LG Wing - szárnyas fejvadász

Merész, bevállalós készülék, amit nem csak lehet, kell is szeretni ahhoz, hogy valóban praktikusnak lássuk a kialakítását - mindez persze nehezen indokol bő 50%-os felárat egy hasonló képességű felső-középkategóriáshoz képest.

Hirdetés

Kétkijelzős mód

Amikor a mobilt a szokásos, álló nézetben tartjuk, de elforgatva használjuk, a felső, fő kijelző kezdőoldalán csupán néhány gyorsindító jelenik meg (kamera, galéria, YouTube, Tubi, stb.), de az alkalmazásváltóból kvázi bármit előhívhatunk. Rendszerszinten a két kijelző kezelése pontosan úgy történik, mintha egy képernyőt osztanánk meg bármilyen más androidos telefonon, a fő kivétel persze az, hogy itt a rendszer, figyelve a giroszkópot is úgy kezeli a tájolást, hogy az alsó kijelző mindig jól, tehát lehetőleg 90 fokkal elforgatva legyen a felsőhöz képest. Egy kivétel van: ha az adott alkalmazás a fő kijelzőn nem támogat fekvő nézetet, olyankor csak az alsó forog a készülék tájolásának megváltozásával, viszont az alsó kijelzőnél ez sem feltétel, az mindig úgy ad állóképet, ahogy épp az eszközt tartjuk.

Waze és Chrome egymás mellett, különállóan is tökéletesen működik
Waze és Chrome egymás mellett, különállóan is tökéletesen működik [+]

Nyilván rengeteg olyan alkalmazás létezik, ami a kis négyzet-kijelzőn sehogy nem mutat jól, így aztán kapunk egy listát, amiben bármikor kiválaszthatjuk, hogy a kis kijelzőn lévő, különálló kezdőoldalakon és alkalmazásmenüben milyen alkalmazások jelenjenek meg, és milyenek ne. Gyárthatunk egyébként mindenféle alkalmazás-párt is a kis kijelzőre, amivel olyan, rendszeresen használt alkalmazásokat párosíthatunk össze, amiket egyébként is gyakran használunk. Én gyorsan belefutottam egy komoly hiányosságba: nagyon szerettem volna a nagy kijelzőn jegyzetelni, miközben a kis kijelzőn számológépezek, viszont a számológépen minden bevitel automatikusan háttérbe dobja a másik kijelzőn lévő klaviatúrát, ami roppant módon idegesítő, de nyilván az Android korlátozott beviteli lehetőségére vezethető vissza, és teszem hozzá, még így is felgyorsította a mobilos könyvelési munkámat a Wing.

Két bevitel egymás mellett sajnos nem működik, a virtuális billentyűzetet mindig vissza kell nyitni, ha elkezdjük pötyögni a számológépet
Két bevitel egymás mellett sajnos nem működik, a virtuális billentyűzetet mindig vissza kell nyitni, ha elkezdjük pötyögni a számológépet [+]

Van egy-két alkalmazás, amihez az LG megcsinálta a natív két kijelzős nézetet, ilyen például a YouTube, aminél a nagy kijelzőn látjuk a tartalmat, miközben alul megállíthatunk, tekerhetünk kicsiket, léptethetünk a listában, vagy épp babrálhatjuk a fény- és hangerőt, hasonló a helyzet a Tubi (Fox Corporation alá tartozó amerikai) tartalomszolgáltatónál.


[+]

Kimondottan örültem annak, hogy néhány szoftvernél lehet ilyennel találkozni, de ez egyelőre még tényleg csak a jéghegy csúcsa, és sajnos az igazán részletes funkcionalitás még ezekből is hiányzik, nekem például a tartalomfogyasztási szokásaim közé tartozik, hogy egy hosszabb videó felétől-kétharmadától elkezdem olvasni a kommenteket: ez a Winggel ugyanúgy nem lehetséges teljes kijelzős megtekintés közben, mint bármely más okostelefonnál.


[+]

A kis kijelző extrái közé tartozik még egy az LG Touchpad, ami értelemszerűen egy, a laptopokéhoz hasonló, de azoknál nyilván jóval apróbb érintőfelület, amivel görgethetünk és egerezhetünk weboldalakon, galériában, prezentációban: mókának nem rossz, talán egyszer-egyszer jól jön, ha úgy akarunk megmutatni valakinek egy oldalt vagy néhány fotót, hogy nem takarjuk és zsírozzuk össze a kijelzőt, de a világot biztosan nem ezzel váltja meg a Wing. A kis kijelző fényereje egyébként szinkronizálható vagy akár teljesen külön szabályozható, így ha beviteli eszközként használjuk, visszavehetünk a harsányságából. Apropó, bevitel: a legfrissebb szoftverrel, bizonyos helyzetekben tud az alsó kijelzőn lenni a virtuális billentyűzet, felül pedig böngészhetünk vagy jobban átláthatjuk a jegyzetünket, amit épp írunk.


[+]

Van egy sor elképzelhető funkciója annak is, mikor a nagy kijelzőt álló nézetben használjuk, és mellette a jobb oldalon van a pici megjelenítő. Ha autós tartóban navigálunk, könnyedén irányítható a zene, simán megjelenik egy bejövő üzenet, vagy épp indíthatunk hívást – persze csak akkor, ha épp áll a kocsi, vagy nem a sofőr nyúlkál a telefonhoz. Előfordulhat, hogy a nagy kijelzőn épp elkezdtünk egy naptárbejegyzést, de kéne valami adat hozzá: mellényitjuk a kicsit, és már nyílhat is a Messenger vagy bármilyen levelezési platform. Játék közben mehet a kicsin a Game Launcher is, bár erre valószínűleg keveseknek lesz szükségük, egy Discord adott esetben sokkal többet tud segíteni, és erre is van opció. Ha már játék, az Asphalt 9-nek is van Wing-bővített kiadása, a kis kijelzőn a pályatérkép tud megjelenni versenyzés közben. Nagyjából egyébként a fantázia szab határt annak, hogy használjuk a két kijelzőt: ha teljesen őszinte akarok lenni, nekem is nagyon keresnem kellett eleinte azokat a pontokat, ahol segít a dupla kijelző, viszont a napok elteltével egyre többször forgattam el a mobilt a napi dolgokhoz.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés