Microsoft Lumia 950 XL - ablakcsere a tizediken

Hirdetés

Bevezető

Végre! Ezzel a felkiáltással konstatáltuk, amikor szerkesztőségünkbe érkezett a Microsoft Lumia 550, 950, 950 XL és Display Dock (Continuum) pakk. Nincs rendszerpreferenciánk, csak a piaci helyzet úgy hozza, hogy az év nagy részében androidos készülékeket tesztelünk, és már csak ezért is (mert akkor jó a piac, ha sokszereplős), illetve az ígéretes kamerák miatt lelkesen vártuk az új windowsos referenciakészülékeket, jómagam azok közül is a legerősebbiket. Amely történetesen az első Microsoft csúcstelefon, hiszen a legutóbbi felső kategóriás Lumia még nokiás volt, azóta viszont a finnek mobilos részlege Redmond irányítása alá került, a Windows Phone 8.1 Windows 10 Mobile-ra váltott, a Continuummal pedig megnyílt az út a zsebszámítógépek felé – a szoftveróriás legalábbis ezt ígéri.

Méretes és csúcshardverrel telepakolt a Lumia 950 XL
Méretes és csúcshardverrel telepakolt a Lumia 950 XL [+]

Olyan sok víz lefolyt a Sammamishen (Redmond Dunáján), mire idáig eljutottunk, hogy mára egész széles körben elterjedt a Windows 10 asztali verziója, közel egy éve dübörög a Snapdragon 810 a mobilokban és mindennapossá váltak olyan extrák, mint a biometrikus azonosító, a fém/üveg konstrukció vagy az optikai képstabilizátor. Van tehát bizonyítani valója a Lumia 950 XL-nek, a Windows 10-es referenciakészülékek legnagyobbikának, és nemcsak a rendszer fanatikusait kell meggyőzni, hanem azokat is, akiknek az ablakos phablet ugyanúgy a látóterükbe kerül, mint mondjuk egy zöld robotos.

Maradt a plasztik borítás a Lumia 950 XL esetében is
Maradt a plasztik borítás a Lumia 950 XL esetében is [+]

És miért ne? Force touchos iPhone, betörhetetlen kijelzős Moto, görbülő G Flex, fémházas Nexus, lekerekített kijelzős Galaxy, androidos Blackberry, 4K-s Xperia és PureView-s, írisz szkenneres Lumia – ki-ki szívét más-más különlegességek dobogtathatják meg, és ez így van rendjén. Ám minden lelkesedésünkön túl a friss ablakos mobilt is ugyanolyan szigorral neveztük be tesztjeinkre, mint a többi prémiumkategóriás eszközt, és a kétszázezresek mezőnyében bizony inkább az érdekel bennünket, hogy mennyire jó egy eszköz a 950 XL ma, mint lehet majd holnap, azaz a Windows 10-nek is oda kell tennie magát. Frissítésből nyilván jönni fog dögivel, jelen teszt előtt két nappal is érkezett egy méretes update – tapasztalatainkat eme, 10586.29-es rendszerverziószám alapján osztjuk meg.

Méretes dobozból húzható elő az 5,7 hüvelykes masina
Méretes dobozból húzható elő az 5,7 hüvelykes masina [+]

Az 5,7 hüvelykes Lumia méretes, négyzetes dobozban vásárolható meg, amelynek belső fiókját egy öt oldalán zárt külső burkolatból lehet előhúzni. A csomag nem éppen légies súlya szerencsére megtévesztő: a plasztik borítású 950 XL-t kiemelve a 3340 milliamperórás telep után kezdünk kutatni, mert méreteihez képest túl könnyűnek tűnt a phablet, majd elismeréssel csettintettünk, amikor kiderült: az aksi már benne van. Ehelyett némi leírás, egy 3 amperes töltőfej rögzített USB-C-s kábellel és egy USB - USB-C kábel bukkant elő a fehér kartonszerkezetből. Bizony: az új Lumiák is Type-C kábelt fogadnak be, és bizony: kimaradt a headset, amiért fekete pont jár ennyi pénzért.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés