A két új Nexus készülék közül az 5X a kisebb a maga 147 x 72,6 x 7,9 milliméteres dimenzióival. A differencia egyáltalán nem elhanyagolható, ám azért azt is hozzá kell tenni, hogy tesztalanyunk sem egy mütyür darab, egykezes használathoz már nem árt hosszabb ujjakkal rendelkezni. A viszonylag karcsú kialakítás persze nagyban segítheti majd az ujjtornát, de tény, hogy az elődmodell sokkal kompaktabbnak számított. Az LG ráadásul nem követte a Huawei felső kategóriás anyaghasználatát, a 136 grammos tömeg is arra utal, hogy fémet maximum csak a belső elemek között találunk. Kívülről az átlagos megoldásoknál sokkal karcállóbb, Corning-féle Gorilla Glass 3 üveget és műanyagot tapogathatunk, a fogás habár nem kényelmetlen, de egyáltalán nem kölcsönöz prémium érzést, amit mondjuk százötvenezer forint felett már azért elvárnánk. Nincs IP-védettség, ám legalább az összeszerelési minőség kiváló, nagyon egyben van a mobil, egyáltalán nem ropog, zörög.

Nem néz ki rosszul az 5X, de az elődmodell még ennél is kompaktabb volt
Nem néz ki rosszul az 5X, de az elődmodell még ennél is kompaktabb volt [+]

Kijelző-teszt
Mérés Google Nexus 5X Google Nexus 6P Samsung Galaxy Note5 LG G4
Fehér fényerő (max.) 493 nit 357 nit 392 / 530 nit 451 nit
Fehér fényerő (min.) 2,1 nit 2,1 nit 1,9 nit n/a
Fekete fényerő 0,33 nit 0 nit 0 nit 0,28 nit
Kontrasztarány 1494:1 végtelen végtelen 1612:1
Színhőmérséklet 6809 K 6719 K 7596 / 6685 K 9013 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Az előlap több mint kétharmadát az 5,2 hüvelykes, 1080 x 1920 pixel felbontású kijelző foglalja el, a képpontsűrűség 423 ppi, ami éles képet eredményez. Az LG termékében nem AMOLED, hanem IPS kijelző található, aminek egész jó a fényereje, de még ennél is jobbak a betekintési szögei, nem tükröződik, így az őszi napsütésben biztosan, de még a nyáriban is könnyedén olvasható marad a tartalom. Maximum tíz ujjat tud érzékelni, a pontossága kiváló, mint ahogy a fehéregyensúlyt is majdnem tökéletesre kalibrálta a gyártó. A képernyő alatt található a hangszóró, ami közé egy több színben világítani képes értesítő ledet is szereltek. Felül hiába néz ki ugyanúgy a beszélgetési hangszóró, sajnos nincs sztereó hangzás, ami azért elég nagy hiba, és valószínűleg nem is lett volna túl nagy feladat megoldani. A felső rész ad otthont még az öt megapixeles előlapi kamerának, valamint a fény- és közelségérzékelő szenzoroknak.

Vékony, de az anyaghasználatot nem lehet dicsérni
Vékony, de az anyaghasználatot nem lehet dicsérni [+]

A viszonylag vékony és lapos oldalak miatt ugyan megfelelően illeszkedik a tenyérbe a telefon, de ha erősebben ráfogunk, a szélek éleit egyértelműen érezni lehet, egy kis lekerekítés nem ártott volna. A jobb oldalon lévő gombok segítségével szabályozhatjuk a hangerőt és kapcsolhatjuk be a kijelzőt vagy a mobilt, a billentyűk nyomáspontja rendben van, nem lötyögnek. Felül csupán egy másodlagos mikrofont láthatunk, balra került a nanoSIM tálca, alulra pedig a beszédmikrofon, a 3,5 milliméteres jack kimenet, valamint az USB Type-C csatlakozó. Az újfajta interfész reverzibilis, vagyis mindkét oldalával bedugható a kábel, gyorsabb adatátvitelt és töltést tesz lehetővé.

A hátlapra került a kicsit kiálló fényképező, valamint az ujjlenyomat-olvasó
A hátlapra került a kicsit kiálló fényképező, valamint az ujjlenyomat-olvasó [+]

A plasztik hátlap matt felülete nem gyűjti az ujjlenyomatokat, ellenben nincs meg az a kicsit gumis hatása, mint a Nexus 5-nek, csúszós, így télen nem árt vigyázni vele. Középen lentről felfelé haladva először az LG logóban, majd egy hatalmas, fektetett Nexus feliratban lehet gyönyörködni, ezután következik a biometrikus azonosítókat nagyon szuper hatásfokkal felismerő, kör alakú szenzor, valamint a picit bumszli, a hátlapból egy-két milliméterre kiálló 12,3 megapixeles fényképezőgép. A szenzor közvetlen szomszédságába lett elhelyezve a dupla ledes villanó és a fókuszálást segítő lézer. A borítást nem lehet sajnos levenni, ezáltal az akkumulátor cseréje sem oldható meg egykönnyen, házilag.

Hardver, szoftverezettség

A friss Nexusok nemcsak külsőleg térnek el egymástól, hanem belső felszereltség terén is. Ameddig a nagyobbik variánsba a több kritikát kapó Snapdragon 810 került, addig az 5X-be (a G4 után egyáltalán nem meglepő módon) a 64 bites, 20 nanométeres csíkszélességű Qualcomm MSM8992 Snapdragon 808 lapkát szerelte be az LG. Az ARMv8-as, big.LITTLE architektúrát használó processzorban négy darab 1,44 GHz-re skálázott Cortex-A53, és két darab 1,82 GHz-en pörgő Cortex-A57 mag dolgozik. A grafikus feladatokat az Adreno 418 látja el, ami már QHD felbontású kijelző esetén is bizonyított, szóval itt a Full HD-val könnyebb feladatot kapott. A RAM mérete 2 GB, és nem arról van szó, hogy ez nem elég, mert az, viszont ha már referenciakészülékről és ilyen sok pénzről beszélünk, nem ártott volna legalább másfélszer ennyit beszerelni, hogy a rendszernek legyen tartaléka. Ennél is egy rosszabb hír, hogy továbbra is 16 illetve 32 GB-os adattárolóval szerelt modellek vásárolhatók meg, és mivel microSD kártyával nem bővíthető a tárhely, a 16-ból fennmaradó 10,67 GB elég könnyen megtölthető adatokkal. A rezgőmotor miatt sem dicsérhető az LG, elég magas frekvencián dolgozik, nem könnyű megérezni, ha zsebben hordjuk a kütyüt és sétálunk az utcán.

Csak alulról jön sajnos hang, nem sztereó a hangszóró
Csak alulról jön sajnos hang, nem sztereó a hangszóró [+]

Teljesítmény-teszt
Benchmark Google Nexus 5X Samsung Galaxy Note5 Google Nexus 6P LG G4
Rendszerchip Snapdragon 808 Exynos 7420 Snapdragon 810 Snapdragon 808
AnTuTu Benchmark 5.x 47439 pont 70876 pont 56382 pont 49597 pont
Vellamo Browser 4585 pont 5007 pont 4309 pont 4131 pont
Vellamo Metal 2150 pont 2527 pont 2290 pont 2241 pont
Geekbench 3 (single) 1221 pont 1481 pont 1300 pont 1100 pont
Geekbench 3 (multi) 3555 pont 5224 pont 4151 pont 3495 pont
GFXBench Man. onscreen 16 fps 15 fps 17 fps 9,3 fps
GFXBench Man. offscreen 16 fps 25 fps 26 fps 14,9 fps
GFXBench T-Rex onscreen 38 fps 32 fps 42 fps 24,5 fps
GFXBench T-Rex offscreen 37 fps 57 fps 57 fps 34,32 fps
GFXBench Car onscreen 7,0 fps n/a n/a n/a
GFXBench Car offscreen 6,6 fps n/a n/a n/a

A pontszámokból látszik, hogy van különbség a Snapdragon 810 és a 808 rendszerchipek között, de legalább utóbbi nem melegszik annyira, a Nexus 5X esetén sem tapasztalható ilyen probléma, bár azért komolyabb igénybevétel esetén képes picit felhevülni. A processzor teljesítményére ez nem hat negatívan, meg egyébként is, az 1080p-s képernyő meghajtása nem jelent nagy megerőltetést a GPU-nak. A rendszer egyáltalán nincs telepakolva felesleges dolgokkal, így nincs is mi lelassítsa, pörgős, nagyon reszponzív szoftver fut a készüléken, legyen szó játékról, sok adatot tartalmazó Office dokumentumról, vagy éppen egyszerű telefonhívásról, minden feladatot azonnal végrehajt a készülék. A két gigabájtnyi rendszermemória sem tűnik kevésnek, néhány programot lazán a háttérben tart a rendszer, a launcher nem lövi ki agresszíven ezeket, el lehet képzelni (illetve a 6P óta lehet tudni), hogy mire lenne képes a telefon három gigabájt RAM-mal.


[+]

A Nexus 6P mellett tesztalanyunk volt a másik olyan eszköz, mely már Android 6.0 Marhmallow operációs rendszerrel került forgalomba. Mivel ez a termékvonal a módosítatlan szoftverről szól, így itt is a puritán, extrák nélküli főverziót kapjuk meg, ami bár szubjektív, de sok felületnél jobban nézni, köszönhetően a Material Design megtartásának, egyben korábbi kifejlesztésének. Az információs függönyben megtaláljuk az értesítéseket, valamint a gyorsbeállítások kapcsolóit, könnyen beléphetünk a beállításokba is. A klasszikus menü immár nem horizontálisan, hanem vertikálisan görgethető (hozzáteszem ezzel kapcsolatban a szerkesztőség eléggé különböző állásfoglalással rendelkezik), legfelül mindig a leggyakrabban megnyitott appok jelennek meg.


[+]

A kezelőfelület-hangoló (amit a lehúzható értesítési sávon a fogaskerék hosszas megnyomásával aktiválhatunk) megannyi apró, de annál hasznosabb segítségeket tartalmaz: kiírhatjuk számokkal az akkumulátorszázalékot, szabadon konfigurálhatjuk az állapotsor gyorskapcsolóit és ezek sorrendjét. Szintén nüansznyi dolog, hogy a hangerőgomb megnyomásával felugrik egy ablak, amit lenyitva egyenként tudjuk személyre szabni, hogy az ébresztőóra, a telefon, és a zene milyen hangosan szólaljon meg. Nexus Imprint néven immár natívan támogatott az ujjlenyomat-olvasó is, az új készülékekben is van szenzor, ami pillanatok alatt felismeri az azonosítókat, pontosan működik. A folyamat úgy működik, hogy ráhelyezzük ujjbegyünket a szenzorra, ezáltal azonnal feloldásra kerül a kijelző és a főoldalra ugrunk. Maximum öt mintát lehet bevinni.


[+]

Immár minden alkalmazás akkor dobja fel az engedélykérelmeket, amikor először használatba vesszük őket, ennek oka, hogy így a felhasználó mindenképpen értesüljön arról, hogy mi és miről szeretne adatokat szerezni. Megjelent a Doze mód, ami a telefon szenzorait figyelve igyekszik a készenléti időn javítani, az App Standby pedig csekkolja az alkalmazások használatának gyakoriságát. A memória menüpont lehetőséget kínál arra, hogy alkalmazásonként felügyeljük a RAM fogyasztását. A naptárban napi, három napi, havi, esemény és havi nézetben láthatjuk a teendőket, amikhez megannyi dolgot, így emlékeztetőt is menthetünk. Van még Gmail kliens, ami többféle fiókot képes kezelni, méghozzá kiváló hatásfokkal (bár a keresője még mindig nagyon gagyi), Térkép, Keep (emlékeztető), Hangouts csevegő, Drive, Chrome, YouTube, ébresztőóra, valamint zene- illetve videolejátszó.

Kamera, multimédia

Ahogy azt már Bone123 is írta a Nexus 6P cikkben, a kamera mindig a Nexusok problémás pontja volt. Szerencsére az idei modelleknél már sokkal jobban figyeltek a fényképezők teljesítményére, ami már rögtön megmutatkozik abban, hogy a 12,3 megapixeles és 1/2,3 hüvelykes szenzor mellett egy igencsak erős dupla ledes villanó, valamint egy fókuszálást pontosító és egyben gyorsító lézer is megtalálható. Az f/2.0 rekesztértéknek hála a Google szerint éjjel sokkal jobb felvételekre kell számítani, a több fény beeresztése pedig az 1,55 mikronos pixeleknek is köszönhető. Az optikai képstabilizátor kimaradt, na de majd hátha jövőre visszatér (a Nexus 6-ban volt). Képek készítésére a Google Kamera alkalmazást lehet elég könnyedén használni, bár azért a tudása még mindig elmarad például az LG saját szoftverétől a G4-en. Az üzemmódok között kör- és sima panoráma, valamint életlenítés található, az időzítőt (3, 10 másodperc) és a HDR+ funkciót egy ikonérintéssel bekapcsolhatjuk. A beállításokban a felbontást és a helycímkével ellátást variálhatjuk, záridő, fehéregyensúly vagy hasonlók nincsenek, bár aki professzionális fotózásra vágyik, az találni fog megfelelő appot erre a célra. Videókat maximum 4K-ban lehet rögzíteni, méghozzá 30 képkocka/másodperc sebességgel, az előlapi kamera 5 megapixeles.


[+]

Az elkészült fotókban hátradőlve lehet gyönyörködni, mert végre a Nexus vonalnak, legalábbis új tagjainak már nem gyenge pontja a kamera. A fényképek élesek, egy kis zaj felfedezhető a sötétebb részeken, ám ennyi kell, illetve ezáltal nem mossa el az algoritmus a részleteket, még a távolabbi tárgyak, szövegek is tisztán láthatók. A dinamikatartomány abszolút rendben van, a HDR+ pedig rendkívül hasznos társ, főleg éjszaka: komoly a különbség, ha bekapcsoljuk, szebbek (sőt, igazából így lesznek) színek és apróbb részletek. A dupla ledes villanó a várakozásoknak megfelelően teljesít, legalább két, két és fél méterre képes elvilágítani. A közeli képeknél sem hagy cserben a készülék, bár makrónak nem lehet nevezni, hiszen legalább tíz centiméterre kell tartanunk a mobilt a tárgytól ahhoz, hogy fókuszálni tudjon a fényképező. Videokészítéssel sem áll hadilábon az új Nexus, nagyon jó minőségűek a mozgóképek, nagy a differencia az UHD és a Full HD között, és az is látszik, hogy igencsak elkélt volna egy optikai képstabilizátor. Itt egy 4K-s éjjeli és egy 4K-s nappali felvétel, nem maradhatott el az 1080p-s tesztvideó sem.

Erős a dupla ledes villanó
Erős a dupla ledes villanó [+]

A gyári videolejátszó nagyon fapados, az MP4 és a H.264 kódolású fájlokkal birkózik meg. Az alkalmazás a világon semmi extrát nem tartalmaz, nem lehet kis ablakba a háttérbe helyezni, nem tudjuk bekapcsolni a kijelző érintésvédettségét. Ahhoz tehát, hogy az 5,2 hüvelykes kijelzőn mozizzunk, semmiképpen sem árt egy alternatív megoldás után nézni, annál is inkább, mert felbontás tekintetében mind a 720p-t, mind az 1080p-t és a 4K-t lazán elviszi a grafikus gyorsító.


[+]

Zenélésre a Google Music alkalmazás használható, ami nem csupán a telefonon, hanem az Áruházban megvásárolt és egyben a felhőben tárolt számokat listázza, méghozzá műfajok, előadók, albumok és dalok alapján. Kezeli az MP3, a WAV, az eAAC+ és a Flac formátumokat, a hangszínszabályzóban stílusokat tudunk beállítani, van mélyhangkiemelő és térhatású hangzás. FM-rádió viszont sajnos nincs. Talán még ennél is nagyobb baki, hogy az előlapon csak az alsóból jön ki multimédiás hang, vagyis nincs sztereó hangzás, amit például a Nexus 6P biztosítani tud. A minőség ennek megfelelően alakul, nem szól rosszul a telefon, de a kiemelkedőtől is messze áll, a mélyek és a magasok is közepesen jónak mondhatók.

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

Adatkommunikációs szempontból a két SIM-en kívül mindent megkapunk. A készülékbe egy nanoSIM fér, ez a foglalat pedig támogatja a Cat.6-os 4G/LTE hálózatokat, így optimális esetben akár 300/50 Mbps le- és feltöltési sebességet is mérhetünk, ha pedig csupán a 3G érhető el, akkor 42 Mbps-mal száguldozhatunk az interneten. A hangminőség nagyon jó, semmi zavaró recsegést vagy háttérzajt nem tapasztaltam sem én, sem az, akivel beszéltem. A telefonban lévő WiFi chip 802.11a/b/g/n/ac-s, kétcsatornás, használható hotspotként. Az A2DP-s Bluetoothból már 4.2-es verzió jár, nem maradt ki az NFC, és természetesen a GPS modul. A navigáláshoz a készülék a földi routereken és antennákon kívül már a GLONASS műholdak információit is képes feldolgozni, így szélsebes a pozicionálás, és a jelet is nagyon stabilan tartja. Megfelelő kábel csatlakoztatása esetén elvileg az USB-OTG is működik (bár ezt mi átalakító hiányában nem tudtuk tesztelni), így külső eszközöket tudunk a mobilhoz kapcsolni.


[+]

Gyárilag a Chrome áll rendelkezésre, ha böngészni szeretnénk a weben. A keresőóriás alkalmazása nem támogatja a Flash-t, ellenben képes szinkronizálni az adatokat, ha a Google fiókunkba bejelentkezünk. Ezáltal pillanatok alatt elérjük az elmentett könyvjelzőket, az előzményeket, valamint a jelszavakat. A weboldalak nagyon gyorsan betöltődnek, a görgetés is szélsebes, könnyedén megnyithatunk több oldalt és privát netezést is indíthatunk. A kétujjas nagyítás működik, dupla koppintás esetén pedig egy megnövelt betűméret szerint tördeli a sorokat a szoftvert. Ez csak egy szintben működik, nem használható minden zoomolás esetén.

A Google Nexus 6P és a Google Nexus 5X
A Google Nexus 6P és a Google Nexus 5X [+]

Értékelés: Google Nexus 5X
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 8 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 8 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 9 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 8 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 8 pont
Audio 7 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

A 2700 mAh kapacitású akkumulátor jelentős előrelépés a tavalyelőtti modell 2300-as telepéhez képest. Van akkumulátorkímélő üzemmód, ilyenkor a szoftver csökkenti az eszköz teljesítményét, korlátozza a rezgést és a helyszolgáltatásokat. Egy feltöltéssel egy, másfél nap közötti üzemidő hozható ki normál használattal, vagyis fényképezéssel, némi navigálással, internetezéssel és telefonálással. A gyorstöltő segítségével 10 perc alatt nagyjából 25 százaléknyi naftát szív magába a telefon.

Amikor még a Google Nexus 5 megjelent, mindenki odáig volt a techóriás árazásától, hiszen nagyon kedvezően lehetett megvásárolni a referenciamodellt. A Nexus 6 óta viszont már lehet tudni, hogy a vállalat is szeretné minél nagyobb haszonnal értékesíteni a termékeit, a Nexus 6P elég borsos áron debütált, ám ez sajnos a Nexus 5X-re is igaz, ráadásul itt még az anyaghasználatot sem lehet dicsérni. Hivatalos garanciával 170 ezer, szürkeimportos kínálatban pedig 130 ezer forintot kell letenni érte az asztalra, ami egyáltalán nem mondható kevésnek. Az 5,2 hüvelykes Full HD kijelző persze sok szempontból optimális választás, a Snapdragon 808 chipset pedig gond nélkül meghajtja, igazából nincs olyan feladat, amit ne tudna szempillantás alatt végrehajtani a telefon. Az Android Marshmallow operációs rendszer, és a következő pár évben elsők között érkező szoftverfrissítések mindenképpen tesztalanyunk felé billentik a mérleg nyelvét, és végre már a kamerázási képességek terén is felnőtt a Nexus sorozat a legnagyobbakhoz, többek között a jobb szenzornak, valamint a lézeres autofókusznak köszönhetően. Az üzemidő átlagos, de ezen a téren is előrelépés történt a korábbi modellhez képest, az ujjlenyomat-olvasó pedig kényelmes és biztonságos extra, ami ráadásul nagyon jól és precízen működik. Kérdés persze, hogy ezek a plusz funkciók megérik-e a felárat a Nexus 5-höz képest, és ha őszinték akarunk lenni, egyelőre a nem a válasz erre, legalábbis az átlagfelhasználók esetén, hiszen a fejlesztőknek rendszerint szükségesebb az új hardver megszerzése (bár akkor már inkább a Nexus 6P fogják választani). Ellenfélből is van néhány, jobb fényképezővel rendelkezik az LG G4, valamint a Samsung Galaxy S6, aki pedig kompakt méretben vágyik csúcsteljesítményre, annak a Sony Xperia Z5 Compact javasolható. A gyári Android fanoknak viszont vagy a régi, vagy az új modellek jöhetnek szóba, a Nexus 5X egy kiváló telefon, csak minőségibb anyaghasználatot várna el az ember, vagy ha nem is, de ennél mindenképpen olcsóbban kellene adni, illetve nem ártott volna egy USB Type-C - microUSB átalakító sem.

Legendd

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

Google Nexus 5X
Google Nexus 5X Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 147 x 72,6 x 7,9 milliméter
Tömeg 136 gramm
Színvariációk fekete, fehér, jégkék
SIM-foglalat nanoSIM
Kijelző
Kijelző átlója 5,2 hüvelyk
Kijelző felbontása 1080 x 1920 pixel (423 ppi)
Kijelző típusa IPS kapacitív érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Qualcomm Snapdragon 808 (MSM8992)
Processzor típusa 1,44 GHz-es, négymagos Cortex-A53 és 1,82 GHz-es, kétmagos Cortex-A57
Processzor csíkszélessége 20 nm
Processzor utasításkészlete ARMv8
Grafikus chip Adreno 418
RAM mérete 2 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Belső tárhely 16 GB / 32 GB (nagyjából 5,3 GB-ot foglal el a rendszer)
Memória bővíthetősége nincs
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 Mhz
UMTS 850/900/1900/2100 MHz
LTE 850/900/1700/1800/2100/2300/2600 Mhz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA / LTE van / 42 Mbps / 5,76 Mbps / 300 Mbps
IrDA / Bluetooth nincs / 4.2 (A2DP)
WiFi 802.11a/b/g/n/ac, dual band, WiFi hotspot, Direct
USB USB Type-C 1.0
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van
GLONASS van
NFC van
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés telepíthető
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 6.0 (Marshmallow)
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek Google+, Hangouts, Google Maps, Google Earth, Google Keep, Diák, Táblázatok, Dokumentumok
Multimédia
Fő kamera 12,3 megapixel, lézeres autofókusz, dupla ledes segédfény, f/2.0 apertúra
Másodlagos kamera 5 megapixel
Videófelvétel 4K (30 fps), 1080p (60 fps)
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió nincs
Üzemidő
Alap akkumulátor 2700 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő ismeretlen
Beszélgetési idő ismeretlen
Zenelejátszási idő ismeretlen
Egyebek
3,5 mm-es jack kimenet, giroszkóp, gyorsulásmérő, iránytű, légnyomásmérő, értesítő led
 • Kapcsolódó cégek:
 • LG

Azóta történt

Előzmények

 • Google Nexus 6P - referencia fémcsomagolásban

  Az Android 6.0-t teljes csatafelszerelésben demonstráló Nexus phabletet ezúttal a Huawei szállította, és most tényleg ráfeküdtek a kamerákra.

 • Marshmallow rendszerbemutató

  Elérhető a legújabb zöld robotos főverzió, az Android 6.0 Marshmallow végleges kiadása, mely elsősorban motorháztető alatti újdonságokat és finomhangolást kínál a Lollipopban bennmaradt bakik után.

 • LG G4 - nehéz rajta fogást találni

  A dél-koreaiak csúcsmodellje nagyon jól teljesít, kiváló képeket készít a 16 megapixeles kamera, szép a Quantum IPS kijelző, és a rendszersebesség is szinte hibátlan.

 • Google Nexus 5 - Android csokoládéba mártva

  A legújabb Android referenciamodellt idén is az LG gyártja, a specifikáció alapján egy igazi csúcsgépről van szó: Full HD kijelző, LTE és Snapdragon 800 került bele.

Hirdetés