Google Nexus 5X - szép kort megélhet

Hirdetés

Hardver, szoftverezettség

A friss Nexusok nemcsak külsőleg térnek el egymástól, hanem belső felszereltség terén is. Ameddig a nagyobbik variánsba a több kritikát kapó Snapdragon 810 került, addig az 5X-be (a G4 után egyáltalán nem meglepő módon) a 64 bites, 20 nanométeres csíkszélességű Qualcomm MSM8992 Snapdragon 808 lapkát szerelte be az LG. Az ARMv8-as, big.LITTLE architektúrát használó processzorban négy darab 1,44 GHz-re skálázott Cortex-A53, és két darab 1,82 GHz-en pörgő Cortex-A57 mag dolgozik. A grafikus feladatokat az Adreno 418 látja el, ami már QHD felbontású kijelző esetén is bizonyított, szóval itt a Full HD-val könnyebb feladatot kapott. A RAM mérete 2 GB, és nem arról van szó, hogy ez nem elég, mert az, viszont ha már referenciakészülékről és ilyen sok pénzről beszélünk, nem ártott volna legalább másfélszer ennyit beszerelni, hogy a rendszernek legyen tartaléka. Ennél is egy rosszabb hír, hogy továbbra is 16 illetve 32 GB-os adattárolóval szerelt modellek vásárolhatók meg, és mivel microSD kártyával nem bővíthető a tárhely, a 16-ból fennmaradó 10,67 GB elég könnyen megtölthető adatokkal. A rezgőmotor miatt sem dicsérhető az LG, elég magas frekvencián dolgozik, nem könnyű megérezni, ha zsebben hordjuk a kütyüt és sétálunk az utcán.

Csak alulról jön sajnos hang, nem sztereó a hangszóró
Csak alulról jön sajnos hang, nem sztereó a hangszóró [+]

Teljesítmény-teszt
Benchmark Google Nexus 5X Samsung Galaxy Note5 Google Nexus 6P LG G4
Rendszerchip Snapdragon 808 Exynos 7420 Snapdragon 810 Snapdragon 808
AnTuTu Benchmark 5.x 47439 pont 70876 pont 56382 pont 49597 pont
Vellamo Browser 4585 pont 5007 pont 4309 pont 4131 pont
Vellamo Metal 2150 pont 2527 pont 2290 pont 2241 pont
Geekbench 3 (single) 1221 pont 1481 pont 1300 pont 1100 pont
Geekbench 3 (multi) 3555 pont 5224 pont 4151 pont 3495 pont
GFXBench Man. onscreen 16 fps 15 fps 17 fps 9,3 fps
GFXBench Man. offscreen 16 fps 25 fps 26 fps 14,9 fps
GFXBench T-Rex onscreen 38 fps 32 fps 42 fps 24,5 fps
GFXBench T-Rex offscreen 37 fps 57 fps 57 fps 34,32 fps
GFXBench Car onscreen 7,0 fps n/a n/a n/a
GFXBench Car offscreen 6,6 fps n/a n/a n/a

A pontszámokból látszik, hogy van különbség a Snapdragon 810 és a 808 rendszerchipek között, de legalább utóbbi nem melegszik annyira, a Nexus 5X esetén sem tapasztalható ilyen probléma, bár azért komolyabb igénybevétel esetén képes picit felhevülni. A processzor teljesítményére ez nem hat negatívan, meg egyébként is, az 1080p-s képernyő meghajtása nem jelent nagy megerőltetést a GPU-nak. A rendszer egyáltalán nincs telepakolva felesleges dolgokkal, így nincs is mi lelassítsa, pörgős, nagyon reszponzív szoftver fut a készüléken, legyen szó játékról, sok adatot tartalmazó Office dokumentumról, vagy éppen egyszerű telefonhívásról, minden feladatot azonnal végrehajt a készülék. A két gigabájtnyi rendszermemória sem tűnik kevésnek, néhány programot lazán a háttérben tart a rendszer, a launcher nem lövi ki agresszíven ezeket, el lehet képzelni (illetve a 6P óta lehet tudni), hogy mire lenne képes a telefon három gigabájt RAM-mal.


[+]

A Nexus 6P mellett tesztalanyunk volt a másik olyan eszköz, mely már Android 6.0 Marhmallow operációs rendszerrel került forgalomba. Mivel ez a termékvonal a módosítatlan szoftverről szól, így itt is a puritán, extrák nélküli főverziót kapjuk meg, ami bár szubjektív, de sok felületnél jobban nézni, köszönhetően a Material Design megtartásának, egyben korábbi kifejlesztésének. Az információs függönyben megtaláljuk az értesítéseket, valamint a gyorsbeállítások kapcsolóit, könnyen beléphetünk a beállításokba is. A klasszikus menü immár nem horizontálisan, hanem vertikálisan görgethető (hozzáteszem ezzel kapcsolatban a szerkesztőség eléggé különböző állásfoglalással rendelkezik), legfelül mindig a leggyakrabban megnyitott appok jelennek meg.


[+]

A kezelőfelület-hangoló (amit a lehúzható értesítési sávon a fogaskerék hosszas megnyomásával aktiválhatunk) megannyi apró, de annál hasznosabb segítségeket tartalmaz: kiírhatjuk számokkal az akkumulátorszázalékot, szabadon konfigurálhatjuk az állapotsor gyorskapcsolóit és ezek sorrendjét. Szintén nüansznyi dolog, hogy a hangerőgomb megnyomásával felugrik egy ablak, amit lenyitva egyenként tudjuk személyre szabni, hogy az ébresztőóra, a telefon, és a zene milyen hangosan szólaljon meg. Nexus Imprint néven immár natívan támogatott az ujjlenyomat-olvasó is, az új készülékekben is van szenzor, ami pillanatok alatt felismeri az azonosítókat, pontosan működik. A folyamat úgy működik, hogy ráhelyezzük ujjbegyünket a szenzorra, ezáltal azonnal feloldásra kerül a kijelző és a főoldalra ugrunk. Maximum öt mintát lehet bevinni.


[+]

Immár minden alkalmazás akkor dobja fel az engedélykérelmeket, amikor először használatba vesszük őket, ennek oka, hogy így a felhasználó mindenképpen értesüljön arról, hogy mi és miről szeretne adatokat szerezni. Megjelent a Doze mód, ami a telefon szenzorait figyelve igyekszik a készenléti időn javítani, az App Standby pedig csekkolja az alkalmazások használatának gyakoriságát. A memória menüpont lehetőséget kínál arra, hogy alkalmazásonként felügyeljük a RAM fogyasztását. A naptárban napi, három napi, havi, esemény és havi nézetben láthatjuk a teendőket, amikhez megannyi dolgot, így emlékeztetőt is menthetünk. Van még Gmail kliens, ami többféle fiókot képes kezelni, méghozzá kiváló hatásfokkal (bár a keresője még mindig nagyon gagyi), Térkép, Keep (emlékeztető), Hangouts csevegő, Drive, Chrome, YouTube, ébresztőóra, valamint zene- illetve videolejátszó.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • LG

Azóta történt

Előzmények

 • Google Nexus 6P - referencia fémcsomagolásban

  Az Android 6.0-t teljes csatafelszerelésben demonstráló Nexus phabletet ezúttal a Huawei szállította, és most tényleg ráfeküdtek a kamerákra.

 • Marshmallow rendszerbemutató

  Elérhető a legújabb zöld robotos főverzió, az Android 6.0 Marshmallow végleges kiadása, mely elsősorban motorháztető alatti újdonságokat és finomhangolást kínál a Lollipopban bennmaradt bakik után.

 • LG G4 - nehéz rajta fogást találni

  A dél-koreaiak csúcsmodellje nagyon jól teljesít, kiváló képeket készít a 16 megapixeles kamera, szép a Quantum IPS kijelző, és a rendszersebesség is szinte hibátlan.

 • Google Nexus 5 - Android csokoládéba mártva

  A legújabb Android referenciamodellt idén is az LG gyártja, a specifikáció alapján egy igazi csúcsgépről van szó: Full HD kijelző, LTE és Snapdragon 800 került bele.

Hirdetés