Befutott az Android O fejlesztői változata

Akárcsak tavaly, most is tavasztól indul a nyár végén vagy az ősz elején esedékes új Android főverzió bétatesztelése.

Ahogy tavaly az Android N, úgy most az Android O fejlesztői és nyílt béta tesztelése is jó korán megkezdődött, bár ez és a nyár végi megjelenés nemhogy nem gyorsította meg a végleges Nougat elterjedését 2016-ban, még most is vánszorog a dolog. Remélhetőleg idén ez másképp lesz, mert a feature lista már az első Android O Developer Preview változatban ígéretes. Ha a megfelelő API-t a fejlesztők beépítik, az alkalmazások képesek lesznek többféle értesítési csatornán információt küldeni (notification channels), és a felhasználók eldönthetik, egy alkalmazás mely értesítési csoportja érdekli őket, a többi kikapcsolható és nem jelez. Opció lesz az értesítések szundítása (snoozing), így azok később, de a fontosság szokásos sorrendjében jeleznek, így semmiképpen nem marad le róluk az illető. Az értesítési kártyák háttérszíne is variálható lesz.

A kép-a-képben mód (PIP) mód leginkább multimédiás multitasking során lesz hasznos, lehetővé teszi ugyanis mondjuk a videók átméretezhető, lebegőablakos megjelenését, így elszakadva a szimpla, kettéosztott képernyős módtól, melynek a lehetőségei szintén bővülnek. A Google szeretné az űrlapok és mezők (e-mail cím, felhasználónév, jelszó, bankkártya adatok stb.) egyszerűbb, gyorsabb kitöltését (autofill framework), itt is a fejlesztők dolga lesz a kapcsolódó kódsorokat beépíteni, hogy aztán különféle appokban ugyanazt az információt könnyedén vagy teljesen automatikusan be tudja vinni a felhasználó. Az egyes appok képesek lehetnek automatikusan gyorsindító ikonokat létrehozni, alább a Térkép mellett az egy gombnyomásos haza- vagy munkahelyre való navigálás a példa. Ezeket kézzel most is létre lehet hozni a Pixel Launcherben a 7.1.1-es telefonokon.


[+]

A fejlesztők a betűtípusokkal és az ikonokkal is szabadabban variálhatnak, az adaptive icon feature például lehetővé teszi, hogy egy app indítója más eszközön más stílusban jelenjen meg. Azt is megadhatják, hogy alkalmazásuk milyen színkalibrációs módban induljanak el, amennyiben a kijelző és a gyártói rendszer ezt támogatja (AdobeRGB, Pro Photo RGB, DCI-P3 szabványok, stb.). Alapvető lesz az Android O-tól a WiFi Aware kompatibilitás, így két vagy több, a szabványt ismerő WiFi-s eszköz internetkapcsolat nélkül is képes lesz egymással kommunikálni a NAN (Neighbor Awareness Networking) specifikáció szerint.


[+]

Az Android O továbbá támogatni fogja a hi-fi audio kodekek átvitelét Bluetoothon (a Google a Sony LDAC-ot emelte ki példaként). Több megjelenítő használatára is érkezett újítás (multi-display support): ha egy alkalmazás engedélyezi és megfelelően paraméterezve lett, nem lesz gond a tartalmainak átmozgatása az egyik képernyőről egy másikra. Sok egyéb apróság is bemutatkozott a fejlesztői változattal, pl. további alkalmazás háttérfolyamat-korlátozások az akkumulátorkímélés érdekében (background limits), és a lista a következő hónapokban minden bizonnyal bővülni fog. Az Android O Developer Preview fájlok a kompatibilis Pixel és Nexus eszközökre innen tölthetők le, egyelőre az Android Beta Programon belül, automatikus OTA frissítésekkel még nem érhető el az O.

Azóta történt

Előzmények

  • Kényelmi okosfunkciókat hozhat az Android O

    Radikális változások helyett felhasználóbarát gesztusfunkciók és automatizált megoldások jelenthetik a következő Android főverzió újdonságait.

  • A következő Android neve: Oreo?

    Tovább folytatódik a hagyomány, ismét egy édességről nevezik el a következő Android-verziót, a Nougatot az Oreo válthatja.

  • Alig 1% felett az Android Nougat

    Az egyik legmostohább körülmények között terjedő Android főverzió nem lehet büszke féléves teljesítményére.

  • Android Nougat rendszerbemutató

    Kivesézzük a legújabb zöld robotos verzió minden csínját-bínját, beleértve az osztott képernyős elrendezést, az újfajta értesítéseket és a fájlszintű titkosítást.

Hirdetés