Van magyar ára a Huawei Mate 50 Prónak

Bemutatkozott a Huawei új csúcsmodellje, amely technikailag kivételes készülék, ám egyáltalán nem mondható kedvező árfekvésűnek és minden erőfeszítés dacára még mindig küzd az embargós limitációkkal.

Hirdetés

Elég jól tudtuk, hogy mit fog bejelenteni a Huawei, hiszen a Mate 50 készülékcsalád hazai pályán, vagyis Kínában már egy ideje kapható. A kérdés inkább az volt, hogy az európai kiadás mennyiben más, mely modellekkel próbálnak itthon is szerencsét, mi lesz a termék ára és hogyan tudnak felülkerekedni azokon a korlátozásokon, amelyek visszatartják a fogyasztók zömét attól, hogy Huawei telefont vásároljanak. Nos, ezekre mind kaptunk választ.


[+]

Magyarországon két színben lesz kapható a Huawei Mate 50 Pro, ez az egy modell jön hozzánk a szériából, nyitóára pedig 569 000 forint. Ami egy nagyon magabiztos árazás egy 5G nélküli, Google szolgáltatásokat alapesetben nélkülöző terméktől még akkor is, ha Snapdragon 8+ Gen 1 chipsetet kapott, 120 Hz-es, 1212 x 2616 pixeles OLED kijelzőt villant 6,74 inchen (akkora noccsal, amit még az Apple sem mert volna rajzolni), a hátlapi kameratrió fő attrakciója pedig a 10 lépésben változtatható blende F/1.4 és F/4.0 között.


[+]

A lézeres autofókusszal és optikai stabilizációval megtámogatott, 50 megapixeles főkamera motoros blendével rendelkezik, ami egyedülálló a mobilos mezőnyben, de nincs ok panaszra a 64 megapixeles, három és félszeres nagyítást kínáló telés modulra sem, egyedül a 13 megapixeles ultraszéles megoldás tűnik papíron relatív középszerűnek. Sztereó hangszórók, Nano Memory bővíthetőség, 66 wattos vezetékes és 50 wattos vezeték nélküli töltés, 4700 mAh-s akkumulátor és IP68-as védelem is van a tulajdonságok listáján, tehát hardveres szempontból sokat nyújt a Mate 50 Pro.


[+]

Viszont nincs 5G, valamint továbbra is hiányoznak a Google ökoszisztéma elemei, ám a történetben most már van egy csavar. Egyrészt az AppGallery alkalmazásáruházba beledrótozták a Petal Search keresőmotort, ami APK fájlokból is telepít számos forrást automatizáltan felhasználva, másrészt pedig a Huawei hivatalosan is elkezdte hirdetni, hogy akinek nagyon kell a Google, az a G Space alkalmazással ezt is megkaphatja, ráadásul az eddigi hirdetésekkel teletűzdelt felülethez képest reklámmentes fiókkal. A G Space egy közvetítő app, ami gyakorlatilag elhiteti a Google szolgáltatásokkal, hogy ő egy korábbi Huawei termék, így nincs korlátozva a hozzáférés, nagyon leegyszerűsítve másnak adja ki magát, ami valójában.


[+]

Ez korábban egy tűrt, de nem támogatott szoftveres trükk volt, ami mostanra a Huawei hivatalos kommunikációjának is része, kvázi mint a megoldás a legtöbb nehézségre, egyelőre pedig úgy tűnik, hogy a Google ugyan nem támogatja, de nem is tiltja a korlátozások ilyetén módon történő rugalmas értelmezését. Persze felmerülhetnek adatvédelmi aggályok és nyilván az is megfontolásra késztetheti a felhasználókat, hogy nincs ígéret arra, hogy ez mindig működni fog, a Huawei harmadik féltől származó alkalmazásként tekint a G Space-re, a valós fejlesztő kilétét egyelőre homály fedi. A megoldást a későbbiekben részletesen bemutatjuk, mert amúgy valóban működik.

A Mate 50 Pro mellett a Berlinben korábban bemutatott Nova 10 is megjelent itthon 239 ezer forintos nyitóáron, szintén támogatva a G Space használatát.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés