Van magyar ára a Huawei Mate 50 Prónak

Bemutatkozott a Huawei új csúcsmodellje, amely technikailag kivételes készülék, ám egyáltalán nem mondható kedvező árfekvésűnek és minden erőfeszítés dacára még mindig küzd az embargós limitációkkal.

Elég jól tudtuk, hogy mit fog bejelenteni a Huawei, hiszen a Mate 50 készülékcsalád hazai pályán, vagyis Kínában már egy ideje kapható. A kérdés inkább az volt, hogy az európai kiadás mennyiben más, mely modellekkel próbálnak itthon is szerencsét, mi lesz a termék ára és hogyan tudnak felülkerekedni azokon a korlátozásokon, amelyek visszatartják a fogyasztók zömét attól, hogy Huawei telefont vásároljanak. Nos, ezekre mind kaptunk választ.


[+]

Magyarországon két színben lesz kapható a Huawei Mate 50 Pro, ez az egy modell jön hozzánk a szériából, nyitóára pedig 569 000 forint. Ami egy nagyon magabiztos árazás egy 5G nélküli, Google szolgáltatásokat alapesetben nélkülöző terméktől még akkor is, ha Snapdragon 8+ Gen 1 chipsetet kapott, 120 Hz-es, 1212 x 2616 pixeles OLED kijelzőt villant 6,74 inchen (akkora noccsal, amit még az Apple sem mert volna rajzolni), a hátlapi kameratrió fő attrakciója pedig a 10 lépésben változtatható blende F/1.4 és F/4.0 között.


[+]

A lézeres autofókusszal és optikai stabilizációval megtámogatott, 50 megapixeles főkamera motoros blendével rendelkezik, ami egyedülálló a mobilos mezőnyben, de nincs ok panaszra a 64 megapixeles, három és félszeres nagyítást kínáló telés modulra sem, egyedül a 13 megapixeles ultraszéles megoldás tűnik papíron relatív középszerűnek. Sztereó hangszórók, Nano Memory bővíthetőség, 66 wattos vezetékes és 50 wattos vezeték nélküli töltés, 4700 mAh-s akkumulátor és IP68-as védelem is van a tulajdonságok listáján, tehát hardveres szempontból sokat nyújt a Mate 50 Pro.


[+]

Viszont nincs 5G, valamint továbbra is hiányoznak a Google ökoszisztéma elemei, ám a történetben most már van egy csavar. Egyrészt az AppGallery alkalmazásáruházba beledrótozták a Petal Search keresőmotort, ami APK fájlokból is telepít számos forrást automatizáltan felhasználva, másrészt pedig a Huawei hivatalosan is elkezdte hirdetni, hogy akinek nagyon kell a Google, az a G Space alkalmazással ezt is megkaphatja, ráadásul az eddigi hirdetésekkel teletűzdelt felülethez képest reklámmentes fiókkal. A G Space egy közvetítő app, ami gyakorlatilag elhiteti a Google szolgáltatásokkal, hogy ő egy korábbi Huawei termék, így nincs korlátozva a hozzáférés, nagyon leegyszerűsítve másnak adja ki magát, ami valójában.


[+]

Ez korábban egy tűrt, de nem támogatott szoftveres trükk volt, ami mostanra a Huawei hivatalos kommunikációjának is része, kvázi mint a megoldás a legtöbb nehézségre, egyelőre pedig úgy tűnik, hogy a Google ugyan nem támogatja, de nem is tiltja a korlátozások ilyetén módon történő rugalmas értelmezését. Persze felmerülhetnek adatvédelmi aggályok és nyilván az is megfontolásra késztetheti a felhasználókat, hogy nincs ígéret arra, hogy ez mindig működni fog, a Huawei harmadik féltől származó alkalmazásként tekint a G Space-re, a valós fejlesztő kilétét egyelőre homály fedi. A megoldást a későbbiekben részletesen bemutatjuk, mert amúgy valóban működik.

A Mate 50 Pro mellett a Berlinben korábban bemutatott Nova 10 is megjelent itthon 239 ezer forintos nyitóáron, szintén támogatva a G Space használatát.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés