Huawei P40 lite - kényszerpályán

Az első olyan telefon a P40 lite, amelyen már nincsenek Google szolgáltatások, de középkategóriás mivolta miatt nagy mennyiséget terveznek belőle eladni, amit a korrekt árazás is segít.

Bevezető

Nincs más választásuk, mint megpróbálni. 2019. május 19-én omlott össze a Huawei addig felépített okostelefonos jelenléte, amikor kiderült, hogy rajta vannak az amerikai embargós listán, ami miatt számos amerikai céggel nem kereskedhetnek, köztük a Google-lel sem. Azóta persze rengeteg dolog történt ebben az ügyben, ami elsősorban politikai-kereskedelmi csatározás, csűrés-csavarás és nyomásgyakorlás volt, de alapvetően már majdnem egy éve a Huawei úgy próbált talpon maradni az okostelefonos piacokon, hogy fel kellett készülnie arra, hogy megpróbálja pótolni azt a Google-ökoszisztémát, ami az androidos telefonokat nem csak sikerre viszi, de alapvetően eladhatóvá teszi.


[+]

A P40 lite az első olyan, nagy példányszámban gyártott, Európába szánt, szolgáltatóknál is belistázott termék, amely már a Huawei elképesztő sebességgel tető alá hozott alternatív megoldását használja. És nyilván ez a teszt arra keresi elsősorban a választ, hogy mennyi esélye van a kínai gyártónak Google szolgáltatások nélkül egy olyan piacon, ahol tényleg a legtöbb felhasználónak gmail.com-ra végződik a levelezési címe, szabadidejükben egyre többet csüngenek a YouTube-on, ha pedig valahova el akarnak jutni, akkor azt a Maps-et és azt a Waze-t használják, amely a Google-höz tartozik. És ez csak a jéghegy csúcsa.


[+]

A P40 lite nem csak azért érdekes telefon, mert ez az első olyan gép, amin a GMS (Google Mobile Services) helyett HMS (Huawei Mobile Services) dolgozik. Hanem egyfajta lakmuszpapír is, amely megjósolhatja a csúcsmodellként érkező P40 és P40 Pro fogadtatását is (ezek március 26-án mutatkoznak majd be), illetve megmutathatja, hogy mire kell a Huawei-nek felkészülnie felhasználói oldalról. Mert abban teljesen biztosak lehetünk, hogy ha hallott is talán az átlagember a problémáról (május 19-én és azokban a napokban a mainstream média is foglalkozott vele), nem igazán ásta bele magát abba, hogy ez mivel jár, most pedig ott van előfizetéssel tök jó áron a P40 lite, de a kártyafüggetlen piacon sem számít drágának, tehát elég nagy az esélye annak, hogy valaki úgy ad ki pénzt erre a telefonra, hogy nem számít rá, hogy ezen már nincsenek Google szolgáltatások. Vagy azt sem igazán tudja, hogy ezek közé mi tartozik.


[+]

Persze a Huawei igyekszik tájékoztatni az ügyfeleit, nálunk is fut egy blog, ami a HMS képességeit járja körül, de nem tudnak minden doboz telefon mellé egy trénert állítani, aki vásárlás előtt tájékoztatja a júzert arról, hogy mit nem fog, vagy nem úgy fog használni, mint eddig. A P40 lite csomagolásán persze rajta van az AppGallery logója, de nyilván nincs rámatricázva az oldalára, hogy “no YouTube”, szóval mi is úgy közelítettük meg a terméket, hogy egy normális (höhö), androidos telefonról költözve milyen buktatókkal szembesülünk, ha egyáltalán.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés