Microsoft Lumia 950 - kiment a ház az ablakon

Multimédia

Az nem volt kérdés, hogy fotózásban a két új csúcs Lumia oda fog majd csapni, az előzmények is erre mutattak, no meg jókora blama lett volna, ha a Microsoft erre nem tesz hangsúlyt. Ma ugyanis már a Google is izgatja magát a téma kapcsán, ha a Nexus modellekről van szó, de a többi gyártó is mindenféle extra trükkel és fejlesztéssel igyekszik jobbnál jobb alternatívát kínálni. És az a furcsa helyzet állt elő, hogy azok a fejlesztések, amelyek főleg az androidos vonalon felbukkantak (lézeres fókusz, dupla kamera, szelfi-fókusz, előlapi villanó, stb.) teljesen hidegen hagyták a Microsoft mérnökeit, ők nem csinálnak semmi különösebb hókuszpókuszt, csak simán beletettek a telefonba egy böszme nagy, 20 megapixeles szenzort (1/2.4”) és egy hat lencsés optikát, aláraktak egy optikai stabilizátort, meg egy triplaledes vakut, a többi pedig kvázi jött magától.

Visszatért a profi mód és a számos kézi beállítás
A szokásos kézi beállítási mód [+]

Oké, azért ez nincs teljesen így, mert az információkat fel is kell dolgozni, a 950 pedig erre is kínál különböző opciókat. Vagy fotózunk 4:3-as képarány mellett 19 megapixelben és abból készül egy kifejezetten jól megkomponált JPG, vagy azt mondjuk, hogy nem kell ekkora méret és akkor a szoftver 8 megapixelesre alkotja meg az eredményt (nyilván a 19 megapixelnyi adatból dolgozva). És van olyan is, hogy nem bízzuk az algoritmusra az optimalizálást, hanem a feldolgozatlan, nyers képpel mi magunk akarunk később trükközni (de ilyenkor azért szintén készül egy 8 megapixeles JPG). Mindezek mellett pedig ott van a körkörös kezelőfelülettel ellátott manuális mód, ahol az expozíciót, az ISO-t, a záridőt, a fehéregyensúlyt és a fókuszt tudjuk kézzel babrálni. Ez utóbbi elég gyakran szükséges lesz este, mert lézeres segédfény hiányában szegény telefon sokszor eléggé mellécéloz.

A fenti fotók automatikus módban, 19 megapixeles JPG-ben készültek. A Lumia modellek szerencsére nem akarják minden áron eltüntetni a zajt, ami sokszor természetes velejárója a felvételeknek, ugyanakkor nincsenek túlélesítve sem a képek. A dinamikatartomány köröket ver az átlagos mobilos hasonló képességeire, a színek valósághűk, a részletesség és a vonalélesség szinte kifogástalan, bár a képek csücskeinél azért már vannak furcsaságok, ha 100%-os nézetben, aprólékosan végigpásztázzuk az eredményeket. A vaku erős, természetes fényt ad, ráadásul ha az automatikus javítást választjuk, akkor a telefon két fotót is csinál, egyiket villanóval, másikat nélküle, így lehetőséget ad arra, hogy utólag egy csúszkán állíthassuk a megvilágítás erősségét.

Így lehet szabályozni a dinamikus vaku erősségét
Így lehet szabályozni utólag a dinamikus vaku erősségét

Az optikai stabilizátornak este érezzük igazán hasznát, kvázi kézből is lőhetők hosszú záridős fotók. Itt szükségünk lesz a manuális fókuszra, a 950-nek egyszerűen fogalma nincsen, hogy hova kéne mérni az élességet, de a lenti eredmények ismeretében az ember hajlamos megbocsátani ezt a hibát. A képek 8 megapixelesek, de alattuk ott csücsül a nyers DNG (figyelem, egy ilyen kábé 30 MB), ha valaki erre vágyik.

Végül pedig jöjjön a feldolgozatlan fotókból álló galéria, vannak, akik azt szeretik, ha maguk eshetnek neki annak a nyers pixelhalmaznak, ami a szenzorra jut és nem nyúl hozzá semmiféle algoritmus. Ismét 8 megapixeles fotók jönnek elő a bélyegekre kattintva, de ismét biztosítjuk a nyers anyagok elérését is.

Videót 4K-ban is rögzíthetünk, itt egy nappali, meg még egy, itt pedig egy esti felvétel, utóbbinál bizony előjön a fókuszálás problémája. Természetesen ezeket le is tudja játszani a készülék. Full HD-ban 60 fps-re képes a masina, ráadásul mindkét esetben kifejezetten jó hangot is rögzít a telefon, hiszen összesen négy mikrofon segít ilyenkor. Az elkészült fotókat a Lumia Creative Studio segítségével babrálhatjuk, ez ugyanazt tudja, mint korábban, lehet effektezni, állítani a világosságot, a színhőmérsékletet, a kontrasztot, dobhatunk tilt shift hatást a fotókra, vágásra, forgatásra és színcserére is van opció.

Effektek a Lumia Creative Studióban
Effektek a Lumia Creative Studióban [+]

Zenei szempontból majdnem olyan jó a helyzet, mint a Lumia 950 XL-nél, tehát a Groove Zene nevű alkalmazás kellemes, jól használható, ráadásul éppen most frissült a 3.6.1577.0-s verzióra (ezt biztos sokatmondó), ami azzal (is) jár, hogy a legutóbb felrakott zenéket a lista elejére teszi a rendszer, meg elvileg most már a Cortanaval is tudnánk irányítani, ha szegény Cortana tudna magyarul. Kihangosítva sokkal jobban szól, mint a Lumia 950 XL, de így is inkább csak átlagos a produkció. Van a Gépházban hangszínszabályozó (nyilván nem a hangoknál, hanem az extrák között), szerencsésebb országokban elő is lehet fizetni streaming szolgáltatásra, itthon ez nem elérhető.


[+]

Van viszont egy hiányosság is, méghozzá az FM-rádió. Ha csak azt nézzük, hogy az appok között van-e ilyesmi, akkor arra jutunk, hogy nincs, miközben a 950 XL-ben van. Ha kicsit utánaolvasunk, akkor először biztos azt fogjuk találni, hogy az antenna benne van a telefonban, csak töltsünk le egy appot (viszonylag mindegy, hogy melyiket), de ezzel is árnyékra lehet vetődni, mert mint kiderült, hogy a Microsoft bizonyos régiókba szállított eszközöknél engedélyezi, hogy legyen rádió, máshol viszont nem. Nos, a mi tesztpéldányunkra nem lehetett felvarázsolni sehogyan, ez persze még idővel változhat, de elég nehéz felfogni, hogy mi a logika az egész mögött, egyáltalán miért fájt volna betenni a 950XL-ben ott figyelő szoftvert.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés