Hirdetés

Huawei Experience: Ezért jön kapóra a szenzorzoom

A Mate 50 Pro hátlapi szettje három kamerával biztosít ötféle veszteségmentes nagyítást.

A profi vagy elhivatott hobbifotós kelléktárának része a cserélhető objektíves fényképezőgép váza mellett egy rakás optika, elvégre széles látószögű tájképhez, nagy tartományú zoomhoz, tűzijátékhoz, portrékészítéshez vagy makrófotózáshoz más-más lencsetulajdonságra van szükség. Egy tökéletes világban egy csúcstelefon kiváltaná ezt a méretes és drága szettet, ám itt még nem tartunk apró szenzorokkal és lencsékkel, viszont kétségtelenül fejlődik a műfaj, és a Huawei legújabb csúcskészüléke saját tesztünkben is remekelt kattintáskor.

A Huawei Mate 50 Pro a P50 Pro jobbján
A Huawei Mate 50 Pro a P50 Pro jobbján [+]

A Huawei Mate 50 Pro jó példa az optikákra, a szenzorokra és a képfeldolgozásra egyaránt fordított, különös figyelemre, összesen négy kamerát szétszórva a fém/üveg házon.

  • Előlapi kamera: 13 megapixel, 18 mm-es fókusztávolság, f/2,4-es rekesz, 3D ToF segédrendszer
  • Hátlapi főkamera: 50 megapixel, 23 mm, f/1,4 - f/4, PD-autofókusz, optikai képstabilizálás
  • Ultraszéles kamera: 13 megapixel, 13 mm, f/2,2, PD-autofókusz, szupermakrók
  • Zoomkamera: 64 megapixeles, 95 mm, f/3,5, PD-autofókusz, optikai képstabilizálás

Ez ugyebár egy előlapi és három hátlapi látószöget jelent, aminél van több a piacon, és ha van négy, milyen jó lenne öt vagy hat! Csakhogy a lencseszaporítás extra mérettel és tömeggel jár, a költségekről nem beszélve, miközben van egy frappáns trükk a veszteségmentes nagyításra pluszkamera nélkül. Itt jönnek be a képbe a mai okostelefonok nagyfelbontású szenzorjai és ügyes képpont-egyesítő algoritmusai – a Huawei-é XD Fusion Pro névre hallgat. Ám mindenekelőtt példálózzunk a legszélesebb látószöggel.

Ultraszéles kamera, 13 megapixel

A 120 fokos látótérbe kényelmesen bele lehet komponálni lényegében bármit anélkül, hogy egy része kilógna, és torzításkorrekcióval együtt is kitűnő mindenfelé a részletesség. A legtöbbször viszont a főkamera szűkebb látószöge pont tökéletes, íme a felvételei 4:1-es pixel binning után:

Főkamera, 12,5 megapixel

Újfent csupa részletet kapunk kitűnő dinamikaátfogással, ha viszont belenagyítanánk 2x-en a képbe, van egy kis bökkenő: a periszkópos zoomkamera 3,5x-ös, ami néha túlzott mértékű nagyítás lehet. Itt jön képbe az 50 megapixeles főszenzor, ha ugyanis készítek ezen a felbontáson egy felvételt, majd kivágom a közepső negyedét, éppen 2x-es nagyítású, veszteségmentes zoomfotót kapok. Ez volna a szenzorszintű zoom, és szerencsére nem kell nekünk állítgatni és vágni: csíptetőmozdulattal 2x-es nagyítást választva a kameraalkalmazás megoldja a dolgot.

Főkamera, 2x-es szenzorzoom, 12,5 megapixel

A motorháztető alatt persze van bőven dolga az algoritmusnak, mert nem olyan nyilvánvaló az éles szenzorzoom fotó. A quad-Bayer szenzorok nyers képinformációját például demosaic és remosaic algoritmussal kell színes és részletes felvétellé alakítani, a dinamikát többelemes képfeldolgozással kiigazítani, majd a 2x-es nagyítású képet méretre vágni. Ez pedig kétségtelenül jól megy a Huawei-nek, és szerencsére a mai mobilpiacon jó pár másik csúcstelefonnak. És akkor ott a dedikált zoomkamera.

Zoomkamera, 3,5x-ös optikai nagyítás, 16 megapixel

Gyakran jön kapóra a nagyobb zoomtartomány, és a Mate 50 Pro 3,5x-ös nagyításban kivételesen jó minőségben rögzít. Ezzel a relatíve messzi, szemmel nehezen elkülöníthető és leolvasható részletek is közel kerülnek és jól láthatóvá válnak. De még csak nem is ez a modul legfőbb trükkje, hanem a 64 megapixeles szenzor, mert ezzel is veszteségmentes a 2x-es szenzorzoom, amit a 3,5x-ös optikai alapokkal kombinálva a főkamerához képest 7x-es nagyítást kapunk.

Zoomkamera, 7x-es szenzorzoom, 16 megapixel

Érdemes megnézni, mennyire jól leolvasóhatók a feliratok és milyen részletesek a textúrák mondjuk a házfalakon, közel annyi részlettel, mintha a telefon dedikált, 10x-es zoomkamerát is kínálna, pedig nem teszi. Ügyes megoldással a Huawei csúcskészüléke így három hátlapi egységgel kínál öt látószögben minőségi felvételt, és a piacon egyre gyakrabban követik a példáját. Elvégre nem lehet a végtelenségig szaporítani a lencseszámot, egy kis trükkel és kreativitással pedig kevesebből is ki lehet hozni sokat.

Azóta történt

Előzmények