Huawei Mate Xs - az egymillió forintos kérdés

Az eddigi legmenőbb hajlítható ketyere kívül-belül csúcskategóriás – viszont embertelenül drága és nincs rajta Google.

Bevezető

Bő egy éve hajlítottuk meg a roppant suta Royole Flexpait, és tavaly még csak erősen limitált formában kukkanthattuk meg a Samsung Galaxy Fold és a Huawei Mate X prototípusát, melyekből késéssel lett megvásárolható, méregdrága végtermék. Elismerés jár a piacnak, hogy a nyögvenyelős startra gyorsan válaszolt az összecsukható telefonok második generációja, az pedig a Bálint Galéria Kávézóban sörözve konstatáltuk csapatilag, hogy az egysíkú, normál telefonokhoz képest mennyi fantázia van a hajlítható műfajban.

Variációk hajlított kijelzőre: a Mate Xs a Galaxy Fold mellett
Variációk hajlított kijelzőre: a Mate Xs a Galaxy Fold mellett [+]

Bognak és AliceWake-nek a Fold jön be: egy kézzel kezelhető, nagy képernyő nyitva, szükség esetére egy kisebb csukva, Google szolgáltatásokkal. Szentkuti11 a mobilok hőskora és a kagylótelefonok előtt tisztelgő Galaxy Z Flipet preferálja apróbb és hordozhatóbb mivolta miatt, nekem pedig a Mate Xs jön be, kifele hajló dizájnjával telefonos-táblagépes formában egyaránt méretes panelt kínálva. Nem végeztünk még: a TCL prototípusai harmonikaszerű és kihúzható paneles zsebokost is előrevetítenek, többféle igényre és ízlésre akad tehát választék, és rég kaptam fel tesztkészüléket azzal a szánt szándékkal, hogy ismerőseimet puszta látványával sokkoljam.

Csukva
Csukva [+]

A hatás egyszer se maradt el: amikor a szétnyitható mivoltát ügyesen rejtegető Mate Xs a kezemben egyszer csak kattant egyet, és a hátlap felől előbújt a képernyő másik fele, látványos effektussal 8 hüvelykre terjesztve az addig 6,6”-nyi, hosszúkás tartalmat, sokk, ámulat, arcra fagyott vigyor és pillanatnyi elmezavar következett – elsőre nem nagyon tudja az agy processzálni az elé terülő, furcsa inputot.

Nyitva
Nyitva [+]

A nyitva és csukva egyaránt káva-, noccs és kameralukmentes, csupa képernyő forma mellett a Fold bétás prototípusnak tűnik, kifejezetten a csúnya fajtából, határozottabb gyűrődésmintával és indokolatlanul szűkös kijelzővel becsukva. A mutatósabb Z Flip egyhüvelykes másodpanelje pedig azon humor kategóriája, amikor nem vele, hanem rajta nevet az ember. Nem mondom, hogy nincs értelme a befele csukható képernyőnek, jobban védve marad a könnyen karcolódó panel, ámde belátható, hogy a Mate Xs találta telibe igazán a műfajt, amit a legtöbben úgy képzeltek el álmaikban, hogy egyazon Foldable FullView OLED megjelenítő biztosítja a telefonos és táblagépes használatot.


A hátlap [+]

Ja, és a szelfiset, mivel a hátlapi kameranégyes mellé csukódik az egyébként 8”-es, közel négyzetes panel megmaradó fele, 6,38”-nyi képátlóval – a túloldalra 6,6” jut. Még egy ponton telibe találta a gyártó a formát: mivel a kijelző nem pont félbe hajlik, hanem az 5,4 milliméter vékony rész a 11 milliméteres kameraszekciónál pattan a helyére, és rögzül stabilan, vakon fogdosva a Mate Xs egyáltalán nem árulkodik kihajtható mivoltáról, és a zsebben sem kell attól tartani, hogy magától kinyílik, vagy valamibe beakad. Más kérdés, hogy 300 grammos tömege a nadrágot lehúzza az emberről.

A Fold kompaktabb csukva, ám jóval kisebb a kívülre eső kijelző
A Fold kompaktabb csukva, viszont vastagabb, plusz apróbb kívülre eső kijelzője [+]

Az már hab a tortán, hogy összecsukva nincs rés a hajlékony részek között, fény se szűrődik át, a konstrukció pedig szemre elég hatékonyan védi az eszközt a kosz bejutásától, persze az IP-alapú por- és víz elleni védelem kimaradt. A Mate Xs-t meghökkentő tömege ellenére is jó fogni és egy kézzel kezelni telefonként, az S20 Ultra után a 78,5 x 161,3 x 11 milliméteres kiterjedés nekem legalábbis nem okozott sokkot, a villámgyors ujjlenyomat-olvasó jobbra pedig pont hüvelykujjra esik – csak a hangerőgomb csúszott samsungosan magasra. A hátsó, piros billentyűt lenyomva az addig gondosan rögzített képernyőrész pedig 90 fokig kirúgja magát, a vastag kamerarészre markolva pedig stabil, kényelmes a táblagépes fogás, akár egy kézzel.

Félig nyitva, az asztallapon
Félig nyitva, az asztallapon [+]

146,2 x 160,3 x 5,4 / 11 milliméterre nyitva persze érdemes a Mate Xs működtetéséhez mindkét mancsot bevetni, ilyenkor a gépelés kifejezetten szuper műveletté válik, ám tény, hogy a Fold kompaktabb darab. Megtaláltam mindenesetre a módját az ágyban és a kanapén az egykezes nyitásnak és böködésnek, némi támaszték segítségével (ami lehet a készülék is), persze nem ez az elsődleges és kényelmes működtetés. Letehető egyébként a Mate Xs az asztalra félig nyitva, félarccal lefele, ám nem igazodik a szoftverfelület a függőleges, fent látható képernyőfélhez. Annyi baj legyen: a cucc formájába és kijelzőjébe fél perc beleszeretni, egy másodperc nyitni és csukni, és fájdalmas érzés a gyártónak visszaadni. Jut azonban fél fejezet a konstrukció árnyoldalára is.

Zsanér, konstrukció, kijelző

Bár szerintem az egy kijelző, több forma a hajlítható kütyük esszenciája, gyorsan meglett az érv a kifele csukódó dizájn ellen: egy napot volt Bognál és felet nálam a Mate Xs, amikor a kijelzőn a legóvatosabb zsebbe csúsztatás és kihúzás ellenére karcra bukkantunk. Szerencsére ez csak a külső, cserélhető fóliát érintette, amit a Huawei feltétlenül a szervizben javasol cserélni, mert egyébként lehet. Alatta mindenesetre éppúgy plasztik a kijelzővédő, mint a Fold esetében, csakhogy az befele csukódik, külső paneljét pedig hagyományos, karcálló üveg védi.


[+]

Nem úgy itt, és nem tudom elképzelni, hogy a kijelző ne viseljen külsérelmi nyomokat pár hét használat után, vigyázzon bármennyire rá az ember. Nyilván, akinek a 999 990 forintos vételár belefér (ez a második sokk az ismerősök arcára írva), valószínűleg a fóliacsere is pár havonta, és az is igaz, hogy látványosabb a Fold és a Z Flip gyűrődésmintája középen. Itt kikapcsolva látszik csak némi egyenetlenség, használat közben soha – inkább az ujj érez némi domborulatot a zsanér környékét tapogatva. Az már ijesztőbb, hogy itt-ott egész picit benyomható a hajlítható OLED panel.


[+]

Oké: ez valahol a technológia előnye, nem hatódik meg tőle ugyanis a Mate Xs, a zsanér alja felé böködve a kijelzőt azonban némi hangeffekt jelez illesztési bizonytalanságot. Ennél is rosszabb az a halk, tépőzárszerű hang, ami a teljes nyitáshoz közeledve, illetve a visszacsukás első pillanataiban hallatszik. Ez is a konstrukció része, ami egy hét után ugyanolyan hibátlan maradt, mint kicsomagoláskor, ám ettől még Szentkuti11-et kirázta a hideg a hangot meghallva.


[+]

Abba se vagyok biztos, ha az ember félálomban / illuminált állapotban a Mate Xs-t Galaxy Foldnak nézi, és erőből megkezdi a panelt befele csukni, kibírja-e az egyébként tényleg nagyon vékony szerkezet a hibás mozdulatot. Nyitott állapotban ne is próbáljuk zsebre vágni – már csak azért se, mert összecsukva, éppenséggel roppant masszívvá válik a szerkezet. Semmi izgés-mozgás, a nyitómechanizmus mindenhol védett a beakadó dolgoktól, tényleg olyan érzés fogni a telefont, mintha egyfunkciójú termék volna. A Fold tömzsibb, vastagabb mivolta ugyanakkor előnyt jelent nyitott állapotban.


[+]

A Mate Xs egyébként szívós fémkeretet kapott, amihez a méretes csomagolásban egy ragasztós, meglepően igénytelen keret társítható – a sérülékenyebb plasztik panelt ugyebár ez nem védi. Az 5,4 milliméteres részeket a hátlap felől érzésre plasztik takarja, méghozzá a puha tapintású fajtából, alattuk két 2250 mAh-s teleppel, amelyek 55 wattos szupertöltéssel etethetők Type-C porton.

A doboz és tartozékai – nálunk hazai szabványú adapterrel
A doboz és tartozékai – nálunk hazai szabványú adapterrel [+]

A passzoló adapterhez szokatlanul hosszú, közel kétméteres Type-C kábelt társítottak, ilyen a mikrofonos füles vége is, lévén a jack kimenet lemaradt. A töltő- és kamerarész rejti egyébként szinte az összes hardverkomponenst, a lencsék oszlopát pedig karcálló üveggel védi. A zsanér maga több mint száz, rendkívül kifinomult, cirkónium-alapú fémből készített alkatrészekből áll, mindez persze nem látszik kívülről, és szerencsére annyira szoros a mozgó részek illesztése, hogy papírlapot se lehet sehol bejuttatni.


[+]

Az apró beszédhangszóró jobbra felül kapott helyet a jól rejtőző fénymérő és közelségérzékelő társaságában, és a sztereó hangzásból is kiveszi a részét, a magasabb tartományokra koncentrálva. Az erélyesebb multimédiás egység balra, az oldalél alján lövelli a hanghullámokat kifelé. A két nanoSIM vagy a nanoSIM és a nano memory bővítőkártya felül vándorolhat a Mate Xs gyomrába a dobozolt tű segítségével – errefelé még a programozható infra vendégeskedik, megfelelő szoftverrel. A kamerakvartett tagjai: 40 megapixeles normál modul, 16 megapixeles ultraszéles, 8 megapixeles teleobjektíves (3x-os zoom), és 3D ToF egység, dupla LED villanóval, Leica támogatással. Alattuk a piros mintázatú nyitógomb az üveglap síkjában marad, így szinte lehetetlen akaratlanul kioldani a panelt.

A Mate Xs „szelfikijelzője”
A Mate Xs „szelfikijelzője” [+]

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés Huawei Mate Xs Samsung Galaxy Fold belső Huawei P30 Pro Samsung Galaxy S20 Ultra 5G LG G8X ThinQ
Képátló 8 hüvelyk 7,3 hüvelyk 6,4 hüvelyk 6,9 hüvelyk 6,4 hüvelyk
Felbontás 2200 x 2480 1536 x 2152 1080 x 2340 1440 x 3200 1080 x 2340
Technológia Foldable FullView OLED Foldable Dynamic AMOLED Curved OLED Dynamic AMOLED 2X P-OLED
Fehér fényerő 424 / 521 nit 329 / 801 nit 533 / 921 nit 334 / 1286 nit 388 / 485 nit
Fehér fényerő (min.) 1,5 nit 1,8 nit 2,0 nit 1,6 nit 2,3 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen végtelen végtelen végtelen
Színhőmérséklet 7185 / 6644 K + kézi 6327 K + kézi 6968 K + kézi 6974 K + kézi 7645 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A végére maradt, pedig a kitűnő OLED panel az igazi főszereplő, amely nyitva 2480 x 2200 pixelnyi, mobilként 2480 x 1148 pixeles, szelfizéskor pedig 2480 x 892 pixel tűéles és roppant színes tartalmat kínál. Nincs lyuk, felesleges ív, sziget vagy gyűrődésminta: szögletes óriáskijelző jár épp csak annyi kávával, ami a fogást elősegíti. Nem hiányoznak a kirobbanóan élénk színek, de kérhetünk pontos kalibrációs sémát, esti olvasómódot, jófajta gesztusvezérlést és sötét témát – bár én a kijelző puszta látványa miatt maradtam a fehér háttereknél. A Mate Xs mellett ugyanis egy vastag keretes táblagép is elszégyellheti magát, és egy hét után is elámultam, ahogy kinyitva egy darab szögletes kijelzővé terjedt a pillanatokkal korábban még mobilformájú termék. Némi napfény alatti extra beleférhetett volna: látni mindent odakint, de nem ugrik fel a fényerő jelentősen.

Kirin 990 5G, EMUI 10.1 HMS-sel

A HiSilicon Kirin 990 SoC-vel a Mate 30 Pro kapcsán már találkoztunk, a Mate Xs azonban a valamivel erősebb Kirin 990 5G-t kínálja 10,3 milliárd tranzisztorral, Balong 5G modemmel és 7 nm-es EUV gyártástechnológiával. A szett két 2,86 és két 2,36 GHz-es Cortex-A76, valamint négy 1,95 GHz-es Cortex-A55 processzormagot tartalmaz a Mali-G76MP16 grafikus gyorsítóval, valamint 2 + 1 magos Da Vinci NPU-val. Mindehhez nano memory kártyával bővíthető, 512 GB-os UFS tároló társul a leggyorsabb fajtából, 8 GB LPDDR4X RAM-mal, ami sokkal szimpatikusabb kombináció, mint az S20 Ultra 12/128 GB-os kezdőcsomagja.

Teljesítmény-teszt (a táblázat szétnyitható)
Benchmark Huawei Mate Xs LG G8X ThinQ Samsung Galaxy Fold Apple iPhone 11 Pro Max OnePlus 7 Pro Huawei P30 Pro
Rendszerchip HiSilicon Kirin 990 5G Snapdragon 855 Snapdragon 855 Apple A13 Bionic Snapdragon 855 HiSilicon Kirin 980
AnTuTu Bench. 7.x 472656 pont 412218 pont 458110 pont n/a 457803 pont 390441 pont
Geekbench 5 (single/multi) 754 / 2952 pont 716 / 2429 pont 707 / 2498 pont 1339 / 3552 pont 782 / 2722 pont 682 / 2413 pont
GFXBench Car Chase onscreen 16 fps 37 fps 30 fps 56 fps 19 fps 28 fps
GFXBench Car Chase offscreen 36 fps 38 fps 42 fps 79 fps 42 fps 33 fps
GFXBench Man. onscreen 44 fps 59 fps 48 fps 60 fps 53 fps 59 fps
GFXBench Man. offscreen 114 fps 85 fps 70 fps 173 fps 98 fps 92 fps
AndroBench Sequential Read 1800,41 MB/s 751,31 MB/s 1421,51 MB/s n/a 1426,69 MB/s 901,96 MB/s
AndroBench Sequential Write 400,94 MB/s 482,64 MB/s 401,78 MB/s n/a 207,22 MB/s 220,45 MB/s
AndroBench Random Read 206,15 MB/s 159,75 MB/s 151,35 MB/s n/a 162,83 MB/s 159,47 MB/s
AndroBench Random Write 257,14 MB/s 30,96 MB/s 32,96 MB/s n/a 25,10 MB/s 208,24 MB/s

Egy ideje lezárt kérdés a Huawei csúcsmobilok teljesítménye: legyen a Mate Xs nyitva vagy csukva, mindig tökéletesen gördülékeny minden, ha a 90/120 Hz-es képfrissítés nem is opció. Remekül optimalizálták az Android 10-en alapuló, Google-mentes EMUI 10.1-et csupa apró, visszafogott, de mozgékony animációval. Játék és böngészés közben sem jellemző az akadás, a ház pedig érzésre sehol se melegszik fel jelentősen. A rendszer ráadásul a legtöbbször hibátlanul oldja meg az alakváltást: nyitva kezdtem el az Asphalt 9-cel játszani, és menet közben összecsukva igazodott a képarány és az irányítófelület a szélesvásznú megjelenítéshez, megszakítás nélkül.

[+]

Baromi jól néz ki, ahogy a Mobilarena mobilelrendezése a Mate Xs-t kinyitva asztali formára vált, és ugyanilyen hasznos a kiterjesztés egy oszlopról kettőre az Email, a Beállítások, megannyi gyártói app és rengeteg harmadik féltől származó program esetében. A rendszer a nyitásra és csukásra azonnal reagál, igaz: a Real Racing 3 például újraindul, és akad pár másik app, amelyik megtartja az indítás képarányát. A Mate Xs mindenesetre az eddigi legprofibb multitasking mágus: az ujjat hosszan befelé húzva felugrik a dokk, és onnan az appokat balra húzva máris osztott képernyőre vált a felület, megérintve pedig ablakosan indul a legtöbb app (bár nem mindegyik). Az ablakos megnyitás az alkalmazásváltóból is elérhető, osztott nézetből pedig egy ujjhúzással tudunk teljes megjelenítésre váltani.

[+]

Számos Huawei alkalmazásban áthúzhatunk elemeket a képernyő egyik feléről a másikra, és kapóra jön, hogy egy-egy üzenet vagy értesítés kis ablakban jelenik meg, így nem szakad mg a munkamenet. Az mondjuk zavaró, hogy a Facebook Messenger minden nyitásnál és csukásnál jelez: képarány hiba miatt érdemes lenne újra indítani – pedig zéró darab problémát okoz a dolog. Pár nap alatt egyébként rutinszerűvé válik, hogy egy szabad kézzel csukva, kettővel pedig nyitva használja a Mate Xs-t az ember – az utóbbi a jellemzőbb. A váltás fizikai művelete pedig egy másodperc alatt megvan, és sosem kényelmetlen. Nem elég a multitasking? Type-C-s átalakítóval vagy WiFi-n monitorra, tévére csatlakozva máris indul az EMUI Desktop asztali felület, 8"-nyi telefonos érintőpanellel, de egér, billentyűzet is csatlakozhat Bluetoothon, és akkor egyszerre futhat több app az asztali és a táblagépes felületen.

[+]

Mivel a Mate Xs az Amerikai Kereskedelmi Minisztérium tiltása miatt nem használhatja a Google-szolgáltatásokat, a szoftverfelület alapja a HMS, és Huawei ID-vel lehet az első bekapcsoláskor bejelentkezni. Túlórázva igyekszik a sencseni gyártó saját ökoszisztémáját és AppGallery alkalmazásboltját a Google-mentes időkre felkészíteni, ám ennek a folyamatnak még az elején járunk, és sok a hiányosság. A Cloud mondjuk elég sokrétű felhőszolgáltatás: adatok, névjegyek, fájlok, képek, fotók, beállítások és biztonsági mentések szinkronizálhatók, plusz egész kedvező az 5 GB ingyenes tárhely feletti kategóriák havidíja.


[+]

Minden tudnivaló a HMS-ről!

Appokat éppúgy lehet venni az AppGalleryben, mint régebben a Play Áruházban, és minden fontos alapeszköz előre telepítve lett. Nekem azonban különösen fájó a Google csomag hiánya, mivel a Drive előfizetéstől kezdve a Keep jegyzetelőn át a YouTube-ig, a Gmail-ig, a Google Naptárig és a keresőig lényegében minden szolgáltatást használok, ráadásul több tucat appot vettem meg Play-szolgáltatásokhoz kötve. Mint majd látjuk, vannak alternatív módok pár Google szolgáltatás elérésére, ám a Huawei ehhez nem ad támpontot. Az addig tiszta, hogy a HMS a GMS riválisa, és nem érdeke más vállalat ökoszisztémáját reklámozni, főleg az után, hogy azok politikai/nemzetbiztonsági okokból hiányoznak.

[+]

Ugyanakkor a rendszerszintű Play integráció hiánya komoly érvágás, hiszen más mobilokon, így régebbi Huawei-eken remekül dolgozik össze a Kereső, a Naptár, a Gmail, a Térkép és így tovább. Az AppGallaryből ráadásul sok olyan népszerű alkalmazás is hiányzik, ami nem a Google-é, de fent van a Play Áruházban. A Viber vagy az Asphalt 9 mondjuk elérhető, és elvileg a Facebook, a Messenger, az Instagram és a WhatsApp is megtalálható lesz, közvetlen linkkel az APK fájl telepítésére, de azért kövér a hiánylista. Persze Ázsiában egymilliárdnál is többen használnak egynél több alkalmazásboltot, és nem nagy dolog az APK Pure vagy az Amazon AppStore letöltése – szerintem a Mate Xs produktivitásra és kreativitásra hajló közönsége tett már fel Windowsra vagy Macre programot, és ez mobilon sem komplikáltabb.

A Galaxy Fold és a Mate Xs egyaránt nyitva kínálja a legnagyobb felületet
A Galaxy Fold és a Mate Xs egyaránt nyitva kínálja a legnagyobb felületet [+]

Viszont nagyjából fele-fele arányban sipítoznak az alternatív boltból telepített appok, hogy jaj, merre van már a Play keretrendszer, úgy hiányzik, el sem indulok nélküle. Ez a helyzet a Google appok abszolút többségével (nem is ajánlja a keresőóriás ezeket keretrendszer nélkül feltenni), de a BKK Futár, Budapesti Menetrend, a MindiGO TV vagy a Netflix sem indul (böngészőben sem, hiszen a telefon nincs Google Widevine CDM védelemre hitelesítve). Az Amazon Prime Video alacsony felbontáson streamel, az HBO Go viszont HD-ban. Egyelőre tehát próba szerencse alapú a dolog, a Chrome és a Google Térkép mindenesetre felmegy, bár bejelentkezni az előbbibe korlátozottan lehetett, az utóbbiba egyáltalán nem. Nyilván ott a TomTom, a Here WeGo és egy rakás másik térképalternatíva, a Waze is elindult.

A Térkép a Google appban bejelentkezés nélkül és böngészőből bejelentkezve, mentett helyekkelA Térkép a Google appban bejelentkezés nélkül és böngészőből bejelentkezve, mentett helyekkel A Térkép a Google appban bejelentkezés nélkül és böngészőből bejelentkezve, mentett helyekkel [+]

Az Asphalt 9 fent van AppGalleryben és Facebook bejelentkezéssel sikerült hozzáférni Play Áruházas vásárlásaimhoz, a Real Racing 3-at pedig APK Pure-ral szereztem be, és szintén Facebookkal töltöttem le a mentésemet. A Locus Mapsből viszont csak a reklámos változat tölthető le, a fizetős a Play Áruházban van (vagy az Amazonon kellene újra megvegyem), és nem tudtam megvásárolt térképeimet sem elérni, Google-bejelentkezés hiányában. A keresőóriás legtöbb szolgáltatását azonban el lehet érni utánajárással és alternatívákkal. A gyári Email kapásból behívja a Gmail fiókot, és valahol, valamikor engedélyt adva a Naptár is bekérte Google naptáramat. Mindkettőt megoldja a BlueMail, a Xiaomi Mi File Manager pedig a Drive-val kapcsolódik össze, ahova rendben tudok oda feltölteni. YouTube-ra ott a Vanced vagy a böngésző bejelentkezéssel – az utóbbival a Dokumentumok, a Táblázatok és a Keep is elérhető, asztali nézetben. Az Android Auto kiesett, ahogy a Gboard és a Play Filmek, Zene is.

A Microsoft Office, illetve a Google Drive, Mi File Managerrel elérveA Microsoft Office, illetve a Google Drive, Mi File Managerrel elérve A Microsoft Office, illetve a Google Drive, Mi File Managerrel elérve [+]

Menetrendre használható a Here WeGo vagy az APK-s Google Térkép, a Microsoft pedig kereskedhet a Huawei-jel, úgyhogy feldobható AppGalleryből, táblagépes nézetben pedig nagyon is jól használható az Office, OneDrive szinkronizálással. Egyébként abszolút benne van a pakliban, hogy a Google egyszer engedélyt kap a Huawei-jel való üzletelésre, és ha az utóbbi visszaszerzi a licencet, ésszerű döntésnek tűnik a Play-szolgáltatások frissítéssel történő telepítése, legalábbis a nyugati piacokon. Erre viszont nincsen semmilyen garancia. A cinikusok egyébként megjegyezhetik: sokan boldogan adják el a lelküket a keresőóriásnak az ingyenes szolgáltatásokért, ám elvitathatatlanok a Google-integráció és a szolgáltatások közötti átjárhatóság kényelme. A kialakult helyzetért mindenesetre nem a Huawei szoftvermérnökeit terheli a felelősség, ők pedig remekül megoldották, hogy a változtatható képarányú EMUI felület ennyire kiforrott, gördülékeny, szórakoztató és hasznos legyen.

Kamerák, multimédia

Négy kamerát kínál a Mate Xs hátul, és mivel oda csukódik a 6,38”-es képernyőfél, ugyanennyi optika és jókora panel jár a szelfizéshez, nagyjából minden móddal és dupla LED villanóval. A normál, az ultraszéles és zoompéldák mutatják ennek az előnyeit: remek a minőség, jófajta a háttérelmosás, plusz három látószög jár az önvideókhoz is, remek stabilizálással, akár 4K-ban.


[+]

A főegység 40 megapixeles quad-Bayer szűrővel – 4:1-es pixel binning feldolgozás után persze 10 megapixeles fotók készülnek (f/1,8-as blende, PD-autofókusz, az optikai képstabilizálás kimaradt). Az ultraszéles modul 16 megapixeles a Mate 30 Pro sokkal jobb 40 megapixelese helyett (f/2,2, autofókusz, szupermakró), a zoomegység 3x-os optikai nagyítást kínál 8 megapixelről 10-re skálázva (autofókusz, f/2,4, optikai képstabilizálás). Adott végül a 3D ToF mélységérzékelő, illetve a dupla LED villanó.


[+]

A Huawei-é az egyik legjobb kamerás app, hiszen nem csak az automatika remekel AI módválasztással, a kézi beállítások is elérhetők minden lencséhez RAW mentéssel (a fő- és ultraszéles lencsék nyersfájljai a széleken továbbra is zöldesek). Az extrém magas érzékenységek viszont valamiért hiányoznak, akárcsak a fénnyel festés. Nem úgy a panoráma, a HDR, a lassított (960 FPS) és gyorsított mozgás, a háttérelmosás illetve a monokróm felvétel. Az első oszlop a 40, a második a normál 10 megapixeles, a harmadik az ultraszéles, a negyedik pedig a 3x-os zoomképeket rejti.

A 40 megapixeles fotók kínálnak ugyan extra részletet negyedakkora felbontáshoz viszonyítva, ám mivel vágásra ott a zoom, a második oszlopban pedig jobb a dinamika, nyugodtan lehet 10 megapixelen maradni. Ehhez ugyanis jó vonalélesség tartozik, ami csak a széleken csorbul némileg, előnyösek a színek, visszafogott a zajszűrés és rendben van a fénymérés. Az ultraszéles kamera gyengébb vonalélességgel és túlexponálással dolgozik, nagy a minőségdeficit a Mate 30 Próhoz viszonyítva. A 3x-os optikai zoomképek a legpontosabbak fénymérésben, és csak azért nem tűélesek, mert 8-ról 10 megapixelre skáláz a szoftver – kerülhetett volna 10 megapixeles szenzor a lencse mögé. A főkamera makróképeire átlagos, az ultraszéles optika szupermakróira rengeteg részlet jut, az utóbbival 3 cm-re lehet lopódzni a témához.

A főkamera este alapból is remek eredményeket hoz össze (első sor), csak az optikai stabilizálás kimaradásáért kár. A dinamika még előnyösebb az éjjeli módot bevetve (második sor), amit simán meg lehet tartani kézből. A Mate 30 Pro mégis élesebb és színhelyesebb este, ami kiváltképp az ultraszéles kamerára igaz.

Ez az optika fájó pont a millió forintos végösszeg tekintetében, éjjeli módban is épp csak használható naplemente után. A 3x-os optikai zoom ügyesebb: kellő részlet jut automata módban a képekre, csak néha elég sötét minden – sebaj: ott az éjjeli mód és az optikai képstabilizálás, így máris jobb a helyzet.

A legnagyobb videófelbontás 4K 60 FPS-sel, amire a főkamera és az ultraszéles képes, máskülönben digitális zoom áll rendelkezésre. Talán a szoftveres stabilizálás az oka, mindenesetre van a felvételeknek némi darabossága.

Kiegyensúlyozottabb a 4K felvétel 30 FPS-sel, továbbra is tűéles képpel, ilyenkor pedig már a 3x-os zoomlencse is bevethető – a fókusz csak ezt használva rakoncátlankodik néha. Korrekt az elektronikus képstabilizálás, ami kifejezetten profivá válik 1080p-re váltva. Cserébe nyilván gyengébb a képminőség, hiszen alacsonyabb a felbontás. Szerintem a 4K / 30 a tuti, a szelfivideók is jó minőségűek.

A sztereó hang tiszta és részletes, nincs túlszűrve, így például az intenzívebb széllökéseket is hallani, a hang megvágása nélkül. Egy picit a rendszer mintha előnyben részesítené a mélyeket. A kamerás összkép tehát jó, épp csak arra kell figyelni, hogy a kisujj ne lógjon az optikák elé – amatőr hiba, amibe az elhelyezkedésük miatt első nap belefutottam. Kifogás a tavaly őszi, komolyabb kameraszett hiánya: bele kellett volna férnie.

[+]

A Huawei Zenelejátszója immár online szolgáltatással is rendelkezik, máskülönben minden helyben tárolt állománnyal megbirkózik. A Type-C-s fülesre korrekt hang jut, jack dugóshoz viszont nekünk kell átalakítót vásárolni – cserébe tiszta, dinamikus, részletes hangképet kapunk.


[+]

Elsőre határozottan meglepett a multimédiás hangszóró teljesítménye: ennyire vékony rácstól a mobilos átlagot bőven felülteljesítő, telt hangzást nem vártam. Másodjára jöttem rá, hogy a magas tartományokra fókuszálva a beszédhangszóró is besegít, így együttesen elég erélyes produktumot hoznak össze. Érdekes, hogy álló helyzetben a Mate Xs monó hangszóróként üzemel (ilyenkor az alsó a közép- és mély tartományokra fókuszál, a beszéd a jelzett magasakra), elforgatva viszont valós kétcsatornás hangzás jár.


[+]

Furcsa dolog nyitott állapotban videót nézni, ám a YouTubehoz speciel passzol a dolog (Vanced, böngésző), lévén egyszerre lehet mozizni és a kommenteket böngészni. Persze össze is csukhatjuk a Mate Xs-t, amely lejátssza a HDR kódolású YouTube és helyi videókat, ám belesül a Netflix bármilyen forrású elindításába, Widevine L1 CDM védelem nélkül pedig az Amazon Prime Video alacsony felbontáson ragad. A gyári videólejátszó egyébként sokrétű, és várhatóan ehhez is kapcsolódik a későbbiekben gyártói tartalomszolgáltatás.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A Mate Xs két nanoSIM-et fogad be, minden hazai LTE sáv, az első SIM esetében pedig NA és NSA 5G architektúrák támogatásával (N38 / N41 2515 - 2690 MHz / N77 / N78 / N79 / N1 / N3 / N28, TX: 703 - 733 MHz, RX: 758 - 788 MHz). A beszélgetési hangminőség remek: a hangszóró kellően erélyes és a túloldalon is tisztán értettek. Nyilván csukott állapotban érdemes beszélgetni, de a poén kedvéért kipróbáltam, milyen nyitva fülhöz lehet szorítani a cuccot (elég idétlen, mint azt körülöttem megjegyezték). A kétcsatornás WiFi modem érzékenysége jó (802.11a/b/g/n/ac, wave2, Direct, HotSpot, Display). A Bluetooth 5.0-s (A3DP, LE, SBC, AAC, LDAC), az USB 3.1 Gen1-es (Type-C, MTP, OTG, DisplayPort) – a dobozban 2.0-s USB kábel van, a mikrofonos füles is erre a portra csatlakozik. A navigáláshoz a földi antennák és routerek mellett a GPS, a GLONASS, a Galileo, a QZSS és a BeiDou műholdakat lehet használni két csatornán, villámgyors pozicionálással, kissé pontatlan iránytűvel. Akad gyorsulásmérő, giroszkóp, légnyomásmérő, hall szenzor, NFC és infraport.


[+]

A zsanér két oldalán egy-egy 2250 mAh telep bújik meg, 4500 mAh-nyi kapacitást nyújtva, és mivel a mellékelt adapter a termékoldal és a gyártó hazai képviselete szerint is 55 wattos (a tesztpakk lévőre 65 watt van írva), fél óra 82%-ig, háromnegyed alatt 95%-ig, kereken egy óra alatt pedig 100%-ig jut a töltés, ami azért is örvendetes, mert a vezetékmentes opció kimaradt. A merülés nem csak használat, hanem képernyőfüggő is, a Mate Xs-t ugyebár használja az ember nap közben 8 és 6,6”-en egyaránt. Én mindenesetre a legintenzívebb fotós és videós napokból is kihoztam 5-7 órás képernyőidőket, kényelmes esti töltéssel. Visszafogottabb nyomogatással pedig a két nap garantált és 6-9 képernyőóra meglehet, ami az alacsony készenléti fogyasztással igazán örvendetes. Ha ez se volna elég, egy csomó energiatakarékos opció besegít – vagy a cucc félképennyős használata.


[+]

Összefoglaló

Értékelés: Huawei Mate Xs
Külső
Ergonómia 7,5 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 8 pont
Kijelző mérete, minősége 9 pont
Belső
Kezelhetőség 8 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 9 pont
Audio 9 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 3 pont
Hogyan értékelünk?

Íme, az egymillió forintos kérdés: lehet-e egy 999 990 forintos telefont ajánlani úgy, hogy ötödannyiért kapható életképes tavalyi csúcsmobil szívósabb konstrukcióval és Google-csomaggal, hajlítás hóbortja nélkül? Legyen bármennyire újszerű és elképesztően menő, a válasz nemleges – persze mindenki arra költi megtakarítását, amire akarja. A Mate Xs-be mindenesetre könnyű beleszeretni: buszon állva és mászkálva csukva és egy kézzel, ülőhelyet foglalva vagy kiterülve és kétkezes használatra nyitva egyaránt gigászi képernyőfelület jut felesleges ívek, otromba noccsok és lukak nélkül, gördülékeny váltással mobilos és táblagépes nézet között. Egy másodpercnyi váltással a cucc mindig a lehető legpraktikusabb formáját kínálja, plusz a dolog elképesztően menőn is néz ki, és nincs jelenleg még egy eszköz a piacon, amelyik egy képernyővel hozza a három funkciót (a kitűnő szelfiknek és önvideóknak is jut képernyőfelület). A Huawei üdvöskéje mellett a Galaxy Fold bétás terméknek tűnik, ami csúnya és indokolatlanul pici kijelzőt kínál csukva, a Z Flip 1”-es külső paneljét pedig lesajnálóan mosolyogja meg az ember.

A Mate Xs ráadásul döbbenetesen vékony nyitva, éppen ezért nem vészesen vastag csukva, összességében pedig egy és két kézzel is kényelmes a fogás – bár 300 grammon igencsak nehéz a hordozás. Saját használatomat, Play-szolgáltatások nélkül azonban jelentősen korlátozta a cucc, és bár nem tartom Google szoftvereit kötelezőnek (mindig jó a konkurencia, és még jobb a személyes adatokat megtartani), ám ettől még sokan használják ezeket Magyarországon, rengeteget vásároltak az Áruházban és jelenleg nincs hivatalos megoldás ezen tartalmak elérésére. Oké: nem a tervezőket terheli a felelősség, dúl a kínai-amerikai gazdasági / nemzetbiztonsági harc, folyamatosan bővül az AppGallery kínálata, egyébként pedig vannak alternatív források és webes megoldások a keresőóriás dolgainak helyettesítésre, ami nem teljesíthetetlen vagy illegális feladat. A tény azonban tény marad: a Play-szolgáltatások kimaradása a hajlítható buliból hatalmas érvágás (bár nem kizárt, hogy egy frissítéssel egyszer visszatérnek), az ár pedig úgy is sokkoló, hogy a Fold vagy a Pro Max után már dobtunk egy-két hátast.


[+]

Persze ott az új forma, a sok különleges anyag, a bonyolult zsanér, az alacsony gyártásszám, a kutatás-fejlesztés költsége, a tophardver, az 512 GB-os tároló, az 5G modem és csodálatos, hajlékony OLED panel. Mindehhez kitűnő multitasking, a legtöbbször hibátlan telefon/tablet átmenet, korrekt dupla hangszóró és jófajta kameraszett jár – bár a Mate 30 Pro eggyel tutibb lencséinek bele kellett volna férniük. Csukva amúgy rendben van az összeszerelés, vakon fel se tűnik a Mate Xs nyitható mivolta, kitárva azonban kevésbé szívós a váz, mint a zömökebb Foldé, melynek sérülékeny kijelzője befele csukódik, így védettebb zsebre vágva. Oké: a Huawei szervizben cserélhető az előre applikált fólia, és először az karcolódik meg, ám ettől még a kulcs, a köröm és minden éles tárgy ádáz ősellenség marad. A tetszett plecsni végül azért kerül oda, mert a teszt végén, Google-csomag nélkül is maradt a mosoly az arcomon, a méretes kijelzőt igény szerint nyitva és csukva. Ez olyan élmény, amitől nem vártam, hogy ennyire menő lesz, ezt pedig a remek üzemidő és az egyórás gyorstöltés tesz kerek történetté. Ám hiába a Mate Xs az eddigi legátgondoltabb és legproduktívabb hajlítható ketyere, a műfaj számomra onnantól válik majd életképessé a külső hatásokkal tarkított mindennapokban, ha a képernyővédelem felnő a hagyományos okostelefonok szintjére – és akkor se hiszem, hogy bármilyen mobileszköz megér majd 999 990 forintot.

Huawei Mate Xs

Bone123 a.k.a. Hidegkuti Zoltán

Specifikáció

Huawei Mate Xs
Huawei Mate Xs Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE/5G
Méret kinyitva 161,3 x 146,2 x 5,4 / 11 milliméter
Méret csukva 161,3 x 78,5 x 11 milliméter
Tömeg 300 gramm
Színvariációk sötétkék
SIM-foglalat 2 x nanoSIM
Kijelző
Kijelző képátlója 8" nyitva
6,6" és 6,38" csukva
Kijelző felbontása 2480 x 2200 pixel nyitva (414 ppi)
2480 x 1148 és 2480 x 892 pixel csukva
Kijelző típusa Foldable FullView OLED kapacitív érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa HiSilicon Kirin 990 5G
Processzor típusa 2 x 2,86 GHz-es + 2 x 2,36 GHz-es Cortex-A76 + 4 x 1,95 GHz-es Cortex-A55 + 2+1 magos Da Vinci NPU
Processzor csíkszélessége 7 nm
Processzor utasításkészlete ARMv8
Grafikus chip Mali-G76MP16
RAM mérete 8 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Belső tárhely 512 GB
Memória bővíthetősége nano memory (256 GB-ig)
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 850/900/1900/2100 MHz
LTE B1/B2/B3/B4/B5/B6/B7/B8/B9/B12
B17/B18/B19/B20/B26/B28/B32
5G N38/N41 2515 ~ 2690 MHz /N77/N78/N79
N1/N3/N28 TX: 703 - 733 MHz, RX: 758 - 788 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA / LTE / 5G van / 42,2 Mbps / 5,76 Mbps / ? / ? Mbps
IrDA / Bluetooth van / 5.0 (A2DP, LE, SBC, AAC, LDAC)
WiFi 802.11a/b/g/n/ac wave 2 (dual band, HotSpot, Direct, DLNA, Miracast)
USB USB 3.1 gen1 (Type-C, MTP, OTG, DisplayPort)
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő A-GPS + GPS (L1 + L5), GLONASS, Galileo (E1 + E5a), BeiDou, QZSS (L1 + L5)
NFC van
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 10 + EMUI 10.1 (HMS)
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek Témák, Telefon-kezelő, Fájlkezelő, Zseblámpa, Tükör, Okos Vezérlő, Egészség, HiCare, Hangrögzítő, App Segéd, AppGallery, E-mail, Használati útmutató, Phone Clone, Tippek, Számológép, HiVision, Zene, Videó, Böngésző
Multimédia
Elő- és hátlapi kamerarendszer 40 megapixel (normál látószög, f/1,8-as rekeszérték, autofókusz)) + 16 megapixel (ultraszéles látószög, f/2,2-es rekeszérték, autofókusz, szupermakró) + 8 megapixel (3x-os teleobjektív, f/2,4-es rekeszérték, OIS) + 3D ToF kamera, kettős LED, színszenzor
Videófelvétel 4k (30, 60 fps), 1080p (60/30/120/960 fps)
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó sémák
FM-rádió nincs
Üzemidő
Alap akkumulátor 2 x 2250 mAh lítium-ion
Készenléti idő n/a
Beszélgetési idő n/a
Zenelejátszási idő n/a
Egyebek
Giroszkóp, gyorsulásmérő, légnyomásmérő, hall szenzor, iránytű, oldalsó ujjlenyomat-olvasó, hangszenzor, infraport, közelségérzékelő, fényérzékelő, 55W SuperCharge gyorsöltés, sztereó hangszóró

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés