Hirdetés

Elstartolt a Google I/O

Hirdetés

Gépi tanulás, Google Segéd és Home

Megkezdődött a Google (és tulajdonképpen a fölötte lévő Alphabet ernyővállalat) idei fejlesztői konferenciája, méghozzá a keresőóriás legfőbb irodáinak tőszomszédságában, a kaliforniai Mountain View városkában. Az ötletekről és megvalósulásukról szóló kis animáció után ki más, mint a vezérigazgató, Sundar Pichai szaladt fel a színpadra, hogy a Google-szolgáltatások több mint egymilliárd mindennapos felhasználásáról beszéljen.


[+]

Az aktív androidos eszközök száma egyébként már kétmilliárd fölött van havi bontásban, de ma már nem is a mobil, hanem a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás áll a figyelem középpontjában Mountain View-ban. A gépi mély tanulás (deep learning) és a természetes nyelvi feldolgozás is elhangzott, és persze a hangalapú vezérlés előnyeit is kiemelte Pichai, mielőtt kollégáinak átadta a szót, hiszen a Google Assistant, vagyis Segéd meglehetősen széles körben elérhető (órák, otthoni Home segéd, Android Auto, Assistant API, telefonok stb.).


[+]

Pichai a Google vizuális képfelismerő és minőségjavító megoldásait is hangsúlyozta, amelyet a Google Fotók alkalmazás és a Pixelek kamerái is kihasználnak. Bemutatkozott a Google Lens szoftvermód, amely, mondjuk egy virág felé fordítva azonnal megmondja róla, milyen fajta (például allergiaveszély fenn áll-e), vagy egy étterem homlokzatára fókuszálva a (a GPS adatokat is bevetve) máris kidobja a hely értékeléseit. Ez az MI-re épülő megoldás a Google Segéden és a Google Fotókon keresztül lesz elérhető első körben, még 2017-ben. A Google Cloud fejlesztéséről és a mögötte álló adatközpontokról is szó esett, a keresőóriásnál pedig Google.ai kutatásai és fejlesztései is szóba kerültek, még mindig a gépi tanulás égisze alatt.


[+]

Visszatérve a Google Segédre: az Assistant már 100 milliónál is több mobilkészülékre elérhető, és folyamatosan fejlődik, az okosotthonok kezelését beleértve. Fejlődött a csevegőképessége is, azaz komplexebb mondatokat is megért, és ha kell, játékosabban, persze alapvetően egyre hatékonyabban válaszol. A Home például képes elkülöníteni a családtagokat hangjuk alapján, és saját preferenciájuk és adatbázisuk alapján válaszolni.


[+]

A telefonról pedig nem csak hanggal vagy gépeléssel lehet a Segédet munkára fogni, most már ugye része a Google Lens is, amely akár azonnal lefordít egy idegennyelvű feliratot, kártyát vagy táblát. A Goggle Segéd mától egyébként elérhető iOS-re is, a Google Assistant SDK-val pedig bármilyen okoseszközbe beépíthető lesz. Az ismert márkák elektronikus és háztartási eszközeiben a Google Assistant Built-In (a segéd beépítve) feliratot kell keresni vásárláskor. Ezzel párhuzamosan az okosotthon megoldások közül is tucatnyi újabb működik együtt a Segéddel, a fejlesztők tehát rámentek a dologra. A nyelvi korlátok is oldódnak lassan: érkezik a francia, a spanyol, a portugál, az olasz és a koreai hangtámogatás, még az év végéig.


[+]

A Home otthoni, hangszórós segéd is egyre több piacon megjelenik majd, Európát és Ázsiát beleértve, bár se a magyar megjelenésről, se a magyar nyelvi csevegésről nem esett még szó. Viszont eltanul egy új trükköt proaktív segítség néven: előre jelez például, ha forgalom miatt egy eseményre előbb kellene otthonról elindulni, és így tovább. Mostantól az USA-ban és Kanadában ingyen lehet a Home-ról, hangutasítással vonalas és mobilszámokat hívni, és ha például a férj vagy a feleség kéri anyu megcsörgetését, a Segéd a megfelelő édesanyát hívja föl, és nem az anyóst, fontos ugye. Zenei oldalról immáron hangutasítással elérhető a Spotify, a SoundCloud vagy a Deezer adatbázisa, mozgóképes oldalról pedig becsatlakozik az HBO Go és sok másik szolgáltatás.


[+]

Egy kis fricska a kijelzővel szerelt Amazon Echo Shownak: a Google szerint úgyis van otthon elég rögzített és mobilis kijelző, így például megjeleníti a Home-ról kért navigációt a telefon, avagy a megtekinteni kínált műsor, klip információit az okostévé, esetleg a Chromecasttal felturbózott képernyő. Megjelennek ugyanígy a naptáresemények és minden Google-féle információ a csatlakoztatott képernyőn, megint csak a kérdező hangja és megosztott adatai, preferenciái alapján. A tévére aztán a lejátszási listák, a DVR-en tárolt felvételek és a YouTube kedvencei is kidobhatók hangutasítással, magyarán a távirányítótól is meg lehet szabadulni, aki még erre is lusta volna.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés