Microsoft Lumia 950 - kiment a ház az ablakon

Adatátvitel, akkumulátor

Itt aztán minden van, amire szükségünk lehet, Cat.6-os LTE, 4.1-es Bluetooth (amire felhasználói oldalról azért van egy-két kompatibilitási panasz), a WiFi modul 802.11 a/b/g/n/ac szabványú és kifogástalanul működött nálam. A navigáció szoftveres oldaláról már esett szó, de a jel megtalálása egy pillanat műve, a készülék pedig stabilan tartja is a pozíciót. Van NFC, nincs infra (Windows rendszerű telefonban nem is láttunk még talán), ráadásul létezik kétkártyás változata is a 950-nek, amely ugyan nem tud dual-active módot, de az mindenképpen okos dolog, hogy rögtön egy ilyen variánssal is kijött a Microsoft.


[+]

A böngészési élmény maradéktalan biztosítása a megújult böngésző feladata. Az Edge névre keresztelt szoftver alapvetően rendben teszi a dolgát, a készüléken megfelelően gyors, tud oldalszélességre tördelni, az oldalakat kirakhatjuk a kezdőképernyő csempéi közé, illetve beállítható, hogy a telefon asztali gépként azonosítsa magát, hogy ne kelljen a néha túlságosan is redukált mobilos nézeteket bámulni. Ha kicsit bentebb túrunk, akkor azért van még egy jópofa opció, alapértelmezett esetben ugyanis ha csak valamit beírunk a címsorba (ami alul helyezkedik el), akkor a Microsoft Bing keresőjének a találatait kapjuk cserébe. És emberek, van arra lehetőség, hogy ezt átkapcsoljuk a Google-re. Flash persze nincs, ami telefonon kevéssé zavaró, a Continuum használata közben már néha hiányzik, ahogyan a perfekt optimalizáció is, nagy képernyőn az Edge dadog, főleg testesebb oldalak esetében.


[+]

Az akkumulátor ebben a kisebb modellben 3000 mAh kapacitású. Ez elvileg az alacsonyabb fogyasztású rendszerchip mellett nem lehet gond, de azért ne számítsunk kiugró eredményre, inkább azt mondanám, hogy átlag alatti a készenléti idő. Teljesen feltöltött telep esetén egyébként maga a szoftver is azt saccolja, hogy épp csak két napra lesz ez elég és ez még ugye nem kalkulált a közben érkező üzenetekkel, hívásokkal és egyéb nyomkodásokkal. Van takarékos üzemmód, ami felfüggeszti a háttérben zajló adatkommunikációt, nyilván lehet valamit spórolni, ha lecsavarjuk az egyébként brilliáns kijelzőt, de nálunk a szokásos MindigTV streaming mellett 2 és fél óra kijelzőidő jött össze. Az meg nem mondható kiugróan jó értéknek, sőt igazából meglehetősen gyatra. A 3 amperes töltőfej viszont izomból beleküldi kábé 1 óra alatt a telep kapacitásának 80%-át a gépbe, plusz van Qi töltés is, ami hibátlanul üzemelt. És persze azt ígérik, hogy majd egy frissítéssel az üzemidő is javulni fog.

Jól látszanak az NFC és a Qi töltés érintkezői
Jól látszanak az NFC és a Qi töltés érintkezői [+]

Értékelés: Microsoft Lumia 950
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 8 pont
Összeszerelés minősége 8 pont
Kijelző mérete, minősége 10 pont
Belső
Kezelhetőség 8 pont
Sebesség 8 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 8 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 9 pont
Audio 7 pont
Egyebek
Üzemidő 6 pont
Ár/érték arány 7 pont
Hogyan értékelünk?

Összegzés. Akárcsak a 950 XL, ez a készülék sem tökéletes. A rendszer nagyot fejlődött, ez vitán felül van, de valamitől megint azt lehet érezni, hogy nincs kész. Bugok, fagyások most is voltak, a Facebook csempéje például egy üres négyzet lett a főképernyőn, de ha kattintottam, akkor működött, a fájlkezelő nálam is újraindult párszor, a kamera sötétben szinte soha nem talál fókuszt, a Lumia Creative Studio pedig elkezdte betölteni a képeimet, aztán ott megfagyott és újra kellett miatta indítani a telefont. Volt, hogy magába zuhant az Edge, a számítógépem meg háromból egyszer látta adatkábelen a telefont, nem jöttem rá az okára. És bizonyára gőzerővel dolgozik a Microsoft a hibák javításán, jöttek is frissítések, de megint elkapkodták a végét, sokszor végtelenül ostoba a fordítás (kisalkalmazások, érintőpárna, hogy csak a leghülyébbeket említsem), bőven maradtak bugok és logikátlanságok. És oké, mindenki elköveti ezeket, az Apple is pár nappal az új iOS után már adja is ki a bugfixet, meg az Android 6.0.1 is már megjelent, de ez nem mentség, mert nem ahhoz mérjük a teljesítményt, hogy mások is adott esetben bénák, hanem a felhasználók elvárásaihoz. Persze nem kételkedem benne, össze fogják ezt rakni és akkor egész jó kis rendszer lehet belőle, de pár hónapot én még várnék azzal, hogy 200 lepedőt kiadjak és még én bétateszteljek vevőként a Microsoftnak. Mert egyelőre a Windows 10 helyett jobb név lenne a rendszerre az, hogy HuzatOS. Ha már ablak…

Viszont a Lumia 950 — ha a rendszer is tökéletes lesz — kiváló telefon. Gyors, erős, irgalmatlanul jó a kijelző, egész jól szól, kamerában veri szinte a teljes mezőnyt, a hangminőségre nem lehet panasz, az adatátviteli szolgáltatások is hozzák az elvártakat. A műanyag hátlap engem speciel kevésbé zavar, de a vásárlói elvárások magasak, ha egy 200 ezres telefonról beszélünk. Plusz pénzért persze igen frankó hátlapokat lehet szerezni, de ha már nincs headset a csomagban, legalább lenne benne valami kupon, hogy ha akarsz féláron egy jó hátlapot, akkor nesze. Értetlenül állok az FM-rádió ügyirat előtt is, az akkumulátoros üzemidő is a gyengeségek közé sorolható, de azért a Lumia 950 összességében arról győzött meg, hogy nagyon nem kell temetni a Microsoftot, van egy vízió az egész mögött, ami felé elindultak (csak kicsit lassan haladnak), itt a Continuum, amiből még akármi kisülhet, a Windows 10 pedig jó kis OS lesz, ha összerakják. Mindezekkel együtt ez a modell sem érdemel a Tetszett plecsninél most többet, ugyan olcsóbb, mint a 950 XL, de harmatosabb az üzemidő, valamivel gyengébb a hardver (bár ezt nem érezni) és kimaradt a rádió. A magam részéről egyébként még így is ezt választanám a kettő közül, egyrészt az ára miatt, másrészt pedig egyszerűen ez a méret sokkal jobban kézre áll, miközben nem tud kevesebbet, mint a nagy testvér. És akkor most már csak az kéne, hogy a középkategóriában is legyen valami W10-es gép, mert a 735 lassan eltűnik a boltokból, az 550 viszont inkább a belépőszint felé mozdul. Talán majd az MWC-n, addigra a szoftver is összeáll…

Microsoft Lumia 950

Bog

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés