Microsoft Lumia 950 - kiment a ház az ablakon

Doboz, külső

A doboz elég méretes, a tartozékok között van meglepetés. Egyrészt külön kapunk töltőt (Type-C végű zsinór és töltőfej egyben, 3 amperes), külön jár egy USB Type-C kábel (csak az egyik vége új szabványú, a másik hagyományos), headset viszont nincs. Elég fura ez így, de valahol logikus is: a töltő gyors, ha pedig ez nincs nálunk, akkor marad egy bármilyen fejbe bedugható Type-C USB.


[+]

A Lumia 950-et egyelőre csak két színben láttam: fehérben és feketében. Az XL verzió is csak ebben a két árnyalatban létezik. Mivel a 950-es hátlapja levehető (pár köröm azért letörhet közben, nagyon passzentos), ezért vélhetően nem lesz gond majd később bármilyen színű hátlapot beszerezni, már most is vannak alternatívák. Ha már lehántottuk (és muszáj lesz a kártyák miatt), akkor találunk egy hosszúkás akkumulátort (3000 mAh), ami kivehető. Ki is kell venni, a microSD-t lehet enélkül is babrálni, de a nanoSIM miatt el kell távolítsuk a telepet. A formatervben semmi izgalmas nincs, nem is rusnya, hanem csak úgy van, mintha eltűnt volna a nokiás egyediség, ami a finom részletekben és az üde színekben öltött korábban testet.


[+]

Az 5,2 hüvelykes kijelző körül azért marad káva, főleg alul és felül. Gombok nincsenek, a Windows vezérlőbillentyűi általában az alsó sorból harapnak ki maguknak területet. Számos alkalmazásnál ez a sáv eltűnik, de egy alulról felfelé irányuló ujjmozdulattal előcsalható. A QHD (1440 x 2560) felbontású AMOLED panel igen szép képet ad, napfényben is látható marad, a betekintési szögekre sem lehet panasz. A sérülésektől Gorilla Glass 3 védi a kijelzőt, a maximális fényerő ugyan lehetne nagyobb, de a kontraszt elsőrangú.

Kijelző-teszt
Mérés Microsoft Lumia 950 Google Nexus 6P Samsung Galaxy Note5 LG G4
Fehér fényerő (max.) 292 / 328 nit 357 nit 392 / 530 nit 451 nit
Fehér fényerő (min.) 6,5 nit 2,1 nit 1,9 nit n/a
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0 nit 0,28 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen végtelen 1612:1
Színhőmérséklet 6594 K + kézi 6719 K 7596 / 6685 K 9013 K

Felül Microsoft logó ücsörög, egy apró infrás led (a szemfelismerés kedvéért), egy előlapi kamera és egy fényérzékelő társaságában. A kijelző alatt az előlap üvegébe fúrt luk mögött található a mikrofon, a beszélgetési hangminőség első osztályú. A készülék bal oldala teljesen sima, jobbra tekintve viszont el vagyunk látva minden fontos gombbal, szabályozhatjuk a hangerőt (felül), feloldhatjuk és lezárhatjuk a kijelzőt (középen), illetve indíthatjuk a kamerát, valamint exponálhatunk (alul).

Fekete változatban is létezik, a hátlap levehető, cserélhető
Fekete változatban is létezik, a hátlap levehető, cserélhető [+]

A hátlapon hangsúlyos a kamera, mellette három tónusú led és hangszóró fedezhető fel. Egy-egy apró lukacska még van alul és felül, itt azok a mikrofonok bújnak meg, amelyek videózás során rögzítik a hangot. Az általános összeszerelési minőségre ennél a modellnél nem lehet panasz, a hátlap nem gyűjti sem a karcokat, sem az ujjlenyomatokat, viszont sokakat bánt, hogy elég olcsó hatású plasztikból van. Nem méltó, noha a célnak ez is megfelel. Alul tátong a Type-C USB, felül pedig a 3,5 mm-es jack dugasz kapott helyet, lassan elmondhatjuk, hogy ez a csatlakozó a legrégebbi szabvány egy mai okostelefonon, kíváncsi vagyok hogy mikor találja ki valaki (mondjuk az Apple), hogy inkább kéne valami más…

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés