Microsoft Lumia 950 - kiment a ház az ablakon

Bevezető

A Lumia 800 óta sok Windows rendszerű telefon megfordult a kezemben úgy is mint Mobilarena tesztelő, de úgy is mint családi telefonatyaisten, akitől mindenki tanácsot kér, hogy mit vegyen. Hosszabb távon használtam, vagy használtunk Lumia 800-at, 625-öt, 1020-at, 925-öt és 525-öt is, a paletta mindkét végéről ismerve a rendszert. És bár a Windows Phone alkalmazáskínálata sokszor okozott némi csalódást, de összességében aki megszokta a rendszert, az általában meg is szerette, főleg azok az ismerőseim, barátaim és családtagjaim kedvelték meg igazán, akik amúgy nem rendelkeznek informatikai vénával, csak simán elvárják, hogy a telefon üzemeljen és az alapvető funkcionalitás kézenfekvő módon működjön. Telefonálás, navigálás, böngészés, üzenetkezelés, fotózás, közösségi izék és esetleg némi játék.


[+]

A Windows 10 számomra és számukra legfontosabb ismérve, hogy noha a motorháztető alatt kvázi új alapokra került a rendszer, mégis a felület logikája, kinézete és működése szinte ugyanolyan, mint korábban, miközben azért látszik rajta, hogy ez egy frissített, átgondoltabb valami. Mivel azonban Windows rendszerű telefont nem nagyon akaródzik gyártani senkinek, ezért továbbra is a Microsoft feladata, hogy ilyen gépeket állítson elő és ezeken mutassa meg, hogy a Windows 10 mekkorát fejlődött és mennyire versenyképes a többiekkel szemben is. Mivel jól felzabálták a Nokiát és a knowhow mellett a gyárak és az emberállomány egy része is megmaradt, így azért nem a nullából kellett nekiállni a dolgoknak, noha ez nem garancia arra, hogy időben el is készülnek.


[+]

A Lumia készülékcsalád három új taggal bővült a közelmúltban, a megfizethető kategóriában az 550-es indul csatába, de az igazi csúcsmodellek sem hiányoznak. A 950-es és a 950 XL azért nem kerülnek közös cikkbe, mert bőven van köztük eltérés, a nagyobbik gép erősebb, a kamerája ugyan elvben nem tud többet, de ez nálunk elsősorban Bone123 asztala, tehát a sima 950-es landolt nálam. Egyébként úgy voltunk vele, hogy ha magunknak kéne választanunk, akkor a méretei miatt talán inkább ezt vennénk, lemondva a némiképp erősebb hardverről a kényelmesebb kezelhetőség kedvéért. No, meg persze azért ez egy kicsit olcsóbb gép, bár így sem filléres portéka, kártyafüggetlenül és prepaid konstrukcióban is nagyjából 200 lepedőt kóstál, azaz abszolút a csúcskategóriában versenyez ott, ahol a Galaxy S6 edge, az iPhone 6S és mondjuk a Huawei Mate S.

Doboz, külső

A doboz elég méretes, a tartozékok között van meglepetés. Egyrészt külön kapunk töltőt (Type-C végű zsinór és töltőfej egyben, 3 amperes), külön jár egy USB Type-C kábel (csak az egyik vége új szabványú, a másik hagyományos), headset viszont nincs. Elég fura ez így, de valahol logikus is: a töltő gyors, ha pedig ez nincs nálunk, akkor marad egy bármilyen fejbe bedugható Type-C USB.


[+]

A Lumia 950-et egyelőre csak két színben láttam: fehérben és feketében. Az XL verzió is csak ebben a két árnyalatban létezik. Mivel a 950-es hátlapja levehető (pár köröm azért letörhet közben, nagyon passzentos), ezért vélhetően nem lesz gond majd később bármilyen színű hátlapot beszerezni, már most is vannak alternatívák. Ha már lehántottuk (és muszáj lesz a kártyák miatt), akkor találunk egy hosszúkás akkumulátort (3000 mAh), ami kivehető. Ki is kell venni, a microSD-t lehet enélkül is babrálni, de a nanoSIM miatt el kell távolítsuk a telepet. A formatervben semmi izgalmas nincs, nem is rusnya, hanem csak úgy van, mintha eltűnt volna a nokiás egyediség, ami a finom részletekben és az üde színekben öltött korábban testet.


[+]

Az 5,2 hüvelykes kijelző körül azért marad káva, főleg alul és felül. Gombok nincsenek, a Windows vezérlőbillentyűi általában az alsó sorból harapnak ki maguknak területet. Számos alkalmazásnál ez a sáv eltűnik, de egy alulról felfelé irányuló ujjmozdulattal előcsalható. A QHD (1440 x 2560) felbontású AMOLED panel igen szép képet ad, napfényben is látható marad, a betekintési szögekre sem lehet panasz. A sérülésektől Gorilla Glass 3 védi a kijelzőt, a maximális fényerő ugyan lehetne nagyobb, de a kontraszt elsőrangú.

Kijelző-teszt
Mérés Microsoft Lumia 950 Google Nexus 6P Samsung Galaxy Note5 LG G4
Fehér fényerő (max.) 292 / 328 nit 357 nit 392 / 530 nit 451 nit
Fehér fényerő (min.) 6,5 nit 2,1 nit 1,9 nit n/a
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0 nit 0,28 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen végtelen 1612:1
Színhőmérséklet 6594 K + kézi 6719 K 7596 / 6685 K 9013 K

Felül Microsoft logó ücsörög, egy apró infrás led (a szemfelismerés kedvéért), egy előlapi kamera és egy fényérzékelő társaságában. A kijelző alatt az előlap üvegébe fúrt luk mögött található a mikrofon, a beszélgetési hangminőség első osztályú. A készülék bal oldala teljesen sima, jobbra tekintve viszont el vagyunk látva minden fontos gombbal, szabályozhatjuk a hangerőt (felül), feloldhatjuk és lezárhatjuk a kijelzőt (középen), illetve indíthatjuk a kamerát, valamint exponálhatunk (alul).

Fekete változatban is létezik, a hátlap levehető, cserélhető
Fekete változatban is létezik, a hátlap levehető, cserélhető [+]

A hátlapon hangsúlyos a kamera, mellette három tónusú led és hangszóró fedezhető fel. Egy-egy apró lukacska még van alul és felül, itt azok a mikrofonok bújnak meg, amelyek videózás során rögzítik a hangot. Az általános összeszerelési minőségre ennél a modellnél nem lehet panasz, a hátlap nem gyűjti sem a karcokat, sem az ujjlenyomatokat, viszont sokakat bánt, hogy elég olcsó hatású plasztikból van. Nem méltó, noha a célnak ez is megfelel. Alul tátong a Type-C USB, felül pedig a 3,5 mm-es jack dugasz kapott helyet, lassan elmondhatjuk, hogy ez a csatlakozó a legrégebbi szabvány egy mai okostelefonon, kíváncsi vagyok hogy mikor találja ki valaki (mondjuk az Apple), hogy inkább kéne valami más…

Hardver, UI

A Microsoft most olyan hardvert rámolt a csúcsmodellekbe, ami más platformokon is bőven megállná a helyét. A 3 GB RAM-mal megtámogatott, hatmagos Snapdragon 808 már számos jelenlegi androidos csúcsgépben is bizonyított, a két 1,82 GHz-en ketyegő Cortex-A57-es és a négy 1,44 GHz-re skálázott Cortex-A53-as mag teljesítménye bőven elég a QHD kijelzőhöz. A Windows 10 rendszernek meg aztán tényleg baromi vidáman elég, ennél sokkal harmatosabb hardveren sincs gond, a nyers erő a multimédiás eszköztárhoz szükséges (4K videó, gyors fotózás), no meg ahhoz, hogy a Continuum segítségével monitorra varázsolt felület is akadásmentesen működjön. Legalábbis ez volt a terv.

AnTuTu 0.8.0 beta eredmények
Benchmark Microsoft Lumia 950 Microsoft Lumia 640 Microsoft Lumia 550 Microsoft Lumia 950 XL
Memory 1706 pont 767 pont 667 pont 2193 pont
CPU integer 10858 pont 4947 pont 4114 pont 13600 pont
CPU float-point 10582 pont 4687 pont 4168 pont 13902 pont
2D graphics 720 pont 433 pont 458 pont 1161 pont
Database IO 550 pont 465 pont 380 pont 560 pont
Storage Write 176 pont 174 pont 174 pont 180 pont
Storage Read 221 pont 221 pont 221 pont 223 pont
Total Score 24814 pont 11694 pont 10182 pont 31819 pont

Teljesítmény-teszt
Benchmark Microsoft Lumia 950 Microsoft Lumia 950 XL Microsoft Lumia 550
SunSpider 1.0.2 440,4 ms 379,7 ms 1352,8 ms
GFXBench Manhattan onscreen DX10 6,74 fps 11,61 fps nem futott le
GFXBench Manhattan offscreen 1080p 12,22 fps 21,66 fps nem futott le
GFXBench T-Rex onscreen DX9.1 13,45 fps 21,11 fps 5,42 fps
GFXBench T-Rex offscreen 1080p 21,78 fps 34,07 fps 3,07 fps

A korábbi okostelefonos Windows alapvető logikája megmaradt, de a csempés rendszer grafikája sokat finomodott, már messze nem olyan puritán, mint mondjuk a WP7-nél, eltűntek azok az öles betűk, amelyek rendre kilógtak a képből, a kezdőoldal szépen kitölti a teljes képernyőt, lehet tetszőleges háttérképünk az appok listájánál, állítható a betűméret (és ezt követően a telefon újraindul, ami elsőre kissé mellbevágó, de aztán kiderül, hogy az ikonok mérete is arányosan változik), a beállításokat pedig mostantól Gépház néven találjuk meg rengeteg apró opcióval és lehetőséggel, elvileg logikusan rendezve, gyakorlatilag viszont bőven el lehet tévedni a menüpontok között. Például ha ki szeretnénk kapcsolni a Glance Screent, ami ugyebár az idő és az értesítések állandó láthatóságát jelenti lezárt telefon mellett is, akkor azt nem a kijelző beállításai között, nem is az értesítéseknél, hanem az extrák között találjuk meg. Merthogy az extrák közé hányta be a Microsoft az összes olyan lehetőséget, amit a Lumia sorozat pluszban tud a Windows 10-hez képest, aminek az az eredménye, hogy itt van az equalizer meg a lokációfigyelés is, noha ezek egyébként simán elférnének a többi menüpont bugyraiban a megfelelő helyeken.


[+]

Újdonság az íriszfelismerés lehetősége, ami a Microsoft szerint az ujjlenyomatos feloldást és azonosítást váltja ki. Ezt Windows Hello néven találjuk meg a Gépházon belül, öles piros betűkkel oda van írva, hogy bétás a rendszer, de ez ne zavarjon bennünket, készítsünk egy PIN-kódot, hogy ha nem jön össze az azonosítás, akkor fel tudjuk oldani a telefont és aztán ismertessük meg a szemünket a Lumiával. Ezt félhomályban is meg lehet tenni, mert infrát használ a készülék, de azért itt akadnak furcsaságok. Először is arra kér minket a felület, hogy vegyük le a szemüveget és úgy bámuljunk bele a piros fénybe. Szépen eltárolja az infót, aztán felkínálja, hogy finomítsunk az adatokon mondjuk azzal, hogy felteszünk egy másik szemüveget. Milyen másik szemüveget, ecsém? Hisz’ most kértél meg rá, hogy vegyem le! Sebaj, felraktam, belenéztem megint, az teljesen kiborította, állandóan azt javasolta, hogy lépjek közelebb, ami egy kezemben tartott eszköz kapcsán kevéssé adekvát. Jó, mindegy, hagytam a francba, ehhez képest utána olyan simán felismert szemüvegben is, hogy csuhaj. És működik totál sötétben is.


[+]

Megváltozott az értesítések kezelése is. A felülről lehúzható értesítési függöny felső sávja kibontható, így rengeteg beállítást érünk el gyorsan. Ezek alatt sorakoznak az értesítések, amelyeket egyenként, csoportonként, illetve mindenestül is el tudunk takarítani. Itt az is meghatározható, hogy mely alkalmazások notifikációi jelenhetnek meg itt, illetve a zárolt kijelzőn is. Természetesen megmaradt a duplakattintásos feloldás lehetősége, ezzel együtt pedig a lezárásra is van gesztus: az alsó sávot kell kétszer megérinteni. Ha a csempés főképernyőről az alkalmazások közé lapozunk, akkor a megszokott, lefelé görgethető, névsorban elhelyezkedő applistát kapjuk meg, amelyben lehet keresni, a legfelső részre pedig a legutóbb telepített alkalmazások ugranak, de ezt el is lehet rejteni. Megújult a billentyűzet is, továbbra is remekül használható, van magyar prediktív, de az Y és az X között-alatt van egy virtuális pöcökegér, amivel a kurzort tudjuk léptetni. Ez elég hasznos és annyiban intelligens, hogy ha mondjuk jelszót ütünk be, akkor eltűnik.

Alkalmazások

Ha átlapozunk az alkalmazások listájába, akkor válik végleg egyértelművé, hogy valóban egy új rendszerrel van dolgunk. Egyrészt egy csomó dolognak más a neve, so what, kérdezhetnék angol anyanyelvű olvasóink (akik bizonyára roppantul élvezik remek stílusukat), de nem csak arról van szó, hogy keresztelő-meetinget tartottak Redmondban. Ami eddig utalt a Nokiára, azt végleg kiszórták a bánatba, viszont bekerült egy csomó olyan alkalmazás, ami eddig nem volt. Ezek között van számos felesleges izé (mondjuk a Candy Crush Saga, ahol a pénznek tényleg van szaga), vagy mondjuk az Uber, amit azért a Budapesten kívül élő magyar felhasználók zöme soha az életben nem fog használni. Ezeket a rétegigényeket kielégítő appokat szerencsére engedi törölni a szoftver, hogy tényleg csak azok maradjanak, amelyeknek valós értelmük is van.


[+]

Ilyen mondjuk a Fájlkezelő, üdvözöljük kitörő ovációval, végre gyári megoldásunk van arra, hogy a tartalmainkat ide-oda másolgassuk, áthelyezzük és töröljük, persze nem kapunk mindenre rálátást. A microSD-n a teljes struktúra elérhető, létrehozhatunk mappákat, de ha a készülék tárhelyén óhajtanánk garázdálkodni, akkor csak hat könyvtárunk van (csengőhangok, dokumentumok, képek, letöltések, videók, zenék), tehát olyasmire nincs mód, hogy a gyorseger_continuum.drv drivert csak úgy felmásoljuk és annak értelme is legyen. Apropó, Continuum: külön app van ehhez a megoldáshoz is a készüléken, ahol kiválasztatjuk, hogy vezetékes dokkolóval, vagy zsinórok nélkül szeretnénk átlökni a képet egy monitorra, vagy tévére.


[+]

Akad egy diktafon, egy gombbal indul a felvétel, kifejezetten jó minőségben és a kész anyagot megvághatjuk (ami nem haszontalan), illetve megoszthatjuk (ami szintén nem az). Fent van alapból a Facebook, a Skype (ami sokkal jobban a rendszer része mind eddig), illetve külön app a Skype-videohívásokhoz. Akad egy Shazam, egy Fitbit, van Twitter, a komplett Office (ami azért nagyon-nagyon rendben van), külön az Outlook levelezős és naptáras része. Az e-mail konfigurálása egyszerű, gyors (az iCloud és a GMail gyárilag felkínált lehetőség), nyilvánvalóan az Exchange támogatása is megvan. Viszont elég sokat szüttyög a szinkronizálással, cserébe egy sima POP3/IMAP4 szerverről az utóbbi három hónapot is képes listázni. Külön lehet naptárhoz is külsős fiókokat adni, nálunk speciel ez hasznos, mert a szerkesztőségi teendők a Google adatbázisában ücsörögnek, de a levelezést és a privát dolgokat máshonnan húzza be mindenki.


[+]

A Hírek nevű menüpontra kattintva én egy proper RSS-olvasót vártam volna, de nem lehet magyar lokalizációt választani és saját feedeket sem fűzhetünk bele. A Microsoft Solitare Collection talán nem szorul különösebb bemutatásra, a korábbi telefonokról több-kevesebb sikerrel történő átköltözést támogató Adatátvitel app is régi ismerős. Hogy QuizUp mit keres az előre felrakott szoftverek között azt nem tudja senki, azt viszont tudjuk, hogy miért nem HERE Drive navigációs app hivatalos neve — mert ezt bizony a Microsoft nem vette meg a Nokiától. Ettől még nyugalom: ez továbbra is a nokiás fejlesztés, továbbra is képes gyalogos, autós és tömegközlekedési adatok alapján tervezni és végigvezetni az úton. És simán megy offline is, ha letöltjük a megfelelő régió térképét, ami a memóriakártyára is kerülhet.

Multimédia

Az nem volt kérdés, hogy fotózásban a két új csúcs Lumia oda fog majd csapni, az előzmények is erre mutattak, no meg jókora blama lett volna, ha a Microsoft erre nem tesz hangsúlyt. Ma ugyanis már a Google is izgatja magát a téma kapcsán, ha a Nexus modellekről van szó, de a többi gyártó is mindenféle extra trükkel és fejlesztéssel igyekszik jobbnál jobb alternatívát kínálni. És az a furcsa helyzet állt elő, hogy azok a fejlesztések, amelyek főleg az androidos vonalon felbukkantak (lézeres fókusz, dupla kamera, szelfi-fókusz, előlapi villanó, stb.) teljesen hidegen hagyták a Microsoft mérnökeit, ők nem csinálnak semmi különösebb hókuszpókuszt, csak simán beletettek a telefonba egy böszme nagy, 20 megapixeles szenzort (1/2.4”) és egy hat lencsés optikát, aláraktak egy optikai stabilizátort, meg egy triplaledes vakut, a többi pedig kvázi jött magától.

Visszatért a profi mód és a számos kézi beállítás
A szokásos kézi beállítási mód [+]

Oké, azért ez nincs teljesen így, mert az információkat fel is kell dolgozni, a 950 pedig erre is kínál különböző opciókat. Vagy fotózunk 4:3-as képarány mellett 19 megapixelben és abból készül egy kifejezetten jól megkomponált JPG, vagy azt mondjuk, hogy nem kell ekkora méret és akkor a szoftver 8 megapixelesre alkotja meg az eredményt (nyilván a 19 megapixelnyi adatból dolgozva). És van olyan is, hogy nem bízzuk az algoritmusra az optimalizálást, hanem a feldolgozatlan, nyers képpel mi magunk akarunk később trükközni (de ilyenkor azért szintén készül egy 8 megapixeles JPG). Mindezek mellett pedig ott van a körkörös kezelőfelülettel ellátott manuális mód, ahol az expozíciót, az ISO-t, a záridőt, a fehéregyensúlyt és a fókuszt tudjuk kézzel babrálni. Ez utóbbi elég gyakran szükséges lesz este, mert lézeres segédfény hiányában szegény telefon sokszor eléggé mellécéloz.

A fenti fotók automatikus módban, 19 megapixeles JPG-ben készültek. A Lumia modellek szerencsére nem akarják minden áron eltüntetni a zajt, ami sokszor természetes velejárója a felvételeknek, ugyanakkor nincsenek túlélesítve sem a képek. A dinamikatartomány köröket ver az átlagos mobilos hasonló képességeire, a színek valósághűk, a részletesség és a vonalélesség szinte kifogástalan, bár a képek csücskeinél azért már vannak furcsaságok, ha 100%-os nézetben, aprólékosan végigpásztázzuk az eredményeket. A vaku erős, természetes fényt ad, ráadásul ha az automatikus javítást választjuk, akkor a telefon két fotót is csinál, egyiket villanóval, másikat nélküle, így lehetőséget ad arra, hogy utólag egy csúszkán állíthassuk a megvilágítás erősségét.

Így lehet szabályozni a dinamikus vaku erősségét
Így lehet szabályozni utólag a dinamikus vaku erősségét

Az optikai stabilizátornak este érezzük igazán hasznát, kvázi kézből is lőhetők hosszú záridős fotók. Itt szükségünk lesz a manuális fókuszra, a 950-nek egyszerűen fogalma nincsen, hogy hova kéne mérni az élességet, de a lenti eredmények ismeretében az ember hajlamos megbocsátani ezt a hibát. A képek 8 megapixelesek, de alattuk ott csücsül a nyers DNG (figyelem, egy ilyen kábé 30 MB), ha valaki erre vágyik.

Végül pedig jöjjön a feldolgozatlan fotókból álló galéria, vannak, akik azt szeretik, ha maguk eshetnek neki annak a nyers pixelhalmaznak, ami a szenzorra jut és nem nyúl hozzá semmiféle algoritmus. Ismét 8 megapixeles fotók jönnek elő a bélyegekre kattintva, de ismét biztosítjuk a nyers anyagok elérését is.

Videót 4K-ban is rögzíthetünk, itt egy nappali, meg még egy, itt pedig egy esti felvétel, utóbbinál bizony előjön a fókuszálás problémája. Természetesen ezeket le is tudja játszani a készülék. Full HD-ban 60 fps-re képes a masina, ráadásul mindkét esetben kifejezetten jó hangot is rögzít a telefon, hiszen összesen négy mikrofon segít ilyenkor. Az elkészült fotókat a Lumia Creative Studio segítségével babrálhatjuk, ez ugyanazt tudja, mint korábban, lehet effektezni, állítani a világosságot, a színhőmérsékletet, a kontrasztot, dobhatunk tilt shift hatást a fotókra, vágásra, forgatásra és színcserére is van opció.

Effektek a Lumia Creative Studióban
Effektek a Lumia Creative Studióban [+]

Zenei szempontból majdnem olyan jó a helyzet, mint a Lumia 950 XL-nél, tehát a Groove Zene nevű alkalmazás kellemes, jól használható, ráadásul éppen most frissült a 3.6.1577.0-s verzióra (ezt biztos sokatmondó), ami azzal (is) jár, hogy a legutóbb felrakott zenéket a lista elejére teszi a rendszer, meg elvileg most már a Cortanaval is tudnánk irányítani, ha szegény Cortana tudna magyarul. Kihangosítva sokkal jobban szól, mint a Lumia 950 XL, de így is inkább csak átlagos a produkció. Van a Gépházban hangszínszabályozó (nyilván nem a hangoknál, hanem az extrák között), szerencsésebb országokban elő is lehet fizetni streaming szolgáltatásra, itthon ez nem elérhető.


[+]

Van viszont egy hiányosság is, méghozzá az FM-rádió. Ha csak azt nézzük, hogy az appok között van-e ilyesmi, akkor arra jutunk, hogy nincs, miközben a 950 XL-ben van. Ha kicsit utánaolvasunk, akkor először biztos azt fogjuk találni, hogy az antenna benne van a telefonban, csak töltsünk le egy appot (viszonylag mindegy, hogy melyiket), de ezzel is árnyékra lehet vetődni, mert mint kiderült, hogy a Microsoft bizonyos régiókba szállított eszközöknél engedélyezi, hogy legyen rádió, máshol viszont nem. Nos, a mi tesztpéldányunkra nem lehetett felvarázsolni sehogyan, ez persze még idővel változhat, de elég nehéz felfogni, hogy mi a logika az egész mögött, egyáltalán miért fájt volna betenni a 950XL-ben ott figyelő szoftvert.

Adatátvitel, akkumulátor

Itt aztán minden van, amire szükségünk lehet, Cat.6-os LTE, 4.1-es Bluetooth (amire felhasználói oldalról azért van egy-két kompatibilitási panasz), a WiFi modul 802.11 a/b/g/n/ac szabványú és kifogástalanul működött nálam. A navigáció szoftveres oldaláról már esett szó, de a jel megtalálása egy pillanat műve, a készülék pedig stabilan tartja is a pozíciót. Van NFC, nincs infra (Windows rendszerű telefonban nem is láttunk még talán), ráadásul létezik kétkártyás változata is a 950-nek, amely ugyan nem tud dual-active módot, de az mindenképpen okos dolog, hogy rögtön egy ilyen variánssal is kijött a Microsoft.


[+]

A böngészési élmény maradéktalan biztosítása a megújult böngésző feladata. Az Edge névre keresztelt szoftver alapvetően rendben teszi a dolgát, a készüléken megfelelően gyors, tud oldalszélességre tördelni, az oldalakat kirakhatjuk a kezdőképernyő csempéi közé, illetve beállítható, hogy a telefon asztali gépként azonosítsa magát, hogy ne kelljen a néha túlságosan is redukált mobilos nézeteket bámulni. Ha kicsit bentebb túrunk, akkor azért van még egy jópofa opció, alapértelmezett esetben ugyanis ha csak valamit beírunk a címsorba (ami alul helyezkedik el), akkor a Microsoft Bing keresőjének a találatait kapjuk cserébe. És emberek, van arra lehetőség, hogy ezt átkapcsoljuk a Google-re. Flash persze nincs, ami telefonon kevéssé zavaró, a Continuum használata közben már néha hiányzik, ahogyan a perfekt optimalizáció is, nagy képernyőn az Edge dadog, főleg testesebb oldalak esetében.


[+]

Az akkumulátor ebben a kisebb modellben 3000 mAh kapacitású. Ez elvileg az alacsonyabb fogyasztású rendszerchip mellett nem lehet gond, de azért ne számítsunk kiugró eredményre, inkább azt mondanám, hogy átlag alatti a készenléti idő. Teljesen feltöltött telep esetén egyébként maga a szoftver is azt saccolja, hogy épp csak két napra lesz ez elég és ez még ugye nem kalkulált a közben érkező üzenetekkel, hívásokkal és egyéb nyomkodásokkal. Van takarékos üzemmód, ami felfüggeszti a háttérben zajló adatkommunikációt, nyilván lehet valamit spórolni, ha lecsavarjuk az egyébként brilliáns kijelzőt, de nálunk a szokásos MindigTV streaming mellett 2 és fél óra kijelzőidő jött össze. Az meg nem mondható kiugróan jó értéknek, sőt igazából meglehetősen gyatra. A 3 amperes töltőfej viszont izomból beleküldi kábé 1 óra alatt a telep kapacitásának 80%-át a gépbe, plusz van Qi töltés is, ami hibátlanul üzemelt. És persze azt ígérik, hogy majd egy frissítéssel az üzemidő is javulni fog.

Jól látszanak az NFC és a Qi töltés érintkezői
Jól látszanak az NFC és a Qi töltés érintkezői [+]

Értékelés: Microsoft Lumia 950
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 8 pont
Összeszerelés minősége 8 pont
Kijelző mérete, minősége 10 pont
Belső
Kezelhetőség 8 pont
Sebesség 8 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 8 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 9 pont
Audio 7 pont
Egyebek
Üzemidő 6 pont
Ár/érték arány 7 pont
Hogyan értékelünk?

Összegzés. Akárcsak a 950 XL, ez a készülék sem tökéletes. A rendszer nagyot fejlődött, ez vitán felül van, de valamitől megint azt lehet érezni, hogy nincs kész. Bugok, fagyások most is voltak, a Facebook csempéje például egy üres négyzet lett a főképernyőn, de ha kattintottam, akkor működött, a fájlkezelő nálam is újraindult párszor, a kamera sötétben szinte soha nem talál fókuszt, a Lumia Creative Studio pedig elkezdte betölteni a képeimet, aztán ott megfagyott és újra kellett miatta indítani a telefont. Volt, hogy magába zuhant az Edge, a számítógépem meg háromból egyszer látta adatkábelen a telefont, nem jöttem rá az okára. És bizonyára gőzerővel dolgozik a Microsoft a hibák javításán, jöttek is frissítések, de megint elkapkodták a végét, sokszor végtelenül ostoba a fordítás (kisalkalmazások, érintőpárna, hogy csak a leghülyébbeket említsem), bőven maradtak bugok és logikátlanságok. És oké, mindenki elköveti ezeket, az Apple is pár nappal az új iOS után már adja is ki a bugfixet, meg az Android 6.0.1 is már megjelent, de ez nem mentség, mert nem ahhoz mérjük a teljesítményt, hogy mások is adott esetben bénák, hanem a felhasználók elvárásaihoz. Persze nem kételkedem benne, össze fogják ezt rakni és akkor egész jó kis rendszer lehet belőle, de pár hónapot én még várnék azzal, hogy 200 lepedőt kiadjak és még én bétateszteljek vevőként a Microsoftnak. Mert egyelőre a Windows 10 helyett jobb név lenne a rendszerre az, hogy HuzatOS. Ha már ablak…

Viszont a Lumia 950 — ha a rendszer is tökéletes lesz — kiváló telefon. Gyors, erős, irgalmatlanul jó a kijelző, egész jól szól, kamerában veri szinte a teljes mezőnyt, a hangminőségre nem lehet panasz, az adatátviteli szolgáltatások is hozzák az elvártakat. A műanyag hátlap engem speciel kevésbé zavar, de a vásárlói elvárások magasak, ha egy 200 ezres telefonról beszélünk. Plusz pénzért persze igen frankó hátlapokat lehet szerezni, de ha már nincs headset a csomagban, legalább lenne benne valami kupon, hogy ha akarsz féláron egy jó hátlapot, akkor nesze. Értetlenül állok az FM-rádió ügyirat előtt is, az akkumulátoros üzemidő is a gyengeségek közé sorolható, de azért a Lumia 950 összességében arról győzött meg, hogy nagyon nem kell temetni a Microsoftot, van egy vízió az egész mögött, ami felé elindultak (csak kicsit lassan haladnak), itt a Continuum, amiből még akármi kisülhet, a Windows 10 pedig jó kis OS lesz, ha összerakják. Mindezekkel együtt ez a modell sem érdemel a Tetszett plecsninél most többet, ugyan olcsóbb, mint a 950 XL, de harmatosabb az üzemidő, valamivel gyengébb a hardver (bár ezt nem érezni) és kimaradt a rádió. A magam részéről egyébként még így is ezt választanám a kettő közül, egyrészt az ára miatt, másrészt pedig egyszerűen ez a méret sokkal jobban kézre áll, miközben nem tud kevesebbet, mint a nagy testvér. És akkor most már csak az kéne, hogy a középkategóriában is legyen valami W10-es gép, mert a 735 lassan eltűnik a boltokból, az 550 viszont inkább a belépőszint felé mozdul. Talán majd az MWC-n, addigra a szoftver is összeáll…

Microsoft Lumia 950

Bog

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

Microsoft Lumia 950
Microsoft Lumia 950 Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 145 x 73,2 x 8,2 milliméter
Tömeg 150 gramm
Színvariációk fekete, fehér
SIM-foglalat nanoSIM
Kijelző
Kijelző átlója 5,2 hüvelyk
Kijelző felbontása 1440 x 2560 pixel (564 ppi)
Kijelző típusa AMOLED kapacitív érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Qualcomm Snapdragon 808 (MSM8994)
Processzor típusa 1,44 GHz-es, négymagos Cortex-A53 és 1,82 gigahertzes, kétmagos Cortex-A57
Processzor csíkszélessége 20 nm
Processzor utasításkészlete ARMv8
Grafikus chip Adreno 418
RAM mérete 3 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Belső tárhely 32 GB
Memória bővíthetősége microSD
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 900/1800/1900 MHz
UMTS 850/900/1900/2100 MHz
LTE 700/800/850/900/1700
1800/1900/2100/2600 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA/ LTE van / 42,2 Mbps / 5,76 Mbps / 300 Mbps
LTE van (Cat.6)
IrDA / Bluetooth nincs / 4.1 (A2DP, LE)
WiFi 802.11a/b/g/n/ac, dual band, MiMo, WiFi hívás, hotspot, Miracast
USB microUSB 3.1 (Type-C)
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van
GLONASS van
NFC van
Alapfunkciók
Profilok rezgés / rezgés + csengés / csengés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Windows 10 Mobile
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok Microsoft Solitaire Collection, Candy Crush Saga + telepíthetők
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek Amazon App,Excel, Fitbit, Groove Zene, Microsoft Edge, OneDrive, OneNote, Outlook, PowerPoint, Shazam, Skype, Twitter, Uber, Word, Xbox, Continuum, Windows Hello, Hírek
Multimédia
Fő kamera 20 megapixeles, 1/2,4"-es szenzor, f/1,9-es lencse, optikai képstabilizátor autofókusz, tripla ledes villanó
Másodlagos kamera 5 megapixeles
Videófelvétel 4k @ 30 fps, 1080p @ 60 fps
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió nincs
Üzemidő
Alap akkumulátor 3000 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő 288 óra óra
Beszélgetési idő 23 óra (3G) / 18 óra (3G)
Zenelejátszási idő 64 óra
Egyebek
3,5 milliméteres jack kimenet, gyorsulásmérő, közelségérzékelő, fényérzékelő, írisz leolvasó, optikai képstabilizátor, Continuum támogatás, négy mikrofon, Qi-szabványú vezetékmentes töltés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés