Huawei Mate 50 Pro - blendemonda

Állítható rekeszértékkel villog a Huawei kameratelefonja, ismerős hibák kerülnek fókuszba.

Hirdetés

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A Mate 50 Pro egy vagy két nanoSIM-et fogad be minden hazai 4G sáv támogatásával, ugyebár 5G modem nélkül. Bár nem folyik ideális ütemben az 5G kiépítése Magyarországon, a hálózatfejlesztésben is érdekelt és szankcionált Huawei nem tehetné meg, hogy 100 ezer forint felett 4G-s telefont árul, persze nem tehet mást. A beszélgetési hangminőség mindkét oldalon remek: tisztán és hangosan szól a rács felül és hatékony a mikrofonok zajszűrése a túloldal irányában. Megvan a kétcsatornás WiFi 6 modem jó érzékenységgel (802.11a/b/g/n/ac/ax, 2x2 MIMO, HE160, 4096 QAM, 8 Spatial-stream Sounding MU-MIMO, HotSpot). A Bluetooth 5.2-es (A2DP, LE, SBC, AAC, LDAC), az USB pedig 3.1 Gen1-es (Type-C, MTP, OTG, DisplayPort 1.2, EMUI Desktop kivetítés). Nem hiányzik az iránytű, a gyorsulásmérő, a giroszkóp, a barométer, a hall szenzor, az infra és az NFC – persze a Google-féle mobilfizetés kimaradt, akárcsak több alternatíva. Az A-GPS mellett megvan a többcsatornás navigációs egység a villámgyors pozíciószerzéshez (GPS L1 + L5, Galileo E1 + E5a, GLONASS L1, BeiDou B1 + B1C + B2a, QZSS L1 + L5, NavIC).


[+]

A Mate 50 Pro a Kínai Népköztársaság területén másfajta műholdas kapcsolatra is képes: a BeiDou konstelláció Message 3 protokollját használva, szabad ég alatt vészüzeneteket lehet küldeni róla a Changlian alkalmazás segítségével – akkor is, ha nincs elérhető földfelszíni hálózat. Ez viszont egyoldalú, azaz választ nem lehet fogadni műholdakon keresztül a hatóságoktól, a szolgáltatás egyelőre pedig Kínára korlátozott. Fontos ugyanakkor, hogy az Apple mellett a Huawei is nyitott a műholdas kommunikáció felé olyan területeken, ahol nincs elérhető hálózat, és erről egyre többet fogunk hallani a következő években. A Starlink és társainak bekapcsolódásával az évtized végére várhatóan nem marad fehér folt a földfelszínen, ahonnan ne lehetne erre alkalmas, ám nem célspecifikus okostelefonnal valamiféle kommunikációt fenntartani a világgal, és ez életeket menthet.


[+]

A 4700 mAh-s telep határesetnek tűnik a 6,74”-es panelhez társítva, ám talán a 4G-s Snapdragon, talán az ügyes optimalizálás hoz a vártnál jobb, 5-7 órás, remek üzemidőt, amibe még némi játék és fotózás is beletartozik. A folyamatos 3D-s versenyzés és a 4K felvétel persze most is gyorsan átrágja magát a telepen, ám visszafogott használattal simán összejöhet a kétnapos töltésráta, és a kábelen töltött idő sem vészes: a 66 wattos adapter fél óra alatt 90%-ig jut és 39 perc alatt dolga végére ér. A vezetékmentes töltésplafon 50 watt, és mindkét módon opció a nyilván lassabb fordított töltés.


[+]

Huawei Mate 50 Pro
Pro
Remek összeszerelés és kijelző, IP68 védelem
Kiemelkedő minőségű fotók, portrék, szelfik
Villámgyors és kitartó működés
Kontra
Döbbenetes ár
Nincs 5G és Google keretrendszer
Rengeteg app és szolgáltatás elérése korlátozott
Gyenge képfeldolgozás kézi apertúraváltáskor
Túlszűrt videóhang, túl sok kontraszt éjszaka
Pontozás
Kialakítás, védelem 10 pont
Kijelző 10 pont
Sebesség 10 pont
Szoftverfelület 7 pont
Fotózás, videózás 9,5 pont
Hangminőség 8 pont
Adatkommunikáció 8 pont
Üzemidő 9 pont
Ár/érték arány 5 pont
Indulóár (HUF, 8/256 GB) 579 990

A Mate 50 Prónak érdekességei vannak, nagy meglepetései viszont nincsenek: 580 ezer forintos, kabaréba illő árával, 5G és Google keretrendszer nélkül senkinek nem tudom javasolni, hacsak nem milliomos mobilkollektor. Az adatkommunikációs csúcsszint sokkal olcsóbban is alapelvárás, amit 4G-s plafonnal a készülék nem üt meg, a Google (vagy Apple) szoftvercsomag pedig esszenciális mifelénk, és nem oké, hogy kerülőúton kell ezeket helyettesíteni, körülményessé téve a használatot. Ezzel nyilván a Huawei is tisztában volt, úgyhogy letette a piac talán legjobb fotós szettjét nappal, elképesztő részletességgel és rendkívül sokrétű zoomképességekkel, de az ultraszéles kamera, a szelfik és a remek háttérelmosást prezentáló hátlapi porték is elismerést érdemelnek. Ott van aztán a csúcsminőségű, 120 Hz-es OLED panel, a kétféle biometrikus azonosítás, a korrekt hangszórópár, a villámgyors működés, a kiegyensúlyozott játékélmény és a hosszú üzemidő.

Mégsem tökéletes a kamerás helyzet: este túl sok a kontrasztból és a színekből, a jófajta videókat pedig túlszűrt sztereó hang húzza le, amit évek óta nem hajlandó javítani a márka. Végül hiába ügyes trükk a blendeállítás, ha kézi módban lehet csak szabályozni, ott ugyanis gyatra a képfeldolgozás minősége. Így ezúttal nincs meg a Huawei-nek a kameratelefonos trón, a kevesebb trükköt kínáló iPhone Pro szimplán kiegyensúlyozottabb és megbízhatóbb, és ott van ugye a használat egyszerűsége, még a zárt iOS-re is elérhető Google szolgáltatásokkal. A Mate erősségei tehát változatlanok, a gyengeségei jól ismertek és innentől az olvasó igényén és pénztárcáján múlik, melyik telefonra ruház be – az biztos, hogy aki egy Huawei mellett dönt, idén is különc marad.

Bone123 a.k.a. Hidegkuti Zoltán

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés