Lehozza a műholdakat a Mate 50 az égről

Kínában startolt el a Huawei legújabb csúcsszériája, nem maradt el a Porsche különkiadás.

Hirdetés

A tervek szerint és kevés megmaradt titok leleplezésével tért vissza kétéves pihenőről a Huawei Mate család a Mate 50, a Mate 50 Pro és a Mate 50 RS Porsche Design személyében. Mindhárom modellnek sikerült lecsapnia a 4 nm-es Snapdragon 8+ Gen 1 chipre, de az amerikai szankciók miatt továbbra is 4G LTE az adatátviteli plafon teteje, ami egyre jobban rácsaphatja az ajtót a gyártóra, főleg méregdrága készülékeire.


A Mate 50 Pro [+]

A Mate 50 Pro 6,74"-es és 120 Hz-es OLED panelt kínál 1212 x 2616 pixelen sajátos felbontással, 10 bites színmélységgel, lekanyarodó oldalakkal és a retró, széles noccs váratlan visszatérésével. Ide 13 megapixeles, széles látószögű egység és 3D mélységérzékelő rendszer került a háttérelmosáshoz és az arcazonosításhoz, 4K felvételi opcióval.

A változtatható apertúra hatása a mélységélességre a Mate 50 Pro kamerájával
A változtatható apertúra hatása a mélységélességre a Mate 50 Pro kamerájával

A mate-esen kerek hátlapi kameratárcsán 50 megapixeles, optikailag stabilizált kamera a főszereplő egy különleges trükkel: f/1,4-es és f/4-es rekeszérték között tudja szabályozni a blendét. Ennek Ultra Aperture XMAGE Camera a marketingneve, és a rekeszt tíz lépésben lehet változtatni a mélységélességgel való optikai játékért. Az ultraszéles kamera 13 (f/2,2), a zoomegység pedig 64 megapixeles (f/3,5, OIS). Akad még egy tízcsatornás multispektrum szenzor is a LED villanó és a lézeres fókuszsegéd mellett. Megvan a 4K 60 fps felvétel és egy rakás kamerás szoftveropció.


A változatható apertúrájú lencserendszer keresztmetszete [+]

A tápellátásért 66 wattos vezetékes és 50 wattos vezetékmentes töltésszabvány felel, és vészhelyzeti energiatakarékos módban 1%-os töltöttség esetében is készenlétben marad a telefon három óráig, hogy kritikus hívások elérhetők legyen. A Mate 50 Pro 6800 jüanon indít 256 GB-os kivitelben, ami 400 ezer forintnak felel meg, de ennek akár egyharmada is rárakódhat extraként, ha egyszer ideér.

A Mate 50 RS Porsche Design
A Mate 50 RS Porsche Design [+]

Ennél is exkluzívabb a Mate 50 RS Porsche Design, újfent karakteresebb küllemmel és kamerás extrákkal, a Pro alapjaira építkezve. Ha minden igaz, a legfőbb alkatrészkülönbség a telefotós kamerát illeti, amely 64 helyett 48 megapixels és telemakró névre hallgat. Automata fordítóval a küllem kapcsán a porcelán és CeraBicolor kerámia neveket sikerült kihámozni a termékoldalról, és biztos ezek is belejátszanak a döbbenetes, 13 ezer jüanos indulóárba (760 ezer forint), 512 GB-os konfigurációban.

Akárcsak társai, a Mate 50 is por- és vízálló IP68-as alapokon
Akárcsak társai, a Mate 50 is por- és vízálló IP68-as alapokon [+]

A legszerényebb Mate 50 sem gyengélkedik csak azért, mert nincs a nevében utótag: 6,7"-es OLED panelt kínál 90 Hz-es képfrissítéssel és 1224 x 2700 pixeles felbontással a lapos képernyős és a kevésbé tolakodó, 13 megapixeles kameralyukas fajtából. Hátul az 50 megapixeles, változtatható blendéjű kamerát, illetve a 13 megapixeles ultraszéleset 12 megapixeles telefonos egység kísérte el, optikai stabilizálásra csak ez utóbbi képes. Ezúttal 4680 mAh-s a telep és 128 GB-os az alapkonfiguráció, 5000 jüanos kínai indítással (292 ezer forint). Arrafelé a család HarmonyOS 3 operációs rendszert futtat, a nyugati termékoldal szimplán csak EMUI 13 felületet jelöl, mint tudjuk, androidos alapokon.


[+]

Oké, de most akkor mi van a műholdakkal, és hogy jönnek ide egyáltalán, ha nem navigálásról van szó? Nos, a három készülék az első, amelyik képes a BeiDou pozíciómeghatározásra szánt műholdrendszer Message 3 protokollját használni. Így olyan helyeken (és valószínűleg ez első körben Ázsiára korlátozott, mert az európai termékoldal meg sem említi), ahol nincs földfelszíni, mobilhálózati lefedettség, a Changlian appon keresztül a tulajok vészhelyzeti üzenetet küldhetnek magukról és pozíciójukról a szatelliteknek. A kommunikáció viszont egyoldalú: válaszüzenetet vagy hívást a Mate 50 család nem tud fogadni, nincs ugyanis ehhez megfelelő hardvere (és talán a műholdaknak sincs). Az Apple kétirányú megoldásáról, ami holnap mutatkozik be, és a SpaceX, illetve az amerikai T-Mobile ambiciózus műholdas terveiről itt írtunk részletesebben.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés