Huawei Y6 (2017) - tavalyi hatás

Az alsó-középkategória idén is rendkívül népszerű, a kínai gyártó pedig frissítette a tavaly bemutatott Y6-ot. Vannak még lemaradásai, de összességében korrekt eszköz.

Bevezető, külső

A Huawei alapvetően nem a felsőkategóriás mobilokkal mutatkozott be a piacon, a köztudatba azonban mégis ezekkel a remek ár/érték arányú, kiválóan összerakott, jó üzemidejű, gyakran - főleg a kínai gyártókhoz képest - meglepően sok innovációt mutató termékekkel kerültek be. Az alsó-középkategóriás termékek piaca azonban továbbra is jóval nagyobb, mint a csúcsmobiloké, itthon főleg a szolgáltatói kínálatban lehet komoly számokat produkálni. A 45 000 forint körüli árkategóriában ennek megfelelően rengeteg versenyző van, az idei Huawei Y6 vetélytársai közé tartozik a Doogee Shoot 1, a Nokia 3, a Xiaomi Redmi 4A és Redmi 4X, illetve az Alcatel A5 LED, a Sony Xperia E5 és a Lenovo K6 is.

Fekete és fehér színben is megvehető az új Y6
Fekete és fehér színben is megvehető az új Y6 [+]

Azt azonban minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a két évvel ezelőtti felhozatalhoz képest bármelyiket is válasszuk, elégedettek leszünk, a Huawei Y6 (2017) sem túl gyors vagy erős, viszont a mindennapi feladatokat elég jól ellátja, és ha nincsenek túlzott igényeink, nem fogunk benne nagyot csalódni. Az viszont már a specifikáció alapján sem meglepő, hogy a független piacon lévő ár/érték bajnokokkal nem ez az eszköz fogja felvenni a versenyt, a nem túl acélos MT6737T-t, a harmatos kijelzőt és a műanyagos anyaghasználatot azonban a korrekt üzemidő és a felhasználóbarát EMUI remekül próbálja feledtetni.

Piros dobozban aranyszínű telefon
Piros dobozban aranyszínű telefon [+]

A piros doboz fülhallgatót sajnos nem rejt, és a töltőfej is csak hagyományos, 1 amperes, ennek megfelelően rendkívül lassan csorognak a százalékok a méretes telepbe. A microUSB kábel első blikkre jó minőségűnek tűnik, a készülék pedig nehéz (150 gramm), de remek fogású. Ugyanakkor az anyaghasználat szegényes, az összeszerelésen pedig szintén lehet érezni, hogy nem egy csúcsmodell: minimális recsegés-ropogás alkalmasint elhagyja a készülékházat. A hátlap levehető, az akkumulátornak azonban fix helye van.

Jó helyre kerültek az oldalsó gombok, nem lötyögnek, a nyomáspontjuk is jó
Jó helyre kerültek az oldalsó gombok, nem lötyögnek, a nyomáspontjuk is jó [+]

Jobb oldalra került a két hangerőszabályzó, illetve a bekapcsológomb, bal oldalt pedig egy gyorsgomb áll a felhasználó rendelkezésére, erre három funkciót lehet tenni (szimpla nyomás, dupla nyomás és nyomva tartás), képernyőképet, hangfelvétel vagy kamerafotó gyors rögzítését, de akár tetszőleges alkalmazások megnyitását is. Az ergonómia rendben van, a hangerő módosításához kell a legtöbbet nyújtózkodni. Az 5 hüvelykes kijelző alapján manapság már apró mobilra is gondolhatna az érdeklődő, de a 143,8 x 72 x 8,4 milliméteres méreteivel egyáltalán nem kicsi, bőven vannak kávák a megjelenítő körül.

Automatikus módban tud 390 nitig felmászni a fehér fényerő
Automatikus módban tud 390 nitig felmászni a fehér fényerő [+]

Kijelző-teszt
Mérés Huawei Y6 (2017) Nokia 3 Huawei Nova Smart Sony Xperia XA
Képátló 5 hüvelyk 5 hüvelyk 5 hüvelyk 5 hüvelyk
Felbontás 720 x 1280 720 x 1280 720 x 1280 720 x 1280
Technológia IPS LCD IPS LCD IPS LCD IPS LCD
Fehér fényerő (max.) 316 / 390 nit 481 nit 405 nit 503 nit
Fehér fényerő (min.) 3,5 nit 16,1 nit 3,9 nit 3,6 nit
Fekete fényerő 0,23 nit 0,22 nit 0,25 nit 0,36 nit
Kontrasztarány 1362:1 2191:1 1623:1 1399:1
Színhőmérséklet 7075 K + kézi 9356 K 8280 K + kézi 9452 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A káva-érzetet még tovább erősítik a virtuális formában megjelenő vezérlőgombok, amik a 720 x 1280 pixel felbontású panel alsó sorait foglalják el. A megjelenítő első ránézésre kissé fakónak hat, és a betekintési szögei sem tökéletesek – ha nem pont szemből nézzük, jelentős fényerőveszteségre számíthatunk – de a kalibrációja korrekt, a maximális és a minimális fényerő is barátságos, az automatika pedig gyorsan reagál a környezeti változásokra. Kategóriáján belül ez egy teljesen korrekt panel, csak itt sem szabad túl sokat várni.

Kártyacseréhez le kell venni a hátlapot, de az akkumulátor helye fix
Kártyacseréhez le kell venni a hátlapot, de az akkumulátor helye fix [+]

A kijelző alatti tágas helyre kizárólag a Huawei felirat jutott el, fenn már több érdekesség van, jól megszokott módon a fény- és távolságérzékelő szenzorokat, a beszédhangszórót, a másodlagos kamerát és az ahhoz tartozó vakut találjuk a képernyő fölött, ezek sem nyomorognak túlzottan. Hátul minimális kamerapúpra, zajszűrő mikrofonra és dupla villanóra számíthat az érdeklődő, a texturált felületet egyébként csak a gyártó lótuszvirága töri meg. Mono a hangszóró alul, mellette microUSB csatlakozót láthatunk, felülre pedig 3,5 milliméteres jack csatlakozó került.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

 • Huawei Y6 II Compact - ki a kicsit nem becsüli...

  A Huawei belépő szériájának tagja sok hasonlóságot mutat az elődjeivel, pár aprósággal többet tud náluk, ami még így sem sok, de megbocsájthatatlan problémák nincsenek.

 • Huawei Y6 Pro - hosszan tartó hatás

  A Huawei üdvöskéje a takarékos hardver mellett erős akkumulátort is felvonultat, és az árcímke így sem vészes. A piac ugyanakkor manapság kiélezett, így a sikerre nem vehetünk mérget.

 • Huawei Y6 II - phab lett belőle

  Óriástelefon lett az öthüvelykes Y6 folytatásából, amely a RAM, a processzormagok és a tárhely méretére rádupláz, a HD kijelző 5,5 hüvelyken viszont már hátrány a mai piacon.

 • Huawei Y6 - lassan hat

  Friss modellel készül a karácsonyi szezonra a kínai gyártó, a középkategória alsóbb szegmensében próbálnak csábító ajánlatot az asztalra tenni, de a konkurencia egyre erősebb ebben a népszerű ársávban.

Hirdetés