Apple iPhone SE (2020) - életképes alternatíva

Apple-mérce szerint nagyon kedvező árazást kapott az új belépő-iPhone, friss és jó a hardver, viszont az egyéb innovációk listája nagyon rövid.

Apple A13, iOS 13, szoftverek

Az új iPhone SE tartósságának egyik fő záloga a friss és életképes hardver lehet. 8,5 milliárd tranzisztort vet be a 7 nanométeres (TSMC második generáció) gyártástechnológiával készülő Apple A13 SoC, amihez hatmagos processzor (2 x 2,65 GHz Lightning + 4 x 1,8 GHz Thunder), négymagos Apple GPU és harmadik generációs NPU tartozik. Ez a hardver látja el az iPhone 11-eket is teljesítménnyel, igaz, a memória-oldal itt szűkebb, de 3 GB RAM-mal is kényelmesen elvan az SE, és mivel ennek a hardvernek ennél kevesebb pixelt soha nem kellett meghajtania, így igaz az, amit amúgy is borítékolni lehetett: az SE (2020) sebessége lenyűgöző, mindenre azonnali a reakció, folyamatos a mozgás a menüben, nincsenek durva várakozási idők, és persze mindehhez az iOS-rendszer betonbiztosságának élménye is megnyugtató. Az alapváltozat 64 GB-os, de lehet 128 vagy 256 GB-ost is kérni az NVMe tárolóból, 128 GB esetén nem is vészes a húszezres felár.

[+]

Teljesítmény-teszt (a táblázat szétnyitható)
Benchmark Apple iPhone SE (2020) Samsung Galaxy Note10 Lite Samsung Galaxy S10 Lite Realme X2 Pro Xiaomi Mi Note 10 Pro Huawei P30 Pro (teljesítmény)
Rendszerchip Apple A13 Bionic Esxynos 9810 Snapdragon 855 Snapdragon 855+ Snapdragon 730G HiSilicon Kirin 980
AnTuTu Bench. 8.x 482546 pont 329563 pont 464123 pont 469075 pont 269873 pont 390441 pont
Geekbench 5 (single/multi) 1330 / 3503 pont 678 / 2069 pont 748 / 2669 pont 723 / 2703 pont 545 / 1745 pont 682 / 2413 pont
GFXBench Car Chase onscreen 64 fps 25 fps 37 fps 36 fps 14 fps 28 fps
GFXBench Car Chase offscreen 75 fps 30 fps 43 fps 40 fps 17 fps 33 fps
GFXBench Man. onscreen 63 fps 57 fps 60 fps 60 fps 36 fps 59 fps
GFXBench Man. offscreen 170 fps 76 fps 101 fps 100 fps 42 fps 92 fps

Egy iPhone-t azért nagyon jó használni, mert minden magától értetődik benne, különösen igaz ez a home gombos SE-re, ami rendszerkezelés tekintetében gyakorlatilag pontosan ugyanaz, mint az első iPhone volt 13 évvel ezelőtt. Azóta persze megannyi frissítést kapott már az iOS, most épp a 13.4-es verziónál tartunk, mi is ezzel használtuk a mobilt. A sötét mód az IPS kijelzőnek is nagyon jól áll, az előző főverzióhoz képest megújult a fotós app és a képszerkesztő interfész, bekerült a bejelentkezéseket megkönnyítő Sign in with Apple, a jegyzetek alkalmazáson túl lett Emlékeztetők app is, amiben mindenféle ütemezéssel készíthetünk teendőlistát.

[+]

Az előző iPhone-ból való átköltözés már mindenféle iCloud mentés nélkül, közvetlenül is tud működni, ami jelentősen leegyszerűsíti a folyamatot, és rendkívül gyorsan végez, ezután kezdődhet is a használat. Továbbra sincs hagyományos főmenü, az alkalmazások balra-jobbra lapozható formában, alapértelmezetten 4 x 6-os elrendezésben, vagy igény szerint nagyobb ikonokkal és betűmérettel. Az ujjlenyomat-olvasó gyorsan és pontosan teszi a dolgát.

[+]

Még mindig az alkalmazásoktól balra helyezkedik el a spotlight keresés, ahol első látásra időjárási információkkal, alkalmazásjavaslatokkal és közelgő naptáreseményekkel találkozunk, de ha valami másra keresnénk, akár a webes előzményeinkből is elő tud húzni egy-egy hasznos információt. Ez az oldal egyébként szerkeszthető, akár külső alkalmazások üzeneteit is elhelyezhetjük itt, tetszőleges sorrendben. A felülről lehúzható értesítési felület főoldala nagyon hasonlít a feloldóképernyőre, felül az időt és a dátumot láthatjuk, alatta az értesítések sorakoznak. Ami eltűnt, az a 3D Touch, tehát ha egy alkalmazással kapcsolatban az egyéb funkciókra vágyunk hagyományos megnyitás helyett, akkor nem erősebben, hanem hosszabban kell érinteni a képernyőt.

[+]

A notch-éra előtti, home gombos iPhone-okhoz hasonlóan ennél a mobilnál is alulról jön elő a vezérlőközpont, ahol kapcsolókat, zenevezérlést, hang- és fényerőt állíthatunk, illetve megannyi hasznos gyorsindítót találunk stoppernek, számológépnek, zseblámpának, képernyő-tükrözésnek, ne zavarjanak módnak. A külső tárolókat kezelő Fájlkezelő nagyon kellett már az iOS-be, a többi gyári alkalmazás pedig eddig is rendben tette a dolgát, a Safari egy kimondottan jó böngésző mobilos szinten, és az Egészség alkalmazás sincs funkciókban lemaradva a konkurensek megoldásaitól. Lokátor néven, egy helyen találjuk a közösségi helyzetmegosztást, illetve az elvesztett telefon megkeresését lehetővé tevő opciókat.

[+]

A CarPlay használatához nem kell semmiféle külön alkalmazást telepíteni, ha van egy kompatibilis autónk, az Apple Pay egy konfigurálás után villámgyors fizetést tesz lehetővé az ujjlenyomat-olvasós home gomb duplakoppintásos használatával, a virtuális klaviatúra szokásosan nagyon pontos és gyors, az iPhone SE-vel kapcsolatban ugyanaz a benyomásunk, mint a korábbi iPhone-okkal: minden egyértelműen működik, miközben a szoftverek egyéni tesztreszabhatósága jóval kevésbé fontos, mint az, hogy mindenki, mindig értelemszerűen tudja használni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • Apple

Azóta történt

Előzmények

 • 12 év iPhone-nevezéktana

  Néhány évvel ezelőttig rendkívül jól átlátható volt az Apple mobilok palettája, mostanra azonban igen zavaros lett a kép - ezen a téren is.

 • Apple iPhone XR - amikor az olcsóbb is drága

  Ebben a készülékben nincs különösebb izgalom, minden pont ott van és úgy működik, mint tavaly. Azt biztos nem mondhatjuk rá, hogy a ennyi pénzért hülyének is megéri.

 • Apple iPhone XS - kerül, amibe kerül

  A nulladik perctől hatékonyan működő, tökéletesen összerakott, akárcsak az elődje. Örülni a dual SIM-nek, az IP68-nak és az elképesztő erejű hardvernek lehet, a magas ár pedig csak afféle velejáró.

Hirdetés