Hirdetés

Huawei Experience: Így vált apertúrát a Mate 50 Pro

A Huawei telefon tíz lépésen állítja legsokrétűbb kamerája blendenyílását.

Továbbra is töretlenül fejlődik a mobilfotózás és -videózás az optikák, a szenzorok, a képfeldolgozás és a puszta opciószám alapján, ezért nem létezik egyetlen olyan referenciakészülék, amihez túl sokáig lehetne bármi mást viszonyítani. A képminőséget tesztelő DxOMark például a Huawei Mate 30 Pro szettjét 123, a Mate 40 Pro kamerarendszerét 135, a Mate 50 Próét pedig 149 ponttal jutalmazta, és bár mi nem számolgatunk, errefelé temérdek képet és videót megosztva jeleztük tesztünkben: mi is látjuk a fejlődést.


[+]

A Mate 50 Pro 3D mélységérzékelővel megtámogatott, 13 megapixeles kamerát kínál az előlapon (18 mm-es fókusztávolság, f/2,4-es blende, fixfókusz), 13 megapixeles ultraszéleset a hátlapon (13 mm, 120 fokos látószög, f/2,2, PD-autófókusz) és 64 megapixeles teleobjektíves egységet periszkópos kialakítással (90 mm, f/3,5, PD-autofókusz, optikai képstabilizálás), amely alapból 3,5x-ös nagyítást kínál a főkamerához viszonyítva, ám nagy felbontású quad-Bayer szenzorjával és ügyes képpont-egyesítésével 7x-es állásban is veszteségmentesen nagyít.


[+]

A legkülönlegesebb tudást a Huawei azonban az 50 megapixeles főkamerának tartogatta (24 mm, quad-Bayer RYYB szenzor, PD-autofókusz, optikai képstabilizálás): tíz lépésben lehet állítani az optika blendenyílását. Vegyük át gyorsan, mi is a rekesz vagy a blende: a klasszikus fotográfiában az az apró, mozgó lemezekből álló szerkezet, melynek nyitásával és zárásával a szenzorra jutó fénymennyiséget szabályozhatjuk. Ez egy a hobbifotózás szentháromságából: az expozíciót a rekeszérték mellett még az érzékenység és a záridő állításával lehet változtatni, viszont csak a blendeállítástól módosulnak az optika tulajdonságai.


[+]

A Mate 50 Pro azon kisszámú okostelefonok egyike – és az egyetlen, ami megvásárolható ma a piacon –, amelyik a komolyabb fényképezőgépekhez hasonlóan fizikailag állítja a blendenyílást, f/1,4-es rekeszérték mellett juttatva a legtöbb fényt az Sony IMX766 szenzorra. Nem véletlen, hogy éjszaka is ezt a blendeértéket választja az automatika, hogy a legalacsonyabb érzékenység mellett mentse a felvételeket. Ez ugyanakkor kisebb mélységélességet jelent, vagy úgy is mondhatnám: a téma keskenyebb sávja marad fókuszban, és a háttér jobban elmosottnak látszik, ami kapóra jöhet közelképek vagy arcok fotózásakor is.

F/4-es állásban értelemszerűen ennek ellentéte figyelhető meg: több részlet marad éles az előtérben, és kevésbé homályos a háttér, úgyhogy ez az állás ideális nappal, mondjuk tájkép készítésekor. A Mate 50 Pro automatikája négy állásban szabályozza a blendét téma és fényviszonyok szerint, kézi módban számunkra pedig az f/1,4, f/1,6, f/1,8, f/2, f/2,2, f/2,5, f/2,8, f/3,2, f/3,5 és f/4-es állások érhetők el, opció szerint JPG, nagy felbontású JPG vagy DNG RAW formátumban mentve. Persze szabályozhatjuk a fehéregyensúlyt, a fókuszt, az expozíciókorrekciót, a záridőt, az érzékenységet és a mérési módot is. Következzen mindjárt három téma, amely a változó rekeszérték eltérő lencsetulajdonságait demonstrálja:

Főkamera f/1,4-es, f/2-es, f/2,8-as és f/4-es apertúra, 12,5 megapixel

Jól látható a különbség tágabbra nyitott (f/1,4) és szűkebbre vett blendeérték között (f/4), és ez a legkülönfélébb témákhoz adhat plusz egy állítási lehetőséget a szokásos opciók mellé. A telefonnal debütált egyébként a Huawei új képalkotó rendszere, az Xmage is, amely az optika és a szenzor összhangjától kezdve a témafelismerésen át a többelemes XD Fusion Pro képfeldolgozásig vezérli a képkészítés folyamatát, hogy mindig a legideálisabb felvétel szülessen.

A Huawei a szoftveres és a hardveres háttérelmosást is profin összehangolta: a Mate 50 Pro portréi talán a legjobbak a mobilpiacon. Érdemes megnézni, ahogy Dani kolléga ruházata és hajszálai milyen pontosan különülnek el a háttértől, mindenféle pixelhiba vagy elmosott élek nélkül. Az 50 megapixel pedig kapóra jön, hogy a látótérbe nagyítva is kellően éles portré szülessen az arcról, megfelelő expozíció és bőrtónusok mellett. A Huawei tehát képminőségben és hardveres-szoftveres sokrétűségben egyaránt versenyképes kameratelefont hozott a piacra, ám innentől a mobiltulajnak kell a jó témát megkeresni és az albumot minőségi képekkel megtölteni. A mi kollekciónk itt tekinthető meg.

Azóta történt

Előzmények