Egymilliót kérnek a hajlítható Huawei Mate Xs-ért

Bemutatkozott a Mate Xs, amely egy csomó dolgot tud a végül forgalomba nem került Mate X-hez képest, de ezen már nincs Google szolgáltatáscsomag. Mondjuk ennyiért úgysem veszi meg senki...

Pont egy éve történt, hogy a Huawei a barcelonai MWC-n bemutatta első, hajlítható kijelzővel szerelt okostelefonját, a Mate X-et. Egy év alatt “csak” annyi történt, hogy a vele kvázi egyszerre bejelentett Samsung Galaxy Fold már egy ideje kapható, a Mate X sosem került felénk piacra, az amerikai-kínai kereskedelmi civakodás eredményeképpen az új Huawei telefonokra nem kerülhetnek rá a Google szolgáltatásai, úgy mellesleg pedig épp kitört az utóbbi évtizedek legsúlyosabbnak tűnő járványa Kínában, ami miatt most az ország gyakorlatilag csökkentett módban fut.


A Mate X-et még tavaly láthattuk az MWC-n [+]

És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a Huawei amúgy mindent megtett, hogy a fentiek ellenére (vagy épp ezért) ott legyen az idei Mobile World Congressen kiállítóként, úgyhogy ők különösen rosszkedvűek lettek, amikor ezt a rendezvényt a szervező GSMA lefújta. Viszont ha már ennyire nekikészültek és kicuccoltak Barcelonába, akkor már megtartották a Mate Xs bemutatóját, amin ugyan nem voltunk ott, de ezzel egy időben Budapesten is megtekinthettük az újdonságot, miközben mi is figyelemmel kísértük a közvetítést nézve, hogy mi zajlik a MWC helyén és helyett.


[+]

A Mate Xs méretileg nem nagyon változott, de ez egyáltalán nem baj. Viszont rengeteget finomodott maga a hajlítás, a Mate X-nél még volt egy meglehetősen ijesztő nyekergés ilyenkor, az XS-nél inkább azt lehet mondani, hogy amikor a végállásába kerül a kihajtás után a termék, akkor van egy “racsnis” hang, amit akár bizalomgerjesztőnek is tekinthetünk. Sokkal elegánsabb lett a zsanér egyébként is, kevésbé bumfordi, nem tűnik olyan bétásnak sem, szóval a legfontosabb területen biztosan történt előrelépés.


[+]

A Fold mellett a Mate Xs sokkal elegánsabbnak hat, de teljesen más a koncepció is azzal, hogy itt nem egy könyvszerűen nyíló termékről van szó, hanem a külső ívre feszítették fel a kijelzőt. Ez persze továbbra is fenntartja az aggályt a dolog sérülékenységét illetően, az egy dolog, hogy ha odaverem valamihez a csücskét, akkor mi lesz vele, de ennél valamelyest gyakrabban történik meg, hogy olyan tárgyak érintkeznek a kijelzővel, amelyek karcokat hagyhatnak rajta, nagy kérdés, hogy mennyire tudták strapabíróra megcsinálni. Kétrétegű műanyag (poliimid) borítást kapott, ami ellenállóbb, mint korábban. Elvileg van hozzá tok, de akkor nem lehet szétnyitni a terméket, csak miután a tokból kihámozta az ember. A kinyitva meglepően vékony készülékházban 4500 mAh-s akkumulátor kapott helyet.


[+]

Az összecsukott Mate Xs egy teljes értékű, kompromisszumok nélküli okostelefonként funkcionál jókora, 6,6 inches AMOLED kijelzővel, alig látható kávákkal (konkrétan balra nulla) és bika hardverrel, a frissített termékben már a 990-es Kirin chipset dolgozik, ráadásul az összes Mate Xs képes 5G hálózatokon is üzemelni. A RAM és a belső tárhely mérete régiónként eltérhet, de legalább 8 GB RAM és 512 GB tárterület jut a digitális dolgainknak.


[+]

Kamera kapcsán a lényeg majdnem változatlan: megvan három lencsénk a hátlapon, meg továbbra is ott a Leica felirat. Normál (40 MP), háromszoros optikai zoomra képes modul (8 MP) és nagylátószög (12 MP), ezeket nyújtja a Mate Xs is, plusz kapott egy 3 megapixeles ToF modult is. Elvileg 2,5 centiről tud makrót a cucc, a hibrid zoomnak köszönhetően pedig harmincszoros nagyítás is elérhető. Az előlapi kamerával viszont nem sokat szórakoztak, mert konkrétan nincs, legalábbis az összecsukott telefonnál semmi nem rondít bele a kijelző négyszögletességébe. A megoldás triviális, ha a kamerát elindítjuk és megnyomjuk a virtuális szelfi-gombot (ami az előlapi kamerára vált minden egyéb telefonnál), akkor (és jelen szoftverben csak akkor) bekapcsol a kijelző hátulsó levő része, az elülső pedig szól, hogy talán fordítsuk meg a telefont. És innentől egyértelmű, plusz elég jó minőségű lesz az eredmény is. Egyébként a jelenlegi szoftverrel meg lehet csinálni, hogy a szelfi módból kilépve a komplett működést a kijelző hátsó felén folytatjuk, ami talán bug, talán viszont egy olyan funkció, aminek még nincs meg a komplett implementációja, de hardveresen nyilván adott a lehetőség, hogy a júzer választhasson, hogy melyik legyen a telefon eleje.


[+]

A nyitási műveletet továbbra is a kamerarendszer alatti piros gomb megnyomásával indíthatjuk. Ami simán egy mechanikus retesz, igazából egy kis pöcök tartja össze az összecsukott telefon két felét, ezt engedi el a gomb megnyomása. A Mate Xs kissé határozottabb kézimunkát kér, mint a Fold, illetve alapvetően kétkezes a művelet, viszont hajlandó(bb) megállni ilyen-olyan köztes szögekben a termék, aminek azonban túl sok funkcionális értelme nincs. A teljesen szétnyitott kijelző jócskán nagyobb, mint amit a Samsung tud, a 8 hüvelykes, majdnem négyzetesre hízó kijelző már simán a tablet kategóriába esik. A hajlítás csíkja alig látszik ilyenkor és ujjal is kevésbé tapintható ki, a Fold ezügyben egyértelműen rondább. De azt kinyitva is tudom egy kézzel kezelni, a Mate Xs mindenképpen kétkezes termékké válik, viszont összecsukva is bőven sokkal nagyobb kijelzőt ad, mint a Fold.

Galaxy Fold vs. Mate XsGalaxy Fold vs. Mate Xs Galaxy Fold vs. Mate Xs [+]

A Fold és a Mate Xs összehasonlítása nem megkerülhető, ha csupán két olyan hajlítható kijelzős eszköz van (lesz) a piacon, ahol “normál” méretű telefonból csinálunk tabletszerűbb elrendezést, de látszik, hogy a két termék nagyon sok ponton eltér. Konstrukciós szempontból mindkét megoldásnak van előnye és hátránya, az biztos, hogy ha ezek egyszerre jöttek volna piacra, akkor a Huawei egy sokkal elegánsabb és filigránabb, modernebbnek tűnő termékkel szorongathatta volna meg a Fold bevezetését (már csak azért is, mert az még önmagában sem sikerült tökéletesre…), így viszont a Mate Xs-re hárul a feladat, hogy megpróbálja fél évvel később ledolgozni a kezdeti lemaradást. Ez viszont nem lesz könnyű úgy, hogy a Mate Xs-en nincsenek Google szolgáltatások, hanem a HMS-re vagyunk korlátozva (és az EMUI 10-re), amely ugyan tényleg olyan tempóban fejlődik, ami elképesztő ahhoz képest, hogy mikor álltak neki, de sok vásárló számára mégiscsak problémát jelenthet. Ahogyan a Fold, ez a masina is kapott osztott kijelzős alkalmazásmegjelenítést, két app tud egymás mellett futni, plusz még rájuk is lehet lebegő ablakban dobni egy harmadikat.


[+]

A Mate Xs sikere pedig lehet, hogy pont azon múlik, hogy mire itthon (és Európában) boltokba kerül a termék, addigra össze lehet-e olyan szintre ütni a HMS-t, hogy sokak számára vállalható kompromisszumokkal lehessen használni. A sok-sok megszokott szolgáltatást és alkalmazást pótolni nagyon nehéz feladat és nem is lehet maradéktalanul megcsinálni, de ha a Huawei életben akar maradni az európai piacon, akkor legkésőbb a P40 startjáig meg kell oldják ezt a feladatot. Láthatóan iszonyatos mennyiségű erőforrást áldoznak erre, addig pedig van még egy meggyőző érv, amivel akár a majdani P40, akár pedig a Mate Xs mellett fent lehet tartani az érdeklődést: ez pedig az árazás.


[+]

És amikor először megsúgták az árát, akkor azt hittem, hogy viccelnek. Vissza is kérdeztem, de nem, a Mate Xs hazai ára 10 forint híján kerek 1 millió. Ami valami egészen szürreálisan elszállt ár, mert lehet azt mondani, hogy bizonyos aspektusból jobb, kiforrottabb, vagy többet tud mint a Fold, de ezen nincs Google szolgáltatáscsomag, ami miatt pont alacsonyabb ár lenne indokolt. Március végén kerülhet itthon forgalomba, de nem számítunk tömött sorokra a boltok előtt.

 

Azóta történt

Hirdetés