Huawei P60 Pro - kamera(telefon)

Főkamera állítható rekeszértékkel, makróra is használható nagy felbontású teleobjektív, korrekt ultraszéles. Cserébe áldoznunk kell a szolgáltatás- és alkalmazáskínálatból. De telefonálni azért lehet vele.

Adatok, üzemidő, összegzés

Két nanoSIM kártyával megy a hazai hálózatokon a P60 Pro, viszont a telefon nem fogad eSIM-et és nem csatlakozhat 5G-re, így 4G-s modemmel kell beérnie a felhasználóknak, hisz továbbra is szigorú megkötések vonatkoznak a Huaweire. A tesztidőszak alatt a Telekom hálózatán a 4G-kapcsolattal nem volt gondunk, a telefon internetkapcsolata és hívások alatti hangminősége is megbízható volt, jól szűrt hangot továbbítanak a mikrofonok. Van lehetőség Wi-Fi hívásra, nem ment viszont a VoLTE a teszttelefonban, ahogy az NFC is csak kiegészítők párosítására volt használható, mobilos fizetésre nem. Utóbbira a Curve szolgáltatás kártyájával és alkalmazásával van mód, de Google vagy Apple Pay-hez hasonló, több bank által támogatott rendszer nincs natívan. Adott a Wi-Fi 6-os modem, a Bluetooth 5.2, és a 3.1-es USB-C csatlakozó DisplayPort 1.2-es tudással is felruházott. A navigációs szolgáltatás 3 méteres pontossággal másodpercek alatt megtalálja a telefon helyzetét — GSpace használatával futtatott programoknak valamivel több időbe telik —, ehhez adott a többcsatornás GPS, Galileo, Glonass, BeiDou, QZSS és NavIC támogatás. A BeiDou konstellációt használó műholdas kétirányú kommunikáció viszont Kínán kívül nem megy, így hiába képes rá a hardver, az itteni szoftverrel nincs lehetőség használni.

(forrás: Mobilaréna) [+]

4815 mAh-s akkumulátorával a P60 Pro lazán hozta a kétnapos üzemidőt 6-7 órás képernyőidőkkel úgy, hogy erőteljes használatnak vetettük alá a teszt során, a 88 wattos adapterrel félóra alatt teljesen feltölthető a telep. Ami érezhetően jobban meríti a készüléket, ha a GSpace-en keresztül futtatunk programokat, és ha azt szeretnénk, hogy minden értesítésünk időben megjöjjön, érdemes kikapcsolni a programra vonatkozó akkukímélő korlátozásokat is. Van természetesen energiatakarékos mód, optimalizált töltés, és teljesítmény mód is, valamint a hátlap használható vezeték nélküli töltés leadására is, ilyenkor 15 wattal ad le energiát a P60 Pro.

Verdikt: Huawei P60 Pro
Verdikt: Huawei P60 Pro [+]

Összegzés

Huawei P60 Pro
Pro
Minőségi ház és kijelző, IP68 védelem
Kiemelkedő fotós teljesítmény
Takarékos, gyors, jól optimalizált rendszer
88 wattos gyorstöltő a dobozban
Kontra
Android 12 Google keretrendszer nélkül, időnként körülményes helyettesítéssel
Korlátozott alkalmazás- és szolgáltatáskínálat
Nincs 5G, nincs eSIM, nincs VoLTE
Korlátozott NFC fizetési lehetőségek
Várhatónál gyengébb videós teljesítmény
Pontozás
Kialakítás, védelem 10 pont
Kijelző 10 pont
Sebesség 9 pont
Szoftverfelület 7 pont
Fotózás, videózás 9 pont
Hangminőség 8 pont
Adatkommunikáció 6 pont
Üzemidő 9 pont
Ár/érték arány 5 pont
Indulóár (HUF, 8/256 GB) 479 990

Barátibbnak tűnik a P60 Pro árazása, mint tavaly ősszel a hatszázezer forintot alulról karcoló Mate 50 Pro, de 479 990 forintért ezt a készüléket is nehezen lehetne ajánlani. Az 5G hiányát még az elfogadhatóbb kompromisszumok között lehet felsorolni, hisz mellette adott a gyors Wi-Fi és 4G-s kapcsolat, illetve a remek kijelző és remek fotós rendszer, az igényes megjelenés és a szuper rendszersebesség. De a HMS alapú szoftvercsomag minősége nem méltó a hardverhez, egyrészt az alkalmazáskínálat gyenge és szedett-vedett, az alkalmazásboltból elérhető alkalmazások és Google-szolgáltatások helyettesítésére kínált megoldások pedig garázsmódszerekre emlékeztetnek. Jó, hogy ott a GSpace, mint lehetőség, de a program továbbra sem kap tokent a Play Integrity API ellenőrzéskor és megbukik a SafetyNet teszten is, azt pedig előre nem tudhatja senki, mikor lesz egy olyan alkalmazásra szüksége, melyek elvárják ezeket. Az se segít szerintem, hogy a fejlesztőkről továbbra sem tudni, kicsodák, így nem szívesen bíznám rájuk szenzitív adataimat. De elismerést érdemel az App Gallery, hogy folyamatosan bővül és fejlődik, magyar viszonylatban pedig sok programot elérni már rajta keresztül, így nem akarom azt sugallni, hogy élhetetlen a P60 Pro szoftveresen, de közel sem olyan egyszerű és teljes a kép, mint egy hasonló áron kínált Honor, Samsung Galaxy, Xiaomi vagy iPhone esetén.

Nagyot ment ugyanakkor a P60 Pro a prémium megjelenéssel és anyaghasználattal, a kényelmes kialakítással, a 120 Hz-es csúcsminőségű OLED kijelzővel, a villámgyors töltéssel, az infrával és a sztereó hangszórókkal, valamint természetesen a kameráival. A tavalyi Mate 50-ben debütált állítható blendék használatát átgondolták és tökéletesítették, immáron az automatika is képes kezelni a redőnyt, ami a több felvételes képfeldolgozással együtt nappali és esti körülmények között is remek eredményeket szül. Hasonlóan jó a helyzet a teleobjektívvel, erős optikai stabilizálás mellett kínál több lehetőséget és teljesít makró- vagy portréfotózáskor is teljes bedobással. A trükkök nélküli ultraszélest a képfeldolgozó algoritmus menti meg, videóban viszont sajnos ez lehúzza a teljesítményt. Fotózásban viszont továbbra is ott a helye az első sorban a P60 Prónak, okosan veti be a különleges hardvert és az évek alatt sokat csiszolt szoftvert.


[+]

Kameraként tehát simán ott van az élmezőnyben és használni is élvezetes, csúcskategóriás okostelefonként viszont sajnos nem veheti fel a kesztyűt. Hiába a remek hardver, a telefon okostelefonként való használata korlátozottabb mint az árban konkurens iPhone, Samsung Galaxy, Xiaomi vagy akármi, és a konkurencia sem gyengélkedik fotós-videós teljesítményben, a felhasználók pedig az egyszerűbb használatért és az ismert, megszokott szolgáltatásokért lehet bevállalják, hogy valamivel gyengébb minőségű éjszakai fotóik vagy makróik lesznek. A digitális kameraként jeles, okostelefonként korlátozott szoftvere miatt közepes Huawei P60 Pro így mifelénk várhatóan kuriózum marad, ahogy az elmúlt három évben megjelent elődei is. Nekem tetszett a készülék, viszont ez csupán személyes vélemény zárójelben, a szerkesztőségi álláspont plecsnire nem jogosítja fel, hisz nyugodtan ajánlani nem tudnánk.

A tesztkészüléket a Huawei Magyarország adta kölcsön, ezúton is köszönjük!

viragdani01

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés