Microsoft Lumia 950 - kiment a ház az ablakon

Alkalmazások

Ha átlapozunk az alkalmazások listájába, akkor válik végleg egyértelművé, hogy valóban egy új rendszerrel van dolgunk. Egyrészt egy csomó dolognak más a neve, so what, kérdezhetnék angol anyanyelvű olvasóink (akik bizonyára roppantul élvezik remek stílusukat), de nem csak arról van szó, hogy keresztelő-meetinget tartottak Redmondban. Ami eddig utalt a Nokiára, azt végleg kiszórták a bánatba, viszont bekerült egy csomó olyan alkalmazás, ami eddig nem volt. Ezek között van számos felesleges izé (mondjuk a Candy Crush Saga, ahol a pénznek tényleg van szaga), vagy mondjuk az Uber, amit azért a Budapesten kívül élő magyar felhasználók zöme soha az életben nem fog használni. Ezeket a rétegigényeket kielégítő appokat szerencsére engedi törölni a szoftver, hogy tényleg csak azok maradjanak, amelyeknek valós értelmük is van.


[+]

Ilyen mondjuk a Fájlkezelő, üdvözöljük kitörő ovációval, végre gyári megoldásunk van arra, hogy a tartalmainkat ide-oda másolgassuk, áthelyezzük és töröljük, persze nem kapunk mindenre rálátást. A microSD-n a teljes struktúra elérhető, létrehozhatunk mappákat, de ha a készülék tárhelyén óhajtanánk garázdálkodni, akkor csak hat könyvtárunk van (csengőhangok, dokumentumok, képek, letöltések, videók, zenék), tehát olyasmire nincs mód, hogy a gyorseger_continuum.drv drivert csak úgy felmásoljuk és annak értelme is legyen. Apropó, Continuum: külön app van ehhez a megoldáshoz is a készüléken, ahol kiválasztatjuk, hogy vezetékes dokkolóval, vagy zsinórok nélkül szeretnénk átlökni a képet egy monitorra, vagy tévére.


[+]

Akad egy diktafon, egy gombbal indul a felvétel, kifejezetten jó minőségben és a kész anyagot megvághatjuk (ami nem haszontalan), illetve megoszthatjuk (ami szintén nem az). Fent van alapból a Facebook, a Skype (ami sokkal jobban a rendszer része mind eddig), illetve külön app a Skype-videohívásokhoz. Akad egy Shazam, egy Fitbit, van Twitter, a komplett Office (ami azért nagyon-nagyon rendben van), külön az Outlook levelezős és naptáras része. Az e-mail konfigurálása egyszerű, gyors (az iCloud és a GMail gyárilag felkínált lehetőség), nyilvánvalóan az Exchange támogatása is megvan. Viszont elég sokat szüttyög a szinkronizálással, cserébe egy sima POP3/IMAP4 szerverről az utóbbi három hónapot is képes listázni. Külön lehet naptárhoz is külsős fiókokat adni, nálunk speciel ez hasznos, mert a szerkesztőségi teendők a Google adatbázisában ücsörögnek, de a levelezést és a privát dolgokat máshonnan húzza be mindenki.


[+]

A Hírek nevű menüpontra kattintva én egy proper RSS-olvasót vártam volna, de nem lehet magyar lokalizációt választani és saját feedeket sem fűzhetünk bele. A Microsoft Solitare Collection talán nem szorul különösebb bemutatásra, a korábbi telefonokról több-kevesebb sikerrel történő átköltözést támogató Adatátvitel app is régi ismerős. Hogy QuizUp mit keres az előre felrakott szoftverek között azt nem tudja senki, azt viszont tudjuk, hogy miért nem HERE Drive navigációs app hivatalos neve — mert ezt bizony a Microsoft nem vette meg a Nokiától. Ettől még nyugalom: ez továbbra is a nokiás fejlesztés, továbbra is képes gyalogos, autós és tömegközlekedési adatok alapján tervezni és végigvezetni az úton. És simán megy offline is, ha letöltjük a megfelelő régió térképét, ami a memóriakártyára is kerülhet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés