Hirdetés

Huawei Experience: Vésztartalék növeli a Mate 50 Pro üzemidejét

A Vészhelyzet mód 1%-os töltöttségnél is kínál kulcsfunkciókat, hanghívást és extra készenlétet.

Kivel hányszor fordult elő, hogy elfelejtette a mobilját feltölteni, vagy szimplán csak kifogyott belőle a nap végére a szufla? Jobb esetben kellemetlenség, rosszabb esetben bukhat az ember egy fontost hívást vagy üzenetet, nem tud életjelet adni magáról szeretteinek, esetleg nem tud a telefonnal fizetni vagy digitális jegyet érvényesíteni. Márpedig nincs mindig kéznél hordozható akkubank vagy konnektor, adapter és kábel a kütyübe életet lehelni.


Minden telefon addig jó, amíg van az akkumulátorában töltöttség [+]

Bár a változatható apertúrájú főkamera és a dizájn a Huawei friss csúcskészülékének főhangsúlya, az üzemidő is remek a Snapdragon 8+ Gen 1 és az EMUI 13 felület megfelelő optimalizálásának, valamint a 4700 mAh-s telepnek hála, amit 66 watton villámgyorsan fel lehet tölteni – már ha kéznél van az adapter. Ha mégis út közben jutna a mobil energiájának a végére, akkor van a Mate 50 Prónak egy ügyes trükkje: 1%-os töltöttségnél bekapcsol a Vészhelyzet üzemmód.


[+]

A lítiumionos akkumulátorok nem veszik jó néven a teljes lemerítést, és nem is működnek az eszközök a feszültség nagyobb esésekor, úgyhogy a dolgot a hosszú ciklusélettartamért jobb elkerülni, és létezik egy ideje a mobilpiacon a funkciókat erősen korlátozó, extra energiatakarékosság ennek megakadályozására. Egyébként a modern kütyük a teljes lemerülésnek elébe mennek, és némi energiatartalék mellett kapcsolják ki a telefont – ha viszont életbevágó a használata, kapóra jöhet a maradék energia károsodás nélküli felhasználása, és ez irányban tett a Huawei fejlesztéseket.


[+]

A Mate 50 Pro Vészhelyzeti módja egyfelől alacsony fogyasztású, fekete hátterű főképernyőt kínál, ahova hat alkalmazás ikonja dobható ki. Nem mindegyik támogatja a módot, de a legtöbb igen, és a szokásos alaptudás mellett kapóra jöhet mondjuk a Petal Térkép vagy a Fordító indítása, ha idegen helyen tájékozódnánk. 1%-os töltöttség mellett a készülék háromórányi készenlétet biztosít mobilhálózaton vagy 12 perc hanghívást és jó pár QR-kód leolvasást, illetve mobilfizetést, mielőtt az EMUI rendszer biztonságosan kikapcsolná a telefont.


[+]

Másfelől a Mate 50 család úgynevezett „energiaakkumuláló pumpás technológiát” használ, és a sajtóközlemény megfogalmazása szerint egy vékony „szívószállal” újrapolimerizálja az akkumulátorban a megmaradt ikonokat, hogy alacsony feszültség mellett is összegyűjtsön némi energiát anélkül, hogy a felhasználása a telep élettartamát megrövidítené. A technológiát a Huawei ennél bővebben nem részletezi, ám fontosabb is, hogy élesbe kipróbálva tényleg sikerült az üzemidőt egy kicsit kitolni.


[+]

1%-ra merülve a Vészhelyzet mód bekapcsolt és pár percig valóban lehetett telefonálni a Mate 50 Próval, és amint az energiaforrásra került, az üzemmód kikapcsolt és a szokásos EMUI főoldal betöltött, magyarán nekünk semmi dolgunk nem volt. A legjobb persze a töltöttséget szisztematikusan 20% felett tartani, ügyes algoritmussal és hardveres trükkökkel a Huawei mindenesetre a lemerülés határán is magabiztosan táncol, az utolsó utáni pillanatra is tartogatva némi extra üzemidőt, ami életmentő lehet.

Előzmények