Apple iPhone 13 - hízott, de jól áll neki!

15%-kal jobb üzemidőt hozott egy minimális vastagodás és néhány gramm plusz tömeg. Megjött a szenzoros képstabilizátor, kisebb lett a notch, duplázódott az alap tárhely, és a tavalyi modell nyitóáránál olcsóbb is az újdonság. Ez az iPhone megéri az árát!

Adatkommunikáció, üzemidő, összegzés

Adatkommunikációs téren sem kell nélkülöznünk, természetesen adott az 5G-támogatás a Qualcomm X60 modemnek köszönhetően, a mmWave-támogatás viszont még az amerikai modellek privilégiuma marad, viszont a sub-6 GHz minden példánynál adott, ahogy a gigabites LTE is, LAA- és 4x4-es MIMO-támogatással. A dual SIM támogatás nanoSIM és eSIM közös használatával, szokásos módon lehetséges, de a 13-as iPhone-ok dual eSIM támogatásra is fel vannak készítve. Internetezéshez adott még a kétcsatornás WiFi (802.11 a/b/g/n/ac/6, 2x2 MIMO) is. Nagyon jó minőségű telefonhívásokat tudunk intézni az iPhone használatával, és személyes tapasztalataim alapján az új iOS jobban támogatja a harmadik forrásból származó TWS-fülhallgatókat is, mint a korábbi verzió.

Hirdetés

[+]

Megvan a Bluetooth 5.0, az Apple Pay (és az egyébként korlátozottan használható NFC), meg persze egy nagyon pöpec navigációs csomag (GPS, GLONASS, Galileo, QZSS és BeiDou), ami szélsebesen működik, remek a helymeghatározásának sebessége akár beltérben is, illetve pontos az iránytűje is. Az USB-csatlakozó sajnos 2.0-s átvitelt támogat a szabványosnak nem nevezhető Lightning csatlakozón keresztül, viszont az Apple nyilván a vezeték nélküli átvitellel számol inkább, AirDrop-képes eszközök pedig tényleg zseniálisan működnek együtt.


[+]

Apple iPhone 13
Pro
Gyönyörű megjelenés, minőségi kialakítás
IP68 és Ceramic Shield védelem
OLED Kijelző, erősebb fényerővel, HDR10 és Dolby Vision támogatással
Erős és takarékos chip, 5G
Remekül használható és jó kamerarendszer, szenzorszintű stabilizálással
Erélyes sztereó hangszóró
Érdemi fejlődés az akkumulátorban
Dupla tárhellyel sem nőtt a nyitóár
Kontra
60 Hz-en maradt a képfrissítés, always-on továbbra sincs
A notch még mindig nem mondható diszkrétnek
A telefotó hiányzik, az ultraszéles pedig lehetne jobb minőségű
Lightning port, lassú USB-s átvitellel
A konkurenciához képest még mindig nem olcsó
Brutális a nagyobb tárhely felára
Pontozás
Kialakítás, védelem 10 pont
Kijelző 9 pont
Sebesség 10 pont
Szoftverfelület 9 pont
Fotózás, videózás 8 pont
Hangminőség 9 pont
Adatkommunikáció 9 pont
Üzemidő 8 pont
Ár/érték arány 8 pont
Indulóár (5G, 4/128 GB, HUF) 334 990
Indulóár (5G, 4/256 GB, HUF) 374 990
Indulóár (5G, 4/512 GB, HUF) 462 990

Mindössze 0,3 milliméterrel vastagabb és 10 grammal nehezebb elődjénél az iPhone 13, az akkumulátor kapacitása mégis 15%-ot nőtt, ezt mindenképpen előrelépésként kell értékeljük. Az iPhone 12-vel összehasonlítva az új modell 2-4 extra órányi online videózást ígér, és bár direkt összehasonlítást nem végeztünk, azt mondhatjuk, hogy az iPhone 13 tényleg jelentősen erősebbnek tűnik akkumulátorban, a 16 óra körüli videózás nálunk a való életben is kijött a háttérben futó teszten, és míg az elődnél a nap végén már normál használatban erősen számolgatni kellett a százalékokat, ha nem volt napközben töltő, itt egy erős nap is végig megvan, akár bekapcsolt kijelzős navigálással, fotózással, videózással, sok görgetéssel és telefonálással.

A töltési lehetőségek nem változtak: adapter nincs a dobozban, venni a gyári 20 W-ost vagy ehhez hasonló USB-PD-képest lehet hozzá, amivel 30 perc alatt 50% fölé lehet tölteni az eszközt nulláról, a teljes töltés pedig bő másfél órát fog igénybe venni. Ha MagSafe töltőt választunk, 15 W a maximális teljesítmény, amivel fél óra alatt csupán 32%-ot érhetünk el, a teljes töltés pedig bőven két óra fölött lesz. Hagyományos Qi-töltést felvenni tud az eszköz, maximum 7,5 W-tal, tehát a MagSafe-értékekre tehetünk egy kétszeres szorzót: ha sietünk valahova, akkor ez kevésbé lesz érdemi opció.

Összegzés

Kisebb notch, vastagabb készülékház, erősebb akkumulátor, egy generációval erősebb rendszerchip és szenzorszintű képstabilizálás. Közvetlen elődjéhez képest nem hozott nagy újdonságokat az iPhone 13, viszont továbbra is egy nagyon kiegyensúlyozott mobilt ismerhetünk meg benne, ott fejlődött, ahol kellett neki, ráadásul a duplájára nőtt tárhelyű alapmodell indulóára még kedvezőbb is az előző évinél. 334 990 forintos kártyafüggetlen árával persze még mindig nem számít olcsó telefonnak, viszont a 128 GB-os alap tárhely az olcsó felhőszolgáltatásokkal már jóval kevesebb embert kell elgondolkodtasson a nagyobbik változaton, mint tavaly, amikor viszonylag szűkös 64 GB-ról indult a paletta. Egy sima iPhone 13 a felhasználók túlnyomó többségének minden igényét kielégíti, sok évnyi szoftveres támogatás áll még előtte, időközben pedig az androidos konkurencia árcímkéi is komoly magasságokba értek, így mostanra nincs elképesztő árkülönbség egy sima Galaxy S21 vagy egy sima Xiaomi Mi 11 és tesztkészülékünk között, miközben tudjuk, hogy a Samsung és a Xiaomi esetén sem ezek a típusok jelentik az abszolút csúcskategóriát, ahogy az Apple is kínálja a Pro modelleket.

iPhone 13 és Xiaomi Mi 11i
iPhone 13 és Xiaomi Mi 11i [+]

Persze, aki nem használja ki az Apple-ökoszisztémát megfelelő eszközökkel és szolgáltatásokkal, és a legnagyobbak helyett szívesen ismerkedik a Realme, az Asus vagy épp a OnePlus márkanévvel, az fog találni már 100-150 ezer forinttal olcsóbban ehhez hasonló képességű mobilt magának, de ez a készülék nyilvánvalóan nem nekik szól, hanem azoknak, akik sok éve iPhone-nal élnek, nem akarnak nagyot váltani, viszont további évekre szeretnék letudni a mobil-kérdést: nekik pedig ez ugyanúgy egy nagyon jó alternatíva, akárcsak az iPhone 12 volt tavaly. A Pro modellek felára fájó magasságokba tör, miközben az extra funkciók az átlagfelhasználókat egyre kevésbé hívogatják: noha hivatalos statisztikákat ritkán látunk erről, én meg merném tippelni, hogy ez lesz a legsikeresebb tagja a 13-as szériának. Részünkről pedig kap egy erős plecsnit.

Apple iPhone 13

szentkuti11

A készüléket az iSTYLE ajánlotta fel tesztre és itt rendelhető meg, a lehetőséget köszönjük!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés