Hirdetés

Apple iPad Pro 12.9 (2021) - túlerőben vagyunk

Ez most a világ legerősebb táblagépe, fantasztikus kijelzővel, csillagászati áron. Most még nem éri meg, de később lehet, hogy igen.

Hardver, UI

A nagy durranás (a kijelző mellett) a hardver. Az Apple fogta a friss MacBook gépekből ismert M1 chipsetet és beledobta az iPad Próba, ráadásul ezúttal azt sem titkolják, hogy ehhez 8, illetve 16 GB RAM tartozhat pénztárcától függően. Röviden tehát az a helyzet, hogy az iPad Pro számítási és grafikai teljesítményben egy MacBook szintjét nyújtja, amivel egy csapásra ez a táblagép lett a piac legerősebb ajánlata. A sebességtesztek ennek megfelelően elképesztő számokat hoznak, a Geekbench 5 1718/7280-as pontszáma egészen durván kiugró, a Tab S7+ tudott 940/3020-at. Gfx Benchmarkban pedig körülbelül háromszor annyi gurít az iPad, mint a Samsung csúcsmodellje.

Hirdetés

[+]

A kérdés az, hogy egyáltalán kell-e ez nekünk. Nos, ha arra használjuk a tabletet, amire az elmúlt 10+ évben általában az emberek használták, akkor leginkább nem. Böngészéshez, levelezéshez, videók megtekintéséhez, játékokhoz, irodai munkához durván felültervezett a vas, a tavalyi iPad Pro is iszonyú reszponzív és gördülékeny élményt nyújtott, az M1-es újdonság nem érződik gyorsabbnak, mert egyszerűen nincs hova gyorsulnia. Nem fog a Pages hamarabb elindulni, a weboldalak ugyanúgy azonnal a kijelzőn vannak megfelelő netkapcsolat esetén, mint eddig, tehát átlagemberek számára ez a hardver egyszerűen overkill. (És igen, ez egy irodai munkára használt MacBook esetén is tökre igaz.) Ez is röccenésmentesen játssza le a 4K videókat, ezen is patika módon fut a COD, a tavalyi és friss iPad Pro közötti különbséget egy átlagember nem a cucc sebessége miatt, hanem a kijelző eltérései kapcsán fogja elsősorban észlelni.


[+]

De! Már alakul az alkalmazáskínálat kifejezetten az M1 chipsetes, iPad OS-szel szerelt gépekre, az Adobe a Lightroomot és a Photoshopot már frissítette, egy jó videóvágóra (Premiere, Final Cut) még várni kell, de előbb-utóbb lesz az is. Más kérdés, hogy direkt letöltöttem a Photoshop megfelelő változatát, ami tényleg többet tud, mint a korábbi (például kezeli a layereket), de még mindig jóval kevesebbre képes, mint a MacOS alatt működő variáns. Olyannyira, hogy bármennyire is az volt a cél, hogy az ehhez a cikkhez kapcsolódó képanyagot az iPad OS-en szerkesztem meg, ez végül mégsem volt opció, mert ugyan valószínűleg meg lehetett volna oldani, de jóval bonyolultabban, mint az asztali verzión.


[+]

Szintén igyekeznek a játékfejlesztők is, a Divinity: Original Sin 2 már kihasználja a tabletben rejlő plusz erőt és fix 60 fps-sel fut az alkalmazás, de azért a tényleg erőforrásigényes, kifejezetten ezt a nyers teljesítményt igénylő iPad OS appok száma egyelőre még elég kurta. Szóval pillanatnyilag itt van ez az izomtibor, feszül benne az erő, alig várja, hogy munkára lehessen fogni, csak éppen nincs nagyon mivel megizzasztani, egy sima YouTube videót nézni rajta már-már megalázó, ebből a szempontból (is) azt mondanám, hogy talán most még nem kell rohanni félmilliót kiperkálni egy ilyen iPad-ért, pláne úgy, hogy egy MacBookon jóval több felhasználási területe van a chipsetnek.


[+]

Úgy egyébként az iPad OS pont olyan, mint eddig, persze van néhány apróbb finomítás és változtatás, jelenleg a 14.5.1-es változatnál járunk. A legutóbbi (május elején történő) frissítésnél bekerült az AirTag kütyük támogatása, lettek új emojik, fejlődött a Siri, a News fül elrendezése is változott, reszeltek a Podcast appon és az Xbox és PS5 kontrollereket is kezeli a rendszer. A gördülékenység továbbra is elsőrangú, a minimum 8 GB RAM mindenre elég, a kijelző pedig jó partner, tényleg élmény használni a gépet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • Apple iPad Pro 12.9 (2020) - laptop helyett?

    Cupertinóban egyre inkább be akarják bizonyítani, hogy nincs szükség a mindennapokban asztali operációs rendszerre: Magic Trackpaddel és egyéb asztali kiegészítőkkel próbáltuk ki a legnagyobb új iPadet!

Hirdetés