Google Nexus 5X - szép kort megélhet

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

Adatkommunikációs szempontból a két SIM-en kívül mindent megkapunk. A készülékbe egy nanoSIM fér, ez a foglalat pedig támogatja a Cat.6-os 4G/LTE hálózatokat, így optimális esetben akár 300/50 Mbps le- és feltöltési sebességet is mérhetünk, ha pedig csupán a 3G érhető el, akkor 42 Mbps-mal száguldozhatunk az interneten. A hangminőség nagyon jó, semmi zavaró recsegést vagy háttérzajt nem tapasztaltam sem én, sem az, akivel beszéltem. A telefonban lévő WiFi chip 802.11a/b/g/n/ac-s, kétcsatornás, használható hotspotként. Az A2DP-s Bluetoothból már 4.2-es verzió jár, nem maradt ki az NFC, és természetesen a GPS modul. A navigáláshoz a készülék a földi routereken és antennákon kívül már a GLONASS műholdak információit is képes feldolgozni, így szélsebes a pozicionálás, és a jelet is nagyon stabilan tartja. Megfelelő kábel csatlakoztatása esetén elvileg az USB-OTG is működik (bár ezt mi átalakító hiányában nem tudtuk tesztelni), így külső eszközöket tudunk a mobilhoz kapcsolni.


[+]

Gyárilag a Chrome áll rendelkezésre, ha böngészni szeretnénk a weben. A keresőóriás alkalmazása nem támogatja a Flash-t, ellenben képes szinkronizálni az adatokat, ha a Google fiókunkba bejelentkezünk. Ezáltal pillanatok alatt elérjük az elmentett könyvjelzőket, az előzményeket, valamint a jelszavakat. A weboldalak nagyon gyorsan betöltődnek, a görgetés is szélsebes, könnyedén megnyithatunk több oldalt és privát netezést is indíthatunk. A kétujjas nagyítás működik, dupla koppintás esetén pedig egy megnövelt betűméret szerint tördeli a sorokat a szoftvert. Ez csak egy szintben működik, nem használható minden zoomolás esetén.

A Google Nexus 6P és a Google Nexus 5X
A Google Nexus 6P és a Google Nexus 5X [+]

Értékelés: Google Nexus 5X
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 8 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 8 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 9 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 8 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 8 pont
Audio 7 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

A 2700 mAh kapacitású akkumulátor jelentős előrelépés a tavalyelőtti modell 2300-as telepéhez képest. Van akkumulátorkímélő üzemmód, ilyenkor a szoftver csökkenti az eszköz teljesítményét, korlátozza a rezgést és a helyszolgáltatásokat. Egy feltöltéssel egy, másfél nap közötti üzemidő hozható ki normál használattal, vagyis fényképezéssel, némi navigálással, internetezéssel és telefonálással. A gyorstöltő segítségével 10 perc alatt nagyjából 25 százaléknyi naftát szív magába a telefon.

Amikor még a Google Nexus 5 megjelent, mindenki odáig volt a techóriás árazásától, hiszen nagyon kedvezően lehetett megvásárolni a referenciamodellt. A Nexus 6 óta viszont már lehet tudni, hogy a vállalat is szeretné minél nagyobb haszonnal értékesíteni a termékeit, a Nexus 6P elég borsos áron debütált, ám ez sajnos a Nexus 5X-re is igaz, ráadásul itt még az anyaghasználatot sem lehet dicsérni. Hivatalos garanciával 170 ezer, szürkeimportos kínálatban pedig 130 ezer forintot kell letenni érte az asztalra, ami egyáltalán nem mondható kevésnek. Az 5,2 hüvelykes Full HD kijelző persze sok szempontból optimális választás, a Snapdragon 808 chipset pedig gond nélkül meghajtja, igazából nincs olyan feladat, amit ne tudna szempillantás alatt végrehajtani a telefon. Az Android Marshmallow operációs rendszer, és a következő pár évben elsők között érkező szoftverfrissítések mindenképpen tesztalanyunk felé billentik a mérleg nyelvét, és végre már a kamerázási képességek terén is felnőtt a Nexus sorozat a legnagyobbakhoz, többek között a jobb szenzornak, valamint a lézeres autofókusznak köszönhetően. Az üzemidő átlagos, de ezen a téren is előrelépés történt a korábbi modellhez képest, az ujjlenyomat-olvasó pedig kényelmes és biztonságos extra, ami ráadásul nagyon jól és precízen működik. Kérdés persze, hogy ezek a plusz funkciók megérik-e a felárat a Nexus 5-höz képest, és ha őszinték akarunk lenni, egyelőre a nem a válasz erre, legalábbis az átlagfelhasználók esetén, hiszen a fejlesztőknek rendszerint szükségesebb az új hardver megszerzése (bár akkor már inkább a Nexus 6P fogják választani). Ellenfélből is van néhány, jobb fényképezővel rendelkezik az LG G4, valamint a Samsung Galaxy S6, aki pedig kompakt méretben vágyik csúcsteljesítményre, annak a Sony Xperia Z5 Compact javasolható. A gyári Android fanoknak viszont vagy a régi, vagy az új modellek jöhetnek szóba, a Nexus 5X egy kiváló telefon, csak minőségibb anyaghasználatot várna el az ember, vagy ha nem is, de ennél mindenképpen olcsóbban kellene adni, illetve nem ártott volna egy USB Type-C - microUSB átalakító sem.

Legendd

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • LG

Azóta történt

Előzmények

 • Google Nexus 6P - referencia fémcsomagolásban

  Az Android 6.0-t teljes csatafelszerelésben demonstráló Nexus phabletet ezúttal a Huawei szállította, és most tényleg ráfeküdtek a kamerákra.

 • Marshmallow rendszerbemutató

  Elérhető a legújabb zöld robotos főverzió, az Android 6.0 Marshmallow végleges kiadása, mely elsősorban motorháztető alatti újdonságokat és finomhangolást kínál a Lollipopban bennmaradt bakik után.

 • LG G4 - nehéz rajta fogást találni

  A dél-koreaiak csúcsmodellje nagyon jól teljesít, kiváló képeket készít a 16 megapixeles kamera, szép a Quantum IPS kijelző, és a rendszersebesség is szinte hibátlan.

 • Google Nexus 5 - Android csokoládéba mártva

  A legújabb Android referenciamodellt idén is az LG gyártja, a specifikáció alapján egy igazi csúcsgépről van szó: Full HD kijelző, LTE és Snapdragon 800 került bele.

Hirdetés