Elstartolt a Google I/O

Gépi tanulás, Google Segéd és Home

Megkezdődött a Google (és tulajdonképpen a fölötte lévő Alphabet ernyővállalat) idei fejlesztői konferenciája, méghozzá a keresőóriás legfőbb irodáinak tőszomszédságában, a kaliforniai Mountain View városkában. Az ötletekről és megvalósulásukról szóló kis animáció után ki más, mint a vezérigazgató, Sundar Pichai szaladt fel a színpadra, hogy a Google-szolgáltatások több mint egymilliárd mindennapos felhasználásáról beszéljen.


[+]

Az aktív androidos eszközök száma egyébként már kétmilliárd fölött van havi bontásban, de ma már nem is a mobil, hanem a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás áll a figyelem középpontjában Mountain View-ban. A gépi mély tanulás (deep learning) és a természetes nyelvi feldolgozás is elhangzott, és persze a hangalapú vezérlés előnyeit is kiemelte Pichai, mielőtt kollégáinak átadta a szót, hiszen a Google Assistant, vagyis Segéd meglehetősen széles körben elérhető (órák, otthoni Home segéd, Android Auto, Assistant API, telefonok stb.).


[+]

Pichai a Google vizuális képfelismerő és minőségjavító megoldásait is hangsúlyozta, amelyet a Google Fotók alkalmazás és a Pixelek kamerái is kihasználnak. Bemutatkozott a Google Lens szoftvermód, amely, mondjuk egy virág felé fordítva azonnal megmondja róla, milyen fajta (például allergiaveszély fenn áll-e), vagy egy étterem homlokzatára fókuszálva a (a GPS adatokat is bevetve) máris kidobja a hely értékeléseit. Ez az MI-re épülő megoldás a Google Segéden és a Google Fotókon keresztül lesz elérhető első körben, még 2017-ben. A Google Cloud fejlesztéséről és a mögötte álló adatközpontokról is szó esett, a keresőóriásnál pedig Google.ai kutatásai és fejlesztései is szóba kerültek, még mindig a gépi tanulás égisze alatt.


[+]

Visszatérve a Google Segédre: az Assistant már 100 milliónál is több mobilkészülékre elérhető, és folyamatosan fejlődik, az okosotthonok kezelését beleértve. Fejlődött a csevegőképessége is, azaz komplexebb mondatokat is megért, és ha kell, játékosabban, persze alapvetően egyre hatékonyabban válaszol. A Home például képes elkülöníteni a családtagokat hangjuk alapján, és saját preferenciájuk és adatbázisuk alapján válaszolni.


[+]

A telefonról pedig nem csak hanggal vagy gépeléssel lehet a Segédet munkára fogni, most már ugye része a Google Lens is, amely akár azonnal lefordít egy idegennyelvű feliratot, kártyát vagy táblát. A Goggle Segéd mától egyébként elérhető iOS-re is, a Google Assistant SDK-val pedig bármilyen okoseszközbe beépíthető lesz. Az ismert márkák elektronikus és háztartási eszközeiben a Google Assistant Built-In (a segéd beépítve) feliratot kell keresni vásárláskor. Ezzel párhuzamosan az okosotthon megoldások közül is tucatnyi újabb működik együtt a Segéddel, a fejlesztők tehát rámentek a dologra. A nyelvi korlátok is oldódnak lassan: érkezik a francia, a spanyol, a portugál, az olasz és a koreai hangtámogatás, még az év végéig.


[+]

A Home otthoni, hangszórós segéd is egyre több piacon megjelenik majd, Európát és Ázsiát beleértve, bár se a magyar megjelenésről, se a magyar nyelvi csevegésről nem esett még szó. Viszont eltanul egy új trükköt proaktív segítség néven: előre jelez például, ha forgalom miatt egy eseményre előbb kellene otthonról elindulni, és így tovább. Mostantól az USA-ban és Kanadában ingyen lehet a Home-ról, hangutasítással vonalas és mobilszámokat hívni, és ha például a férj vagy a feleség kéri anyu megcsörgetését, a Segéd a megfelelő édesanyát hívja föl, és nem az anyóst, fontos ugye. Zenei oldalról immáron hangutasítással elérhető a Spotify, a SoundCloud vagy a Deezer adatbázisa, mozgóképes oldalról pedig becsatlakozik az HBO Go és sok másik szolgáltatás.


[+]

Egy kis fricska a kijelzővel szerelt Amazon Echo Shownak: a Google szerint úgyis van otthon elég rögzített és mobilis kijelző, így például megjeleníti a Home-ról kért navigációt a telefon, avagy a megtekinteni kínált műsor, klip információit az okostévé, esetleg a Chromecasttal felturbózott képernyő. Megjelennek ugyanígy a naptáresemények és minden Google-féle információ a csatlakoztatott képernyőn, megint csak a kérdező hangja és megosztott adatai, preferenciái alapján. A tévére aztán a lejátszási listák, a DVR-en tárolt felvételek és a YouTube kedvencei is kidobhatók hangutasítással, magyarán a távirányítótól is meg lehet szabadulni, aki még erre is lusta volna.

Android O, Android Go

Szép lassan átterelődött a téma az Androidra. Az Android Wear most már 2.0-nál jár, és tucatnyi klasszikus óragyártó is a Google partnere. Az Android Auto 300 járműmodellel kompatibilis, 100 kábelszolgáltató partnere az Android TV-nek, még mindig bővül a Chromebookok piaca, és ugye kétmilliárd havi aktív felhasználója van a mobilos operációs rendszernek. Persze sokan az Android O friss információra kíváncsiak, és erről is esett szó. Fluid élmények vezényszó alatt olyan multitasking megoldásokra kell gondolni, mint a kép-a-képben, széles körben kiterjesztve az itt-ott már elérhető, kis képernyős futtatást egy másik alkalmazás fölött. Például a videochat kis ablakban tovább folyhat, miközben a felhasználó a naptárban vagy a galériában matat, és persze egy sor multimédiás app is elfuthat picike méretben (a böngészőnek kevésbé lenne értelme).


[+]

Notification Dots, azaz értesítési pöttyök néven az ikonok szélein megjelennek apró pacák, ha az adott appra noti futott be. Most már nem kell lehúzni az értesítési függönyt, elég az indítóra hosszan rányomni, és fölötte megjelenik az értesítés, amire helyben reagálni is lehet, vagy törölni. Autofill, avagy automatikus űrlapkitöltés néven a Google adatbázisából pillanatok alatt be lehet jelentkezni a különféle fiókokba, ha az adott app a passzoló API-t beépíti. Ez új telefonba való beköltözéskor lehet például hasznos: a Google felismeri, hogy mely rubrikába mely adatot kívánjuk beírni, és megteszi helyettünk (a Chrome nyilván eddig is tudott automatikusan kitölteni, ez viszont most kiterjedhet rendszerszintre).


[+]

Ügyes megoldás az is, hogy gépeléskor vagy egy szöveget olvasva, egy adott szót vagy számot kijelölve a rendszer felismeri, a szöveg mit rejthet, és a másolás, beillesztés, stb. funkcióikonok mellett a legrelevánsabb alkalmazás indítója is felugrik. Például a telefonhívásé, az üzenetküldésé vagy az azonnali navigációé, egy étterem címét kijelölve. Vitals néven az Android fejlesztésének esszenciáit foglalta össze a Google. Ennek fontos része a biztonság: naponta 50 milliárd alkalmazást ellenőriz a Play Áruház a felhasználói készülékeken a kártevők ellen, ennek a neve immáron Google Play Protect, persze a dolog nem új.


[+]

A Google kiemelte: az Android Nougat óta kétszer gyorsabb lett a bootidő és az alkalmazásbetöltés, de teljesítmény és így üzemidő fronton is van tér a javításra, és az Android O erre is bevet optimalizálási megoldásokat. Ezt mondjuk egyáltalán nem részletezték a keynote-on. Többre nem is nagyon futotta az Android O-ról, de azért az emojik, a beállítások és az értesítések szintjén is ígértek változásokat, plusz mától a www.android.com/beta cím alatt elérhetők a legfrissebb, publikus, fejlesztői rendszerek. És ha már fejlesztők: immáron a Kotlin is támogatott programozói nyelv lett, az az Android runtime-mal teljes kompatibilitással.


[+]

Még mindig komoly szenvedés gyenge hardveren Androidot futtatni, éppen ezért befutott az Android Go, a zöld robotos OS amolyan lite változata. Az Android ezen konfigurációja egyszerűbb operációs rendszert és Google alkalmazásokat jelent, de még a Play Áruház is szimplább. A Google ígérete szerint az Android Go az 512 megabájt RAM-os eszközökön is gördülékeny lesz, az Android O-tól egyébként 1 GB RAM mellett és alatt ez a konfiguráció kerül majd alapból a telefonokra. Sőt: a későbbiekben az Android Go veheti át az egész platform szerepét, bár ez még odébb lehet. Az adattakarékosság is fontos, és ma már a Chrome automatikusan megtakarít a felhasználóinak napi 750 terabájt adatot. A tömörítés és takarékoskodás alapból az Android Go része lesz.


[+]

Érkezik a YouTube Go is, amivel például egyszerű, állóképes betekintést lehet szerezni a videókba, plusz WiFi-n azokat menteni, majd út közben, a mobilnet használata nélkül visszanézni. A Google tovább küzd a nyelvi akadályok leküzdéséért: a Gboardnak van egy fordító opciója, és egyfelől amit egy nyelven begépelünk, azt képes a szoftver már beírás közben egy másikon megjeleníteni, plusz adott szöveget is azonnal lefordít ismeretlen nyelvről a mienkre.

Daydream, virtuális és kiterjesztett valóság

A Google saját virtuális valóság platformja Daydream néven fut, és saját, okostelefont befogadó szemüvege is van, ez a Daydream View. Az I/O-n kiderült: az LG következő csúcskészüléke is Daydream-kompatibilis lesz (alighanem a V30, amit eleve OLED kijelzővel tippelnek), a Galaxy S8 és S8+ pedig már a nyártól, egy frissítést követően.


[+]

Ám nem ez volt a legizgalmasabb passzoló hír, hanem az, hogy jönnek az önálló, beépített hardverrel és kijelzővel szerelt, standalone VR headsetek. Magyarán sem mobil, sem PC nem kell majd hozzá, kábelek sem lógnak ki, a kijelző és a hardver pedig jobban optimalizált lesz, hiszen eleve a szemüvegre fejlesztik mindkettőt. A referenciamodellt a Google a Qualcomm-mal alkotta meg, de a Vive-val menőző HTC is piacra dob egy önálló Daydream eszközt, akárcsak a Lenovo.


[+]

Térjünk át a kiterjesztett valóságra. Az Asus Zenfone AR már második generációs Project Tangó eszköz, és a projekthez kapcsolódó szoftverek immáron a Google Térképpel is összedolgoznak, illetve a telefon GPS és A-GPS képességeivel. Ennek hozománya a VPS, vagyis a visual positioning system. A telefonnal a kézben így nem csak mondjuk egy szupermarketbe lehet odanavigálni, a Project Tangó információival a mobil az áruházon belül is centiméteres pontossággal megmondja, mit hol keressünk.


[+]

Nyilván, ha ebben az áruház is partner. Google Expeditions + VR néven tovább fejlődött az iskoláknak szóló alternatív valóság project: a kompatibilis alkalmazással a gyerekek a telefonokon a kamera képére vetítve tekinthetnek meg vulkánokat és a földrajzóra egyéb, eltanulandó példáit. De a testrészek is megjelenhetnek 360-ban, a valósára rávetítve.


[+]

Végül ismét Sundar ragadott mikrofont, aki egyfelől a TensorFlow gépi tanuláson alapuló adat- és szolgáltatásrendszert dicsérte, melynek a segítségével számos felhasználói project indult be. Majd bejelentett egy új keresési feature-t: munkakeresésre. A LinkedInnel, a Facebookkal és sok másik szolgáltatással és felülettel összedolgozó megoldás akkor aktiválódik, ha az ember beírja, hogy itt és itt, ilyen és ilyen munkát keresne. A kereső egyéni preferencia, tudás, képesítés, tapasztalat és lokáció alapján listáz meghirdetett munkalehetőségeket, elérhetőséget, gyors navigációt. Az látszik (és Sundar nem győzte hangsúlyozni): már nem az Android vagy egy új főverzió, hanem a gigászi Google-adatbázisra, és annak gépi feldolgozására épül a keresőóriás jelen- és jövőképe. Hogy ez mit jelent majd a mobilok Android O frissítése kapcsán, még nem tudni. Egyelőre csak annyi világos, hogy a nyár végén érkezik a friss operációs rendszerváltozat.

Bone123

A cikk elkészítését a Telenor Hipernet Blog támogatta, ahol további mobilos érdekességekről lehet olvasni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés