LG Wing - szárnyas fejvadász

Merész, bevállalós készülék, amit nem csak lehet, kell is szeretni ahhoz, hogy valóban praktikusnak lássuk a kialakítását - mindez persze nehezen indokol bő 50%-os felárat egy hasonló képességű felső-középkategóriáshoz képest.

Bevezető, tartozékok

A vadhajtások mindig kellenek. Manapság egyre inkább divat azt mondani, hogy a mai, egyentepsi okostelefonok világában nincs semmi érdekes koncepció, és hogy bezzeg régen mennyire izgalmas mobilok voltak a piacon, de valójában mindannyian tudjuk, hogy ezek féligazságok. Persze, amikor még a mobilok előlapja tele volt gombbal, pici volt a kijelző, és jóval szűkebb a felhasználási terület, a formatervezők sokkal hamarabb érvényesülhettek valami extrém koncepcióval, jó is néha a Nokia 3650-re, a 7280-ra, esetleg az N92-re hivatkozni, sokakat köthetnek kellemes emlékek a Siemens SX1-hez, ahogy nyilván adtak el jó néhány darabot a Sony Ericsson W350i-ből és W550i-ből is, de valójában mindannyian tudjuk, hogy az utcaképet akkor is a praktikusabb, hagyományosabb modellek uralták, gondolok itt a Nokia 6230i-re, N95-re, esetleg a Samsung SGH-E250-re, vagy épp Sony Ericsson K750i/W800i párosra.

Bármennyire is jó felvenni a múltba révedő szemüveget, a többség mobilhasználata másfél évtizede sem volt izgalmasabb a mainál, volt háromféle formatervünk (hagyományos, kinyitható, csúsztatható), nagyon hasonló gombkiosztással (maximum egy joystick dobta fel a játékot) és menülogikával, ami pedig ezektől komolyabban eltért, azt már ritkán fogadta tárt karokkal a nagyközönség. Utólag persze már mindig más a kép, full-kijelzős okostelefonokkal a zsebben, tét nélküli filozofálgatás közben a tömegmodellekre legfeljebb mint megbízhatósági mintakép szokás hivatkozni, és ha szóba kerül, hogy mennyire változatosak voltak régen a mobilok, akkor is az olyan típusnevek kerülnek elő, amiből egy átlagember életében 2-3-at összesen, ha látott. Azt pedig már jellemzően el szokás felejteni, hogy a maguk idejében meg ezek az emberek rondázták, értelmetlenezték, haszontalanozták le ezeket az izgalmas mobilokat.

Régen sem feltétlenül ezek a mobilok voltak népszerűek, mégis jó rájuk emlékezni. Ez itt épp egy LG, az U960
Régen sem feltétlenül ezek a mobilok voltak népszerűek, mégis jó rájuk emlékezni. Ez itt épp egy LG, az U960

Már a bejelentése előtt ugyanez történt az LG Winggel: az első, előzetes hírünk kommentposztjában a túlnyomó többség csak röhögött, a fantáziát és az extrém ötlet megvalósítását már kevesen díjazták. Engem elsőre az döbbentett meg, hogy pont a mobilos téren mostanában nem túl jól teljesítő LG mer egy ilyet meglépni: gondoljunk csak bele, hogy egy ilyen mechanikai megoldás mennyivel több fejlesztői munkaórát kíván bárminél, ahol csak egy fix alumíniumtömbbe kell bedobálni a szokásos, polcról levehető komponenseket - ha a Wing az első pillanatban megbukik, szerintem akkor is tökös termék marad, amit megérte bemutatni: el sem merem képzelni, hogy sikerült ezt átverekedni a költségosztályon. Talán pont a Ken Hongtól származó „Kicsik vagyunk, de jó ez így" mondat esszenciáját vélhetjük felfedezni akkor, ha azon gondolkodunk, hogy jöhetett létre ez a mobil. Ha ezt, az egyediségre való törekvést és megvalósítást elismerjük nettó teljesítményként, a Winget már akkor sem érdemes megszidni, de korántsem ez van: egy hét használat alatt kiderült, hogy akár a mindennapokban is lehet értelme egy efféle eszköznek. Csak nagyon akarni kell.

Mindenekelőtt érdemes belenézni a dobozba, amit stílszerűen ugyanúgy kiforgatva lehet kitárni, mint magát a mobilt: a bent lévő tartozékok pedig a szokásosak: 25W-os USB-PD gyorstöltőfej Type-C-s véggel, mindkét végen Type-C-s töltő- és adatkábel, illetve egy jack adapter, hiszen ezen a készüléken sincs már hagyományos, analóg audiokimenet. Érdekes a mobil színéhez passzoló műanyag hátlapvédő tok, hiszen nem a megszokott felpattintós módszerrel, hanem öntapadó felülettel rögzül a készülékhez. Előnye, hogy megszünteti a kamerapúpot, viszont esztétikailag jelentősen csökkent a mobil értékén, a kijelzőket pedig semennyire sem védi.

Külső, kijelző

Összecsukva az LG Wing aligha tűnik többnek egy hagyományos okostelefonnál, első blikkre leginkább az tűnik fel mindenkinek, hogy mennyire nagy, ami egyébként inkább a 10,9 milliméteres vastagságára vonatkozik, noha a 169,5 x 74,5 milliméteres magasság és szélesség sem fogja épp a kompakt apróságok közé sorolni a kütyüt. Feltűnő lesz még a tömege is, 260 grammja igencsak hangsúlyossá teszi a kézbe vételét.


[+]

Szerkesztőségünkben közismerten én vagyok az összeszerelési minőség legkritikusabb szemlélője, én tudok a leginkább felháborodni, ha egy méregdrága mobil valamilyen konstrukciós hibával lép ki a piacra, és jellemzően a kicsomagolás után máris próbálok valamilyen hibát keresni a külsőben, horpadó hátlapokkal, furcsa nyöszörgő hangokkal, éles peremmel a kereten engem ki lehet kergetni a világból. A Huawei Mate Xs undorítóan recsegő-ropogó nyitómechanikájára, és csukás közben libegő kijelzőjére elég rágondoljak, és végigfut a hideg verejték a hátamon, szóval azt gondolom, tőlem valódi dicséret az, hogy az LG Wing egy abszolút jól összerakott, feszes, stabil mobil lett!

Ahány fényviszony, annyiféle színben pompázik a világos változat, a fekete viszont mindig ugyanolyan
Ahány fényviszony, annyiféle színben pompázik a világos változat, a fekete viszont mindig ugyanolyan [+]

A prototípus mechanikája egyáltalán nem sikerült hibátlanra, csukás közben minimális próbálkozással ki lehetett csúsztatni a sínjéből, a kijelző felülete pedig csukott állapotban is hajlamos volt billegésre a készülékházon, a végleges, fekete tesztkészülék azonban majdnem tökéletes lett. Finom hang, határozott csukódás, kellemes rugóerő jellemzi a forgatás élményét, a felső kijelző csukott billegéséből maradt meg valami halványan - tényleg abszolút túlélhető mértékben.

Egészen zöldes és nagyon lila is tud lenni a hátlap napfény alattEgészen zöldes és nagyon lila is tud lenni a hátlap napfény alatt Egészen zöldes és nagyon lila is tud lenni a hátlap napfény alatt [+]

Aki a zöldes-lilás, fényviszonyoknak megfelelően tükröződő hátlap feltűnőségét nem szereti, annak a fekete változat lesz kedvesebb, az ujjlenyomatokat gyűjtő homogén fekete üvegfelület tökéletesen belesimul az alumínium keretbe, ezzel elegáns megjelenést, de csúszós jelleget adva a mobilnak. Érdemes nagyon vigyázni a telefonra, hiszen bár bizonyos szintig MIL-STD-810G sztenderdeknek megfelelő a kialakítása, látszólag törékeny, sérülékeny anyagok határolják, és a kissé mindenki számára ismeretlen konstrukcióval a használat első időszakában pedig még az a szerencsétlen eset is előfordulhat, hogy maga a forgó, rugós mechanika üti ki a kézből a mobilt, ahogy lent ellöki balra, és fent jobbról váratlanul kitolja az ujjunkat a stabilnak hitt helyéről.

Minden helyzetben érdemes stabilan fogni
Minden helyzetben érdemes stabilan fogni [+]

Persze ehhez kell egy masszív adag felhasználói hiba, de hasonló helyzet előfordulhat akkor is, ha vissza akarnánk tolni a fedlapot, de nem elég határozottan csináltuk, és a visszarúgás löki ki a kezünkből az eszközt. Egy szó, mint száz: nagyon óvatosan használjuk az elején a mobilt, a laza elforgatásokkal kapcsolatos vagizás lehetőleg csak akkor jöjjön, ha már teljesen kiismertük a mozgását.

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés LG Wing (fő kijelző) LG Wing (másodlagos kijelző) Asus Zenfone 7 Pro Sony Xperia 1 II Xiaomi Mi 10 Pro Realme X50 Pro 5G
Képátló 6,80 hüvelyk 3,90 hüvelyk 6,67 hüvelyk 6,50 hüvelyk 6,67 hüvelyk 6,44 hüvelyk
Felbontás 1080 x 2460 1080 x 1240 1080 x 2400 1644 x 3840 1080 x 2340 1080 x 2400
Technológia P-OLED G-OLED HDR10+ AMOLED 4K HDR OLED HDR10+ AMOLED AMOLED
Képfrissítés 60 Hz 60 Hz 60 / 90 Hz 60 Hz 60 / 90 Hz Hz 60 / 90 Hz
Fehér fényerő 510 / 672 nit 504 / 504 nit 585 / 847 nit 311 / 575 nit 491 / 1155 nit 585 nit
Fehér fényerő (min.) 2,4 nit 3,0 nit 2,1 nit 1,8 nit 2,0 nit 3,8 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen végtelen végtelen végtelen végtelen
Színhőmérséklet 7588 K + kézi 7250 K + kézi 8057 K + kézi 8165 / 7384 K + kézi 7345 / 6624 K + kézi 7827 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Nyers adatok alapján tényleg nem kell elájulni a kijelzőtől, hiszen nincs 60 Hz fölötti képfrissítés, nincsenek hangzatos adatok a színmélységről, színtérről és az egyéb támogatottságokról, és az 1080 x 2460 pixeles felbontás sem az, amitől elsőre mindenki álla koppan, ugyanakkor azonban 6,8 hüvelyken markáns fényerővel, gyönyörű, élénk árnyalatokkal és nyilván tökéletes feketékkel találkozunk. Külön öröm, hogy nem csak a nagy kijelző kapott P-OLED technológiát, hanem a másodlagos, 3,9 hüvelykes, 1080 x 1240 pixeles panel is G-OLED, a maga előnyeivel. Egyik kijelzőből sem harap ki felületet sem notch, sem pedig kameralyuk, hiszen a szelfikamera a mobil tetejéből csúszik elő, ha épp szükség van rá. A fő kijelző kávái ehhez mérten átlagosak, ami ez esetben annyit jelent, hogy mind a négy oldalon van egy leheletnyi.


