LG Wing - szárnyas fejvadász

Merész, bevállalós készülék, amit nem csak lehet, kell is szeretni ahhoz, hogy valóban praktikusnak lássuk a kialakítását - mindez persze nehezen indokol bő 50%-os felárat egy hasonló képességű felső-középkategóriáshoz képest.

Videó, multimédia

Videós téren akár 60 fps sebességű 4K is elérhető, de ha szeretnénk nagylátót is használni, akkor a normál sebességű Full HD-nél kell maradnunk, olyankor viszont felvétel közben is váltogathatunk a kamerák között. Hasonló a helyzet a filmes hatást kölcsönző elektronikus képstabilizálásról, amit a gyártó Steady Cam módnak hív, de az optikai megoldás természetesen mindig ott van velünk, ha a főkamerával rögzítünk.

A szoftverben természetesen van mindenfelé konfigurálható time-lapse mód, nem maradt ki a slo-mo és a YouTube Live lehetősége sem, ez utóbbi egyébként csak egy link a YouTube alkalmazás megfelelő pontjára. Van lehetőségünk manuális videózásra, ahol variálhatunk a fehéregyensúllyal, az expozícióval, a fókusztávolsággal, az ISO-val, a bitrátával és a hanggal is (Hi-Fi mód, limiter, mélyhang-vágás, erősítés). A hangmódok között egyébként a normál videózásnál is van hagyományos sztereó hang, ASMR és a háttérzajt erősebben szűrő Voice Bokeh is.

A fenti tesztvideókon látható, milyen minőségű felvételek érhetők el, ha a készüléket hagyományos módon használjuk videózásra, ám ezzel nem ért véget az érdekességek listája, hiszen a kijelzőt kiforgatva teljesen más videós opciókkal találkozunk. Van például dual recording mód Full HD-ben, ami feltörekvő vloggerek számára lehet érdekes funkció: ilyenkor egyszerre tudunk rögzíteni a szelfikamerával és a hátlapival, akár külön-külön, akár egyetlen fájlba. Kérhetünk fele-fele arányban elosztott képet, és PIP (nagy képben kis kép) módot is, de a beállítási lehetőségek száma sajnos nagyon szerény.

Egyrészt, ha PIP módot használunk, mindenképpen a hátlapi kép lesz a nagy, a mi arcképünk pedig kicsi, miközben csomó esetben fordítva lenne ez igazán jó. Az arányokon sem változtathatunk, helyette pakolászhatjuk az arcképünket a kép négy sarkába, akár felvétel közben is. A rögzítés mindenképpen álló szenzor mellett történik, tehát egyértelműen vágott a fekvő végeredmény, és sajnos ez meglátszik a minőségen is. Nem lehet variálni a hangmódokkal sem, így az a tök kellemes Voice Bokeh, ami nagyon kéne ehhez a módhoz, egyszerűen nem aktiválható. Sőt, a beszéd szinte érthetetlenül nyomott, tömörített, gyenge minőségű, tényleg döbbenetes, hogy egy ennyire audio-beállítottságú gyártó hogy tud ekkora bakot lőni a dual recording videózással, de sajnos sikerült, erről árulkodik a fenti tesztfájl is.

Egy komoly fokkal ügyesebb ennél a gimbal mód, ahol láss csodát, megvannak a fent említett hangmódok (ASMR, Voice Bokeh), és itt nyer igazán értelmet a két, egymástól függetlenül elhelyezett nagylátós kamera, amikkel masszív átfogás érhető el. Kezelőszervek terén tényleg gimbalként működik a történet, joystickkal egészen tág tartományban mozgathatjuk a kamerát, választhatunk továbbá FPV-módot és témakövetést is, illetve van egy lakat ikonnal jelölt kis zár, amivel a telefon mozgatása ellenére is próbálja tartani azt a fix képet, amit épp rögzítünk. Itt is legfeljebb Full HD felbontást választhatunk, és a nagylátó miatt nyilván nem lesz a mobilvideók királya a gimbalos felvételekkel, viszont a nagy átfogás miatt egészen jó a felvételek hatása.

Sokan a Quad DAC és a 3,5 milliméteres jack miatt választanak a friss LG-modellek közül, itt azonban erről nem beszélhetünk, nincs analóg kimenet, helyette digitálisan, Type-C-n megy ki a hang. Persze a szoftveres beállítások tárháza ugyanúgy nagyon jó, az LG zenelejátszó szoftvere a helyi fájlokra remek, a hangrögzítő pedig továbbra is a legjobban paraméterezhető gyári szoftver, amivel valaha találkoztunk, akár 24 bites, 192 kHz-es FLAC-ket is felvehetünk, igen korrekt minőségben.

[+]

Teljesen jónak bizonyul a gyárilag a mobilhoz járó, in-ear kialakítású, Type-C-s végű headset, akár élvezetes zenehallgatásra is alkalmas. Kevésbé mondható el ugyanez a beépített, sima mono hangszóróról, ami a mobil alján szólal meg, és bár hangereje van bőven, túl sok egyéb jót nem lehet elmondani róla a kategóriatársaihoz képest. Videós téren természetesen semmilyen hardveres akadály nem merül fel a lejátszásnál, adott a Widevine L1-es védelem is, így elvileg minden adott a nagyfelbontású streamekhez, noha például a Netflix kompatibilitási listájába az újabb LG-k még nem kerültek fel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés