Google Nexus 5X - szép kort megélhet

Hirdetés

Külső

A két új Nexus készülék közül az 5X a kisebb a maga 147 x 72,6 x 7,9 milliméteres dimenzióival. A differencia egyáltalán nem elhanyagolható, ám azért azt is hozzá kell tenni, hogy tesztalanyunk sem egy mütyür darab, egykezes használathoz már nem árt hosszabb ujjakkal rendelkezni. A viszonylag karcsú kialakítás persze nagyban segítheti majd az ujjtornát, de tény, hogy az elődmodell sokkal kompaktabbnak számított. Az LG ráadásul nem követte a Huawei felső kategóriás anyaghasználatát, a 136 grammos tömeg is arra utal, hogy fémet maximum csak a belső elemek között találunk. Kívülről az átlagos megoldásoknál sokkal karcállóbb, Corning-féle Gorilla Glass 3 üveget és műanyagot tapogathatunk, a fogás habár nem kényelmetlen, de egyáltalán nem kölcsönöz prémium érzést, amit mondjuk százötvenezer forint felett már azért elvárnánk. Nincs IP-védettség, ám legalább az összeszerelési minőség kiváló, nagyon egyben van a mobil, egyáltalán nem ropog, zörög.

Nem néz ki rosszul az 5X, de az elődmodell még ennél is kompaktabb volt
Nem néz ki rosszul az 5X, de az elődmodell még ennél is kompaktabb volt [+]

Kijelző-teszt
Mérés Google Nexus 5X Google Nexus 6P Samsung Galaxy Note5 LG G4
Fehér fényerő (max.) 493 nit 357 nit 392 / 530 nit 451 nit
Fehér fényerő (min.) 2,1 nit 2,1 nit 1,9 nit n/a
Fekete fényerő 0,33 nit 0 nit 0 nit 0,28 nit
Kontrasztarány 1494:1 végtelen végtelen 1612:1
Színhőmérséklet 6809 K 6719 K 7596 / 6685 K 9013 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Az előlap több mint kétharmadát az 5,2 hüvelykes, 1080 x 1920 pixel felbontású kijelző foglalja el, a képpontsűrűség 423 ppi, ami éles képet eredményez. Az LG termékében nem AMOLED, hanem IPS kijelző található, aminek egész jó a fényereje, de még ennél is jobbak a betekintési szögei, nem tükröződik, így az őszi napsütésben biztosan, de még a nyáriban is könnyedén olvasható marad a tartalom. Maximum tíz ujjat tud érzékelni, a pontossága kiváló, mint ahogy a fehéregyensúlyt is majdnem tökéletesre kalibrálta a gyártó. A képernyő alatt található a hangszóró, ami közé egy több színben világítani képes értesítő ledet is szereltek. Felül hiába néz ki ugyanúgy a beszélgetési hangszóró, sajnos nincs sztereó hangzás, ami azért elég nagy hiba, és valószínűleg nem is lett volna túl nagy feladat megoldani. A felső rész ad otthont még az öt megapixeles előlapi kamerának, valamint a fény- és közelségérzékelő szenzoroknak.

Vékony, de az anyaghasználatot nem lehet dicsérni
Vékony, de az anyaghasználatot nem lehet dicsérni [+]

A viszonylag vékony és lapos oldalak miatt ugyan megfelelően illeszkedik a tenyérbe a telefon, de ha erősebben ráfogunk, a szélek éleit egyértelműen érezni lehet, egy kis lekerekítés nem ártott volna. A jobb oldalon lévő gombok segítségével szabályozhatjuk a hangerőt és kapcsolhatjuk be a kijelzőt vagy a mobilt, a billentyűk nyomáspontja rendben van, nem lötyögnek. Felül csupán egy másodlagos mikrofont láthatunk, balra került a nanoSIM tálca, alulra pedig a beszédmikrofon, a 3,5 milliméteres jack kimenet, valamint az USB Type-C csatlakozó. Az újfajta interfész reverzibilis, vagyis mindkét oldalával bedugható a kábel, gyorsabb adatátvitelt és töltést tesz lehetővé.

A hátlapra került a kicsit kiálló fényképező, valamint az ujjlenyomat-olvasó
A hátlapra került a kicsit kiálló fényképező, valamint az ujjlenyomat-olvasó [+]

A plasztik hátlap matt felülete nem gyűjti az ujjlenyomatokat, ellenben nincs meg az a kicsit gumis hatása, mint a Nexus 5-nek, csúszós, így télen nem árt vigyázni vele. Középen lentről felfelé haladva először az LG logóban, majd egy hatalmas, fektetett Nexus feliratban lehet gyönyörködni, ezután következik a biometrikus azonosítókat nagyon szuper hatásfokkal felismerő, kör alakú szenzor, valamint a picit bumszli, a hátlapból egy-két milliméterre kiálló 12,3 megapixeles fényképezőgép. A szenzor közvetlen szomszédságába lett elhelyezve a dupla ledes villanó és a fókuszálást segítő lézer. A borítást nem lehet sajnos levenni, ezáltal az akkumulátor cseréje sem oldható meg egykönnyen, házilag.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • LG

Azóta történt

Előzmények

 • Google Nexus 6P - referencia fémcsomagolásban

  Az Android 6.0-t teljes csatafelszerelésben demonstráló Nexus phabletet ezúttal a Huawei szállította, és most tényleg ráfeküdtek a kamerákra.

 • Marshmallow rendszerbemutató

  Elérhető a legújabb zöld robotos főverzió, az Android 6.0 Marshmallow végleges kiadása, mely elsősorban motorháztető alatti újdonságokat és finomhangolást kínál a Lollipopban bennmaradt bakik után.

 • LG G4 - nehéz rajta fogást találni

  A dél-koreaiak csúcsmodellje nagyon jól teljesít, kiváló képeket készít a 16 megapixeles kamera, szép a Quantum IPS kijelző, és a rendszersebesség is szinte hibátlan.

 • Google Nexus 5 - Android csokoládéba mártva

  A legújabb Android referenciamodellt idén is az LG gyártja, a specifikáció alapján egy igazi csúcsgépről van szó: Full HD kijelző, LTE és Snapdragon 800 került bele.

Hirdetés