HMS tudástár

Egy helyen minden tudnivaló a Huawei Mobile Services ökoszisztémát használó telefonokról és táblagépekről, illetve az AppGalleryről.

HMS-es telefon beüzemelése és az adatok átvitele

Egyre több HMS-es telefont tesztelünk – olyan Huawei vagy Honor márkájú mobilt, amelyiken a Huawei Mobilszolgáltatásai jelen vannak, a Google-é viszont nem. Ez több változást hoz az első bekapcsolástól kezdve az alkalmazáskínálatig, úgyhogy megalkottuk és időközönként frissíteni fogjuk a HMS tudástárat, amely segít a beköltözésben, az eligazodásban, az alkalmazások beszerzésében, a Google-szolgáltatások elérésében és a hazai-nemzetközi ökoszisztéma megismerésében. Kapcsolódó fórumtémánkban várjuk a nyitva maradt kérdéseket, és amennyiben mi vagy közösségünk tud ezekre válaszolni, egészséges diskurzus kialakulására számítunk. Megjegyeznénk: nem lesz szó sem illegális úton beszerzett alkalmazásokról és a Google-keretrendszer nem hivatalos telepítéséről, sem pedig politikai jellegű értekezésről, és ennek követését várjuk el közösségünktől is, hiszen cikkünkben és topikunkban a téma a Huawei Mobile Services.


[+]

Ez az anyag azoknak igyekszik segíteni, akik elgondolkodtak HMS alapokra épített Huawei és Honor eszközök beszerzésében, de nem tudják pontosan, hogy ez milyen változásokkal jár, illetve azoknak is, akik már egy ilyen termék tulajdonosai, de szeretnének többet kihozni az eszközükből. Éppen ezért – noha jelen cikkünk egyben is koherens egész igyekszik lenni – most kivételesen tartalomjegyzéket is prezentálunk, hogy gyorsan meg lehessen találni a minket érdeklő fejezetet:

Huawei ID
Huawei Cloud
Költözés régi telefonról Phone Clone-nal
EMUI kezdőoldal
Petal Search
AppGallery
EMUI-s alkalmazások
Hazai AppGallery alkalmazáslista
Alkalmazások alternatív forrásból
A Google szolgáltatások elérése
Itthon kapható HMS készülékek
Huawei közösség
Huawei promóciók


[+]

A Huawei márkát a hazai lakosság 95%-a ismeri, sokan viszont csak mostanában tudták meg, hogy a gyártó eszközökön átívelő ökoszisztémáját HMS-nek hívják. Pedig a sencseniek mobilszolgáltatásai régi, Google-szolgáltatásokkal szerelt telefonokon is elérhetők voltak, csak 2020-tól lett hangsúlyos a dolog a HMS kizárólagosságával, ugyanis ugrottak a keresőóriás szolgáltatásai és szoftverei. Szerencsére az AppGallery Huawei alkalmazáspark ma már saját maga végeláthatatlan alkalmazás- játék- és szolgáltatáskínálatot nyújt, viszont nehézségekbe azért könnyű belefutni HMS felhasználóként, és ennek leküzdésében segédkezünk.

[+]

Huawei ID

Hosszas történetmesélés helyett kezdjük egy HMS-es telefon kicsomagolásával! Az első bekapcsolást a régió kiválasztása, a licencek elfogadása, valamint a WiFi jelszó és a SIM PIN-kód megadása követi – valamilyen internetkapcsolatra mindenképp szükség lesz, ha most be akarjunk jelentkezni Huawei ID-nkkal. Amennyiben nem rendelkezünk Huawei azonosítóval, létre kell hozni egy fiókot működő e-mail cím vagy telefonszám használatával, a születési dátum, a régió és kellően biztonságos jelszó megadása mellett.

[+]

Érdemes az e-mail címet és a telefonszámot egyaránt megadni, így mindkettőre érkezhet helyreállító kód, ha jelszavunkat elfelejtenénk. Ha kész van Huawei ID-nk, felhasználónévvel, e-mail címmel, SMS-sel vagy másik HMS-es telefon segítségével, QR-kóddal tudunk bejelentkezni. Elképzelhető, hogy SMS-ben, levélben vagy másik telefonon megerősítő kódot kapunk – amint ezt az új telefonon beírjuk, a bejelentkezés sikeres.

[+]

Huawei Cloud

Ha ez megvan, jöhet az adatszinkronizálás. A Huawei felhőszolgáltatása Cloud néven fut, és kiválaszthatjuk: kérünk-e biztonsági mentést és visszaállítást képeinkről, adatainkról, jelszavainkról stb. Ha korábban mentettünk adatokat, most visszaállíthatjuk. Praktikus a névjegyek, a Huawei Böngésző, a Naptár, az Óra, a Jegyzetek vagy a WiFi modemek adatait a felhőben tárolni a könnyű hozzáférés miatt, melyből 5 GB áll ingyenesen rendelkezésre, de a Huawei Drive-ot előfizetéssel bővíteni lehet. Kapóra jön a Cloud akkor is, ha telefonunkat elveszítenénk: a webes felületre bejelentkezve megkereshetjük, hangjelzést küldhetünk rá, zárulhatjuk és az adatokat törölhetjük, amennyiben persze a mobil internethez kapcsolódik.

[+]

A Cloud beállítást beüzemeléskor éppúgy átugorhatjuk, mint a biztonsági védelem beállítását, mindenesetre érdemes jelkódos és erős biometrikus védelmet felállítani, hogy illetéktelenek ne juthassanak hozzá adatainkhoz. Kérhetjük a Huawei fejlett szolgáltatásait is, azaz a gyors WiFi váltást több router között, az időjárás előrejelzést, a helyszolgáltatások engedélyezését a HMS számára, a HiSearch kereső aktiválását és a HiCare intelligens állapotfelmérést. Csatlakozhatunk a felhasználói élményt segítő programhoz és engedélyezhetjük az automatikus szoftverfrissítéseket.

[+]

Költözés régi telefonról Phone Clone-nal

A beállítás utolsó szakaszában adatainkat átemelhetjük a Cloudból vagy régi Huawei, Android, esetleg iOS rendszerű eszközről QR-kód beolvasásával vagy a képernyőn megjelenő WiFi hálózatra kapcsolódva. A régi eszközön el kell indítani a Phone Clone nevű alkalmazást, amely a Huawei/Honor telefonokon telepítve van, a többire viszont be kell szerezni a megfelelő alkalmazásboltból. A két készülék összekapcsolása után kiválaszthatjuk, hogy a névjegyek, az üzenetek, a hívásnaplók, a jegyzetek, a hangfelvételek, a naptárak, a fotók, a zenék, a videók, a dokumentumok, a rendszerbeállítások és az alkalmazások közül mit akarunk átemelni.

[+]

Lesz olyan alkalmazás, amelyiket nem lehet: ilyenek a Play Áruház rendszerében vásárolt tartalmak, a legtöbb Google alkalmazás, illetve néhány olyan, amelyik Play-szolgáltatásokat igényel az induláshoz – ezek alternatíváiról itt értekezünk. Olyan is lesz, amelyiket átemeljük, aztán mégse indul el, vagy nem teljes funkcionalitással, és ebben sajnos a fejlesztők háza táján kell kopogtatni. Ha az adatmigrálással megvagyunk, a rendszer bemutatja a teljes képernyős gesztusvezérlést, de hagyományos ikonokkal is navigálhatunk a telefonon. Végül kapunk pár alkalmazástippet és aktiválhatjuk az Appajánlót – ezzel pedig a beállítás végére értünk, máris felugrik az EMUI rendszer főképernyője!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt