Apple iPhone SE (2020) - életképes alternatíva

Apple-mérce szerint nagyon kedvező árazást kapott az új belépő-iPhone, friss és jó a hardver, viszont az egyéb innovációk listája nagyon rövid.

Kamera, multimédia

A különféle szétszedős videókból kiderült az, amit a közölt specifikáció alapján is szinte biztosra lehetett mondani: hardveresen az iPhone SE egy az egyben megkapta az iPhone 8 kamerarendszerét, tehát ha jobb képet csinál az új, az kizárólag szoftveres eredetű fejlesztésből ered, ilyen például a háttérelmosást és virtuális fényeffektek használatát lehetővé tevő portré mód is.


[+]

12 megapixeles, szimpla kameráról beszélhetünk, amihez egy hardveres stabilizálással ellátott, f/1,8-as apertúrájú optika került egy egyszerű vakuval. A kezelőfelület továbbra is az egyszerű, de megbízható vonalat képviseli, néhány alapbeállítás áll csak rendelkezésre, aki DNG-mentésre, illetve mindenféle fotózási paraméter beállítására (ISO, záridő, expozíció korrekció, fehéregyensúly) vágyik, annak valamilyen Pro kameraszoftver kell letöltenie az App Store-ból. A villámgyors videózás érdekében nem kell minden esetben videó módra váltani, fotós módban, az exponálógomb hosszú érintésével is lehet felvételt indítani.

A szoftver megbízhatósága mellé kellemes minőségű végeredmények társulnak, bizonyos helyzetekben minimális túlexponálás jellemző a fotókra, de alapvetően jó fehéregyensúllyal és dinamikával készülnek a fotók, a távolban és a homogén felületeken némi zajjal, itt-ott látható kromatikus aberrációval, és éjszaka kissé túlzó élesítéssel. A fókuszálás egy pillanat alatt megtörténik, a Smart HDR szépen, automatikusan teszi a dolgát, és bár nagyítva tényleg láthatók a vonalélesség és a részletesség hiányosságai, kisebb méretben akár nyomtatásra is bőven alkalmasak azok a fotók, amiket az iPhone SE lő. A 28 milliméteres (35 mm ekv.) gyújtótávolság pont jó, univerzálisan használható látószöget ad, de variálni aligha lehet, kizárólag a digitális zoomra számíthatunk szimpla kamerával.

Videózni akár 4K felbontásban, 60 fps-sel is lehet, de ehhez a kompatibilitási szempontból ingoványosabb HEVC kodeket kell használnunk a megszokott H.264 helyett. Hagyományos kodekek szerint használhatjuk a 4K videózást 30 vagy 24 fps-sel, illetve a normál Full HD-t 30, 60, 120 vagy 240 képkockával másodpercenként. A hangrögzítés sztereó, és hallhatóan zajszűrt, ám ilyen szempontból nincsenek komoly testreszabási lehetőségek a gyári szoftverrel. Szelfik a képeken látható (1, 2) minőségben készülnek 7 megapixelen, egy f/2,2-es apertúrájú optikán keresztül.

A lejátszás videó és audio esetén is széleskörűen támogatott (AAC‑LC, HE‑AAC, HE‑AAC v2, védett AAC, MP3, lineáris PCM, Apple Lossless, FLAC, Dolby Digital (AC‑3), Dolby Digital Plus (E‑AC‑3), Dolby Atmos és Audible, Audible Enhanced Audio, AAX és AAX+, HEVC, H.264, MP4, Motion JPG, Dolby Vision és a HDR10), online szolgáltatások közül nagy felbontásban megy a Prime Video és a Netflix is, és egy ideje már fut az Apple TV+ is, ami a gyártó saját megoldása. A beépített hangszórópár sztereó hangzása egyáltalán nem rossz, kiegyensúlyozottan minőséginek, de nem feltűnően erélyesnek lehet nevezni, az alsó rácsból értelemszerűen erősebben jön az adott csatorna, mint a beszédhangszóróként is használt előlapi hangkeltőből.

[+]

A gyári EarPods fülhallgató egyáltalán nem rossz minőségű, természetesen Lightning csatlakozót hord magán. Ezen kívül Bluetooth-opció van, a friss Apple-fülesek esetén különösen jó együttműködéssel (azonnali párosítás, rendszeren belüli akkumulátor-ellenőrzés és szintjelzés), egyébként pedig hagyományos AAC kodekkel. Jack csatlakozó nincs a mobilon, és átalakító sincs a dobozban, ez utóbbit külön lehet beszerezni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • Apple

Azóta történt

Előzmények

 • 12 év iPhone-nevezéktana

  Néhány évvel ezelőttig rendkívül jól átlátható volt az Apple mobilok palettája, mostanra azonban igen zavaros lett a kép - ezen a téren is.

 • Apple iPhone XR - amikor az olcsóbb is drága

  Ebben a készülékben nincs különösebb izgalom, minden pont ott van és úgy működik, mint tavaly. Azt biztos nem mondhatjuk rá, hogy a ennyi pénzért hülyének is megéri.

 • Apple iPhone XS - kerül, amibe kerül

  A nulladik perctől hatékonyan működő, tökéletesen összerakott, akárcsak az elődje. Örülni a dual SIM-nek, az IP68-nak és az elképesztő erejű hardvernek lehet, a magas ár pedig csak afféle velejáró.

Hirdetés