Microsoft Lumia 950 - kiment a ház az ablakon

Hirdetés

Bevezető

A Lumia 800 óta sok Windows rendszerű telefon megfordult a kezemben úgy is mint Mobilarena tesztelő, de úgy is mint családi telefonatyaisten, akitől mindenki tanácsot kér, hogy mit vegyen. Hosszabb távon használtam, vagy használtunk Lumia 800-at, 625-öt, 1020-at, 925-öt és 525-öt is, a paletta mindkét végéről ismerve a rendszert. És bár a Windows Phone alkalmazáskínálata sokszor okozott némi csalódást, de összességében aki megszokta a rendszert, az általában meg is szerette, főleg azok az ismerőseim, barátaim és családtagjaim kedvelték meg igazán, akik amúgy nem rendelkeznek informatikai vénával, csak simán elvárják, hogy a telefon üzemeljen és az alapvető funkcionalitás kézenfekvő módon működjön. Telefonálás, navigálás, böngészés, üzenetkezelés, fotózás, közösségi izék és esetleg némi játék.


[+]

A Windows 10 számomra és számukra legfontosabb ismérve, hogy noha a motorháztető alatt kvázi új alapokra került a rendszer, mégis a felület logikája, kinézete és működése szinte ugyanolyan, mint korábban, miközben azért látszik rajta, hogy ez egy frissített, átgondoltabb valami. Mivel azonban Windows rendszerű telefont nem nagyon akaródzik gyártani senkinek, ezért továbbra is a Microsoft feladata, hogy ilyen gépeket állítson elő és ezeken mutassa meg, hogy a Windows 10 mekkorát fejlődött és mennyire versenyképes a többiekkel szemben is. Mivel jól felzabálták a Nokiát és a knowhow mellett a gyárak és az emberállomány egy része is megmaradt, így azért nem a nullából kellett nekiállni a dolgoknak, noha ez nem garancia arra, hogy időben el is készülnek.


[+]

A Lumia készülékcsalád három új taggal bővült a közelmúltban, a megfizethető kategóriában az 550-es indul csatába, de az igazi csúcsmodellek sem hiányoznak. A 950-es és a 950 XL azért nem kerülnek közös cikkbe, mert bőven van köztük eltérés, a nagyobbik gép erősebb, a kamerája ugyan elvben nem tud többet, de ez nálunk elsősorban Bone123 asztala, tehát a sima 950-es landolt nálam. Egyébként úgy voltunk vele, hogy ha magunknak kéne választanunk, akkor a méretei miatt talán inkább ezt vennénk, lemondva a némiképp erősebb hardverről a kényelmesebb kezelhetőség kedvéért. No, meg persze azért ez egy kicsit olcsóbb gép, bár így sem filléres portéka, kártyafüggetlenül és prepaid konstrukcióban is nagyjából 200 lepedőt kóstál, azaz abszolút a csúcskategóriában versenyez ott, ahol a Galaxy S6 edge, az iPhone 6S és mondjuk a Huawei Mate S.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés