Hirdetés

Marshmallow rendszerbemutató

Hirdetés

Bevezető

Alig egy éve jelent meg a Lollipop, melyet az Android rendszer legnagyobb frissítéseként aposztrofálnak, új designirányzattal és rengeteg új funkcióval felvértezve. A múlt héten megjelenő Marshmallow (ő is édesség, magyarul mályvacukorként ismert) a verziószámbeli ugrás (5.x-ről egyenesen 6-x-re) alapján komoly váltosásokat ígér, ám első ránézésre nem sok mindek tűnik fel az egyszeri szemlélőnek. Ez azonban csak látszatra igaz, a felhasználói felület frontján valóban nem kapunk egetrengető újdonságokat, melyekre a Material design frissességének fényében nincs is szükség, a háttérben azonban egy rakás dolog változott, a Lollipop memóriakezelési, üzemidőbeli és általános stabilitási problémáinak orvoslása mellett egy csokorra való extrát kapunk.


(kép forrása: TechRadar)

Fejlesztőként és egy Nexus készülék tulajdonosaként nagy volt az öröm, amikor az akkor még csak Android M-ként emlegetett verzió leleplezése során a tavalyi developer preview program folytatására is fény derült. A Google tavaly a Lollipop megjelenése előtt pár hónappal elérhetővé tette a rendszer előzetes verzióját, melyet leginkább fejlesztőknek szánt a vállalat. Bugok, stabilitási gondok és hiányzó feature-ök jellemezték a korai variánst, ám a kezdeményezés üdvözlendő volt, segítségével jóval hamarabb megtörténhet az újdonságok adoptálása. Mindezt idén egy fokkal komolyabban csinálta a keresőóriás, a bejelentés óta havi rendszerességgel adták ki az egyre stabilabb és gazdagabb funkcionalitással rendelkező verziókat. A tavalyi visszafogott támogatás után tehát ki lehet jelenteni, hogy a developer preview program felnőtt a feladathoz.

Nexus 5X és Nexus 6P
Nexus 5X és Nexus 6P

Az új rendszer mellé új referenciagép is dukál, a Marshmallow érkezését ráadásul rendhagyó módon két Nexus telefonnal kísérte a Google. A mobilok a két éves Nexus 5 és a tavalyi Nexus 6 utódjainak tekinthetők, az LG gyártmányú Nexus 5X és a Huawei által fémjelzett Nexus 6P értelemszerűen már a dobozból kicsomagolva Marshmallow-t futtat majd. Az újdonságok bizonyos piacokon már előrendelhetőek, a hivatalos magyarországi megjelenés dátuma és a várható ár egyelőre nem ismertek. Utóbbi viszont valószínűleg kisebb szívrohamot okoz majd a Nexus 4 és Nexus 5 áraihoz szokott olvasóknak, a Google sajnos nem dobta el a tavaly bevezetett árképzési stratégiát, külföldön is súlyos dollár- vagy eurókötegekkel kell számolni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Google Nexus 6 - hatosfogat

    Jócskán megnőtt a Google új referenciamobilja, és minden földi jóval meg lett áldva optikai képstabilizátortól a QHD-s kijelzőig, ám az árcédulára is vastagabban írták fel a végösszeget.

  • Google Nexus 9 - ötödik fokozat

    A Google és a HTC 64 bites referencia-táblagépe komoly előrelépés hardveresen és szoftveresen egyaránt, ám a verziószám mellett az árképzés is felfele változott. Enyhítő körülmények azért vannak.

Hirdetés