[+]

Szinkronizálhatjuk, vagy állíthatjuk külön-külön is az alsó és a felső panel fényerejét, ez külön jó akkor, ha a kis panelt csak beviteli egységnek, esetleg navigáció melletti médiapanelnek használjuk. A kézi állításkor együtt tudnak mozogni a fényerők pontos nitben mérve is, az automatikus módot használva, közvetlen napfény alatt azonban egyértelműen a fő kijelző tud feljebb skálázódni.


[+]

Jobb oldalt van minden vezérlőgomb, a bekapcsológomb szokásos kétharmad-magasság körül van, valamennyivel felette pedig különálló hangerő le és hangerő fel gomb: zsebben, vakon tapogatózni ez kevésbé praktikus, mint kvázi bármilyen egyéb megoldás, főleg, hogy nem kapott eltérő felületet vagy formát egyik gomb sem, még a méretük is megegyezik. Alulra tették a Type-C portot, a 3,5 milliméteres jack csatlakozó helyett pedig Type-C-s adapter van a dobozban. A por- és nedvességvédelemről IP54-es szabvány gondoskodik, a hibrid SIM-tálca azonban továbbra is ugyanaz a vékony, gyenge műanyag, mint évek óta minden LG-nél így ha valaki sokat cserélgeti a kártyákat, annak nem kizárt, hogy egyszer elreped, eltörik ez, szerencsére a korábbi modellek esetén pótolni is fillérekből lehetett.

Snapdragon 765G, kezelőfelület, szoftverek

A Snapdragon 765G nem a mobil legkülönlegesebb része, viszont tagadhatatlanul jól viszi a hátán a rendszert, aligha találkozunk akadozásokkal vagy lassulással, és melegedési problémák sem merültek fel tesztidőszakunk alatt. A 7 nanométeres gyártástechnológiával készülő modern rendszerchip Kryo 475 fantázianévre hallgató processzorának két erősebb magja a Cortex-A76-ot takarja, 2,3, illetve 2,2 GHz-es maximális órajelekkel, a maradék hat pedig az energiahatékony Cortex-A55, 1,8 GHz-es maximumokkal. Grafikai oldalon az Adreno 620-ra lehet számítani, RAM-ból minden esetben 8 GB jut, az UFS típusú belső tároló pedig lehet 128 vagy 256 GB-os.

[+]

Teljesítmény-teszt (a táblázat szétnyitható)
Benchmark LG Wing Realme 6 Pro Huawei Nova 5T Xiaomi Mi 10 Nokia 7.2 Huawei P40 Lite
Rendszerchip Snapdragon 765G Snapdragon 720G HiSilicon Kirin 980 Snapdragon 865 Snapdragon 660 HiSilicon Kirin 810
AnTuTu Bench. 8.x 325501 pont 286555 pont 366650 pont 583947 pont 173294 pont 301809 pont
Geekbench 5 (single/multi) 609 / 1954 pont 571 / 1765 pont 676 / 2151 pont 905 / 3039 pont 334 / 1445 pont 588 / 1864 pont
GFXBench Car Chase onscreen 17 fps 16 fps 28 fps 43 fps 8,1 fps 18 fps
GFXBench Car Chase offscreen 21 fps 18 fps 30 fps 50 fps 8,9 fps 20 fps
GFXBench Man. onscreen 45 fps 36 fps 59 fps 88 fps 29 fps 49 fps
GFXBench Man. offscreen 54 fps 41 fps 88 fps 122 fps 22 fps 53 fps
AndroBench Sequential Read 947,77 MB/s 513,23 MB/s 900,09 MB/s 1344,65 MB/s 278,05 MB/s 823,28 MB/s
AndroBench Sequential Write 469,34 MB/s 197,09 MB/s 189,29 MB/s 645,74 MB/s 168,91 MB/s 574,61 MB/s
AndroBench Random Read 147,17 MB/s 156,74 MB/s 141,66 MB/s 211,09 MB/s 74,55 MB/s 165,23 MB/s
AndroBench Random Write 130,73 MB/s 144,12 MB/s 231,83 MB/s 232,07 MB/s 18,84 MB/s 190,56 MB/s

Grafikai téren vannak jelentős elmaradásai a csúcs-Qualcommal szerelt mobilokhoz képest, ám az átlagos - 3D játékokat és nagyon komoly vizuális erőket nem igénylő alkalmazást futtató - felhasználók számára ugyanolyan jól megteszi ez is, hiszen bőven van memória, ahova dolgozzon, a számítási kapacitás és a tároló sebessége pedig egyáltalán nem lesz szűk keresztmetszet.

[+]

Természetesen Android 10-zel érkezett hozzánk a készülék, és az első bekapcsolás óta a szeptemberi biztonsági csomaggal működik. Az LG kezelőfelületét jól ismerhetjük, funkcionálisan egyáltalán nem nyúl az alaprendszer logikájához, esztétikailag viszont jelentősen eltér attól, letisztult ikonkészletet és rengeteg színt ad hozzá. Vezérlésre a szokásos gesztusos megoldást ajánlja fel, de aki a háromgombos navigációhoz ragaszkodik, az visszakaphatja a kijelző aljára. Itt is adott a kétlépcsős értesítési panel, a második állásban a teljes kijelzőt elfoglalják a gyorskapcsolók (konkrétan 16 darab, és még lapozhatjuk is), illetve a hang- és fényerőcsúszka. Akad időzíthető, sőt, a naplementéhez és a napfelkeltéhez rugalmasan változó sötét mód vagy kékfény-csökkentett szemkímélés, variálhatjuk a színkészletet, a rendszer betűtípusát, a rácsméretet, és van bővített kontraszt mód is a videózáshoz.

[+]

Értesítési led helyett ott van a többféle témával dolgozó always-on kijelzés, amire gyorskapcsolókat és médiavezérlőket is rakhatunk, ha épp ilyen funkciókra vágyunk. Természetesen nem maradt ki a duplakoppos felébresztés és elaltatás, viszont biometrikus feloldásként kizárólag a kijelző alatt lévő, optikai ujjlenyomat-olvasó érhető el, arcalapú feloldás nincs.

[+]

Hozzánk még mindig nem egy magyar régiós eszköz került, így nyilván nem végleges a gyári alkalmazáskínálat, de nyilván megvan a teljes Google-csomag, és biztosan nem marad ki a gyártói, de Google-fiókkal szinkronizáló QMemo+, az LG zenelejátszó, a költözést segítő Mobile Switch, az okosotthonos LG ThinQ, az LG Health, a HD Audio Recorder és a Smart Doctor névre hallgató eszközkezelő sem, lesz továbbá Game Launcher és Smart World is, viszont az LG Pay egyelőre még nem működik itthon. A Booking.com alkalmazását előre telepítették, a Facebook, az Instagram és a többi, gyakran előre telepített szoftver viszont csak ajánlásként jelenik meg egy kezdőoldali mappában. Nem a Google-től, hanem az LG-től származik a klaviatúra, ám ezzel nincs is semmi gond, gyönyörűen tette a dolgát a korábbi mobilokon is, vállalható minőségű szótárral, jó testreszabhatósággal.

Kétkijelzős mód

Amikor a mobilt a szokásos, álló nézetben tartjuk, de elforgatva használjuk, a felső, fő kijelző kezdőoldalán csupán néhány gyorsindító jelenik meg (kamera, galéria, YouTube, Tubi, stb.), de az alkalmazásváltóból kvázi bármit előhívhatunk. Rendszerszinten a két kijelző kezelése pontosan úgy történik, mintha egy képernyőt osztanánk meg bármilyen más androidos telefonon, a fő kivétel persze az, hogy itt a rendszer, figyelve a giroszkópot is úgy kezeli a tájolást, hogy az alsó kijelző mindig jól, tehát lehetőleg 90 fokkal elforgatva legyen a felsőhöz képest. Egy kivétel van: ha az adott alkalmazás a fő kijelzőn nem támogat fekvő nézetet, olyankor csak az alsó forog a készülék tájolásának megváltozásával, viszont az alsó kijelzőnél ez sem feltétel, az mindig úgy ad állóképet, ahogy épp az eszközt tartjuk.

Waze és Chrome egymás mellett, különállóan is tökéletesen működik
Waze és Chrome egymás mellett, különállóan is tökéletesen működik [+]

Nyilván rengeteg olyan alkalmazás létezik, ami a kis négyzet-kijelzőn sehogy nem mutat jól, így aztán kapunk egy listát, amiben bármikor kiválaszthatjuk, hogy a kis kijelzőn lévő, különálló kezdőoldalakon és alkalmazásmenüben milyen alkalmazások jelenjenek meg, és milyenek ne. Gyárthatunk egyébként mindenféle alkalmazás-párt is a kis kijelzőre, amivel olyan, rendszeresen használt alkalmazásokat párosíthatunk össze, amiket egyébként is gyakran használunk. Én gyorsan belefutottam egy komoly hiányosságba: nagyon szerettem volna a nagy kijelzőn jegyzetelni, miközben a kis kijelzőn számológépezek, viszont a számológépen minden bevitel automatikusan háttérbe dobja a másik kijelzőn lévő klaviatúrát, ami roppant módon idegesítő, de nyilván az Android korlátozott beviteli lehetőségére vezethető vissza, és teszem hozzá, még így is felgyorsította a mobilos könyvelési munkámat a Wing.

Két bevitel egymás mellett sajnos nem működik, a virtuális billentyűzetet mindig vissza kell nyitni, ha elkezdjük pötyögni a számológépet
Két bevitel egymás mellett sajnos nem működik, a virtuális billentyűzetet mindig vissza kell nyitni, ha elkezdjük pötyögni a számológépet [+]

Van egy-két alkalmazás, amihez az LG megcsinálta a natív két kijelzős nézetet, ilyen például a YouTube, aminél a nagy kijelzőn látjuk a tartalmat, miközben alul megállíthatunk, tekerhetünk kicsiket, léptethetünk a listában, vagy épp babrálhatjuk a fény- és hangerőt, hasonló a helyzet a Tubi (Fox Corporation alá tartozó amerikai) tartalomszolgáltatónál.


[+]

Kimondottan örültem annak, hogy néhány szoftvernél lehet ilyennel találkozni, de ez egyelőre még tényleg csak a jéghegy csúcsa, és sajnos az igazán részletes funkcionalitás még ezekből is hiányzik, nekem például a tartalomfogyasztási szokásaim közé tartozik, hogy egy hosszabb videó felétől-kétharmadától elkezdem olvasni a kommenteket: ez a Winggel ugyanúgy nem lehetséges teljes kijelzős megtekintés közben, mint bármely más okostelefonnál.


[+]

A kis kijelző extrái közé tartozik még egy az LG Touchpad, ami értelemszerűen egy, a laptopokéhoz hasonló, de azoknál nyilván jóval apróbb érintőfelület, amivel görgethetünk és egerezhetünk weboldalakon, galériában, prezentációban: mókának nem rossz, talán egyszer-egyszer jól jön, ha úgy akarunk megmutatni valakinek egy oldalt vagy néhány fotót, hogy nem takarjuk és zsírozzuk össze a kijelzőt, de a világot biztosan nem ezzel váltja meg a Wing. A kis kijelző fényereje egyébként szinkronizálható vagy akár teljesen külön szabályozható, így ha beviteli eszközként használjuk, visszavehetünk a harsányságából. Apropó, bevitel: a legfrissebb szoftverrel, bizonyos helyzetekben tud az alsó kijelzőn lenni a virtuális billentyűzet, felül pedig böngészhetünk vagy jobban átláthatjuk a jegyzetünket, amit épp írunk.


[+]

Van egy sor elképzelhető funkciója annak is, mikor a nagy kijelzőt álló nézetben használjuk, és mellette a jobb oldalon van a pici megjelenítő. Ha autós tartóban navigálunk, könnyedén irányítható a zene, simán megjelenik egy bejövő üzenet, vagy épp indíthatunk hívást – persze csak akkor, ha épp áll a kocsi, vagy nem a sofőr nyúlkál a telefonhoz. Előfordulhat, hogy a nagy kijelzőn épp elkezdtünk egy naptárbejegyzést, de kéne valami adat hozzá: mellényitjuk a kicsit, és már nyílhat is a Messenger vagy bármilyen levelezési platform. Játék közben mehet a kicsin a Game Launcher is, bár erre valószínűleg keveseknek lesz szükségük, egy Discord adott esetben sokkal többet tud segíteni, és erre is van opció. Ha már játék, az Asphalt 9-nek is van Wing-bővített kiadása, a kis kijelzőn a pályatérkép tud megjelenni versenyzés közben. Nagyjából egyébként a fantázia szab határt annak, hogy használjuk a két kijelzőt: ha teljesen őszinte akarok lenni, nekem is nagyon keresnem kellett eleinte azokat a pontokat, ahol segít a dupla kijelző, viszont a napok elteltével egyre többször forgattam el a mobilt a napi dolgokhoz.

Fotós képességek

Tulajdonképpen hagyományosan LG-s a kameraelosztás, ha azt vesszük alapul, hogy egy normál és egy ultraszéles kamerával fotózhatunk a hátlapon, ám a specifikációkat olvasva mégis felvonhatjuk a szemöldökünket, hiszen három optikával találkozunk, amiből kettő ultraszéles - a megfejtés egyszerű, a videós gimbal módhoz szükséges a két, egymástól eltolt nagylátós optika, amivel szélességben és magasságban is sokat tud átfogni a rendszer, erről azonban majd a következő oldalon írunk részletesebben, maradjunk a fotózásnál.


[+]

Van tehát egy 64 megapixeles, quad-Bayer rendszerű főkameránk, ami alapvetően 16 megapixeles fotókat készít, és minőségben is ekkor produkálja a legjobb eredményt. F/1,8-as apertúrával, PD-autofókusszal, 1/1,72"-es szenzormérettel és optikai képstabilizálással ez egy univerzálisan használható megoldás, az automatika minden szempontból gyors és pontos, a feldolgozás pedig normál esetben azonnali, és teljes felbontáson is megvan bő fél másodperc alatt. Az ultraszéles modul 13 megapixelen tud fotózni, az f/1,9-es apertúrának és a 117 fokos látószögnek örülhetünk, a fixfókusznak már kevésbé.

[+]

A rendszer erőteljesen kínálgatja a 2x-es zoomot, ami persze valójában egy 64 megapixelesből vágott, lényegében digitálisan nagyított kép lesz, tehát mélység-élességet biztosan ne várjunk tőle, viszont sok esetben jól jöhet, és ahogy tesztfotóinkon látszani fog, egyáltalán nem gyenge a képminősége. Szoftveres téren semmi gond nincs az LG megoldásával, minden fő funkció közvetlenül elérhető az alapképernyőről, van továbbá témafelismerő, portré mód, AR-matricázás, éjszakai mód, panoráma (ez hagyományos, telefonmozgatós, nem használja ki a két nagylátót), és persze adott a manuális opció is, ahol a záridőt (1/4000 és 20 másodperc között), az ISO-t (50-3200), a fehéregyensúlyt (2500 és 7500 K között), az EV-t és a fókuszt is lehet babrálni, továbbá menthetünk DNG-ben, illetve nézhetünk vízszintet és hisztogramot is.

Főkamera, 16 megapixel

A főkamera képei alapvetően rendben vannak, a színhűség, a vonalélesség és a részletesség is teljesen rendben van, gyors a fókusz és megbízható az automatika, zaj viszont akad itt-ott, a lencserajzolat puha a széleken és a homogén felületek apró részleteinél látunk mosódást is, ha többszörösen belenagyítunk. A dinamika alapvetően közepes, de teljesen automatikus üzemmódban sokszor bekapcsol a HDR, ami valamit segít a kiégett vagy épp sötétbe bújó részleteken. Este is rendben van a képminőség, jól kezeli a sok apró, vagy akár a kevés, de erős mesterséges fényt is, nincs továbbá feltűnő zajosodás. Ami lehetetlen a Winggel, az a makrófotók készítése: manuális módban, legközelebbi fókuszra állítva is legalább 10 centiméter tárgytávolság kell az élességhez, elektromos biciklink egyik csavarmenetéről próbáltunk így képet készíteni, itt látható az eredmény.

Zoom (főkamerával), 16 megapixel

A zoomképekkel folytatjuk, hiszen alapvetően ezek a fotók is a főkamerával készülnek, csak 64 megapixelről vágva: nappali körülmények között tényleg vannak olyan részletek, amik jobban megelevenednek a nagyított változaton, de komoly különbség igazán nincs a főkamera normál képeihez képest, inkább az utólagos szerkesztőmunkától kíméli meg magát az, aki közvetlenül a szoftverből készít nagyított képeket. Nagyon hiányzik a fotók mélysége, bár egyébként a portré mód működik nagyítva is, csak nagyon sok fény kell neki, ahogy arra a rendszer is felhívja a figyelmünket.

Nagylátó, 13 megapixel

117 fokos látószög tartozik a fent látható képekhez, és bár színvilágra, dinamikára első körben nem tűnik sokkal rosszabbnak a főkamerás képeknél, valójában azért jelentősen el van maradva attól. A lencsekép elég halovány, és ahol erős fény szűrődik be, ott kromatikus aberráció és masszívan kiégett részletek ütik fel fejüket. A fixfókusz miatt nagyjából egyértelmű, hogy a közeli témák nem lesznek élesek, este pedig brutális zajosodással kell számolni.

[+]

Szelfizéshez egy 32 megapixeles, f/1,9-es apertúrájú kamera csúszik elő a mobil tetejéből, 8 megapixeles alapértelmezéssel készülnek a fotók, és a HDR-t sem fél használni a rendszer. Este képernyővillanóval lehet segíteni a fényviszonyokon.

Videó, multimédia

Videós téren akár 60 fps sebességű 4K is elérhető, de ha szeretnénk nagylátót is használni, akkor a normál sebességű Full HD-nél kell maradnunk, olyankor viszont felvétel közben is váltogathatunk a kamerák között. Hasonló a helyzet a filmes hatást kölcsönző elektronikus képstabilizálásról, amit a gyártó Steady Cam módnak hív, de az optikai megoldás természetesen mindig ott van velünk, ha a főkamerával rögzítünk.

A szoftverben természetesen van mindenfelé konfigurálható time-lapse mód, nem maradt ki a slo-mo és a YouTube Live lehetősége sem, ez utóbbi egyébként csak egy link a YouTube alkalmazás megfelelő pontjára. Van lehetőségünk manuális videózásra, ahol variálhatunk a fehéregyensúllyal, az expozícióval, a fókusztávolsággal, az ISO-val, a bitrátával és a hanggal is (Hi-Fi mód, limiter, mélyhang-vágás, erősítés). A hangmódok között egyébként a normál videózásnál is van hagyományos sztereó hang, ASMR és a háttérzajt erősebben szűrő Voice Bokeh is.

A fenti tesztvideókon látható, milyen minőségű felvételek érhetők el, ha a készüléket hagyományos módon használjuk videózásra, ám ezzel nem ért véget az érdekességek listája, hiszen a kijelzőt kiforgatva teljesen más videós opciókkal találkozunk. Van például dual recording mód Full HD-ben, ami feltörekvő vloggerek számára lehet érdekes funkció: ilyenkor egyszerre tudunk rögzíteni a szelfikamerával és a hátlapival, akár külön-külön, akár egyetlen fájlba. Kérhetünk fele-fele arányban elosztott képet, és PIP (nagy képben kis kép) módot is, de a beállítási lehetőségek száma sajnos nagyon szerény.

Egyrészt, ha PIP módot használunk, mindenképpen a hátlapi kép lesz a nagy, a mi arcképünk pedig kicsi, miközben csomó esetben fordítva lenne ez igazán jó. Az arányokon sem változtathatunk, helyette pakolászhatjuk az arcképünket a kép négy sarkába, akár felvétel közben is. A rögzítés mindenképpen álló szenzor mellett történik, tehát egyértelműen vágott a fekvő végeredmény, és sajnos ez meglátszik a minőségen is. Nem lehet variálni a hangmódokkal sem, így az a tök kellemes Voice Bokeh, ami nagyon kéne ehhez a módhoz, egyszerűen nem aktiválható. Sőt, a beszéd szinte érthetetlenül nyomott, tömörített, gyenge minőségű, tényleg döbbenetes, hogy egy ennyire audio-beállítottságú gyártó hogy tud ekkora bakot lőni a dual recording videózással, de sajnos sikerült, erről árulkodik a fenti tesztfájl is.

Egy komoly fokkal ügyesebb ennél a gimbal mód, ahol láss csodát, megvannak a fent említett hangmódok (ASMR, Voice Bokeh), és itt nyer igazán értelmet a két, egymástól függetlenül elhelyezett nagylátós kamera, amikkel masszív átfogás érhető el. Kezelőszervek terén tényleg gimbalként működik a történet, joystickkal egészen tág tartományban mozgathatjuk a kamerát, választhatunk továbbá FPV-módot és témakövetést is, illetve van egy lakat ikonnal jelölt kis zár, amivel a telefon mozgatása ellenére is próbálja tartani azt a fix képet, amit épp rögzítünk. Itt is legfeljebb Full HD felbontást választhatunk, és a nagylátó miatt nyilván nem lesz a mobilvideók királya a gimbalos felvételekkel, viszont a nagy átfogás miatt egészen jó a felvételek hatása.

Sokan a Quad DAC és a 3,5 milliméteres jack miatt választanak a friss LG-modellek közül, itt azonban erről nem beszélhetünk, nincs analóg kimenet, helyette digitálisan, Type-C-n megy ki a hang. Persze a szoftveres beállítások tárháza ugyanúgy nagyon jó, az LG zenelejátszó szoftvere a helyi fájlokra remek, a hangrögzítő pedig továbbra is a legjobban paraméterezhető gyári szoftver, amivel valaha találkoztunk, akár 24 bites, 192 kHz-es FLAC-ket is felvehetünk, igen korrekt minőségben.

[+]

Teljesen jónak bizonyul a gyárilag a mobilhoz járó, in-ear kialakítású, Type-C-s végű headset, akár élvezetes zenehallgatásra is alkalmas. Kevésbé mondható el ugyanez a beépített, sima mono hangszóróról, ami a mobil alján szólal meg, és bár hangereje van bőven, túl sok egyéb jót nem lehet elmondani róla a kategóriatársaihoz képest. Videós téren természetesen semmilyen hardveres akadály nem merül fel a lejátszásnál, adott a Widevine L1-es védelem is, így elvileg minden adott a nagyfelbontású streamekhez, noha például a Netflix kompatibilitási listájába az újabb LG-k még nem kerültek fel.

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

Az LG Wing jelen állás szerint kizárólag 5G-s változatban kerül piacra, az n1, n3, n7, n28, n78 sávok támogatottsága időtállóságot jelenthet neki, ezen felül természetesen minden hazai LTE-sávon tud kommunikálni, és van kétcsatornás Wi-Fi, 802.11a/b/g/n/ac szabványok támogatásával, 5.1-es Bluetooth-szal (A2DP, LE, aptX, aptX HD, LDAC, AAC, SBC) és 3.1-es USB Type-C felülettel.

[+]

A navigáláshoz a földi antennák és routerek mellett a GPS (L1, L5), a GLONASS, a Galileo (E1, E5a) és a BeiDou műholdakat vet be a rendszer nagyon gyors és megbízható pozíciószerzéssel, akár beltérben is. Akad iránytű, gyorsulásmérő, giroszkóp és NFC, nincs viszont barométer vagy infra. A beszélgetési hangminőség szinte tökéletes, erélyes a beszédhangszóró, megfelelő minőségű a mikrofon is.


[+]

LG Wing 5G
Pro
Szép külső, koncepciómobilnak megfelelően minőségi kialakítás
IP54 és bizonyos MIL-STD végettség
Jól sikerült kijelzőpár
Kontra
Vannak hardveres és szoftveres gyermekbetegségek
Járhatna sokkal több funkció a kétkijelzős módhoz
A kijelző és a kameraszett legfeljebb átlagos ebben a kategóriában
Pontozás
Kialakítás, védelem 8 pont
Kijelző 8 pont
Sebesség 8 pont
Szoftverfelület 8 pont
Fotózás, videózás 7 pont
Hangminőség 7 pont
Adatkommunikáció 8 pont
Üzemidő 8 pont
Ár/érték arány 7 pont
Indulóár 999 USD

4000 mAh kapacitású akkumulátor került az LG Wingbe, a végleges példányban tesztelve ez tökéletesen elegendőnek bizonyult egy napnyi kényelmes használathoz, a 7 nanométeres rendszerchip, és a spórolósan takarékos kijelző miatt tényleg lassan csorogtak lefelé a százalékok a normál használat üteme szerint, és szintetikus tesztben is 12-14 óra körül mértünk videónézéssel, és mellette online szinkronizálással. A készenléti fogyasztást magasabbnak tapasztaltuk az ideálisnál, egy éjszaka mindenféle aktivitás nélkül 5-6%-ot merült nálunk az eszköz, erre érdemes odafigyelni azoknak, akik keveset nyomkodják a mobiljukat. Ahogy érdemes odafigyelni arra is, milyen töltőt használunk: eleinte azt hittük, hogy csak a prototípus háklis a töltőkre, de a nálunk lévő Type-C-s töltők jelentős részét ignorálta a végleges példány is, és csak az USB-PD-s adapterekkel vett fel energiát. Ilyen van a dobozban is egyébként.

Összegzés

Még mindig nincs pontos magyar árunk a termékkel kapcsolatban, de a nemzetközi árakból kiindulva biztosra vehetjük, hogy bőven 300 ezer forint fölött fog nyitni itthon, miközben a hardvere, a kamerarendszere, az akkumulátora és a fő kijelzője alapján nagyjából a 200 ezres mobilok közé lehet sorolni, a maradék pedig a különleges kialakítás és a hozzá kapcsolódó egyedi szolgáltatások felára. Mi az elmúlt két hétben folyamatosan használtuk a mobilokat, nálam a prototípus és a végleges járt teszten, Bog pedig a protóval ismerkedett, és nagyjából mindketten ugyanarra a konklúzióra jutottunk: nehéz lenne valódi érvet felsorakoztatni a kialakítás mellett, kevés olyan eset volt, amikor a másfél kijelzős felület tényleg hatékonyabbá tette a használatot. Jól sikerült az összeszerelés, a forgatómechanika is feszes, kellemes, továbbá az LG készülékeinek csomó egyéb előnyét is élvezhetjük, viszont a gyártó korábbi csúcsmobiljaihoz képest az audio-oldal jelentős visszalépés a 3,5 milliméteres jack, a Quad DAC és a sztereó hangszóró hiánya miatt. Számomra a készülék komfortzónán kívüli mértékben nagy és csúszós, a használat teljes ideje alatt benne volt a levegőben, hogy egyszer leesik - szerencsére ez nem történt meg, de biztos vagyok abban, hogy ha csak fél centivel keskenyebbre és egy centivel alacsonyabbra hozzák össze a konstrukciót, már kisebb lenne a rizikó.

A gimbal mód a vártnál ügyesebben dolgozott, viszont nettó képminőségben abszolút nem gurít nagyot, ráadásul két nagylátószögű kamerát is használ, tehát hardveres zoomkamera továbbra sincs a három modul között, ez nekem valahogy az összes LG-ről hiányzik, a V60 ThinQ-ról legalább annyira, mint a Velvetről. A vloggereknek szánt dual recording mód szoftveresen érthetetlenül mezítlábas még, és itt is felmerülnek a képminőségi problémák, többek közt az álló mobillal együtt álló szenzorból adódó vágás miatt is. Aki kedveli a különleges kialakítású mobilokat, és első látásra beleszeretett a Wingbe, annak minden további nélkül tudjuk ajánlani a megvásárlást, hiszen amit ígér, azt tökéletesen hozza, és ha az ember nagyon akarja, meg tudja benne találni a praktikus oldalt is, viszont tényleg erőltetni kell, jóval kevésbé magától értetődő, mint egy könyvszerűen hajlítható kijelzős mobilnál, ami becsukva hasonlóan vastag és nehéz, mint ez, viszont kinyitva az egybefüggő, pingpongasztalnyi kijelző szinte mindenért kárpótol. Mi általánosságban az LG-nek egy erős tetszett plecsnit tudunk adni, és ebben már az is benne van, hogy nagyra értékeljük a gyártó bátorságát.

LG Wing 5G

szentkuti11

Specifikáció

LG Wing 5G
LG Wing 5G Külső
Méretek (összecsukva) 169,5 x 74,5 x 10,9 milliméter
Tömeg 260 gramm
Színvariációk Aurora Gray, Illusion Sky
Kijelző képátlója 6,8 hüvelyk
Felbontása 1080 x 2460 pixel (395 ppi)
Típusa, frekvenciája P-OLED, 60 Hz
Másodlagos kijelző G-OLED, 1080 x 1240 pixel, 3,9 hüvelyk
Értesítő LED nincs
Biometrikus védelem optikai ujjlenyomat-olvasó (kijelzőben)
Hardver
SoC típusa, csíkszélessége Qualcomm Snapdragon 765G, 7 nm
Processzor 1 x 2,4 GHz Kryo 475 Prime + 1 x 2,2 GHz Kryo 475 Gold + 6 x 1,8 GHz Kryo 475 Silver
Grafikus chip Adreno 620
RAM, tárhely mérete 8 GB, 128 GB (ezen kívül 256 GB tárhely is elérhető)
Memória bővítése microSDXC (második SIM helyén)
Adatátvitel
Technológiák 2G / 3G / 4G / 5G
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 850/900/1900/2100 MHz
LTE B1/2/3/4/5/7/8/12/13/17/19/20/25
LTE B26/28/29/32/34/38/39/40/41/46/66
5G N1/N3/N7/N28/N78
SIM-foglalat 2 x nanoSIM
eSIM támogatás nincs
Bluetooth 5.1 (A2DP, LE, SBC, AAC, AptX, LDAC)
WiFi 802.11a/b/g/n/ac (kétcsatornás, HotSpot, Direct)
USB USB 3.1 (Type-C, MTP, OTG)
Navigáció A-GPS, GPS, GLONASS, Galileo, BeiDou
NFC van
Infra nincs
Szoftver
Rendszer, felület Android 10, LG felület
Multimédia
Hátlapi kamerarendszer 64 megapixel (25 mm, f/1,8, PDAF, OIS)
13 megapixel (117 fok ultraszéles, f/1,9, autofókusz
12 megapixel (120 fok ultraszéles, f/2,2)
LED villanó
Előlapi kamerarendszer 32 megapixel (26 mm, f/1,9)
Videófelvétel 4K (30/60 fps), 1080p (30, 60 fps) + gimbal és dual recording mód
Jack kimenet nincs
FM-rádió van
Üzemidő
Akkumulátor 4000 mAh lítium-ion
Vezetékes töltés Quick Charge 4.0+
Vezetékmentes töltés van
Egyebek
Giroszkóp, gyorsulásmérő, iránytű, közelségérzékelő, fényérzékelő
  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés