Apple iPhone 13 - hízott, de jól áll neki!

15%-kal jobb üzemidőt hozott egy minimális vastagodás és néhány gramm plusz tömeg. Megjött a szenzoros képstabilizátor, kisebb lett a notch, duplázódott az alap tárhely, és a tavalyi modell nyitóáránál olcsóbb is az újdonság. Ez az iPhone megéri az árát!

Hardver, iOS 15, kamera

Apple A15 Bionic rendszerchip hajtja ezt a mobilt is, mint a 13-as szériában az összes iPhone-t, az új SoC pedig valamivel erősebb, és jóval takarékosabb is az elődjénél. Maradt 5 nanométeren, viszont a TSMC második generációs technológiájára épül, 15 milliárd tranzisztorral dolgozik, és bár processzora maradt hatmagos, a 2 x 3,22 GHz-es Avalanche erőmagok komolyan odatesszik a számítási kapacitást, miközben a maradék négy Blizzard mag jól el tudja látni a részterheléses feladatokat. A grafikus gyorsító az Apple saját technológiájára épül és négymagos, kizárólag a Pro modellek esetén tud kijönni az ötödik GPU-mag előnye.

[+]

128 GB a legkisebb tárhely, amivel ezt a mobilt meg lehet venni, mellette 256 vagy 512 GB-os opciók érhetők el, a RAM viszont ezektől függetlenül nem változik, minden esetben 4 GB. Az iOS persze továbbra is szerényebben bánik az erőforrásaival, mint az Android rendszer, a háttérben futó alkalmazásokat sokszor inkább hibernálja, mintsem ténylegesen pörgesse a színfalak mögött, cserébe tényleg nagyon jól elketyeg ennyi memóriával is, teljesen vállalható az alkalmazáskezelése még akkor is, ha sok mindent kell a háttérben tartania. A rendszersebesség is abszolút rendben van, a hardver egyáltalán nem fogja le a csúcsmobilos érzetet még komolyabb játékok futtatásakor sem, mindemellett pedig visszafogott a melegedése is, negyed óra teljes terhelés után még hozza a maximális teljesítményt szobahőmérsékleten, és csak fél óra után kezd el körülbelül 20%-ot esni a processzor teljesítménye, ám még ekkor sem mutat túl a kézmelegen a hátlap, forróságot pedig soha nem tapasztaltunk.

[+]

Hirdetés

Az iOS továbbra is egy nagyon felhasználóbarát, átgondolt, és persze számos egyéb eszközzel és szolgáltatással együtt ökoszisztémaként működő rendszer, amibe ugyan néha belecsúsznak kisebb bakik, de ezek jellemzően gyorsan javításra is kerülnek, és a felhasználók zöme jellemzően nem nagyon akar elpártolni az iOS irányából, ha egyszer megszokta azt. Nagyjából megvan minden, ami egy alapszintű használathoz kellhet, jegyzetek, emlékeztetők, térképek (még ha nem is Google-minőségben), időjárás, mail, naptár, podcast-alkalmazás, TV, egészség, pénztárca, okosotthonos szoftver, egy alapvető fájlkezelő, továbbá néhány eszköz (hangjegyzetek, iránytű, mérés, számológép) és pár egyéb szoftver. Mellette persze bármit kényelmesen letölthetünk az App Store-ból, nem mellesleg pedig élvezhetjük a FaceTime, iMessage, AirDrop és ehhez hasonló exkluzív szolgáltatásokat, miközben Mac számítógéppel pedig újabb hatalmas adag közös funkció nyílik meg, ha a telefon is almás. Pöpecül működik a 3D arcfelismerés, a Face ID, ami persze az arcmaszkos időszakban sokaknak kompromisszumos megoldás volt a feloldásra, általánosságban azonban nem csak gyors, de az egyszerű 2D-s megoldásokkal szemben a biztonságosabb megoldás is a feloldásra. Ezért nem tűnt el olyan gyorsan a notch az iPhone-okról, mint az androidos konkurenciáról, viszont itt nagyon más választásunk sincs a biometrikus azonosításra, mivel ujjlenyomat-olvasó továbbra sincs.

[+]

Vannak új funkciók az iOS 15-ben, az egyik legizgalmasabb ezek közül a Live Text, aminek segítségével elegendő egy fotó, és máris digitalizálhatunk egy teljes szöveget: szomorú, hogy magyar nyelvre állított rendszerrel ez egyáltalán nem működik, ha viszont angolul használjuk a rendszert, akkor a magyar ékezetes karaktereket is olvassa és másolja, igaz, nem hiba nélkül. Hasonlóan ügyes és előremutató dolog, hogy egy weboldalon szereplő fotót vagy egyéb tartalmat egy hosszú érintéssel, drag&drop módon kiemelhetünk és bedobhatunk egy jegyzetbe vagy egy üzenetbe, nem kell körülményesen lementeni, tallózni, az üzenet elküldése után nem foglalja a helyet a készüléken: ez természetesen magyar nyelvű rendszer mellett is működik.

[+]

A Fókusz mód mostantól még többet segíthet nekünk abban, hogy teljes mértékben a munkára, a pihenésre vagy épp az alvásra tudjunk koncentrálni, és bár ez utóbbi különösen viccesnek hangzik, valójában sok jó funkció van mögötte: ha bekapcsoljuk ezt a módot, iMessage partnereink azonnal látják majd, hogy mi ilyen állapotot állítottunk be magunknak, és az Egészség alkalmazás is azonnal tud nekünk segíteni abban, hogy mikor lenne optimális felkelni, de szélsőséges esetekre beállíthatjuk, hogy mely legfontosabb kontaktjaink értesítéseiről szeretnénk mégis inkább tudni a pihenőidőnk ellenére. Angol nyelven rengeteget fejlődött a Siri-féle spotlight kereséses tudástár, magyar verziót használva viszont ez is kevésbé lesz feltűnő, az új Időjárás alkalmazás viszont sokkal részletesebb és jobban is néz ki a korábbinál. A FaceTime-ba kerülő SharePlay szolgáltatás segítségével videós partnerünkkel közösen hallgathatunk egy-egy zenét az Apple Musicon keresztül, a Safari pedig eltüntette a felső sávot a képből, és a lapok közti váltást is az alsó csíkra tette, ezzel jobban kihasználhatóvá vált a képernyőfelület.

[+]

Komolyabb kamerás elemzésért, óriási adag tesztfotóért (eredeti HEIC fájlokkal) és videóért mindenképpen érdemes a másik cikkünkbe kattintani, itt most csak az alapokat vesszük át újra és néhány extra képpel egészítjük ki a repertoárt. Két kamera van hátul, 12-12 megapixeles felbontással, normál és ultraszéles látószögekkel. A főkamera legnagyobb újdonsága a szenzorszintű képstabilizálás, tehát nem csak az optika, hanem az egész kamerarendszer egy felfüggesztett, a telefon mozgásait valamelyest kompenzáló fizikai adottságokkal bír, és persze továbbra is adott egy nagy fényértékű, f/1,6-os optika, dual pixel PD-autofókusz, mindenféle megapixel-trükkök nélkül. A nagylátós kamerarendszer szintén 12 megapixeles, viszont itt már nem csak a hardveres képstabilizálás, de még az autofókusz is hiányzik.

Főkamera, 12 megapixel

Igen, az iPhone továbbra is az egyik legjobb kamerarendszerrel bír, ha az egyszerű használhatóságát, az automatika pontos reakcióit és a megbízhatóságát nézzük: amennyiben tiszták a hátlapi lencsék, szinte művészet vele rossz fotót csinálni, egyedül a nagyon közelre történő fókuszálás az, ahol némiképp meg lehet lepni. Ezek a képek is pontosan megmutatják azt, hogy remek vonalélességgel, korrekt dinamikával, precíz színhűséggel és expozícióval, kellő mennyiségű részlettel találkozunk szinte minden környezetben, minimális a zaj, nem fájó a túlzott élesítés sem. Nettó képminőséget nézve, masszívan belenagyítva a fotókba persze nem ez a világ legjobb mobilkamerája, a homogénebb területeken itt is bőven akad mosás, más kamerák jobban teljesítenek mélységérzetben vagy épp élesebbek a vonalak fókuszterületen, olyan kamera is van, ami gyárilag sokkal precízebb kézi beállításokat enged eszközölni, viszont az összképet nézve az iPhone 13 hátlapi főkamerája egy nagyon jó mindenes, amit bárki fog tudni kezelni.

Nagylátó, 12 megapixel

A nagy látószögű kamera már jóval kevesebb részlettel bír, lencseképe a széleken nem a legszebb, dinamikája inkább közepes, mintsem jó, az autofókusz hiánya miatt pedig valamelyest korlátozott a használhatósága is, viszont hangulatfotókból igen jókat lehet vele lőni, közösségi megosztáshoz bőségesen elegendő a minősége, és sokszor nagyon jól jöhet.

Videózás közben tudunk látószögeket váltani, de 4K-ban csak 30 fps sebességig, Full HD-ban pedig 60 fps-ig. A szenzor-stabilizálás jól érezhető a lépkedés közbeni videózáskor, de természetesen a szoftver is sokat hozzátesz a sikerhez. Jó a képminőség, jó a hangminőség, többféle szoftveres extra áll rendelkezésünkre, újdonságként itt van például az előlapi kamerás fókuszváltás, ezeket szintén inkább a másik cikkünkben részletezzük, de néhány szelfifotós példát azért rakunk ide is: nappal és éjszaka.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés